четвъртък, 22 декември 2011 г.

Ароматни хрупкави кантучини - Коледен календар - Ден - 21 - ви








Публикацията на Ирина Катеринска с провокативното и питане какъв е нашия спомен с кантучините ме подсети за първата ми среща с тях, но не в Италия, откъдето са родом тези прекрасни бисквитки, а в Германия- бяхме на гости на братовчедка ми и тя ни заведе в италианско кафе. В чинийката ни сервираха по едно от тези прелестни сухарчета-най-обшо казано.Запомних името им и бях решила да потърся рецепта, но като че ли позабравих за тях и  Коледните кантучини на Ирина ме върнаха към прекрасните дни с моята братовчедка.Безкрайните разходки, храната, която опитвахме, невероятните италиански сладоледи, след дълги обиколки в старинни градчина, чаша кафе и торта, потракването на лъжичките, приятното слънце, невероятно красивия и голям парк, хората, коитот тичаха боси, малките сладки магазинчета за ръчно правени бонбони....искам пак!




Това е моя спомен, а сега, правейки ги си произведох нов спомен.Започнах да ги приготвям и съответно подготвих първо продуктите- с огромно недоумение установих че нямам грам брашно. Това е нечувано и невиждано-имам цял шкаф с продукти- ядки, брашна- всякакви, но не и пшенично-бяло!, какао, видове захар,  конедензирани млека, шоколади- не се знае какво ще му потрябва на човек.Мъжът ми твърди, че мога да издържа поне едномесечна обсада...:-) Винаги, когато видя че нещо посвършва си вземам, но не съм видяла за брашното, знам че си има, но явно неусетно е свършило...Имах оризово, от просо, от ечемик, от нахут, дори от елда но не посмях да рискувам. Видях пакет, който беше ми дала сестра ми -някаква специална  английска смес за пълнозърнест домашен хляб и пробвах с него. Станаха малко по-трошливи  и по- тъмни но много  вкусни...Та това е моя спомен-как за първи път се оказах без брашно у дома.



Продукти за Коледни кантучини:

Адаптирана от alia.tropot.net







    * 150 г захар
    * 2 яйца размер М
    * 250 г брашно + 1 ч.л. бакпулвер
    * 50 г нарязани на дребно захаросани портокалови корички 

    * 50 г измити и подсушени вишни от сладко
    * 2 с.л настъргана кора от портокал
    * 80 г нарязани  на едро шамфъстъци

1. Фурната се загрява на 170 градуса и голяма правоъгълна тава се застила с хартия за печене.

2. В купа се разбъркват яйцата със захарта, добавя се брашното с бакпулвера и накрая захаросаните плодове + ядките. Замесва се меко тесто.



3. С влажни ръце, ако е необходимо се оформят две дълги хлебчета  и се поставят в тава.Така оформеното калъпче се пече около 20-30 мин, до златисто. Трябва да  е с коричка и да е стабилна. Оставя се да се охлади 10 мин. и се нарязва по диагонал на широки 1 см. бисквити. Те се нареждат легнали отново в тавата и се запичат на 150 градуса за още половин час или докато придобият приятен загар. Колкото по-тъмни са, толкова по-твърди и хрупкави стават.  Е моите станаха точно такива!


Не стига, че нямах брашно, ами забърках и други, естествено реших за се пробвам с шоколадови.Получиха се страхотни -хрупкави,ароматни и с  парченца шоколад!
Ако не сте опитвали никога, не отлагайте-хубавото е че имат голяма трайност и ако ги сложите в буркан за сладки ще ви примамват да починете, да похапнете с чаша кафе и да помечтаете за слънчева Италия....



Продукти за шоколадови кантучини:
 
* 140 г брашно+ за набрашняване и доомесване около 30-50 г
* 40 г какао на прах-на д-р Йоткер или на ION
* 1 с. л. нес кафе на прах
* 1 ч. л. бакпулвер
* 2 големи яйца на стайна температура
* 100 г захар-мусковадо или мека кафява
* 2 ампули ванилия на д-р Йоткер
* 100  г  шамфъстък, грубо нарязан

* 50 г кандирани портокалови корички, нарязани на 5 мм квадратчета 
* 50 г сушени червени боровинки
* 100 грама млечен  шоколад, грубо нарязан


Тези чудесни, ароматни шоколадови бисквити са перфектни за сервиране с кафе, трайни са и могат да се подарят на Коледа, идеални са и за опаковане..






Начин на приготвяне:


1.Загрейте фурната до 180 C Застелете тавата с хартия за печене.


2. Смесете добре брашното, какаото, кафето, бакпулвера, захарта и солта в голяма купа.


3.Направете кладенче  и  добавете  яйцата, леко разбити и ванилията, разбъркайте, и замесете докато се образува  тесто.


4.Прехвърлете  тестото върху набрашнена повърхност, замесете още малко и добавете ядките, портокаловите корички и шоколада .Оформете до относително  гладка топка.


5.Оформете хлебче по желание- по-високо или по- плоско и поставете в тавата. за 25 - 30 минути. Трябва да се оформи почти твърда повърхност.Извадете от фурната и оставете да се охлади леко.Не изключвайте фурната. 


6. След около 10 минути нарежете по диагонал филийки около 2-3 см дебели и поставете в тавата. Запечете от двете страни за по около 9-10 минути.Извадете и охладете върху решетка.



.

Съхраняват се дълго време в буркан или кутия за бисквити.
Може да използвате  комбинации от сушени плодове, които ви обичате-например бадеми  и портокал, сушени ягоди и макадамия, лешници и сушени череши

12 коментара:

  1. Ти си абсолютно неуморна, следя всяка публикация и направо ти се възхищавам! Красота! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети, разказваш толкова увлекателно, а бисквитките ти изглеждат много хрупкави...
    Оставам в очакване....
    Спорен ден
    Нора

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Павлина!

    радвам се, че ти харесват нещата, които приготвям!

    Поздрави и специални пожелания за красива и весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  4. Нора, а ти си прекрасен и много емоционален слушател!
    Благодаря ти за хубавите думи, с които ме радваш след всяка публикация!

    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  5. Бети,кантучините ти са невероятно апетитни и много сполучливи!Бих си топнала в кафенцето и от двата вида!
    А защо ли не се учудвам,че ти е свършило брашното ? :)
    Та ти употреби този месец има няма един палет :))!
    Но пък нахрани очите ми с толкова изкусителни десерти и невероятни снимки,благодаря ти!
    Страхотен майстор си!

    Пожелавам ти спокойна,мирна и щастлива Коледа!

    ОтговорИзтриване
  6. Изцяло Коледно предложение, отново! Как красиво са опаковани! Снимките са прелестни с празнично настроение! А поста е чудесен: без брашно, но с празнични кантучини! :)Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, благодаря ти!
    За съжаление, съвсем сериозно го казвам това, нищо не разбирам от счетоводство и не зная колко брашно и не само съм употребила тия дни...Интересно би било да науча цифрата.При това готвя за у дома неща, които не публикувам :-))

    Още веднъж благодаря за адмирациите!

    Candy-Добре ,че все пак усета не ме е подвел и се получиха чудесни кантучини!

    Благодаря ти за празника, който ми доставяш с емоционалните си думи!

    Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  8. И аз съм от тези, които искрено ти се възхищават, мила Бети!
    Наистина си неуморна!
    А бишкотите ти са разкошни! Аз се запознах с тях преди няколко седмици и от тогава нямам мира!Много, много вкусни!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  9. Леви,благодаря ти мила!

    Радвам се,че намираш време да се отбиеш в боя блог и да ме зарадваш!

    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Бети, и у нас сякаш най-бързо свършва брашното :)
    И се чудя с какво брашно да заместя!
    Чудесни спомени и прекрасни кантучини!
    Прегръдка и усмихнати часове до тихата и свята нощ!

    ОтговорИзтриване
  11. Бети, страхотни кантучини си направила! Обичам италиянските специалитети! Прекрасни снимки си направила! Браво!
    Желая ти много щастливи коледни празници!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря Дани!

    Албена,сърдечни благодаря!

    Желая ви радостни и красиви дни!

    ОтговорИзтриване