Меденки - Коледен календар - Ден 16 - ти



Каква Коледа ще е, ако няма меденки!Те ме връщат в детството, когато със сестра  ми ядяхме от тестото,когато майка не ни гледа....Режехме с формички и после залепяхме с мармалад от сливи.И нямахме търпение да минат няколко дена, за да омекнат...И малко по- малко ги отмъквахме,но майка ни не се ядосваше, просто забъркваше други...Правехме и за елхата, но те "падаха " и се "чупеха" и елхата оставаше с нещата, които не се ядат..:- )

Ето ги и меденките:

Аз заменям бялата захар- (тогава имаше само бяла) с кафява, добавям настъргана портокалова кора, майка ми ползваше само лимонова и вместо само канела слагам микс от подправки, които сама си меля.Но пък съм взела кафеената  чашка на майка ми, която беше единица мярка и една друга чаена.Тя се чуди как може да ги държа тия " грозните" чаши, но на мен са ми толкова скъпи, толкова са ми пълни със спомени....



Една година използвах и ръжено брашно и много ми допадна вкуса-не знам как да го определя- някак първичен , селски вкус, усещаш като че ли вкуса на земята.Редувах като гребвах един път от ръженото ,един път от пшеничното. Ако някой по принцип обича  вкуса на ръжения хляб, може да опита.Хубаво е тези меденки да се правят поне 2-3 седмици по-рано, така ще омекнат от меда-тука е мястото да кажа, че е добре да се вземе домашен мед. Аз всъщност никога не съм купувала от магазин. Подправките също разгръщат аромата си.Ако все пак ги направите няколко дена преди Коледа-по добре е да ги слепите или наблизо до меденките да има ябълки.

Продукти:

* 1  к.ч мед ,да уточня кафеената чаша събира 100 мл. и меда тежи 120 гр.
* 2 яйца,
* 1 ч.ч кафява захар, аз слагам Мусковадо (чашата е от 200 мл )
* 1 ч.ч. олио,
* ванилия- 2 ампули на д-р Йоткер
* 1 с.л. канела,
* 1 с.л. смесена коледна подправка(карамфил, кардамом,индийско орехче,бахар, канела)
* 1 ч.л сода бикарбонат,
* настърганата кора на 1 портокал
* настърганата кора на 1 лимон
* брашно колкото поеме, ако искате по рустикален вкус ,използвайте равни количество ръжено и пшеничено брашно.

1. Меда и захарта се  разтопяват на умерен огън,без да завира , докато стане гладка смес, добавя се  канелата, лимоновата и портокаловата кора, ванилията и останалите подправки.
2.Тенджерката се маха от котлона и с разбъркване се добавят едно по едно яйцата.Бърка се енергично докато се поеме всяко яйце.
3.Добавя се олиото.Отново се  бърка и се добавя и содата.Постепенно започваме да добавяме брашното.Когато стане трудно за бъркане изсипваме сместта в друг съд, удобен за месене.   Доомесва се, като се добавя по малко брашно,докато се получи гладко лъскаво тесто, което не лепне.

Разточва се блат с дебелина 5-6 мм и се нарязват меденките , с избраните от вас фигурки.
Пекат се в умерена фурна, предварително загрята.Естествено върху хартия, за да не мием постоянно тави....Като се сетя какво миене падаше и сушене...



- Ако искате може да слепите с мармалад от кайсии или сливи -тогава ще омекнат по-бързо.
- Ако искате нарисувайте с разбит белтък с пудра захар,ако ще рисувате с много тънък накрайник, трябва да пресеете пудрата захар и да използвате супер фина.
- Или покрийте с марципан или фондан, можете да намажете меденката с разбито масло с пудра захар и да залепите отгоре изрязаната фигурка от фондана.




 

Коментари

  1. Ехаа, колко красиви меденки! Много уют и празничност лъхат от тях! Браво!

    Бубу/Ради

    ОтговорИзтриване
  2. Отново оригинал:), Браво, Бети! Чудесни са! Всичките са уникални! Снимката на Еленчето с бисквитката и снежинките ми е любима! Благодаря ти за Коледното настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиви сладки, днес и аз започвам! :))

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ByBy!Радвам се, че са ти харесали!

    Candy,
    И аз ти благодаря сърдечно!

    Марианка, благодаря и празнична и весела подготовка!Сигурна съм ,че ше направиш красиви и вкусни неща!

    Момичета, благодаря ви!Много ми е приятно, когато видя, че харесвате нещата, които съм направила!Стопляте сърцето ми и ме усмихвате!
    Желая ви празнично настроение!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодяра Траяна!

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Бети,неуморна си!Меденките са бижу!Толкова красиви,а освен на Коледа ми напомнят и на мартенички!Чудесни снимки отново!

    Пожелавам хубави коледни празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, благодаря ти!

    И на теб празнична и приятна Коледна подготовка!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни