Баклавички с локум



Рецептата за тези баклавички имам отпреди десетина години от една колежка.Още тогава ги правих без да запиша рецептата,после търсих в интернет,но не намерих нищо,което да прилича на рецептата,която бях приготвяла,а отдавна напусналата колежка намяше как да открия и реших да ги направя по спомен.Сега старателно записах рецептата и даже снимах стъпка по стъпка.Аз обичам да гледам така представени рецепти и сега се постарах да представя по този начин.За съжаление не винаги имам време.По принцип не обичам тежко сиропираните баклави,толумбички и подобни,но тази рецепта ме впечатли с локума в нея и за това я приготвих.Стана ни любима.

Продукти за сиропа:*

* 1 1/2 чаена чаша захар
* 3 чаени чаши вода
* 1 флакон ванилия на д-р Йоткер
* портокалови корички

Всички продукти,без ванилията по-горе са варят на умерен огън около 15 минути.Прецедете за да отстраните коричките и добавете ванилията.
* Първо се приготвя сиропа за да има време да се охлади.
Този сироп е по-лек.Ако желаете може да приготвите традиционния.

Продукти за баклавичките:

* около 1 пакет готови точени кори-моята тава събира 15.
Тъй като в един пакет корите варират от 13 до 16 бр.обикновено купувам 2 пакета и от останалите кори правя едни любими банички
* 1 1/2-2 чаши смлени по наедро орехи
* 1 1/2 чаши галета
* 2 чаени лъжички канела
* 3 пакета обикновен локум
* 1/2 чаша олио

Приготвяне:
Всяко парченце локум се нарязва на 4 по дължина


Всички продукти,без олиото се смесват добре.На всяка кора от към тясната страна се нареждат в началото по дължината парченцата локум.Със супена лъжица близо до локумчетата се разпределя от плънката.Около 2-3 супени лъжици плънка.




Завиват се на рулца.Поставят се в тавата,не е нужно да е намазана.Това се повтаря с останалите кори,нареждат се плътно едно до друго получените рула.




Нарязват се баклавичките на парченца по около 4 см всяко.


.
Включва се фурната на 180 градуса.Олиото се загрява,толкова, че ако пуснете хапка хляб да порозовее.С помоща на чаена лъжичка поръсвате краищата на парченцата баклавички.Поставяте в горещата фурна.Пече се докато порозовее приятно

Изваждате и поливате със студения сироп.


Покривате с фолио и кърпа и оставяте цяла нощ.

На другия ден се насладете на вкусната баклавичка.

Идея:Може да замените орехите с бадеми , вместо канела и портокалови корички да ароматизирате с розова вода.

Коментари

  1. Анонименянуари 04, 2012

    Благодаря за чудесната рецепта и обясненията!
    Много вкусна и лека баклава!

    Въдхитени сме у дома от всичко, което сте представили тук!

    Поздрави

    сем.Георгиеви

    ОтговорИзтриване
  2. Бети, поздрави
    Спечели ме с тази баклава. Правих я 2 пъти вече и това ще е баклавата ,която ще приготвям на всички пости занапред. Аз постя вече 10 години и все не можех да си намеря точната рецепта , но тази случайно видях във форума бг мама и разбрах, че това е моята рецепта. Само да вметна , че първата я направих точно по твоите указания в рецептата. Сиропа е ама много и абсолютно точен като сладост и вкус. И понеже тия дни вече доста ме мори глад за сладко и реших да спретна снощи една , но какво напрвих - навивах корите по 2 и така ми станаха 7 , а не 14. Тъй като обичам повечко тесто и се получи екстра за моят вкус. Добавих и 5-6 леко кисели , обелени и нарязани на малки парченца ябълки, а вместо галета с 2-3 лъжици грис , разбъркани с орехите и канелата. Сега ще пробвам и трети вариант , но вместо ябълки ще сложа тиква примерно. А сега за събота и неделя , ще приготвя и твоите лимоновите звездички и силно се надявам да станат точно тези маслинки ,които се топят в устата и за които безуспешно търся рецепта за такива вече много време , а как хубаво си ги описала само.
    Бъди щастлива и поздрави

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се, че ти е допаднала рецептата и си се доверила!
    Аз по принцип не обичам тежки сиропирани сладкиши и адаптирам прословутия сироп1:1 захар :вода. Чудесно, че и на теб ти е допаднал. А за корите- ето че на мен не ми допада прекалено много тестения вкус .Искам да има много плънка и малко тесто :) Така е вкусовете на хората са различни дори на един и същ човек вкусът му с времето се променя :)
    Много хубави импровизации с ябълките и тиквата. Нещо като мини щрудели и тиквеници ще се получат.

    Снежинките, ако имаш пред вид- много се харесват на всеки който ги е опитал- надявам се и на теб да ти допаднат. Ще ми е приятно да споделиш!
    Благодаря сърдечно за оставеното впечатление и хубавите думи!
    Желая весели празнични дни и прекрасна Коледа!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, благодаря за тази рецепта! Сладостта и вкуса на тези баклавички ми е точно по вкуса! И са толкова мънички и елегантни!
    Обрах овациите у дома!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни