неделя, 11 декември 2011 г.

Плодови бонбони от дюли и ябълки и малини- Коледен календар - Ден - 11 -и



Когато Пепи, публикува рецептата Пелте от дюли се сетих, че и баба ми правеше точно такова пелте.Странна дума, но веднага разбираш какво е това и си го представяш и ти се иска да си хапнеш. Веднага си представих антрето и "студената" стая на баба с бюфета, на който са наредени дюли и как още като влезеш и веднага аромата им те обгръща и ти се иска да ги хванеш в р ъцете си и да усетиш още по - осезателно този аромат. И за ис редя дюли, но не е същото у дома. Пелте тази година не съм правила, но с майка ми приготвяме пестил от сини сливи, който също се приготвя бавно и няколко седмици  съхне и т.н. но няма да ви представя сега нито пелте, нито пестил, а бонбони от истински плодове. Пелтето на Пепи и пестила на майка ме подсетиха да си направя истински желирани бонбони от дюли и ябълки.Общото е, че варенето е дълго, но резултата е много вкусен. Такива бонбони могат да се направят от различни плодове-аз зсъм правила от дренки и малини, от лимон, от ягоди.Най-добре е, когато плодовете имат естествен пектин, но ако нямат можем да добавим.За полезните качества на пектина може да прочетете тук.
 Накратко-понижава холестерола и кръвната захар.Използва се в  диети за отслабване и спомага за прочистването на организма от токсини.



Ето и ориентировъчните продукти, давам ги като съотношение.Винаги можете да си оставите от  готовата смес в буркани и да поднесете със сирена например или да стоплите и да слепите бисквитки.

За бонбони от дюли:

* 1 кг дюли-изберете силно ароматни
* 300 гр захар
* сока на един лимон
* 2 пръчки канела
* ситна захар за овалване



Вижте по- долу разликата между обикновената захар, която се продава и  ситната захар, която на английски се нарича caster sugar


Тази, ситната захар е подходяща, когато правим захаросани цветя или плодове, защото хем прилепва плътно към повърхността- като пудрата захар, но не ги  прави тежки; хем се виждат ситни кристалчета. Обикновената кристална захар,  не покрива достатъчно добре.Вижте следващата снимка.





Приготвяне:  
1. Нарязаните  дюли, заедно със семките(аз сложих допълнително около шепа семенници от запасите на майка ми за чай) веднага след нарязването  се поставят в тенджера със студена вода, в която съм сложила и лимоновия сок.Водата е толкова, че да покрива дюлите.Когато плода излезе над водата доливам малнад плодовата част да има поне 5 см.вода. 
2  Тази смес, заедно с канелените пръчки  се слага да  ври на умерен огън, докато омекнат плодовете. Продължителността ва варенето зависи от сорта и от зрелостта на плодовете.
3. Прецеждат се през сито, без да се мачкат плодовете. Това се прави за да имаме бистро и прозрачно желе.

4  В прецедената течност   се прибавя захарта - ние по принцип не обичаме много сладко-това ми прозвуча странно , но няма да се отплесвам...
аз слагам на на 1л  течност около 300 гр захар.  
5  Кипва се пак сместа и се остава за къкри на по-слаб огън. Образуващата се пяна по краищата на тенджерата се обира старателно със суха  лъжица . 
6  Когато сместа остане наполовина и придобие наситено меден цвят , започва да се следи за гъстота на сместа - капка,  капната в чинийка  и охладена за 3-4 мин ,  дане се разтича при накланянето на чинийката в различни посоки.Ако искате да си направите пелте-(желе) сега е момента да сложите лимонтозу , ако по принцип слатате.Аз не слагам заради баба - не и понася.За  бонбоните аз оставих да ври още, и пробвах пак с капка-не тр ябва да мръдва. За мдеси дбяча сипах в мака чашка около 1 см и го оставих на студено да желира. Целта е да може да се реже с нож.

7. В този момент изсипвате в тавичка, покрита с хартия за печене и оставяте да се охлади.Добре би било бонбоните да са поне 1 см дебели.



8.След като желето е напълно изстинало с нож или с някаква формичка изрязвате бонбоните и овалвате в захарта. Съхранявате в кутии, като между два слоя поставяте хартия, леко поръсена със захар. 





Продукти за ябълково- малинови бонбони

* 1 кг ябълки-изберете силно ароматни, по възможност кисели
* 300 гр замразени малини
* шепа семки от дюли
* 300 гр захар
* сока на един лимон
* пектин- количеството се определя след като измерите  накрая течността след сгъстяването.






Приготвяне: 

Приготвянето е същото като при дюлите, но накрая или в момента, в който решите да сгъстявате слагате пектин. Обикновено на всяка опаковка има указания, но -на всяка чаша течност се слага лъжичка пектин.Разтваряте  необходимото количесто подобно на нишесте-в купа сипвам малко захар, слагам пектина (суха прахообразна смес, подобна на нишесте), разбърквам на сухо и сипвам студена вода, за да стане като каша, която изсипвам във врящото желе и разбърквам След като се сгъсти течността продължавате по описания по-горе начин.


12 коментара:

  1. Бети,Бети,кога успяваш,мила?
    Да не си отворила сладкарница?! :))
    Ако е така поне се похвали,че да дойдем и да се насладим на живо!

    Хубава нова седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, бих искала да имам една малка романтична сладкарничка-градина,и си я представям в детайли-сервизи, меню, обзавеждане и декорация, но....нямам.

    Благодаря ти и хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз се кандидатирам за сладкарницата, Betty :), да не ме забравиш и мен :).

    ОтговорИзтриване
  4. Изглеждат невероятно, мойте почитания и поздравления.
    Само да попитам, може ли да се премахне захарта, или да се замени с подсладител?

    ОтговорИзтриване
  5. Ах! Това изглежда като "Ще го направя веднага" Съвсем сериозно. Изостанали са ми дюли и ябълки и тази вечер ще ги оползотворя. Малините ще ги пропусна, че имам някаква алергия към тях...

    ОтговорИзтриване
  6. Радвам се, че ти е допаднало Лулу!

    Ако аз трябваше да ги правя за някой, който не бива да яде захар- бих засилила количеството на пектина и евентуално бих ги оваляла в кокос

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, прекрасни бонбонки...ммм, вкуснички!
    Хубав нов ден ти желая! Чакам следващото предизвикателство...
    Нора

    ОтговорИзтриване
  8. Нори, благодаря ти!Липсваше ми днес!

    хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети,пожелавам ти това,което си представяш в детайли,да го видиш и на живо и да ти носи огромно удовлетворение!

    ОтговорИзтриване
  10. oooooooooh! kakwa krasota, chak gi pomirisah i mi se projadoha i na men:-))) edna kofa s djuli imam wkytzi, merci za idejata:-)))usmivki ot mygliwa haga!

    ОтговорИзтриване
  11. oooooh, kak mi se prijade, chak gi pomirisah ot twoite snimki! prelest i super ideja, iamam edna goljama kofa s djuli w mazeto:-) usmivki ot mygliwa haga&tulipland!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ти! Наистина са много ароматни. Днес събирах дюли и приготвих желе. Ароматът, който се носи наистина е упойващ и много вкусен.
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване