понеделник, 31 октомври 2011 г.

Halloween -1 Супа "Черната вдовица" и пикантен черен ориз с червен боб и тиква



....Не е типичен празник за българите, но всеки повод да се сготви нещо по-различно е добре дошъл.Децата, като малки, бяха много запалени-дълбаеха тикви, които светеха на тъмните прозорци,приготвяхме "ужасяващи сладки" имаше карнавали..А това е весело! През кой друг ден  ще си направите мъфини като течащи мозъци, черепи, призраци, ще сложите паяци отгоре,ще направите бисквитки -мъртвешките пръсти на Франкенщайн или ще направите торта ковчег? Това е деня!
Ето го моето меню за този ден.Децата не бяха удома и нямаше кой да дълбае тикви, но пък тиквата беше основна част в менюто ни.



 На този ден приготвям една супа, която се казва "Черната вдовица"

В тази супа няма тиква, но е много хелуинска :-)
Ето продуктите:

* 500 г. гъби печурки -нарязани на парчета
* 1 стар лук-жълт- нарязан на малки кубчета
* 300 мл. вода
* 50 мл.пълномаслено прясно мляко
* сол на вкус
* черен пипер на вкус
* 3-4 с.л масло
* 50 мл.млечна сметана-разбита с вилица



Приготвяне:

Задушавате  лука в маслото, добавяте нарязаните гъби и продължавате да задушавате, докато се редуцира течността от гъбите.Наливате водата и оставяте да къкри 15 минути.Добавяте солта.Пасирате до гладка смес и добавяте прясното мляко.Подправяте с черен пипер и разсипвате в чиниите.Наливате сметаната в малка торбичка, отрязвате малко ъгълче и шприцовате в спираловиден кръг. С клечка за зъби издърпвате от центъра към периферията линии-по този начин оформяте паяжината на паяка-Черната вдовица.

Идеята може да се използва и за крем супа от червен боб.Някой ден ще публикувам и нея. Необичайна е само украсата.



Основното ястие за вегетарианци-тоест за моя милост.Подходяща е и за вегани.



Пикантен черен ориз с  червен боб и тиква 

Основното, което ме водеше беше необичайния черен цвят и контрастиращата тиква

Продукти:

* 3 с.л олио          
* 1 малка глава жълт лук
* 1 ч.л.чили или червен пипер, ако не обичате люто
* 1 ч.ч. черен ориз          
* 1/2 ч.ч червен боб от консерва
* 2 1/2 ч.ч. вода
* 1 кубче гъбен бульон
* 1 ч.ч. тиква-сварена на пара и нарязана на кубчета(може и в МВ)
* черен пипер на вкус
* 1 с.л. черен сусам


 Приготвяне:

Задушавате лука в олиото и сипвате ориза.Разбърквате около 3-4 минути и добавяте и чилито. Наливате водата.Покривате и оставяте да къкри около 20-30 минутиДобавяте кубчето бульон към края на варенето.Когато се уверите,че ориза е сварен дабавяте боба.Разбърквате с черния пипер  и разсипвате в чиниите.Тогава добавяте тиквата и поръсвате с черния сусам.


Много ароматно,засищащо и здравословно ястие.



За съпруга ми приготвих нещо с месо, но също толкова интересно и отново с тиква вижте тук.

11 коментара:

  1. Бети, да се възхитя и тук от идейните ти кулинарни творения - страхотни са!! А супата ме спечели тотално :)) вероятно защото не прилича на типичната супа... Запазвам си рецептата за догодина!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Мина,страшно много ме радват думите ти!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Много атмосферно декорирано! И изглежда вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти много за милите думи!

    ОтговорИзтриване
  5. Мила Бети, не случайно за кратко време твоят блог се превърна в един от любимите ми!
    И не минава ден без да ти "гостувам".Невероятен кулинар и естет си!
    Представила си уникални неща по повод празника - вкусно, идейно и ефектно!
    Не съм му голям фен, но смятам, че е страхотен повод за забавление и кулинарни подвизи!

    Адмирации!

    ОтговорИзтриване
  6. Ооо,Леви,толкова щастлива ме правиш!Ти самата си страхотен естет и за мен е удоволствие да те посещавам!А днес съм особено щастлива,нямам търпение да си изпробвам новите нещенца,които получих!Радвам се,радвам се, много!
    Благодаря ти!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Ей това второто предложение е просто прекрасно;-) Не , че супата е лоша, но другото ме плени:-)
    Поздравления, Бети за идеята!

    ОтговорИзтриване
  8. Урааааа,Бети,идвам само да ти кажа,че вече ми излизаш в таблото за управление при другите блогове.Не знам какво направи,но вече те виждам и ще те следя по-редовно!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Радвам се,Роси!
    и много ти благодаря, за интереса и доверието!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Бети, минавам отново да се насладя на прекрасните снимки и да те поканя да си вземеш една награда :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти мила Габи!

    ОтговорИзтриване