четвъртък, 21 юли 2011 г.

Бисквитено шоколадов сладкиш с портокалова глазура



     Продукти за основа:

    * 250 гр. маслени бисквити ("Роден край") имах шоколадови
    * 125 гр.  масло, разтопено
    * около 1-2 супени лъжици масло за формата


      Продукти за пълнежа:

 
    * 1 яйце, леко разбито
    *
ситно настъргана кора на 1 голям портокал
    * 2 / 3 чаша  заквасена сметана
    * 2 / 3 чаша пудра захар
    * 100 гр. тъмен шоколад, разтопен
    * 2 супена лъжица какао на прах
   
      Продукти за глазурата:

 
    * 1 1 / 4 чаши пудра захар смес
    * 3 супени лъжици меко  масло
    * сока на 1 портокал
    * 3-4 капки оранжева хранителна боя, по желание

     Приготвяне:

   1. Намажете с масло форма с приблизителни размери 18cm х 27 см  и покрийте с хартия за печене .Намажете и хартията.
   2.Поставете бисквитите в блендера. Смелете  на фини трохи. Добавете маслото. Разбийте до много добро смесване. Натиснете сместа в тавичката с помоща на лъжица или шпатула.Поставете в хладилника за 30 минути .

    3.Загрейте фурната до 180 ° C.
    4.Направете пълнежа: Поставете яйцето, портокаловата кора, сметаната, захарта, шоколада,предварително разтопен и какаото в голяма купа. Разбъркайте  добре. Излейте върху бисквитената основа. Печете около 25 минути или докато пълнежа е изпечен.(Прилича на брауниз отгоре. )Извадете от фурната. Охлажда се напълно в тавата.
   4. Направете глазурата: Смесете пудрата захар, маслото и 2 супени лъжици портокалов сок в малка купа, докато се получи гладка смес.Най-добре е да се използва миксер и пудрата да е пресята. Добавя  се боята   (ако се използва), по 1 капка докато постигнем желания цвят.
  Ако е твърде рядка добавяме захар,а ако е гъста-сок.

    Намазва се охладения сладкиш и се поставя в хладилника за да се стегне глазурата . Нарежете на парчета. Сервирайте с горчиво кафе.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар