Гроздова торта с крем забайон



Днес ви предлагам още една рецепта с история. Ще ви разкажа историята на забайон,такава,каквато съм я прочела от една кулинарна книга на София Лорен.
  В Италия, и по-специално на юг, младоженците се честват по живописен начин. Навсякъде, където ги канят, им поднасят крем забайон.С това ясно им се подсказва, че двете гълъбчета имат нужда да възстановят силите си в дните на любовна пеумора. По същите причини понякога може да се види някой младеж да иска на висок глас в някой бар забайон, оглеждайки гордо околните, за да им даде да разберат, че току що е излязъл изтощен от страстно любовно рандеву. Обикновено никой не се хваща на номера, за всички е ясно, че това е фукливост, но независимо от всичко, забайонът си носи славата на могъщ физически регенератор.
   Най-добрият начин да се приготви,според София Лорен, е да се направи на водна баня.Слагат се в малка тенджжерка 4 жълтъка, 100 гр. захар,1 малка лъжичка вода, разбива се непрекъснато и се вари на водна баня.Когато крема започне да се сгъстява, се прибавя по-малко  1/2 чаша марсала.Разбива се на крем, докато стане пухкав крем.Някои,продължава София, добавят и щипка канела, която още повече подобрява вкуса на крема. Може да се сервира с резени пандишпан. 


За тортата, която ви предлагам избрах лек блат с бадеми, които подхождат на гроздовия вкус. Правила съм я и с лешници,също е много вкусно.Преварителното леко запичане на ядките подсилва аромата им. Забайона приготвих като се базирах на горната рецепта, но не използвах ликьорното вино марсала, а бяло вино и малко сок от грозде.Ако се приготвя за малки деца е по-подходящо само сок от грозде.(Приготвяла съм я със сок от грозде- липа, много разпространен в Добруджа, ароматен сорт грозде за млади вина.Всъщност от това грозде си правя сок, за съжаление не става за вино, което да отлежава.)Канелата в крема е само  лек нюанс и в никакъв случай не е осезаема,например като в десерт мляко с ориз или ябълков сладкиш.Карамфила също  дообогатява аромата, без да се натрапва.


Обясненията са по - дълги от самото приготване. Постарах се да обясня по-подробно за хора, които нямат опит с работата с желатин,където трябва да се уцели точния момент на смесване на желирана смес със сметана например. Да продължим с рецептата.



Продукти:

за блата:

* 5 яйца-разделени
* 150 грама захар
* 100 гр. смлени леко запечени бадеми
*  кората на 1 лимон
* 1 с.л.лимонов сок
* 125 гр.брашно
* 4 с.л. бяло вино

за забайона:

* 300 мл бяло вино или сок от грозде, ако използвате червено грозде кремът ще има лек розов цвят.
*  1 лимон-изтискан,запазете и корите
* 1 ч.л. канела
* 2 гвойздейчета карамфил
* 20 гр. желатин на д-р Йоткер
* 4 яйца
*  150 гр. захар
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер
* 400 мл млечна сметана

за декорация:

* грозде-бяло и червено ароматно, десертно-колкото да покриете тортата-около 500 гр *
* 10 гр желатин на д-р Йоткер
* 3 с.л. захар
* 250 мл бяло вино


* Ако желаете, можете да почистите  семките на гроздето.



Приготвяне на блата:

Загрявате фурната на 180 градуса. Разбивате жълтъците с настърганата кора на лимона, 50 гр. захар и загрятото вино. Разбивате отделно белтъците с лимоновия сок на сняг. Когато се оформят  върхове, добавете останалата захар и продължете да разбивате до лъскави и устойчиви твърди върхове. Добавете брашното с ръсене към белтътчната смес. Към всичко това се добавят и разбитие жълтъци. Внимателно се добавят и смлените бадеми,като се ръзбърква леко, за да не спадне въздушността . Тестото се изсипва в облицована с хартия форма.Пече се около 25-30 минути или до суха клечка.

Приготвяне на плънката:

Желатинът се накисва в 2-3 лъжици студена вода, докато набъбне. Виното или гроздовият сок се загрява заедно с лимоновият сок и кората, в която са набодени карамфилчетата, канелата.След като сместта заври, изключете и оставете 10 минути.Яйцата се разбиват на водна баня със захарта  и  ванилията.Когато започнат да се сгъстяват,на тънка струйка добавете прецеденото,горещо, ароматизирано вино. Продължете да разбивате още 5- 6 минути.Отстранете и затоплете желатина докато се стопи, без да завира.Добавете го към крема, разбийте и оставете да студено в хладилника. От време на време разбърквайте. Когато кремът достигне консистенцията на суров яйчен белтък, е готова да се смеси с разбитата,охладена сметана. Към сметана прибавяте на части от полужелиралия забайон и разбивате след всяко добавяне.
Ако желаете,може да разрежете блата хоризонтално на две. Поставяте единият блат, в чинията в която ще сервирате, заграждате с регулиращ се ринг, затягате и изсипвате крема,отгоре поставяте другия блат и притискате внимателно. Аз не разполових.
Нареждате гроздето и поставяте в хладилника, докато подготвите желираната смес за отгоре.



Изпекох блата в по-голяма форма и не го разделих на две.
Накисвате желатина и тогава стопявате, без завиране,като добавите захарта и няколко лъжици  вино. Смесвате с останалото студено вино. (Това ще съкрати  времето за стягане.)Оставяте в хладилника докато започне да се желира. Изсипете внимателно върху гроздето,като си помагате с четка , за да покриете всяко зрънце грозде. Оставете да се стегне поне за час в хладилника. Когато се убедите, че е напълно втвърдено, с помощта на нож, внимателно  освободете тортата и махнете ринга. Нарежете тортата с мокър нож.




Коментари

  1. Браво,Бети,пак си сътворила красота!Обичам забайоне и ми е много интересно съчетанието с грозде:)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,опитай,мисля,че ще ти допадне.Правила съм го и като крем,без блат-в чаши.
    Приятна вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети,много вкусна и красива тарта!
    С гроздето декорацията е страшно ефектна!
    Винаги представяш великолепни десерти!

    Поздрави и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Еликсирче,благодаря ти за мирите думи!

    Хубава петъчна вечер то желая!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни