вторник, 7 юни 2011 г.

Шоколадово-ментов крем


Обичате ли шоколад? А пудинг? Ние у дома го обичаме топъл с парченца шоколад. Искаше ми се обаче да е студен и с по-богат вкус. Реших да добавя към млякото сметана,а към нишестето -какао. Получи се много вкусен шоколадов крем с освежаващ ментов вкус. Богатата му копринена текстура веднага ще го направи ваш любим десерт.






Продукти:

* 250 мл пълномаслено мляко
* 250 мл млечна сметана-поне с 20% масленост
* 1 ванилия
* ментова есенция-по желание
* 50 гр.кафява захар или повече, ако обичате по-сладко
* 40 гр.нишесте
* 20 гр.горчиво какао аз използвам ION
* 200 гр.шоколад,начупен -поне с 60%какао
* 20 гр.масло

за декорация:

ментови клончета,смлени шоколадови бисквити, желирани червеи -децата ги добавиха :)




Смесват се нишестето, какаото и захарта, разбъркват се с 1/2 от млякото.Сметаната и другата 1/2 от млякото се слагат да заврат.Към тях с непрекъснато бъркане се прибавя сместа от нишесте, захар и мляко.Вари се на слаб огън, като продължаваме да разбъркваме докато се сгъсти.Добавяме начупения шоколад и отново разбъркваме докато се стопи.Сваляме от огъня и добавяме маслото.Отново разбъркваме докато се поеме. Добавяме ванилията и ментовата есенция. Изливаме в избрани формички. Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника да се охлади напълно.


Украса по желание:

Могат да се смелят бисквитки и да се сложат отгоре като пясък и стръкчета мента.За децата е забавно да има и гумени/желирани червейчета.


Лесно за приготвяне като обикновения пудинг, но с много по-богат вкус. Ментовият аромат го прави много свеж и подходящ за десерт в летните вечери.

Няма коментари:

Публикуване на коментар