събота, 26 ноември 2011 г.

Салата с хляб и орехи



Тази салата е много лесна и вкусна. Знам я от леля ми и  често я приготвям през зимата.

Необходими са следните продукти:

ориентировъчно количество за 5-6 порции

* средата на 1 бял хляб, престоял 2-3 дни.За предпочитане е ръчен, селски хляб.
* орехи-смлени-около 1 чаена чаша
* кисело мляко-около 400-600 грама
* малко зехтин- няколко лъжици
* няколко скилидки чесън -3-4-пресовани
* цедено кисело мляко за украса -около 200-300 грама
* няколко цели ядки



Не съм написала точно количество продукти, защото салатата се прави според вкуса и желаната гъстота. Хлябът се разполовява и се издълбава като с длани донатрошавате на ситни трохи. Поставяте в купа и започвате да добавяте киселото мляко като бъркате.Добавяте зехтин- на вкус и пресования чесън и отново добре разбърквате. Прибавяте орехите.Бъркате с вилица или с пасатор.Ако използвате пасатор сместа заприличва на пастет. Аз предпочитам по-груба структура- да усещам смлените орехи.Разпределяте в чиниите или чашите за сервиране, като украсявате с цедено мляко и смлени орехи .



* Неизползваните кори може да нарежите и запечете във фурната и да направите попара. А може след опичането да смелите с блендера и да си направите галета.



* За да се получи тази салата, наистина е важно да се използва поззасъхнал хляб.

30 коментара:

  1. Your blog is interesting, has left a great impression.
    Best wishes
    Jonas

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересна салата! Допада ми идеята и ще се възползвам :) Благодаря ти!
    С Бети, наистина е вкусно :)
    Прекрасни снимки!
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети,страхотна салатка,аи търпи много импровизации!
    Последната снимка е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти Кати!

    Наистина, човек с въображение,като твоето може да импровизира и поднесе по най-различни начини!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Лети,мила,радвам се, че ти е допаднала салатката!
    Благодаря ти за показаното добро чувство и хубави думи!

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Много елегантно поднасяне! Правя нещо подобно, но моето е по- скоро нещо като бъркоч:))))

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, много интересна салатка. За пръв път попадам на такава комбинация от продукти! Още довечера ще я пробваме в къщи.
    Хубав и усмихнат неделен ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря Деси!
    Надявам се да ви хареса!

    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря Лулу!

    Вкусен бъркоч :-)

    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда страхотно и най-вече лесно!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря Траянка!
    Наистина е лесна и с малко продукти.

    Хубана нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. От дете обичам хляб и орехи, а тази рецепта попадна право в детското ми сърце. Нямам търпение да я опитам. Прекрасна идея, Бети!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти Бубе,
    И аз много обичам хляб и орехи, и понякога похапвам със сирене и масло.Тази салата всъщност може да се направи и с крема сирене, по време на пост може и с вода и повече орехи.Търпи вариации-основното е белия селски хляб и орехите.

    Хубав и усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  14. Много оригинално предложение, а пък е поднесено супер изискано. Страхотна идея.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря,Маги!

    Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  16. МНого оригинално, изглежда красиво и нежно, а като я опитам се надявам и да ми хареса;-)
    Браво, Бети!

    ОтговорИзтриване
  17. Ще се радвам да ти хареса!
    Благодаря ти Мъхче!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Бети, звучи много вкусно!
    И както винаги поднесено толкова ефектно и стилно!

    Страхотна си!

    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  19. wow..sounds scrumptiously tasty..
    just found your space...lovely space you have..with excellent posts..
    Am your happy follower now..;)
    do stop by mine sometime..
    Tasty Appetite

    ОтговорИзтриване
  20. Jay,
    Thanks for the nice words!Thanks!!!! You make my day!!!

    ОтговорИзтриване
  21. Леви,
    много си мила както винаги!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  22. Бети,презентацията ти е просто фантастична!
    А снимките-мечта!Браво,напълни ми очите!

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря Еликсир!

    Хубав ден!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей, Бети! Снощи направих салатата, неустоимо вкусна е! Благодаря за рецептата! Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  25. Катя,
    много ти благодаря, че сподели!Много ме зарадва и това, че ти е допаднала!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  26. Чудесно си я оформила, Бети. Салата - торта. Бабите ми правеха чесън, счукан с орехи, понякога и аз правя. А едната ми баба печеше пържения сафрид със заливка от чесново брашно. Дълги години търсих името на ястието и едва преди няколко месеца разбрах, че се нарича скордаля. Бях запомнила риба-ордала
    http://recepti.gotvach.bg/r-2131-%D0%93%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8_%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2_%D1%81%D0%BE%D1%81_-_%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D1%8F

    ОтговорИзтриване
  27. Майката на съпруга ми често поднасяше такъв сос разядка от орехи, чесън и оцет към пържена риба. Не бях виждала преди това. А майка ми пък към рибената чорба- пак такава смес, но с добавка от магданоз и лющян.

    Децата много я харесват тази салата.
    Благодаря, Марти!

    ОтговорИзтриване