Английски коледен кейк - Коледен календар - Ден 21 -ви

За първи път опитах английски коледен кейк,  преди години, когато сестра ми донесе от този на свекърва си. Бях очарована, опитвах го на малки хапчици и внимавах да не се загуби някоя троха...Невероятно ароматен, с дълго оставащ вкус и с непознати за мен продукти. Хапвайки и наслаждавайки се, правех мислено списък на продуктите...за много от тях се досетих, някои не бях чувала. Естествено получих рецептата, а от всяко пътуване до Англия сестра ми ми носеше от продуктите, които нямаше откъде да купя в България- като марципан, айсинг, различните видове стафиди, меласа, глазирани череши, златен сироп....а там се продаваше дори комплект от всички сушене плодове, които да се сложат за 1 доза за 8 или 10 инчова форма. Рецептата беше в oz-унции и  lb либри. Беше забавно, превръщах мерките в грамове ...а най- интересно ми беше, че този кейк се прави през лятото- юли- август и на всеки 7-8 дена се полива с няколко лъжици бренди, шери...или както аз направих с уиски. Беше ми леко странно, но след като е традиция....., трябваше да се държи на проветриво място, отчитах и разликата в температурата...но едно беше ясно, че ако искам да е толкова ароматен и с такава консистенция, каквато опитах трябва да го направя доста по-рано.Така и правя. Този кейк е печен август месец.Спомням си приятели, които го опитаха за първи път-страшно много им хареса и след тази реакция съпругът ми се "оплака" как този кекс му "изпил"  една бутилка Джак Даниълс. Естествено дойде и въпроса за колко време е изпита бутилката от този К Е К С !!!-много бяха учудени, но един от тях сподели, че в магазините по Коледа най-скъпи били тези, които са престояли  най-дълго.Забавното беше, че съпругът ми реши по едно време, че съм започнала да си пийвам, понеже по принцип не пием и бутилката намалява, и аз- амиии - да, пийвам си,.... идват гости...,но един ден ме излови да сипвам в кекса- голям смях падна...

И ако не сте загубили търпение -ето и продуктите:

и още нещо да споделя, когато видите колко продукти има, различните видове стафиди...времето за приготвяне, печене, съхранение и накрая покриване и сервиране....имате усещането, за нещо много специално, все едно правите нещо вълшебно....то готвенето изобщо си е вълшбство де, но тук си като висш  магъосник.,не толкова заради някакви специални умения, а заради всичко по-горе казано.

И така, за да направите този вълшебен кейк ви трябват:


£ 1 (450 г), френско грозде или големи черни стафиди
6 унции (175 грама) стафиди - големи жълти
6 унции (175 грама) стафиди-някакви-смесени
 
* 2 унции (50 грама), захаросани череши, ако са били в сироп се отцеждат добре и се нарязват-аз само на две ги режа, обичам да се виждат вътре.

* 2 унции (50 грама), смесени захаросани кори от портокал и лимон-вече и в България има в големите вериги магазини.Може да се използват кори от сладко, но трябва се се измият, подсушат и ситно да се нарежат.
* 2 унции сушени сливи и кайсии-нарязани на дребно
*
3 супени лъжици бренди или шери, плюс допълнително за "напояване"-в моя случай уиски
*
8 унции (225 грама) брашно
½  чаена лъжичка сол
*
¼ равна чаена лъжичка прясно настъргано индийско орехче
½ ч.л. смлени смесени подправки- в началото и това получавах от Англия, но старателно прочетох ,преведох всички съставки и според моя вкус започнах да си  приготвям сама.
8 унции (225 грама) неосолено масло

* 8 унции (225 грама) мека кафява захар, аз използвам от няколко години Мусковадо, но съм имала наистина мека светлокафява захар- такава все още не съм виждала в България.
4 големи яйца

* 2 унции (50 грама) бадеми, нарязани на ситно може и да не са бланширани
*
1
с.л. меласа или златен сироп
* настъргана кора на 1 лимон* настърганата кора на  1 портокал
***** в рецептата, която имам пише 2 с.л. пудра за печене, но забелязах, че в нейния състав има и оризово брашно и когато го правя не с оригинала слагам 1 бакпулвер.

Този кейк се пече в  8-инчова (20 см) кръгла, или със 7-инчова (18 см) квадратна форма.Може и в 10 инчова-25 см.Указанията, които имах записани бяха, че трябва да издигна от двойна хартия висок борд отстрани-около 20 см.Аз пека в метална кутия от панетоне, преди в кутия от английски бисквити- и на двете не са им мръднали боите до ден днешен- казвам ви кейка е вълшебен.Формата се намазва добре с масло и се облицова с хартия, отново се намазва и отново с хартия. 
 


Приготвяне:
 
1. Преди да мажете формата трябва да накиснете от предната нощ или поне 8-10  часа всички плодове и  кори с брендито.Покривате съда и оставате на хладно.

След 10 часа, може и 12 часа:

 
2. На следващия ден предварително загрявате на фурната до 140 ° C . 


3.Пресейте  брашното, солта, бакпулвера и подправките в голяма купа. 

4. В отделна голяма купа, разбийте маслото и захарта заедно, докато побелее и стане пухкава смес. Добавете меласата. Започнете да добавяте яйцата едно по едно, като след поемането на всяко яйце добавяте по лъжица от брашното.
 
5. Добавете внимателно останалата част от сухата смес. Стремите се да се запази въздуха в тетстото.На няколко пъти добавете  плодовете, ядките  и и накрая настърганите кори от  лимон и портокал .


6. С помоща на силиконова шпатула изсипете тестото в подготвената форма.Загладете с обратното на лъжица Накрая покрийте с двойна кухненска хартия отгоре и сложете да се пече  

7. Печете тортата на най-ниската позиция на фурната за 4 ½ -4 ¾ часа .Във всички случаи на решетка. Може да се на ложи да се пече още  ½ - ¾ час по-дълго , но не е необходимо да го гледате непрекъснато, а и кейка напомня за себе си със страхотния си аромат.Пробвайте с дълъг бамбуков шиш за готовност.


* Охладете отначало във формата, след това го извадете за окончетелно охлаждане върху  решетка, полейте го вниметелно с няколко лъжици бренди.Увийте го в кухненска хартия и го затворете в кутията, в която сте го пекли , предварително много добре измита и изсушена.Затворете кутията и оставете на хладно.След 7-8 дена полейте отново с няколко лъжици-5-6 . 


И така до 2-3 дни преди поднасяне, тогава се покрива с марципан, а отгоре с айсинг. Украсявате според фантазията си.

Ще видите моя украсен кейк след няколко дни. Тогава ще има и разрез. Украсих го набързо със сушени и захаросан плодове,  за публикакцията.

Украсеният празнично кейк може да видите ТУК




Коментари

  1. Бети, ....голяма красота е твоята тортичка! Накичена като истинска принцеска!.....Представям си колко е вкусна.....и с касис, и със стафиди и с черешки, с портокалови корички и... аромат на бренди и индийско орехче... Чудесна комбинация! Снимките ти са прекрасни! Комплимент!
    Желая ти един прекрасен четвъртък! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети,
    чудесно вълшебство ни предлагаш!
    Направено с много любов и търпение!
    Представям си аромата!
    Сърдечна прегръдка и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен! Очаквам и украсата:)Наистина си е вълшебство да го направиш и да чакаш толкова дълго, за да отлежи:)

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, не си отворила 24 прозорче на календара, нали?! Обикновено там е голямата изненада! Прекрасен е! Много се забавлявах с историята за уискито:)! Бети, не съм чувала за този кейк, благодаря ти, че сподели. Наистина ли се прави през август?! С нетърпение ще очаквам празничната му премяна!!! Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Бети,невероятно изкусителен и сочен изглежда!Ще ми бъде много интересно да го видя в разрез!При толкова много подготовка и суетене около това кулинарно вълшебство съвсем разбираемо е да не искаш да загубиш и трохичка!
    Блазе ти за ентусиазма и търпението!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Кейкът е чудесен, Бети! Обичам рецепти с история, а твоята напълно задоволи потребностите ми в тази насока:))С нетърпение ще очаквам разреза и украсата! Удивителни неща приготви за тази Коледа, следя всичко твое с детско любопитство. Весели коледни празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, вълшебнице! С нетърпение следя вкусния ти календар. Но днес съм очарована не само от историята на кейка, но и от невероятното ти търпение!Направен е с много любов. Прекрасен е! Очаквам да го видя и "облечен"....
    Най-топли прегръдки от мен
    Нора

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви момичета!

    Изключително много се радвам на всяка ваша дума и на подкрепата ви!

    Candy,има дори и по-отлежали,не съм го постнала никъде, когато го направих, защото мисля, че на повечето хора ще им се види странно.

    Гуинет,благодаря за топлите думи-всяка Коледа у дома е така, просто тази година "открих" интернет пространството, от което съм щастлива, разбира се- подкрепата на всички вас, която ме радва.Ако не публикувах, щях за направя повече неща...

    Нора,сърдечно ти благодаря,за интереса и за милите думи, които ми пишеш!

    Прегръщам ви приятели!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасен е Betty!!! Думите са безсилни да го опишат. Невероятен e!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Възхитителен е, Бети!! Легенди съм слушала за АКК :), но така и не съм се захващала да го приготвям... Поздравления за прекрасното изпълнение и представяне!!!

    И весели празници :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря Venetta,
    Караш ме да се чувствам невероятно!

    Мина, много вкусно нещо, заслужава си усилията, всъщност няма нищо сложно, най- много време ми отнема да осигуря всички продукти...
    Благодаря за топлите ти думи и весели празници за теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте Бети!
    Наближава Коледа и си търся нови кулинарни приключения! Вашият АКК е първото, което със сигурност ще се опитам да измайсторя!
    Разбира се имам въпросче, на моята фурна най-ниската степен е 50 градуса и това значи ли, че се пече на толкова? Дано не задавам смешен въпрос, но много се впечатлих от рецептата и наистина ще се постарая да го направя!
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  13. Изглежда прекрасно Вашият сладкиш, Бети! Иска ми се да го направя за Коледа 2013, но имам някои въпроси, свързани с печенето - на колко градуса и на кое ниво във фурната? Извинете ме, но не го разбрах! Предварително Ви благодаря!

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте, mer4ii!

    Кейкът се пече на най-ниската позиция на фурната, като разположение, а не като градуси. Обикновено пространството на фурната е разделено на 3 позиции- долна или най-ниска, средна и горна или най-висока или още позицията за грил. Аз съм пекла моя кейк на 140 градуса.
    Моля ви преди да започнете още веднъж да прочете внимателно рецептата и ако нещо не е ясно с удоволствие ще съдействам.

    ОтговорИзтриване
  15. Бети, изключително съм благодарна за светкавичния отговор!
    И още едно въпросче :) - много ли е късно вече да се приготвя за тази Коледа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никога не съм опитвала толкова "пресен" кейк. Моите ги правя август месец най-късно. За това не мога да преценя дали е късно. Със сигурност е много вкусен, но с времето и поливането с алкохол става много, много по-вкусен.

      Изтриване
  16. Анонименноември 22, 2014

    Няма описание на сместа от подправкикакво съдържа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подправките са:
      канела, кориандър, индийско орехче, карамфил, бахар и джинжифил.
      Аз приготвям този микс в следното съотношение, като добавям понякога и малко кардамом
      Най-добре всички съставки да са предварително прясно смлени.

      канела- 1 с.л. смляна
      кориандър- 1 ч.л.смлени зрънца
      индийско орехче-1 ч.л.
      карамфил- 1 ч.л.
      бахар- 1 ч.л.
      джинджифил- 1/2 ч.л.

      кардамом-1/4 ч.л.

      Изтриване
  17. Бети, а дали може да се приготви сега и да се яде май-юни?

    ОтговорИзтриване
  18. Не виждам защо не. Аз през лятото предпочитам други вкусове и аромати и би ми дошъл много тежък и сладък.

    ОтговорИзтриване
  19. Анонименюли 15, 2015

    Здравей, Бети! Коментирам като анонимен, защото така ми е най-лесно. Миналата година случайно се натъкнах на твоя блог, когато търсех коледен кейк. Много ми хареса и оттогава го посещавам с удоволствие.
    Сега - моята история за коледен кейк. Преди многогодини, в зората на демокрацията, моята майка се прибра в къщи много щастлива, че ми е купила една кулинарна книга, невиждана досега, а именно "Коледна кухня". Оказа се, че това е преводна английска книга, голям формат и с прекрасни снимки, за мое учудване всички рецепти излизаха като на картинката, когато ги спазиш. За съжаление моята майка вече не е сред нас, аз си пазя тези книги (оказаха се една поредица) като нещо ценно и скъпо. Там за пръв път прочетох за английският коледен кейк, но по това време не сме и мислили, че ще имаме продуктите, за да го направим. Миналата година за пръв път се реших на това прледизвикателство. Рецептата, която имам в тези книги е подобна, но и по-различна. Като цяло най трудно ми беше да натъпча малкото тесто между големите количества стафиди и сушени плодове. За съжаление го направих много късно - може би някъде около две седмици преди коледа. Зарекох се тази година да направя като теб - може би вече му е време. След този предълъг увод бих искала да те питам за някои практически неща - напр. как разбираш, че е изпечен (в моята книга пише това, което най обичам - пече се до готовност). Къде го държиш през горещините, за да не се развали? Дали набухва много - опитах се да го пека в кутия от бисквити, но се оказа, че моята е много висока и не може да влезе във фурната. Затова го изпекох в тортената ми форма с диаметър 28 см, като направих борд, но всъщност нямаше нужда, защото тя беше доста широка. Съответно не посмях да го пека повече от 2 часа, защото почна да ми мирише подозрително и се притесних да не го загоря. Иначе стана много вкусен и хранителен - ядохме го повече от две седмици. Какъв марципан ползваш за глазурата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна книга си имаш, а и ти вероятно спазваш точно рецептите и инструкциите, което е много важно за крайния резултат. Две седмици определено са твърде малко. В твоята книга колко време е посочено?
      "Печене до готовност"..., напомня ми за друг израз от онези времена -" ....и брашно, колкото поеме за меко/твърдо и т.н. тесто.." Ще ти кажа как аз определям готовността на повечето блатове, кексове и подобни сладкиши - сигурен начин е "сухата клечка" , предполагам, че знаеш, но все пак. Суха клечка за зъби или бамбуков шиш се пробожда печивото и ако след изваждане по нея няма полепнали трохи, значи е готово.Кога да пробваме с клечката за зъби?- малко преди указаното време за готовност или ако не е указано, според аромата на печивото, след като вече се е надигнало и например пукнало в горната част. Друг белег за готовност е отделянето на печивото от стените на съда, в който се пече. Когато е сурово тестото е прилепнало към стените на съда или хартията съответно. Когато е изпечено леко се отделя към центъра. При печене на високи блатове, както в случая, обикновено формата се поставя на най-ниската позиция във фурната-това предпазва от изгаряне на горната част и осигурява добро нагряване и изпичане отдолу. При опасност от загаряне отгоре, а още сурова средна част (именно тук бамбуковия шиш върши своята диагностицираща работа), печивото се закрива отгоре с хартия, която предпазва от излишно препичане. Ролята на издигнатия висок борд от двойна хартия има същото значение.
      Печенето във висока кутия, според мен е с идеята, че после ще се съхранява в тази кутия, която има капак. Аз обичам високи торти, кексове и затова предпочитатам да пека точно в биствитена кутия. Кексът се съхранява благодарение на алкохола, с който се овлажнява, а и вероятно заради високото съдържание на сушени плодове. Държа затворен в кутията и в стая, която е северна и сенчеста с около 23 С температура.

      Марципанът, който обикновено ползвам е на Sainsbury или Tesco, обикновен или златен. Мисля, че всеки би свършил работа. Тук имам рецепта за марципан - http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/12/8.html , а тук можеш да видиш друг бял марципан, с който съм покрила торта и съм рисувала. Доста по- порест е от фондан и всъщност, макар и да е бял си е доста кремав на цвят. Много по-вкусен е от фондана, все пак е от смлени бадеми и захар, но е неудобен за рисуване.

      Изтриване
  20. Анонименюли 16, 2015

    Ето моята рецепта:
    Цитирам книгата "Коледна кухня" на издателство Гема от 1997г.

    Шарен коледен кекс

    7 чаени чаши едри стафиди, нарязани
    6 кафеени чашки бели стафиди, нарязани
    4 кафеени чашки черни стафиди
    1 чаена чаша нарязани захаросани плодови кори
    4 сушени круши нарязани
    4 сушени праскови, нарязани (не намерих и ги замених със сушен пъпеш, не беше лошо)
    1 чаена чаша бланширани бадеми, нарязани
    2 супени лъжици бренди
    2 супени лъжици ром
    2,5 чаени чаши бяло брашно
    0,5 чаена лъжичка Бакпулвер
    1 чаена лъжичка есенция
    3,5 кафеени чашки масло
    1 пълна чаена чаша ситно счукана карамелизирана захар (тук цитирам рецептата дословно, мисля че тази карамелизирана захар е, защото през 1997 г. в България нямаше кафява захар. Аз сложих Мусковадо)
    2 чаени лъжички ситно настъргана лимонова кора
    5 яйца
    2 кафеени чашки бланширани цели бадеми и 1 череша от сладко
    още 2-3 супени лъжици ром (бренди)

    1. Един ден предварително накисваме в голяма купа стафидите, плодовите кори, сушените круши и праскови и бадемите. Поръсваме с брендито и рома, похлупваме и оставяме да престои 1 нощ при стайна температура
    2. Намазваме и покриваме с хартия дъното на кръгла дълбока форма с диаметър 25 см. Загряваме фурната на 150 градуса. Пресяваме заедно брашното, бакпулвера и есенцията. Разбъркваме 2 супени лъжици от брашното с плодовата смес.
    3. Разбиваме маслото и захарта, прибавяме лимоновата кора и продължаваме да разбиваме, докато се получи пухкава смес. Прибавяме яйцата едно по едно, като разбиваме. Сипваме останалото брашно, след това и плодовата смес.
    4. Изсипваме получената смес в приготвената форма. Заравняваме отгоре и тръсваме рязко формата, за да не се образуват мехурчета. Украсяваме кекса с разрязани на половинки бадеми, слагаме черешката в средата.
    5. Печем кекса до готовност (ха ха). Обръщаме го, махаме хартията и поръсваме с ром или бренди, докато е още топъл
    6. Завиваме кекса в кърпа, докато изстине напълно. (Тука кекса ми се пречупи, но понеже е много влажен и лепкав, след това се залепи отново). След това го увиваме в пергаментова хартия и фолио. Оставяме го на студено.


    Това е дословно цялата рецепта в книгата. Спазила съм я 1 към 1, но ми се струва, че има някакво мърдане в количествата. Стафидите съм ги мерила на чаши, събраха се около 1,5 кг. Струва ми се, че дойдоха малко в повече. На картинката в книгата разрязаният кекс имаше тесто и групи стафиди, докато моя беше съставен предимно от стафиди, просто едвам ги слепих с тестото. Вече бях прочела и твоята рецепта и го напоявах с по 2-3 лъжици бренди през 2-3 дни. Тази година смятам да го направя през лятото, само неясно как ще издържи до Коледа. Освен това ще опитам да го направя по-висок. Искам да те питам под най-долна позиция на фурната разбираш дъното на фурната или най-долната позиция на скарата. Освен това няма да му слагам бадеми и череши отгоре, за да мога да му сложа глазура

    ОтговорИзтриване
  21. Предпочитам да тегля продуктите, дори да са дадени някъде в чаши по няколко причини. Едната е, че чашите, макар и чаени или кафени са с различен обем. Друга причина- когато е указано 1 чаша се има предвид пълна догоре и изравнена. Това се отнася и за лъжиците, освен ако не е указано друго:). Но има продукти, които са 1/2 или 1/4 чаша. Половин чаша захар може да поеме още супена лъжица и пак ще изглежда половин :)
    В твоята рецепта ми се вижда малко набухвателя, но след като си изпекла и си доволна, значи всичко е "ок" Можеш следващия път да намалиш стафидите. При теб се е получило добре, че стафидите са се разпределили равномерно. Мисля, че е по-добре, отколкото на групи, както си писала. Когато се добавят на порции и следващото добавяне е след като предното количество се е приобщило към тестото, се получава равномерно разпределение.
    Аз обичам да усещам и сушени кайсии и сливи :)
    Поставям скарата на пода на печката с изпъкналата страна нагоре и тогава поставям кутията/формата. Ще измеря моята кутия и ще напиша.

    Тия дни и аз ще изпека кекса. Ще издържи. Никога не се е случило да не издържи. Вече имам и шери, но предпочитам да го напоявам с уиски. Имам и марсала, но трудно се снабдявам с нея и я пазя само за тирамису.

    ОтговорИзтриване
  22. Анонименюли 20, 2015

    Между другото в една от книгите на поредицата е даден грамажът на различни продукти в чаши и лъжици и за много неща се ориентирам оттам. Доста трудно е да мериш масло в чаши, например. Иначе наскоро си взех прецизно кантарче, а досега повече се оправях с чашите. Вече меря. Но мисля, че за стафидите не е указан грамаж. Ще проверя. Имам още една рецепта, която се каня да направя откак имам книгата. Не знам дали си чувала за нея - "Кексът на епископа". Представлява пак пълнеж, слепен с много малко тесто, но преобладават ядките. Казва се епископски, защото като се отреже ( пише, че се реже на много тънки филийки ) филийката в разрез е подобна на витраж.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност не е проблем да се мери и в чаши или лъжици, ако всички продукти се пълнят/измерват по един и същ начин. Ако приемем, че използваме чаша от 220 мл за чаена, то всички продукти се пълнят докато запълнят обема. Ако е брашно, не се пълни свръх, а се изравнява, ако се пълни нещо течно, тя също се пълни докато запълни обема от 220 мл, то.е. пълни се почти до преливане, което е неудобно и готвещия може да намали съдържанието за да не разсипе :) А маслото- да, едно е чаша стопено масло и друго твърдо масло, което трябва да изчакаш да омекне за да измериш. Аз имам едни мерки за чаши- комплект от 4 различни по големина чаши- с обем съответно -1 ч.ч, 3/4 ч.ч, 1/2 ч.ч, 1/3 ч.ч. Всяка от тези чаши се пълни до ръбчето, което е супер удобно. Просто изравняваш с ножа отгоре....
      Заинтригува ме с този кекс, звучи ми донякъде подобно на това http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/12/4.html
      Жалко, че не съм направила разрез.

      Изтриване
    2. На една от снимките в тази публикация се виждат тези чаши - http://vkusnosbety.blogspot.com/2015/05/tilia-leaves-stuffed-with-amaranth.html

      Изтриване
  23. Анонименюли 20, 2015

    Сега се сетих, че и аз имам една такава метална чаша - разделена на половин и на 3/4, но не виждам добре отвътре и си карам на другите чаши. А и никога не можеш да бъдеш съвсем точна, защото и брашната и захарта са различни. Напр. когато правя хляб (рецептата е пак от тези книги точно с 1 килограм брашно) всяко брашно ми поема различно количество вода и вече от опит се ориентирам колко меко да е тестото, за да ми стане пухкав хляба. А епископския кекс е нещо подобно, поне на вид. Ще ти напиша рецептата, не ми е проблем

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонименюли 21, 2015

      Ето моята рецепта дословно. Източникът пак е "Коледна кухня" на Издателство Гема.

      "Кексът на епископа"
      Този кекс засища много, затова трябва да го нарежем на съвсем тънки парчета.Сладкишът прилича на църковен стъклопис, откъдето идва и името му

      500 гр. бадемови ядки ( като гледам снимката мисля, че са заменени с бразилски орехи, поне по-голямата част )
      12 фурми, почистени от костилките
      2 кръгчета ананас от компот, нарязани на едри парчета (мисля, че в оригинала ананасът е захаросан)
      6 кайсии от сладко
      по 6-7 броя червени и бели череши от сладко (също мисля че имат предвид захаросани череши)
      2 кафеени чашки бяло брашно
      1/2 чаена лъжичка бакпулвер
      1/2 чаена лъжичка сол
      3 яйца
      2 кафеени чашки ситна захар
      1 чаена лъжичка ванилия

      1. Загряваме фурната на 150 градуса. Намазняваме дъното на продълговата форма за сладкиши (21 х 11 см)и го покриваме с хартия. По желание можем да използваме кръгла форма, чието ддъно покриваме с добре намаслено фолио
      2. Сипваме ядките, кайсиите, фурмите, ананаса и черешите в дълбока купа. Пресяваме брашното, бакпулвера и солта върху плодовете. Разбиваме яйцата на пяна, прибавяма захарта и разбъркваме до получаване на гъста смес. Слагаме ванилията. Изсипваме сместа върху плодовете с брашното.
      3. Изсипваме сместа в предварително подготвената форма и печем до готовност (когато го дупчим с клечка за зъби по нея да не полепва тесто). Обръщаме кекса върху телена скаричка, освобождаваме формата и го оставяма да изстине. Увиваме го във фолио и го слагаме в хладилника

      В твоята рецепта ядките са малко по-малко, но пък има масло.
      А за меката кафява захар - имам спомен, че от Била купувах една виенска кафява захар, която беше изключително фина, разтваряше се много бързо и с прекрасен, доста силен аромат на кафява захар. Трябва да проверя за нея - предполагам, че имаш нещо подобно предвид за меката кафява захар

      Изтриване
    2. Звучи ми много вкусно и със сигурност ще го направя, естествено ще намаля захарта, имайки предвид всичките плодове, които се слагат.... Черешите вероятно са едни в захарен сироп, които са най.близки до нашите сладка. За щастие аз имам и от бели и от червени череши. Понякога си купувам от Метро тези, за които споменах- има ги в червено,
      зелено и май в синьо съм виждала. Мисля, че ги приготвят от бели череши, които са твърди и удобни за сладко, а после ги боядисват с бои. Дори червените са боядисани. Но пък, ако се използват такива череши ще се получи наистина като стъклопис :)

      На малките кексчета се виждат от зелените черешки.

      Меката кафява захар е влажна като мусковадо, но е по-светла. Моята е купена от UK. Ей тук можеш да видиш снимка http://vkusnosbety.blogspot.com/2013/12/14-ginger-cookie-for-santa-claus.html

      А имам една виенска пудра захар. Тя е наистина страхотна, фина, истинска пудра захар. Видях в Карфур онзи ден, за голямо учудване, предвид празните рафтове...Не се сещам с какво я снимах за да ти покажа опаковката. Сестра ми я донесе от Виена и наистина се учудих като я видях тук.
      Благодаря ти много за рецептата! Непременно ще я приготвя и публикувам.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни