Ръжени хлебчета с орехи и лешници


Много отдавна при пазарене в магазин "Бонжур" в София бях попаднала на ръжен хляб с орехи.Този хляб беше толкова вкусен, че остави траен спомен в съзнанието ми.От тогава често съм правила хлебчета  с орехи.По принцип обичам орехи и сирене и дори само хляб,намазан с масло и поръсен с орехи. С днешната рецепта предлагам и вие да се насладите на този невероятен вкус.


Продукти:


* 500 гр.пшенично пълнозърнесто брашно
* 250 гр. ръжено брашно
* 1 пакетче суха мая
* 1/2 кубче свежа мая,разтворена в малко топла вода
* сол на вкус-около 1 чаена лъжичка
* по 150 грама орехи и лешници
* 500 мл.топла вода
* 2 супени лъжици олио


Приготвяне:

Пресяват се двете брашна, добавя се солта и сухата мая, разбърква се, добавя се разтворената свежа мая и водата.Добавя се солта и олиото.Замесва се тесто,което се покрива със свежо фолио и кърпа и се поставя на топло за около 2-3 часа да втаса.През това време се подготвят формите.Намазвате с краве масло стените и дъното,изрязвате лента от хартия за печене с дължина и ширина,колкото е  дължината и ширината на формата.Изрязвате дъно,колкото е дъното на формата.Когато тестото е удвоило обема си,се включва фурната на 200 градуса.Орехите и лешниците се слагат в загрят тиган и се бъркат постоянно докато започнат да ухаят приятно-около 5-6 минути.Счукват се на по-едри парченца и се добавят в тестото с леко премесване.Тестото се разделя на 5 равни части-колкото е броя на формите,оформя се и се поставя във формите-трябва да заема около 3/4 от височината,за да има достатъчно място за втасване.Заглажда се .Оставя се да се надигне над формата -около 15-20 минути.Това втасване е значително по-бързо от първото. Поставяте във фурната и печете около 30-35 минути.Ако е необходимо може да закриете отгоре с хартия за да не прегорят хлебчетата.Можете да проверите дали е изпечено като извадите от фурната, обърнете формата и прецените достатъчно ли е изпечено хлебчето,ако не е -връщате във формата и допичате.

Поставената хартия улеснява това,както и миенето после. След няколко минути хлебчетата се изваждат от формите и се нарязват на филийки.

Хлебчетата са вкусни и студени.Имат наситен вкус на орехи и лешници.


Много е вкусно с масло и сирене


 или с мед.


Идея:

Може да добавите в тестото маслини, сушени домати и розмарин или други ядки .

Коментари

  1. Тези хлебчета са точно по вкуса ми. Обичам да усещам вкуса на ядки в хляба, някак си, придават му по-наситен вкус.:-))
    Чудна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. Мммм, изглежда много вкусно! Ще ги направя много скоро:) А тези формички какви са и откъде може да се купят?

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Moni-опитай,ще ти харесат.

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Стела,"формичките"са кутии от консерви -тези на снимката са от червен боб,но могат да се използват от компот от ананас или нещо друго.Идеята ми хрумна преди време,когато се чудех в какво до опека панетоне.Тогава си направих "удължител" от хартия за печене, но тези кутийки ми харесаха много и реших да ги използвам.Радвам се,че ти е харесало представянето на хлебчетата.

    ОтговорИзтриване
  5. Анонименавгуст 08, 2011

    Чудни хлебчета и красиви снимки , Бети !
    Поздравления за хубавото местенце . :)

    ОтговорИзтриване
  6. Е, влюбих се в тези хлебчета! А идеята за формичките е уникална :) Започвам и аз да си събирам кутии! Хубава и много усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Тези хлебчета днес ми грабнаха очите :))!! Не ми излизатотума! А идеята ти за формичките е буквално за оскар - много идейно и красиво решение :)поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви,Габи,Мина,радвам се,че са ви харесали-много удобни формички,постоянно ги подменям -:)и си имам новички!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, чудя се как съм пропуснала тази страхотна идея с форми от консервени кутии. Пекла съм малък блат за торта в метална кутия от бисквити, но не ми е хрумвало да използвам тези от консерви. Е, вероятно знаеш че тях рециклирам и получавам прекрасни касички... С поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм по рециклирането.Аз пък ги ползвам за вази и саксийки по терасата и на село. Чудесна хрумка за касички!

      Изтриване
  10. Здравейте,Бети!Обожавам блога Ви и нещата които сътворявате.Тези впечатляващи хлебчета видях съвсем наскоро.Както казваше майка ми ,в някои неща съм "задно колело"
    ,защото тези вкустоиш отдавна ги е имало, а аз сега чак ги открих.
    Но важното е, че ги направих.Чудесна технология и точна рецепта.Но като се огледах за кутии и намерих само една.И знаете ли какво направих ,грабнах двете рендета,които бях приготвила за вилата през лятото и така си спретнах приключение.Получи се добре,но разбира се много важно е съдържанието-вкусни и пухкави хлебчета.Благодаря Ви за рецептата и идеята за вертикален съд.Е, имам една форма за зайче ,в което правя козунак на децата,но то си е предназначено за това.Тръпката бе как ще стане в кутии.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни