Захаросани цитрусови пръчици - Коледен календар-Ден-9-ти



Днешното ми предложение не е нищо ново, а само  припомняне, за много ефектно и ароматно допълнение за коледната и въобще зимната трапеза.Подходящо е и за пости, който го прави.А може да се възползвате и да си направите захаросани добавки за коледните печива- мъфини, кексове, за бонбони и техните най-фини представители-трюфели.Процедурата отнема малко повече време, но пък се компенсира от невероятния аромат,който се носи докато ги приготвяте.След като ги направите, може да съхранявате в кутия доста дълго време.Новото, което може би не сте пробвали е, че захаросах по същия начин кори от помело.
Когато за първи път си купих помело, бях очарована от свежия, интригуващ аромат на кората на този плод. Като повечето цитруси вътрешността не ухае така силно като кората.Опитах кората, така както примерно хапваме парченцето портокал от мелба или коктейл и се ужасих колко е горчива-дори повече от грейпфурта.Но страшно много ми хареса аромата и си казах какво толкова- ще пробвам и ако не стане- се отказвам, ще си го душа, като беля за салати-един вид ароматерапия..:-) ....Ами да-така се чувствам аз, докато докосвам,беля и т.н плодовете и зеленчуците-арома и цвето - терапия, по-скоро зареждат ме емоционално- с цветовете, формите и ароматите си.Май съм тотално луда...:-)
Опита се оказа успешен-пробвайте и вие, ако ви допада аромата на помелото, ако не, си направете само от портокали, лимони , грейпфурти и мандаринки-тях ги правя на други форми, които ще ви покажа друг път.



Продукти:

* Много добре измити с четка и хлебна сода кори от цитрусови плодове по избор.Аз изполвах кората на едно помело, на 4 портокала, 2 лимона и няколко мандари
* 3 чаши захар
* 2 1/2 чаши вода
* 1 чаша ситна захар, но не пудра захар
* около 50 гр. шоколад- по желание
* шепа смлени бадеми- по желание





Искам още  веднъж да спомена да измиете много старателно плодовете с четка, топла вода и сода за хляб.Внимателно с къс остър нож правите няколко-например 4 разреза вертикално, не много дълбоки, колкото да можете да отделите корите от плода.Специално за помелото се постарайте да премахнете меката бяла част-колкото е възможнон повече-тя е най-горчивата част.Корите се нарязват на пръчици или на форми каквито желаете.Бланшират се 4-5 пъти във вряла вода по следния начин:
Водата завира-количество, колкото да се потопят всички кори.Слагат се корите и врат около3-4 минути.Вадят се в гевгир и се поливат със студена вода. Отново се заварява нова, чиста вода. Процедурата се повтаря няколко пъти-4 или 5. Сварява се сироп от 2 1/2 чаши вода и 3 чаши захар. В този сироп се пускат корите и се оставят  да къкрят 1 1/2 часа.Аз разделих сиропа и варих отделно помелото и отделно другите кори- за всеки случай.Корите стават леко прозрачни.Изваждат се и се отцеждат  много добре-най-добре няколко часа.След като са напълно изстинали и добре отцедени се овалват в ситната захар.Нареждат се на кухненска хартия и се оставят да се засушат-това продължава часове.Ако имате обаче дехидрататор или сушилня се възползвайте. Аз имам и там ги изсуших-бързо, лесно и удобно.Само да  спомена, че си приготвям и страхотен ябълков чипс. Изключително много съм доволна от този уред.



Идея:

* Сиропа от варенето може да се сгъсти и да се използва за сладоледи или подслаждане на лимонада например.

* Ако искате може да си нарежете портокаловите и лимоновите корички
на малки квадратчета за да добавяте в кексове и мъфини, сладоледи, английски коледен кейк,където са задължителни,панетоне, щолен...В този случаи може да стоят в сиропа и да отцедите преди да използвате.



Стопете шоколада и потапяйте от едната страна цитрусовите пръчици, а после потопете в бадемите.Оставете да се втвърди шоколада. Поставете в чаша или приберете в стъклен буркан или добре затваряща се кутия.Поднесете като десерт -много са свежи и вкусни.Може да поднесете и с някакво кремче или сладолед.

Коментари

  1. Това ми е любимата рецепта))) И аз ги правя. Но тъй като съм и аз страстен любител на шоколада, една част режа на малки квадратчета именно за сладкиши и държа в буркани. А другата част... ех.. другата част овалвам, обливам и потапям в шоколад, ганаш и всякакъв вид разтопен и обработен шоколад. Стават като пръчици... толкова вскуно и ароматно съчетание... Но да не ти обяснявам, разбираш ме)))) Стратхотни идеи поднасяш. Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ина!
    радвам се, че харесваш това предложение!Простичко е ,но много вкусно, ефектно и красиво!

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са,Бети! Ще опитам да ги направя!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Траяна,радвам се, че ти харесват.Направи си-много лесно и приятно е!

    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Бети, впечатлена съм, но....аз съм "бързак" и няма да имам това търпение за да си приготвя за съжаление....Оставам си с гледането и възхищението от уменията ти.
    Благодаря за вкусното предложение, чудесни са пръчиците ти!
    Поздрави и лек ден!
    Нора

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря то Нора!

    О,оо,ако знаеш какъв аромат се носи, докато ги приготвяш!

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления за рецептата, страхотни станаха, ароматни и топящи се в устата. Искам само да попитам, почиствате ли от бялата част на кората портокалите и лимоните? Аз ги почистих и не могат да стоят така като пръчици, но и така са супер. Благодаря за рецептата, желая весели празници :)

    ОтговорИзтриване
  8. Не, не почиствам лимоновите и портокаловите кори-може би защото съм свикнала с тях-обичам лимонови резени,посипани със захар, а често пия сокове, украсени с портокалови шайби и ги похапвам.Помелото обаче не става-изключително горчиво е.Ако имате възможност да ги изсушите в сушилня или както още се нарича- дехидрататор ще се получат пръчици.Опитайте във фурната на 120 С с обдухване и преддполагам, че също ще се получи.

    Радвам се, че сте изпробвали, че сте доволни и Благодаря, че споделихте!

    Весели и красиви празници!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни