сряда, 7 декември 2011 г.

Лешникови топчета с аромат на канела-(без брашно) - Коледен календар-Ден 7-и


Харесвам тези ароматни лешникови топчета.Имат структура на познатите ни ореховки, но са с  наситен лешников вкус. Докато ги пека се носи неустоим аромат на печени лешници. А и докато ги чупя  си представям как съм ги събирала, меките есенни листа и сухите тревички.Това ми действа релаксиращо и ми доставя удоволствие.
  Продукти:

 за около 50-60 броя

* 3 яйчни белтъка
* 250 гр.пудра захар
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер
* 1 ч.л.канела
* 300 гр. смлени лешници
* 100 гр. цели лешници


Както виждате,продуктите са малко на брой и приготвянето е сравнително бързо.Биха ви забавили лешниците, ако ги чупите в момента на приготвяне на сладкиша, но може да си пуснете музика и да си представяте  поляната с лешниците, като тази по-долу.



лешншковата шума..............
                                           

                                         ...............и едно очарователно лешниче, което беше паднало далече от дръвчето...................


 Приготвяне :

 1. Яйчните белтъци се разбиват на сняг.Захарта се прибавя с ръсене и разбиването продължава докато се получат лъскави твърди върхове.Добавя се ванилията .Отделят се около 4-5 с.л. за шприцоване. Към останалата част се прибавят канелата и смлените лешници .Разбърква се с лъжица.

2.Фурната се загрява на 100 (с обдухване)-120 С-без

3.От получената маса с леко навлажнени ръце се оформят еднакви топчета ,колкото средно голям орех. Нареждат се в тава , застлана с хартия за печене.Отгоре се шприцова заделеният разбит белтък. Тъй като е изминало известно време, по-добре е да го разбиете отново, за да се получи красива, стегната розичка.Отгоре слагате по един цял лешник.Печете около 20-30 минути, като внимавате да не потъмнее белтъка.Охлаждат се върху решетка.








Може, колкото, и ако, успеете да спасите:-), да приберете в метална кутия, която да поставите на сухо място.


23 коментара:

  1. Ех, Бети, ти си моето коледно вдъхновение тази година. Прекрасни сладки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Гуинет,благодаря ти!
    Ще се радвам,ако съм допринесла за прадника ти с някое от моите предложения!

    Хубав ден с много усмивки ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, много е красиво.....затруднявам се да определя, кое от твоите предложения харесвам повече.....прихласвам се по снимките ти и с интерес чета разказаното от теб.
    Освен БЛАГОДАРЯ, друго не ми идва на ум.
    Силно те прегръщам
    Нора

    ОтговорИзтриване
  4. Нора,удоволствие е за мен,че ти доставям радост!И аз ти благодаря, за това,че с думите си,въпреки, че не си опитвала нещата,толкова ме радваш!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. ..а като се има предвид, че е още 7-ми.., представям си какво още ни очаква :)))

    Благодаря за чудесните предложения!

    ОтговорИзтриване
  6. Ptirinha,
    радвам се, че ти допадат предложенията ми!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Много нежност, топлина, уют, спокойствие и вътрешен мир струи от снимките. Завиждам ти искрено, добронамерено за времето, което си прекарала в съзерцание на красивото в природата, погрижила си се за даровете, които е родила и си ги претворила по този вдъхновяващ начин. Благодаря ти за споделеното. За мен беше безкрайно удоволствие да те прочета и да "разлистя" снимките, сякаш с ръка отмятам тревата, за да открия поредния изтъркулил се лешник. Дари ми хубави мигове в мечти за моето такова място, сред което ще се чувствам по подобен начин, ще откривам своите лешници, орехи, шипки, челадинки, свежа пролетна коприва, киселец........
    Още веднъж, благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  8. Krischе, и ти имаш много романтична душа.Това е природата за мен-уют, спокойствие,нежност и невероятно зареждане.Обичам дърветата, камъните, тревите,красотата е навсякъде около нас.
    Благодаря ти за хубавите думи и се радвам, че съм те накарала да помечтаеш!

    Хубави празници и сбъднати мечти ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети,и тази публикация ти е страхотна,не само рецептата,но и цялостното представяне и фотографии!
    Беше истинско удоволствие да я прочета и разгледам,благодаря!

    Хубав ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти мила Еликсир!

    Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  11. Бетинка, благодаря за удоволствието, което всеки ден доставяш!
    Чудесна рецепта и прекрасна презентация!
    Истински ти се възхищавам!


    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  12. Голямо изкушение са тези сладки! Снимките са страхотни!
    Лешничето наистина е много чаровно :)
    Поздрави и пожелания за вълнуващи предколедни приготовления!

    ОтговорИзтриване
  13. Леви,благодаря ти за топлите думи!Радвам се, че си намерила време да се отбиеш при мен!

    Ели,сърдечни поздрави и на теб и малките ти помагачи за коледни вълшебства!

    Благодаря ви от сърце момичета!

    ОтговорИзтриване
  14. Бети, сигурно ще се повторя - вълшебни снимки и много, много хубави рецепти споделяш с нас. Тази е поредната, която ми грабна вниманието и ще се опита задължително. Имам въпросче - лешниците са сурови и не-белени преди да ги смелиш? Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти мила Габи!
    Да лешниците са сурови и не белени.Ако има някакъв проблем с люспиците, можеш да ги запечеш леко във фурната и да ги обелиш,търкайки ги между дланите си или в торбичка.

    Прегръдки и да кажеш дали са ти харесали!

    ОтговорИзтриване
  16. Бати, страхотна рецепта, моя мъж е влюбен вече в тези топчета, а при него важи на 100% максимата че "любтвка на мъжа минава през стомаха". Благодаря ти за рецептата и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти Жужка,
    Радвам се, че ви е допаднала тази рецепта и съм допринесла за хубави емоции!

    Весела Коледа ви желая !

    ОтговорИзтриване
  18. Чета те от около седмица....Защо пиша точно под тази рецепта?Тя ме накара да закопнея за дома...Баща ми има 2 големи лешника на вилата и когато съм си в БГ(рядко есента) ги берем с малката ми племенница...прекрасни моменти...За сладките няма да коментирам...невероятна презентация...чак ми се прищя да е зима :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dany Padolski, радвам се, че ти харесва тук!
      Радвам се, че съм докоснала твой хубав спомен и ми е много приятно, че си оставила коментар!

      Изтриване
  19. Мммм, замириса на уют и топлина, още утре ще ги пробвам, но мисля да сложа орехи вместо лешници, че тази година доста посъбрах :) Дали ще станат? Бети, според теб ще издържат ли до Коледа в плътно затворена кутия?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, мисля, че няма да е проблем да замениш лешниците с орехи. И ще издържат, ако са на сухо, добре затворени.

      Изтриване
  20. Бети, благодаря Ви! За споделянето,за снимките предаващи настроението, за уникалните рецепти и идеите. Рядко коментирам, но вече толкова рецепти от вашия блог станаха любими на цялото ни семейство, не се сдържах и от все сърце Ви желая здраве, щастие и вдъхновение през Новата 2017 година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катя, много благодаря за доверието и хубавите думи! Радвам се, че сподели и ще се радвам на впечатления от други рецепти. Весели празници!

      Изтриване