Торта Малдиви



Едно от момичетата, с които работя поиска да направя торта, която да подари на рожденния ден на сестрата на своя приятел. Тя и съпругът и заминавали на следващия ден за Германия, където ще работят и колежката ми искаше да изненада рожденничката с торта.Тортата трябваше да бъде малка и интересна.Искаше аз да измисля как да бъде украсена тортата, а също и с какъв вкус да  бъде.Беше сигурна, че каквото и да направя ще й хареса.За да бъде наистина специална изненада, трябваше да е нещо лично за нея, да е някаква закачка или пожелание.При обсъждането разбрах, че Поли, рожденничката е лекар, че най-голямата й мечта е да отиде на Малдивите, че и допада вкуса на  кокос.Разгледах няколко видео клипове за тези острови и много ми се искаше да направя от къщичките,които са на колове над водата, да сложа палма, лодка в морето, но за всичките дървени елементи ми трябваше кафява моделираща маса,а аз нямах.Трескаво започнах да търся къде да поръчам и за съжаление беше изчерпана.Нямаше даже бял цвят, за да нарисувам  идеята си. Времето летеше, а на мен в главата ми само къщички, лодки, палми и хавлийки с чехли.По принцип като започна да правя нещо и идеята се дооформя, затова започнах с блатовете.Отдавна бях правила една торта с блатове в цветовете на дъгата.Знам какъв  ефект на изненада носи, а и дъгата си е вид пожелание за щастие към рожденика.Когато тортата е изненада за някого, както тази,която правих, емоцията, която огрява лицето на човека ,на който я поднасяте ви доставя голяма радост, а когато тортата се отреже се чува УАУ и удоволствието от вкуса и вида на тортата е двойно.



Накратко ще ви кажа, за моето УАУ, когато правих за първи път тази торта. Исках да изненадам едно дете за рожденния му ден.У дома, моите деца много се заинтригуваха и естествено аз направих и за тях-докато се печаха блатовете на тортата- подарък, приготвих още един " комплект " хартии, тесто..... Всичко по план-двете торти в хладилника, покрих едната с айсинг, нарисувах я и рано,рано сутринта ще я нося на детето.Вадейки я от хладилника, понеже ме боли дясната ръка, изтървам тортата и си чух моето УАУ или по- скоро ОУ.Вадя другата торта и започвам да точа моделиращата маса  и да рисувам наново.Звъннах на майката да питам кога е детето у дома ... и така до  10,00 часа бях готова....Ние у дома хапнахме здравата половината от злополучно падналата торта.

Е,стана малко дълъг този пост, но се надявам не и отегчителен...





Източника  на рецептата за блатовете.

След като изпекох, сглобих и намазах тортата-естествено трябваше да престои в хладилника необходимите часове, направих инвентар на материалите, които имам.Оказа се че имам задоволително количество моделираща захарна маса в синьо, черно, червено, малко жълто, пакетче бял марципан...Представих си  морето с едно островче  и  момиченце, седнало на брега да си топи ръцете в морето.Това и направих.Мидичките и охлювчетата са от бял и млечен шоколад.Тялото на момиченцето е от марципан. Пясъкът е от смлени маслени бисквити.Кремът на тортата е от маскарпоне, бял шоколад и кокос.






Продукти за блатовете:



* 1 чаша масло, стайна температура

2 1 / 3 чаши захар 
* 5 белтъка, стайна температура
2 ампули  ванилия на д-р Йоткер
* 3 чаши брашно 
* 4 чаени лъжички бакпулвер на д-р Йоткер
* 1 / 2 чаена лъжичка сол 
* 1 1 / 2 чаши прясно мляко, на стайна температура
* сладкарски бои в червено, оранжево, жълто, зелено, синьо и лилаво 






Загрейте фурната до 170 градуса.Намажете две подвижни дъна на  тортени форми-може и с  различен диаметър,важното е да изрежите 6 еднакви кръга от хартия за печене,с диаметър, колкото искате да е голяма тортата и застелете дъната.
1.Пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта.
2. Разбийте на крем маслото и захарта, след това се добавете белтъците на няколко пъти, като след всяко добавяне разбивате. Добавете ванилията и разбъркайте.

3.Като редувате  мокри и сухи съставки, добавете млякото и брашнената смес.
4.Разделете тестото в  6 купи -аз използвах лъжица.Загребвах еднакво количество и го разпределих в купите.Поставяме във всяка купа от съответната боя, разбъркваме докато се постигне равномерен цвят.Разпределяме количеството от всеки цвят върху подготвената хартия  и изравняваме внимателно с шпатула.
5.Поставяме в нагрятата фурна и оставяме да се пече около 15-20 минути, или  проверяваме с клечка.Внимаваме да не се смени цвета на блата. Ако видите,че блатът потъмнява, намалете градусите.След изпичането вадим  блата и внимателно обръщаме върху решетка. Блатовете са по-лепкави от обикновено и ако е необходимо се поставят върху сладкарска хартия.След като изстинат, преместете, но не слагайте блат върху блат за да не залепнат или отделете с хартия.По същия начин изпичаме останалите блатове.




Продукти за крема:



* 500 гр.маскарпоне

* 1 -1/2 чаша кокосови  стърготини
* 5 супени лъжици кондензирано мляко
* 150 гр. стопен на водна баня бял шоколад

Разбива се маскарпонето и към него се добавя, с разбиване малко по-малко стопения и охладен до стайна температура бял шоколад,след това се добавя кондензираното мляко и накрая кокосовите стърготини.(Преди да добавите кокосовите стърготини може да отделите около чаша за измазването на тортата отгоре и отстрани.)Оставете в хладилника леко да стегне и сглобете тортата.Оставете за час в хладилника.Извадете и намажете отгоре и встрани,изравнете с крема и оставете за няколко часа в хладилника, покрита със свежо фолио.Аз оставям цяла вечер и на другия ден я украсявам.








Коментари

  1. Бети, невероятна торта си направила!
    Добре, че ме подсети да погледна тук и да разбера защо няма къщички, младеж и.....още нещо.
    Не е загубила от красотата си ни най-малко. Завиждам на дарбата ви, не само на теб! А на всички момичета, които създавате толкова невероятни торти, мънифини, бисквитки и какви ли не други изкушения.
    Сигурна съм че рожденичката е била много приятно изненадана, благодарение на сръчните ти ръце и невероятната морска идея.
    Поздрави
    Нора

    ОтговорИзтриване
  2. Много чаровна торта, Бети - поздравления!! Представям си колко се е зарадвала рожденичката :)

    ОтговорИзтриване
  3. Нора, благодаря ти много, за топлите думи!

    Мина,радвам се много и на твоята оценка!

    Рожденичката много се е изненадала и тортата се е харесала от всички.Момиченцето е взела със себе си в Германия.Аз,естествено много се зарадвах,когато ми разказаха за нейната реакция.

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина е УаУ торта! Много е сладурска - страхотно се е получила! От момиченцето, до всички малки детайли, които си направила! Обожавам всичко, в което има кокос - това може би е вторият ми фаворит за вкус след шоколада :) Хубава вечер!
    П.П. Не знам защо не ми показва новите ти публикации? Явно има някакъв проблем при мен.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Габи,благодаря за милите думи!И аз обожавам шоколад и кокос и ....не знам какво не харесвам...И след като погледнах твоята торта направо ми е помрачено съзнанието, само шоколад ми се привижда...

    Не знам защо е така,Еликсир сподели същото.А аз виждам вашите публикации.Може би проблема е при мен,не съм правила нищо с настройките...

    ОтговорИзтриване
  6. A kolko tochno e edna chasha maslo?

    ОтговорИзтриване
  7. trimancheva@gmail.bgсептември 22, 2015

    Здравей, Бети! Изникнаха ми няколко въпроса покрай тази торта.
    Правилно ли разбирам, че тестото,намазано върху листа хартия, не излиза извън него, независимо че се пече в по-широка форма?
    Не разбрах защо са ни 2 тортени форми, може ли с една?
    Искам да избегна кокоса в крема, ще трябва ли да го заменя с нещо или пък да добавя замразени боровинки?
    Няма да мога да поставя фондан отгоре, този крем ще ми стигне ли?
    Колко голяма е тортата или за колко парчета приблизително?
    И ако може, да ми предложиш боички, твоите ми изглеждат супер.
    Среднощен поздрав Дими

    ОтговорИзтриване
  8. Тортата на снимката е с диаметър 20 или 22 см.
    Да, тестото не се разтича, не излиза извън хартията. Относно печенето и защо две форми. Можеш да опечеш блатовете в тортена форма или както съм обяснила върху хартия. Тази хартия обаче, за удобство се разполага в тава., в противен случай ще се деформира на решетката. Идеята за двете форми е да се опекат по 2 блата едновременно. Когато се приготви цялото тесто се разделя на толкова равни части, колкото цвята искаш да имаш. Двете форми са за да опечеш по два цвята едновременно. Ако използваш хартиени кръгове ще можеш да разположиш в тавата за печене на фурната два кръга или четири, но с чувствително по-малък диаметър.
    Ако не искаш кокос в крема, използвай някой друг крем- например от спаначената торта или някоя друга торта с маскарпоне крем и плодове - има няколко такива в блога.
    Ако поставиш боровинки в целия крем и измажеш с него тортата помисли как ще изглежда. Дали ще ти стигне крема- зависи от това по колко крем слагаш между блатовете. Разпредели си го или имай готовност, т..е . продукти за още крем. Броя на парчетата зависи от това, колко големи искаш да бъдат.-12-16-18
    Боичките са гелообразни на Wilton.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. trimancheva@gmail.bgсептември 22, 2015

      Благодаря много , все още съм в процес на избиране

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни