Бял шоколадов мус с мариновани горски плодове




Още малко лято ни остава, и искам да се възползвам от неговите вкусни плодове. Благодарение на един приятел се сдобих с чудни малини,а децата ми набраха къпини от двора на дядо си.И направих този лесен и много вкусен десерт.Опитайте и ще останете очаровани.



Продукти :

* 150 гр. бял шоколад, начупен на малки парчета
* 250 мл млечна сметана
* 150 мл заквасена сметана
* 2 яйца разделени
* 20 гр. желатин на д-р Йоткер
* 3 с.л. вода
* 1 с.л. олио за намазване на формиите
* 150 гр.малини
* 150 гр. къпини
* 150 гр. касис или боровинки
* 3-4 с.л.захар
* 150 мл малинов или ягодов ликьор
* листа от касис или малини, за украса, ако имате

Приготвяне:

1. Мариновайте плодовете .Поставете всички  плодове в купа, поръсете ги със захарта или агавето и полейте с ликьора. Разбъркайте внимателно. Покрийте със свежо фолио и поставете в хладилника до момента на поднасяне-поне 2 часа трябва да престои.


2.Стопете начупения шоколад на водна баня. Разбъркайте, докато се получи гладка смес. Отстранете от огъня, но дръжте в топлата вода.

3.Междувременно загрейте млечната сметана на слаб огън. Добавете семенцата от ваниловата шушулка. Разбийте жълтъците със захарта на бледожълт крем. Добавете постепенно, като разбивате горещата сметана. Върнете в тенджерката сместа и бъркайте с шпатула няколко минути, докато сместа започне да остава по шпатулата. Отстранете от огъня. Добавете горещия шоколад и разбъркайте до усвояването му. Поставете в хладилника, като често разбърквате. За по-бързо охлаждане поставете съда с крема в голям купа с лед и разбърквайте често.

4.Накиснете желатина с 3-те лъжици вода за около 2-3 минути.След като набъбне поставете чашката на водна баня,без да завира и стопете желатина.

5.Когато сметанено шоколадовата смес  е охладена достатъчно, добавете, разбитата заквасена сметана. Добавете стопения желатин и отново разбийте добре.

6. Разбийте белтъците на сняг и внимателно ги добавете. Разбърквайте така, че да се запази въздушността на муса. Разпределете  във формите, покрийте със свежо фолио и оставете поне за 2 часа или до момента на поднасяне.









Сервирайте като с помоща на нож минете покрай стените на формата от вътрешната страна и обърнете в центъра на чинията, в която ще сервирате.Отстрани и отгоре поставете от маринованите плодове.Гарнирайте със свежи листа, ако имате.


 Ако десерта, ще се консумира от малки деца, може да мариновате със сироп от малини или ягоди или да поднесете с пресни плодове, без да ги мариновате.

Коментари

  1. Толкова много лято има в тази рецепта :) Страхотни снимки! А съчетанието от мус и горски плодове съм убедена, че е много ароматно и вкусно!Поздрави и хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Габи!Не ми се разделя с лятото.
    И на теб хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитна рецепта и лесна, че даже и шоколад:)))
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Радвам се,че ти харесва Жани.Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Ей сега,ще стана крадла!Отмъквам си десерта,барабар с чинийката и лъжичката!
    Браво Бети!Ти наистина ме оставяш без думи!
    Щастливец е мъжът до теб:)

    ОтговорИзтриване
  6. Радвам се,че ти е допаднал този десерт Кате!Като гледам и твоите наредби и вкусотийки и твоят е щастливец!

    ОтговорИзтриване
  7. Ммммм, това е просто сбъдната мечта!! Божествен десерт, Бети - само си представям каква вкусотия е :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни