четвъртък, 9 юни 2011 г.

Panna cotta /Панакота с лайка и мед


Панакотата е традиционнен италиански десерт и буквалния превод на името му,според Уикипедия означава – „сготвена сметана”. Невероятно вкусен и бърз десерт. Основните му съставки са готварска сметана, захар и желатин. Традиционно се сервира залят със сладко от горски пладове, карамел,или шоколад.За първи път опитах този десерт при братовчедка ми.Мъжът й е италианец и често го приготвя.Тъй като нямах определена рецепта,реших да се придържам към инструкциите на опаковката желатин.Старателно записах какво слагам,за да повторя, ако ми хареса.Тъй като много обичаме у дома чай от лайка и често го пием с мляко,реших да заложа на този вкус.



Продукти за панакотата:

* 1 пакетче желатин – д-р Йоткер
* 5-6 супени лъжици предварително сварен и охладен чай от лайка
* 400 мл млечна сметана
* 100 мл пълномаслено прясно мляко
* 3 супени лъжици захар
* 1 супена лъжица мед
* 1 шушулка ванилия

Накисва се желатина в чая от лайка докато набъбне.През това време млякото се загрява и в него с бъркане се разтваря захарта и меда.Оттегля се от огъня.Накисва се в млякото ваниловата шушулка за около 15 минути,след което се изважда.Накиснатия желатин се загрява,без да завира,като непрекъснато се бърка,докато се разтвори.Най-добре на водна баня.Добавя се сметаната,и се бърка,колкото да се сгорещи-без завиране.След като леко се охлади се разсипва в чаши и се оставя в хладилника да се стегне за около час,ако ще се залива с някакво желе.Най-добре е, ако се остави поне за 6 часа в хладилника.

Реших да подсиля вкуса на лайка и приготвих за отгоре желе с чай от лайка.

Продукти за желето:


* пакетче чай от лайка,любимият ми е "Лайка,мед,ванилия" на Twinings
* 1 супена лъжица желатин – д-р Йоткер
* 1 супена лъжица захар
* 1 чаша вода,около 250 мл

Залива се желатина с 3-4 супени лъжици от вече приготвената вода.През това време се запарва чая,подслажда се.В горещия чай се изсипва набъбналия желатин.Разбърква се докато се стопи желатина.Охлажда се и малко преди да започне да стяга се разсипва върху вече стегнатата паннакотта.



Украсява се с пресни цветчета от лайка, ако са събирани,далеч от градове и оживени пътища.

2 коментара:

  1. Много обичам Panna cotta , любима ми е с боровинково сладко и поръсена с пудра захар:).Много ми харесва и твоят вариант - красота!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,Аелис!
    Ако харесваш билки опитай и тази.Подсещаш ме да приготвя с лавандула и да гарнирам с боровинки.

    ОтговорИзтриване