неделя, 31 юли 2011 г.

Лятна похапка с диня и козе сирене

Типично за българите е да хапват динята и пъпеша със сирене.Позволявам си да кажа това,защото съм го виждала в много райони на България.Бабите ми и родителите ми винаги като слагаха диня на масата ,слагаха и сирене.Виждала съм хора да солят пъпеша.Това,което ви предлагам не е рецепта,а само идея за похапване, десерт или салата -поднесете го както желаете.

 Днес купих страхотно Карловско козе сирене и поднесох по този начин.Дъщеря ми много се учуди,когато и казах какво ще правя...Да виждала е ... Да чувала е,но....не искала да опита даже.Когато видя какво снимам веднага попита има ли и за нея. Всички изрезки от сиренето и динята бяха унищожени,просто не можеше да спре да яде...Хареса и даже с босилека,който всички у дома много обичаме,но и се видя необичайно в комбинация с динята.На мен,босилека  ми напомня градината на баба.Спомням си тази миризма като тичахме из ухаещата и нацъфтяла градина.

Продукти:

за 6 порции с диаметър 6 см

* козе сирене около 400 грама
* студена диня,без семки
* малко прясно смлян шарен пипер
* листенца босилек


Приготвяне:

Според броя на порциите  и формата, с която ще режете сиренето и динята,нарязвате на толкова еднакви по дебелина  филийки сиренето. Отрязвате кръгъл резен от "екватора" на  динята ,тъй като там няма семки.С помощта на ринг или форма за сладки по избор се отрязват необходимия брой кръгове.Поставя се върху диненото кръгче сиренето.Мелвате  малко шарен пипер и завършвате с босилека.

Аз се радвам,че дъщеря ми хареса нещо от вкуса на моето детство.
Ще с е радвам, ако допадне и на вас.

събота, 30 юли 2011 г.

Бананови тарталети с карамелен пълнеж без печене

Искаше ми се да приготвя нещо сладко, без да включвам фурната и възможно най-бързо.Много е удобно, ако разполагаме със замразено тесто,но аз много често съм  правила тарталети по друг вариант, без печене, който е и доста бърз.Предлагам го и на вас.

 Необходими продукти:
    * 250 грама бисквити
    * 125 грама масло- разтопено
    * 2 банана

    * 1 кутия дулче де лече*
    * 2-3 супени лъжици Златен сироп или друг карамелен сироп


 Този сироп има фин карамелов вкус.

   Приготвяне

    Поставят се  бисквитите в купата на блендера и се смилат фино . Добавя се  маслото и се смила отново, докато добре се смесят


Разделя се  сместа в шест кръгли форми за тарталети.За съжаление аз нямам с подвижно дъно и за  да извадя лесно застилам моите  със стреч фолио. 


Оформя се с пръсти, като се притиска бисквитената смес към дъното и стените на формата.Оформя се  равномерен ръб. Поставя се в хладилника, докато е необходимо.Ако искате по-бързо за се стегне се поставя във фризера.След като са достатъчно втвърдени се вадят, освобождават се от стреч фолиото и  се пълнят с крема дулче де лече.



Обелват се бананите,режат се на  тънки кръгли парченца, и се подреждат върху пълнежа.Поливат се с няколко капки от  сиропа и се сервират веднага.По желание може да се сервира с разбита сметана и / или да  се поръси с ядки.




Сипването на крема и украсата с банани отнема около 5 минути, затова можете да държите тарталетите във фризера почти до момента на поднасяне.Бананите биха почернели,ако съхраняват напълно сглобените тарталети .Разбира се може да ги намажете с разтворен желатин в карамелов сироп или в кленов сироп например.Тогава бананите няма да потъмнеят.


   Надявам се да ви допадне.Да ви е вкусно.



*Тук може да видите как се приготвя дулче де лече при домашни условия.

петък, 29 юли 2011 г.

За приветливата усмивка, за позитивното отношение, за любезните думи..




Този пост няма да е с рецепта,  а е израз на моята благодарност и възхита към милата дама от магазин Бахарат в София, ул.Иван Асен II 9, входът е от ул. Виктор Юго .Всички знаем поговорката:"Блага дума железни врати отваря",но е различно,когато усетиш с душата си точно това стоплящо отношение .А ето и самата история.
 Синът ми  имаше кандидатстудентски  изпити в София и всички заедно отидохме.Заведохме го да университета и поехме по "задачки".Бях направила списък с магазинчетата за подправки и разни сладкарски джундурийки...можете да си  представите трафика, аз допълнително се притеснявах,защото ми се струваше, че съпругат ми не е във "възторг" от цялата тази обиколка.Намираме магазина и след 15 минутно търсене на място за паркиране...в 10.00 сме пред вратите.Стана 10.15,а нямаше и следа от продавач....леко изнервяне.Обиколих наоколо,разбрах,че може и да закъснее още, ако е отишла за стока.Поразгледах наоколо и отново пред  магазина.Съседният продавач предложи да й звънне..Не можех да повярвам- толкова километри, толкова планове, толкова очакване..а имах и още адреси...И момчето,което й звънеше каза, че тя пристига,проследих погледа му и видях слабичко момиче с бодра походка-помислих-още една жертва на убийствения трафик,но все пак още съм ядосана...Тя започна още от вратата с усмивка и притеснение да се извинява, целия ми яд се изпари, нямах търпение да попадна  в чудния свят на нейния магазин.Изключително мила дама, и когато потънах в ароматите и малките стъкленици с подправки, за които тя обясняваше и показваше, се почувствах в друг свят.Магазинчето е изключително малко, но добре подредено, с изключителна атмосфера.Взех си всичко, което бях планувала и още няколко интересни подправки,за които не бях чувала,но реших да опитам по нейните указания.

Тези рози са за момичето от магазин Бахара-вълшебницата на подправките с нежна душа!


четвъртък, 28 юли 2011 г.

Крем с кайсии,сметана и еспресо

Това не е  рецепта, а просто идея.Тъй като ми останаха от кремовете, с които правих минитортичките с кайсии и малини


направих и няколко кремчета.Допълнително разтворих 1 пакетче желатин с1-2 лъжици вода, загрях и добавих 1 чаена лъжица в чаша еспресо -около 100 мл.Останалия желатин охладих и смесих с 300 мл сметана.Разсипах на слоеве в чашите.Охладих.Вкусно и свежо.

Мини тортички с малини и крем с кайсии

Мисля,че аромата на малините и вкуса на кайсиите идеално се допълват.Може да се използва готов блат.Тъй като направих два брауниза  с цел да замразя(охладен и по-добре престоял няколко часа, нарязан на парченца,всяко поотделно завити в свежо фолио) за да имам при извънредна ситуация, използвах като блатове за минитортичките.По-долу отново рецептата.С ринга,който използвах,за оформянето на тортичките, изрязах основите и тъй като се получи твърде високо кръгче, го разрязах на половина.Изрезките, колкото останаха ( наоколо се навъртаха "изгладнели сврачета")натроших и сложих в сладолед.

Продукти:


* 150 грама брашно
* 1/2 ч л сол
* 225 г краве масло
* 170 грама горчив шоколад
* 200 грама захар
* 1 ампула ванилова есенция на д-р Йоткер
* 4 големи яйца

Приготвяне:

* Фурната предварително се загрява на 175 градуса. Квадратна форма с размери 23*23 се намаслява и се застила с хартия за печене. Отгоре отново се намаслява.

  *Брашното се пресява със солта.

  * Маслото се разтопява заедно с шоколада на водна баня, като постоянно се разбърква докато сместа не стане гладка без буци.

  * Добавя се половината захар(150 г) и се разбърква за 30 секунди, след което се снема от огъня.

  * Добавя се ваниловата есенция.

  * Останалата захар се разбива добре с яйцата. Половината от получената смес (захарно-яйчната)постепенно се излива в шоколадовата смес с непрекъснато бъркане, за да не се пресекат яйцата в горещия шоколад.

  * Останалата смес от захарта и яйцата се разбива на висока степен с миксер, докато сместа не се увеличи два пъти. Внимателно се добавя към шоколадовата смес.

  * Когато тестото е добре объркано се добавя брашното. Готовото тесто прилича на заквасена сметана.

  *Тестото се излива в приготвената вече форма печене, подравнява се и се поставя в средата на фурната и се пече около 25-27 минути (това зависи от фурната Ви).

  * По време на печене брауниза леко се надига, върха му става по тъмен и сух (може и да се напука) така и трябва.

  * На 23 минута от печенето се забожда в средата  клечка  на нея ТРЯБВА да има полепнало тесто. Върха трябва да е изсъхнал леко, но все пак ще бъде лепкав.

• Все пак е добре този сладкиш да бъде недопечен, отколкото препечен. Ако се съмнявате печете 27 минути.

• Сладкишът се изважда и се оставя да изстине напълно (най-добре за цяла нощ).

За крема с кайсии:

* 1 1/2 чаша пюре от кайсии
* 1 чаша млечна сметана
* 1 пакетче желатин д-р Йоткер,накиснат в 2-3 супени лъжици студена вода

За  декорация:

* малини около 150 грама

Пюрето се загрява и в него с бъркане се разтваря накиснатия желатин-без да се допуска завиране.Отделете по 1-2 супени лъжици за отгоре.Охлажда се и като започне да желира се добавя към разбитата сметана.Аз охлаждам върху лед като разбърквам от време на време.

Слагате върху всеки блат рингчето, нареждате малините с отвора надолу,за да стоят стабилно и запълвате с кайсиево сметанения крем.Притискате с лъжицата, най-отгоре слагате отделеното кайсиево пюре с желатин,изравнявате и поставяте в хладилника за няколко часа.Преди сервиране внимателно с нож отделяте от стените на ринга и украсявате по желание с парченца кайсии и малини.

Идея:
Тъй като нямам достатъчно рингчета, използвах, няколко ленти от ризите, които сме купували на мъжа ми, лентите, които се използват при яката.С помоща на кламери затегнах около блатчетата, отделянето на готовите тортички беше даже по-лесно.

сряда, 27 юли 2011 г.

Тарталети без печене с крем от манго и лайм





Една рецепта, която ме привлече с това, че се използват природни, растителни продукти и се приготвя без термична обработка.Имах гости вегетарианци и приготвих различни ястия и десерти за тях,които скоро ще поместя тук.Бяха излезли на разходка и щяха да минат н а чай след  час у дома.Справих се навреме,дори с почистването...
Рецептата е изумително лесна и бърза.За мангото можете да прочете изчерпателна информация тук.Мангото би могло да се замени с праскови.Фурмите, които използвах бяха меки и не се нуждеха от накисване,не се сетих да направя снимка.Карамболът е друг екзотичен плод, който харесвам не само заради оригиналната форма, а и заради свежия вкус на зелена ябълка.

Подложка:

* 1 чаша фурми, без костилки. 
* 1 чаша  кокос 
*  щипка сол

 
Смилат се всички съставки в блендера до еднородно тесто, може да се наложи да използвате вилица, за да смесете идеално, или да използвате ръцете си. Натиснете в голяма форма за пай, или в 7 малки.Тъй като исках да направя за всеки индивидуална тарталета, използвах тези на снимката.


Тестото е много лепкаво и гъсто, за  да постигна перфектна форма и да нямам проблем с изваждането, използвах алуминиево фолио,върху което разстлах с навлажнени пръсти тестото.



Сложих готовите тарталети да се стегнат във фризера за около 20 минути или докато направя плънката.

Манго - лайм пълнеж:


 
* 2 узрели манго 

 * 1 чаена лъжичка  сок от лайм или лимон
 * настъргана кора  от един лайм
* 1/2 чаена лъжичка агар-агар
* по желание сироп от агаве или друг естествен подсладител*
* 1 карамбол за украса
* Тъй като фурмите са много сладки, дори плънката да ви се стори леко безвкусна, при ядене сладостта във всяка хапка е балансирана.

Обелете и нарежете мангото на парчета,смелете с блендера,  добавете сока и кората и пасирайте до гладка смес.Тъй като се получи по-рядка смес отколкото очаквах, леко загрях пюрето, поръсих с 1/2 чаена лъжичка агар-агар и когато се сгъсти го махнах от огъня.Необходими са няколко разбърквания,без дори да завира пюрето.Веднага охладих и насипах в охладените кошнички,на които предварително махнах фолиото.*


Надявам се да ви допадне рецептата.Да  ви е сладко!

*В оригиналната рецепта се слагат и 4-5 лъжици кокосово масло ,всичко се пюрира и се охлажда в хладилника за няколко часа.Тъй като аз нямах кокосово масло, а трябваше всички продукти да са вегетариански, а нямах и време, използвах агар-агар за сгъстяване на плънката.Това е вегетариански продукт-алтернатива на желатина.Извлича се от водорасли.Много по -бързо" стяга" от желатина и ако можете да си намерите, горещо го препоръчвам.Тук можете да прочетете повече.

Източник: Karolina Eleonora

петък, 22 юли 2011 г.

Киви и краставица ШЕЙК

След изтощително и безрезултатно обикаляне по магазините в търсене на соево сирене тофу, бях примряла за чаша  кафе. Тофуто беше ключов продукт за менюто,което подготвях за гостите, които очаквах на другия ден-единият от които -веган. Седнах, поръчах кафе и нещо сладичко, което да ме направи малко по-малко нещастна. Докато чаках, разгледах менюто и видях шейк с киви и краставица. Не го опитах, защото нямах време. Вече бях си купила тези продукти, изпих бързо кафето и заредена от идеята да опитам свежия зелен коктейл от вкусове си тръгнах.Веднага, след като се прибрах го направих,снимах и реших да ви го представя. Получи се една много свежа на цвят и вкус напитка, която се хареса веднага на децата.Това е  резултата.


Продукти:


* 2 броя киви
* 1 краставица
* сок от 1 лимон
* 7-8 кубчета лед

Обелете кивитата, крастаставицата.Нарежете на парчета, които могат да се съберат в блендера.Добавете леда, лимоновият сок и смелете. Сипете и се насладете на необичайно свежият вкус.Излишно е да казвам, че е изключително ниско калоричен. Ще се радвам, ако допадне и на вас.

Граните от диня,праскови , ягоди и малини



На много места се предлагат различни видове граните. Повечето са приготвени от захарни сиропи и изкуствени аромати, а всъщност е много лесно да се приготви от плодове.Реших да изненадам моите деца у дома с тази приятно охлаждаща напитка.Имах праскови, диня, малини и ягоди и приготвих това граните.Вкусовете и ароматите на тези плодове се допълват и същевременно всеки се усеща. Резултатът е една вкусна ароматна експлозия.

Граните от диня, праскови, ягоди и малини

Продукти*:



    * 500-700 гр. почистена от семки диня, нарязана на ситно
    * 300 гр. ягоди, измити и почистени, нарязани

    * 200 гр. малини,измити
    * 450 гр. праскови нарязани на филийки
    * 2-3 с.л. пудра захар или повече, ако желаете

*  Количествата са ориентировъчни.


   1. Поставете динята, ягодите, резенчета праскови и малините в блендера,може и на порции. Смелете  докато се получи гладка смес. Добавете захар на вкус.

 
   2. Ако желаете изсипете плодовата  смес през по едро  сито в плитък пластмасов контейнер,който събира 8-10 чаши. Покрийте. Замразете за 4-5 часа или  частично и разбърквайте. Отново покрийте. Замразете за още 4 часа или докато напълно замразне. Преди сервиране разбийте с блендера.


 
   3. Насипете гранитата с лъжица за сладолед в охладени чаши. Сервирайте веднага.




      Варианти: Можете да замените пресните  ягоди и малини със замразенипрасковите  с консервирано манго .
   

      Съвет: Поставете чашите  във фризера преди сервиране, това ще помогне да не се стопи бърза гранитата, ако сервирате в горещ ден.
    


       Идея: Можете да направите ледени близалки като разпределите част от сместа в малки чашки,например от млекца "Данон".Поставете в центъра дървена или пластмасова лъжичка  за сладолед и замразете.За да извадите лесно-потопете в гореща вода за няколко секунди и зарадвайте малките палавници!

    

четвъртък, 21 юли 2011 г.

Брауниз гарниран с малини

 Въпреки, че има  плодове в изобилие, не ме напуска шоколадовата мания.Това е любимият ми брауниз.Рецептата имам от Гответе с мен, Специални благодарности на Юлия,която е споделила тази перфектна рецепта. Всички указания, които е дала са изключително полезни.Можете да видите тук. Ще се насладите на един изключителен шоколадов сладкиш.

Аз намалих захарта, тай като ни беше много сладко.За разнообразие го поднесох с малини, върху редуциран с малко захар, сок от пресни малини.

Продукти:


* 150 грама брашно
* 1/2 ч л сол
* 225 г краве масло
* 170 грама горчив шоколад
* 200 грама захар
* 1 ампула ванилова есенция на д-р Йоткер
* 4 големи яйца

Приготвяне:

* Фурната предварително се загрява на 175 градуса. Квадратна форма с размери 23*23 се намаслява и се застила с хартия за печене. Отгоре отново се намаслява.

  *Брашното се пресява със солта.

  * Маслото се разтопява заедно с шоколада на водна баня, като постоянно се разбърква докато сместа не стане гладка без буци.

  * Добавя се половината захар(150 г) и се разбърква за 30 секунди, след което се снема от огъня.

  * Добавя се ваниловата есенция.

  * Останалата захар се разбива добре с яйцата. Половината от получената смес (захарно-яйчната)постепенно се излива в шоколадовата смес с непрекъснато бъркане, за да не се пресекат яйцата в горещия шоколад.

  * Останалата смес от захарта и яйцата се разбива на висока степен с миксер, докато сместа не се увеличи два пъти. Внимателно се добавя към шоколадовата смес.

  * Когато тестото е добре объркано се добавя брашното. Готовото тесто прилича на заквасена сметана.

  *Тестото се излива в приготвената вече форма печене, подравнява се и се поставя в средата на фурната и се пече около 25-27 минути (това зависи от фурната Ви).

  * По време на печене брауниза леко се надига, върха му става по тъмен и сух (може и да се напука) така и трябва.

  * На 23 минута от печенето се забожда в средата  клечка  на нея ТРЯБВА да има полепнало тесто. Върха трябва да е изсъхнал леко, но все пак ще бъде лепкав.

• Все пак е добре този сладкиш да бъде недопечен, отколкото препечен. Ако се съмнявате печете 27 минути.

• Сладкишът се изважда и се оставя да изстине напълно (най-добре за цяла нощ).

За соса от малини:
* 1 чаена чаша пресен сок от малини
* 2-3 супени лъжици захар
* 1 супена лъжица лимонов сок
Варите на тих огън, докато се получи по- плътен сос.Охлаждате и поливате в чинийката, непосредствено преди да сервирате.По желание украсявате със свежи малини.
Надявам се, че и вие ще се влюбите в тази рецепта!

 




Бисквитено шоколадов сладкиш с портокалова глазура



     Продукти за основа:

    * 250 гр. маслени бисквити ("Роден край") имах шоколадови
    * 125 гр.  масло, разтопено
    * около 1-2 супени лъжици масло за формата


      Продукти за пълнежа:

 
    * 1 яйце, леко разбито
    *
ситно настъргана кора на 1 голям портокал
    * 2 / 3 чаша  заквасена сметана
    * 2 / 3 чаша пудра захар
    * 100 гр. тъмен шоколад, разтопен
    * 2 супена лъжица какао на прах
   
      Продукти за глазурата:

 
    * 1 1 / 4 чаши пудра захар смес
    * 3 супени лъжици меко  масло
    * сока на 1 портокал
    * 3-4 капки оранжева хранителна боя, по желание

     Приготвяне:

   1. Намажете с масло форма с приблизителни размери 18cm х 27 см  и покрийте с хартия за печене .Намажете и хартията.
   2.Поставете бисквитите в блендера. Смелете  на фини трохи. Добавете маслото. Разбийте до много добро смесване. Натиснете сместа в тавичката с помоща на лъжица или шпатула.Поставете в хладилника за 30 минути .

    3.Загрейте фурната до 180 ° C.
    4.Направете пълнежа: Поставете яйцето, портокаловата кора, сметаната, захарта, шоколада,предварително разтопен и какаото в голяма купа. Разбъркайте  добре. Излейте върху бисквитената основа. Печете около 25 минути или докато пълнежа е изпечен.(Прилича на брауниз отгоре. )Извадете от фурната. Охлажда се напълно в тавата.
   4. Направете глазурата: Смесете пудрата захар, маслото и 2 супени лъжици портокалов сок в малка купа, докато се получи гладка смес.Най-добре е да се използва миксер и пудрата да е пресята. Добавя  се боята   (ако се използва), по 1 капка докато постигнем желания цвят.
  Ако е твърде рядка добавяме захар,а ако е гъста-сок.

    Намазва се охладения сладкиш и се поставя в хладилника за да се стегне глазурата . Нарежете на парчета. Сервирайте с горчиво кафе.

 

петък, 1 юли 2011 г.

Ягодова импровизация на тема "Парфе"

Едно импровизирано парфе с ягоди и кокос.




Необходими продукти за блата:

* 4 белтъка
* 4 супени лъжици брашно
* 4 супени лъжици захар
* по желание червена и зелена боя

Необходими продукти за ягодово парфе:

* 2 чаши течна подсладена сметана
* 2 пакетчета желатин др.Йоткер,накиснати в 2-3 лъжици студена вода
* 1 чаша от долната ягодова смес


Необходими продукти за ягодов желиран слой:


* 1 кг пресни ягоди,почистени и измити
* 1 чаша захар
* 2 пакетчета желатин др.Йоткер,накиснати в 2-3 лъжици студена вода


Необходими продукти за кокосово парфе:

* 2 чаши течна подсладена сметана
* 2 пакетчета желатин др.Йоткер,накиснати в 2-3 лъжици студена вода
* 1 чаша кокосови стърготини

Приготовление:

Отделят се част от ягодите за украса,а останалите леко се заваряват със захарта и се пасират на гладко пюре. Прибавя се накиснатия желатин към ягодовото пюре,разбърква се и се оставя в хладилника леко да стегне. Отделя се 1 чаша от сместа,която се добавя към сметаната за ягодовото парфе.Може да отделите 2-3 супени лъжици за намазването на ягодите за декорация отгоре.
За ягодовото парфе:
Разбива се сметаната и към нея се добавя отделената чаша ягодово пюре.Охлажда се в хладилника,докато леко започне да стяга.
За кокосовото парфе: Загрява се на водна баня накиснатия желатин,разбърква се да се разтвори и се оставя да се охлади.Сметаната се разбива,добавя се към нея охладения желатин.Разбива се и се добавят кокосовите стърготини.Разбърква се с лъжица.Оставя се в хладилника.

Приготвяне на блата:

Белтъците се разбиват на сняг,добавя се захарта, като разбиването продължава до образуването на твърди върхове.Брашното,се пресява над белтъците като се разбърква с шпатула.Ако искате да оцветите тестото го разделете на 3 части и добавете боя,като леко разбърквате.Поставят се оцветените теста в торбички и се шприцоват в тава,покрита с хартия.

Пече се около 5-6 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна или докато тестото леко се отдели от краищата на тавата.След като се извади от фурната се оставя за около 5 минути. Тогава се обръща върху влажна кърпа,хартията се отстранява внимателно и блата, с кърпата се завива на руло.

Сглобяване:
Развива се рулото от опечения блат и се изрязват две ленти с височина,колкото искаме да е висока тортата.В чинията,в която ще се поднася тортата се поставя ринга с регулиращ се диаметър.Поставят се двете ленти от блата от вътрешната страна на ринга.Изсипва се ягодовото парфе.Поставя се във фризера за няколко минути,за да стегне по-бързо.Върху него се изсипва ягодовото желе и отново във фризера.Най-отгоре се изсипва кокосовата смес.Поставя се в хладилника за няколко часа.

Най-отгоре се нареждат целите ягоди и се намазват с отделените 2-3 лъжици пюре или с разтворен и стопен на водна баня желатин.Ако пюрето се е стегнало леко го затоплете и с четка намажете ягодите.Тъй като са студени ягодите, желатина веднага ще се стегне.

Рецептата не е особена и кокосовото парфе може да се замени с друго.Вариантите са много,важно е да се спазва съотношението желатин:други съставки.Едно пакетче желатин за 500 мл течност.Важно е и да не се допуска да завира желатина.


Хубав ден на всички!