Мъфини с бял шоколадов ганаш и глазура от маскарпоне с рози




Тези мъфини са много леки и ароматни.Рецептата имам от една стара книга на майка ми.Многократно съм я изпробвала.Крема за отгоре е моя интерпретация, в резултат на опита ми.



Продукти за мъфините:

* 6 големи яйчни белтъка на стайна температура ***
* 1/2 чаена чаша брашно
* 1/3 чаена лъжичка лимонтозу
* 3/4 чаена чаша захар,разделена на 2 части
* шепа сушени или пресни розови листчета
* 1 чаена лъжичка ванилия


Загрява се фурната на 190 С градуса.Слагат се в тавичката за мъфини хартиените капсули.Пресятото брашно се обърква с 1/2-та от захарта.Оставя се настрани.Белтъците се разбиват с лимонтозуто на сняг.Постепенно се добавя другата 1/2 захар и се разбива до твърди лъскави върхове.Добавя се ванилията и се разбива няколко секунди.Внимателно на ръка се добавя сухата смес/брашно и захар/Целта е да се запази въздушността на тестото.Формите се пълнят до горе.Захлажда се с лъжица.Пече се 12-15 минути,до леко златисто.Охлаждат се напълно върху решетка.След като изстинат напълно с помоща на инструмента за почистване на семки на ябълки се издълбават конуси в центъра на всеки мъфин.Пълнят се с предварително приготвен ганаж.


Продукти за бял шоколадов ганаш:

* 200 грама бял шоколад
* 100 мл.сладкарска сметана

Шоколада се начупва на малки парчета и се поставя в стъклена купа.Сметаната се загрява и се изсипва върху шоколада.Изчаква се 1-2 минути и се разбърква докато се разтопи шоколада напълно.

Оставя се в хладилник за няколко часа да се стегне,до консистенция, подходяща за шприцоване.Поставя се в шприц и се пълнят издълбаните мъфини.




Продукти за глазурата с маскарпоне:

* 250 грама маскарпоне
* 1/2 до 1 чаена чаша пудра захар
* 1-2  капки червена боя
* 2-3 чаени лъжички розова вода
* останалата част от ганаша

Вместо боя и розова вода, може да се използва сироп от рози или сладко от рози. Ако предпочитате и разполагате може да добавите ликьор от рози.

Разбива се маскарпонето на крем, добавя се захарта.Отново се разбива.Добавят се останали продукти.Така приготвения крем се шприцова върху мъфините .Поръсват се с розовите листенца.

Да ви е сладко!





*** Някой веднага ще се запита,какво да прави с жълтъците.Ще намерите рецепта тук.Лимоновият крем,може да се съхранява 3-4 дни в хладилник покрит със свежо фолио. Може и да се замрази..Използва се за пълнене на къпкейкчета,тарталети или лимонова пита с меренг, торта Павлова, макарони.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни