събота, 26 ноември 2011 г.

Салата с хляб и орехи



Тази салата е много лесна и вкусна. Знам я от леля ми и  често я приготвям през зимата.

Необходими са следните продукти:

ориентировъчно количество за 5-6 порции

* средата на 1 бял хляб, престоял 2-3 дни.За предпочитане е ръчен, селски хляб.
* орехи-смлени-около 1 чаена чаша
* кисело мляко-около 400-600 грама
* малко зехтин- няколко лъжици
* няколко скилидки чесън -3-4-пресовани
* цедено кисело мляко за украса -около 200-300 грама
* няколко цели ядки



Не съм написала точно количество продукти, защото салатата се прави според вкуса и желаната гъстота. Хлябът се разполовява и се издълбава като с длани донатрошавате на ситни трохи. Поставяте в купа и започвате да добавяте киселото мляко като бъркате.Добавяте зехтин- на вкус и пресования чесън и отново добре разбърквате. Прибавяте орехите.Бъркате с вилица или с пасатор.Ако използвате пасатор сместа заприличва на пастет. Аз предпочитам по-груба структура- да усещам смлените орехи.Разпределяте в чиниите или чашите за сервиране, като украсявате с цедено мляко и смлени орехи .



* Неизползваните кори може да нарежите и запечете във фурната и да направите попара. А може след опичането да смелите с блендера и да си направите галета.



* За да се получи тази салата, наистина е важно да се използва поззасъхнал хляб.

петък, 25 ноември 2011 г.

Кростата с шоколад и круши



 Вероятно има много рецепти за кростата с най-различни пълнежи. Този десерт позволява да използваме фантазията си според настроението  и е подходящ за всички сезони. Тъй като пошираните круши са ни един много любим десерт, а ми се искаше и нещо хрупкаво с шоколад направих тази кростата.Аромата, който се носи при поширането на крушите ми носи един особен уют.Освен, че аромата е много вкусен, зимен, коледен ми напомня за сутрините или по-скоро обедите  на село при бабите ми, когато бабите ми  приготвяха греяно вино за премръзналите мъже навън.Слагаха карамфил и канела и черен пипер-за допълнително сгряване.Тогава нямаше често портокали по магазините и нямам спомен да са слагали портокалови корички.Едната ми баба сушеше коричките и слагаше понякога в чая.Сега, когато аз приготвям такова вино или сос или поширам круши слагам и портокалови корички и черен пипер и бахар и....вижте по- долу.Получава се един изключително ароматен и вкусен сос.Опитайте и ще се влюбите и вие.






За блат:

* 200 грама брашно
* 100 гр захар
* 75 гр масло
* 1 яйце
* 1 лимон






 
* 200 грама тъмен шоколад
* 60 гр на нишесте
* 100 г захар
* 1 / 2 л мляко
* пакет на ванилия
* 1 / 2 чаша ром

*  малко масло







За гарнитура от круши:

* 6 круши
* 2 пръчки  канела

* шушулка от ванилия, може и с предварително извадени семенца
* 3-4 карамфилчета
* 3-4 зрънца бахар
* щипка черен пипер 
* 50-70 г захар мусковадо

* 1 звездичка анасон
* 1-1 1/2 чаша ароматно червено вино

  




1.Пригответе тестото .Смесете с блендера  брашното със захарта, маслото,нарязано на малки квадратчета.Трябва да се получи еднородна смес, подобна на  грис-като на снимката по-долу.


Добавете яйцето и кората на лимона.Оформете топка, увийте във фолио и поставете в хладилника да отлежи за половин час.
 
2.Разтворете нишестето с малко мляко.Останалото мляко загрейте  в тенджера със захарта, добавете  рома.Сгъстете крема с постоянно разбъркване.Изсипете получения крем в купа
-добавете ситно начупения шоколад и бъркайте докато се стопи шоколада.Покрийте със стреч фолио за да не се получи коричка.


 
3.Измийте и обелете крушите, поставете ги в тенджера с канелата и подправките, налейте виното, добавете захарта и варете на тих огън около 30-40  минути, като често поливате или обръщате крушите внимателно с решетъчна лъжица.След като крушите са готови-омекнали, но запазили форма извадете и оставете да се охладят.Соса редуцирайте и използвайте за сервиране или за поливка, когато поднасяте сладолед-изключително ароматен и с богат вкус! Ще останете очаровани!







4. Намажете формата с масло, и поставете в хладилника.Разточете тестото и поставете във формата.Отрежете с помоща на точилката излишното тесто.Надупчете с вилица дъното. Поставете отгоре хартия и запълнете с боб или леща. Печете около 20 минуги при 180 С. Отстранете хартията с боба и печете още 5-10 минути до приятно порозовяване.







5.Разпределете охладения шоколадов крем , гарнирайте с крушите. Най-добре е да сервирате след няколко часа или на следващия ден.Препоръчвам да полеете крушата със сгъстения сос,ако желаете може да го затоплите предварително.Може да поръсите с ядки.Добавете и подходящ сладолед.



И ако кростата ви се види сложна , пригответе си само крушите.






неделя, 20 ноември 2011 г.

Крем супа от карфиол и целина



Дойде сезона на топлите супи.В моето семейство обичаме супи, но като че ли, когато застуди времето, са особено актуални и желани.След ободряваща разходка в студа, една топла, ароматна супа връша силите и енергията на човек повече от всичко друго.А ако добавите мащерка, събрана от планината, от Родопите, ще направите супата си вълшебна.

Продукти :

* 1 глава целина
* 1 по-малка глава карфиол-около 400-500 гр.
* 1 лук
* 1 л гореща вода
*  2-3 с.л. олио
* 1 с.л. краве масло ***
* 2 с.л. брашно
* 1-2 ч.л. сол
* 50 мл.сметана ***
* бял или черен пипер
* 1 с.л.сушена мащерка

*** за веган вариант може да се пропусне кравето масло и сметаната може да бъде растителна или да се използва растително мляко -150-200 мл.



Приготвяне:


1.Измиваме и накъсваме карфиола на розички.Лука и целината нарязваме на кубчета.

2..В сгорещеното олио и масло поставяме лука и целината и задушаваме докато лука стане прозрачен.Поръсваме брашното и разбъркваме докато съвсем леко порозовее. Изсипваме водата и оставяме да заври.

3.Добавяме розичките карфиол  и варим докато омекне-10-15 минути.Посоляваме и пасираме до гладка смес.Наливаме млякото или сметаната, разбъркваме, поръсваме черен или бял пипер.Поднасяме с поръсена мащерка.


Най-подходящата добавка са крутоните, но може да предложите и препечени филийки.Ако обичате, може да натриете филийките с чесново масло.



                         Хубава и усмихната нова седмица ви пожелавам!

вторник, 15 ноември 2011 г.

Салата с айсберг, спанак, глухарче, рукола, авокадо, грейпфурт, помело и нигела -черен сусам - Iceberg salad with spinach, dandelion greens, arugula, avocado, grapefruit, pomelo, and Nigel, black sesame



 Обичам вкуса на салатата айсберг-хрупкава и леко горчива, с нежен, но осезаем аромат.Харесва ми и нежно зеленият й цвят. Нейният вкус ме доведе до това съчетание с другите подукти.Опитайте и ще останете очаровани.Ще споделя и за полезните съставки на продуктите и мисля, че окончателно ще ви убедя поне да я опитате.Сигурна съм,че ще се влюбите в тази вълшебна салата.Всеки, който я е опитал у дома е вече пристрастен!


 Продукти:


* 1 салата айсберг
* 1/2 връзка рукола
* шепа бейби спанак или малките листенца от обикновен спанак
* 1/2 помело, внимателно почистено от ципите
* 1/2 -1 голям грейпфурт, внимателно почистен от ципите
* 15-20 листенца от глухарче, може да ги накиснете за 30 мин.в подсолена вода.Аз не ги кисна в солена вода, по-скоро ги потапям във вода с изтискан лимонов сок.
* шепа маслини стафиди -обожавам ги
* връка копър
* 1 или 2 авокадо
* 1-2 с.л. лимонов сок за поливане на авокадото

За дресинга:

* 1 ч.л. горчица
* сока на 1 голям лимон
* 50 мл. зехтин-студенопресован
* сока, който е изтекъл от грейпфурта, докато го белите

За поръска:

* 2 с.л. нигела-може да замените със сусам или орехи
* 1-2 с.л. редуцирано балсамико

Нарочно не слагам балсамикото в дресинга, за да не придаде тъмен цвят на зеленчуците.По красиво е, когато го накапите отгоре върху готовата вече салата, при поднасяне.

Приготвяне:

1.Обелвате авокадото, разполовявате и  нарязвате на парчета, широки 1 см.Поливате с лимоновия сок и оставяте настрани.Накъсвате салатата, добавяте листата спанак, накъсаната рукола и листа от глухарче.Добавяте ситно нарязания копър, маслините и начупените парченца помело и грейпфурт.
2.В малко бурканче поставете съставките за дресинга, сложете капапчката и разбийте с бързи движения.Полейте салатата и разбъркайте,с две вилици, с леки движения.Сипете авокадото и отново леко разбъркайте.
3.Поръсете с нигелата и редуцираното балсамико.Поднесете и се насладете!


***Идеи:

1.Салатата е много вкусна и с орехи или със сусам.
2.Вместо зехтин, може да използвате сусамено олио или орехово,при всички случаи студенопресовани.
3.Винаги за листни зеленчуци,които са леко увяхнали, и искате да освежите, може да използвате студена вода с няколко супени лъжици прясно изцеден лимонов  сок. Накиснете поне за 1/2 час.Тази "баня" прави чудеса-стават като току що откъснати.Разбира се хербаризирани листа няма да станат свежи -:) .

Сега, вече сте се зачудили каква е тази нигела?-Това е навярно известната ви челебитка-най-вероятно сте я виждали по поляни и селски дворове.Ето я на снимката по-долу.Известна още като черен кимион,черен сусам.

  Семената на това растение са изключително полезни. Използвано в древен Египет, има над 100 активни съставки, които обуславят ползите за човешкия организъм. Накратко някои от тях:




- силно противовъзпалително действие-при простудни и ревматични заболявания
- като цяло повишава имунитета 
- има антисклеротично, антиканцерогенно и съдоразширяващо действие
- силен антиоксидант
- подобрява физическото и умственото състояние
- заздравява мембраните на клетките и укрепва  стените на кръвоносните съдове
- влияе върху злокачествените ракови клетки като ги унищожава
- засилва защитата срещу алергии от прах и цветен прашец, астма
- прилага се като болкоуспокояващо средство на стомаха и червата, има газогонно действие
- подобрява функцията на жлъчката
- облекчава болезнената менструация при жената
- оказва много добър ефект при различни кожни заболявания като акне, псориазис и екземи и невродерматити
информация   на  български.Снимката също е от тази публикация.Може да погледнете и тук

Интересна информация на английски език.
Източник
източник
източник
Намерих и още инфо за  Nigella damascena 

не знам каква е разликата с  Nigella  sativa , за която има много написано  и говорехме досега, но много ми харесва популярното английско название на растението-Love-in-a-mist-много романтично нали? А тази година отново си събрах от семенцата на челебитката от бабината градина.


Рукола,известна още като Аругула  - Има интересен леко пикантен орехово-горчив вкус и наситен характерен аромат.Идеално се съчетава с орехи, пармезан, козе сирене, моцарела и домати.Руколата съдържа етерични масла, каротин, витамин C, витамини от групата B и минерални вещества,незаменимите мастни киселини Омега-3. Витамин С повишава устойчивостта на организма спрямо най-различни заболявания и преумора. Полезна е при язва.Растението е известно и като афродизиак.


Купувайки Помело-установих, че много хора, нямат представа каква е тази голяма светложълта топка и като как се яде и на какво има вкус.А мои познати, които са го хапвали като плод, останаха очаровани от салатата. Беленето на плода, също като при грейпфурта, е много приятно,заради невероятно свежия аромат на кората.Помелото е вкусно, диетично и много полезно.Произхожда от Китай, и китайците си подаряват на Нова година помело, като израз на благоденствие и благополучие.В 100 г помело се съдържат 36 ккал, 0 г маднини, 0.7 г белтъчини, 9.1 г въглехидрати, 58 мг витамин С, 1 г фибри,  205 мг калий и 1 мг натрий.Тук може да прочетете много интересна информация за състава, полезните действия на помелото, как да изберете помело в магазина, както и да видите клипче как се бели лесно .

Глухарче-чувала съм, че в Гърция е много популярно и се продава на връзки на пазара.Аз знам от баба ми и майка ми, че листата се хапват в салатка.Обичам да го слагам пролетно време в зелената салатка, но му се наслаждавам и сега с последните истински домати и поникналия пресен зелен лук от градината. Пресните листа и сокът от растението се препоръчват за лечение, на анемия, авитаминоза С, атеросклероза, диабет и някои кожни болести.Може да прочетете тук








 Авокадото е плод, богат на витамини от групата B,
витамин К, витамин Е и витамин С. Сред плодовете авокадото съдържа най-много мазнини, освен това спомага за усвояването на мазнините от други храни. Той е ценен източник на омега 3 и омега 6 мастни киселини. Съдържа още мед и манган. Съдържа много малко въглехидрати  и е нискокалоричен плод.
Авокадото е сред най-добрите антиоксиданти.

неделя, 13 ноември 2011 г.

Хумус



За първи път опитах хумус в едно арабско заведение и от тогава ми е едно от любимите неща за похапване.Вече не помня откъде имам рецептата, помня ,че имаше и кисело мляко в състава, но за да е веган съм го премахнала.Освен , ако не намерите соево кисело мляко. Всички, които са го опитвали са впечатлени и  искат рецептата .Опитайте , разнообразете менюто си или похапвайте  по време на постите.



Продукти:

* 250 гр. сух нахут или 600 гр.сварен
* 1 голяма глава лук-ситно нарязана
* 4-5 скилидки чесън
* 3 ч.л.смлян кимион
* 1 ч.л. чили или сладък червен пипер
* 5-6 с.л. лимонов сок
* 250 мл. зехтин
* 100-120 гр сусамов тахан



Количеството на подправките,може да балансирате според вашия вкус.

Сигурно сте забелязали,че няма сол.Ястието е достатъчно ароматно и вкусно и без сол.









Приготвяне:

Нахута, предварително накиснат за няколко часа, се измива и се сварява.Нахута е от семейство Бобови и варенето му е като на боба. Лукът и чесънът се задушават в малко зехтин докато лука изглежда стъклен. Добавя се чилито, кимиона,разбърква се и се сваля от огъня.В голям съд поставяте сварения и отцден нахут-не хвърляйте водата.Добавяте задушените лук и чесън, и останалите продукти и пасирате до гладка смес.Ако ви се стори гъсто добавете малко от водата, в която е врял нахута.Може да добавяте и зехтин.Сервирайте в плосък съд,като отгоре полеете малко зехтин. Поднесете с арабски питки.Аз бях купила индийски пападамс-тънки хрупкави питки от брашно от леща,с много подправки .Може да се сервира и с препечен хляб.

петък, 11 ноември 2011 г.

Сбогом Есен!...Орехова торта с ябълков мус


През последните дни става все по-студено, вятърът все по-силно духа и съблича есенната премяна на дърветата, подготвя всички за няколко месечното царуване на Зимата .Елите, боровете, смърчовете -вечно  елегантните аристократи,  гледат от високо на тази цветна суета и еуфория.Няма песни на птици,единствено гарваните- черните предвестници на лошото време са накацали покрай пътищата. Хората, сгушени във високите си яки, вървят бързо по улиците сред завихрени есенни листа и бързат към топлите си домове... Повечето животни са потърсили топли местенца за студените, мразовити дни и дори предпочитат да прекарат в сън.Като тези мишлета....

 



Блатовете на тортата са орехови-текстурата е много нежна, влажна и същевременно с хрупкави, ароматни орехи.Кремът върху първия и третия блат е сметанено ванилен, а по средата е ябълков мус.Покритието и украсата са от ароматен  бадемов марципан.Ако вече съм ви заинтригувала ето и рецептата:




Продукти:

За блата:

* 8 яйца-разделени
* 170 г захар
* 170 г смлени по-наедро орехи
* 50 г трохи от бишкоти
* 50 г нишесте
* 1 ампула ром на д-р Йоткер

Приготвяне:

1.Фурната се загрява на 170 С. Тортената форма се намазва с масло и се застила с хартия.При мен формата е 20 см и от  горните продукти изпекох 2 блата.
2.Белтъците се разбиват на сняг, добавя се по малко - 70 гр захар.Оставя се настрани.
3.Жълтъците се разбиват на гъст крем с останалите 100 гр от захарта.Прибавят се орехите, бишкотените трохи, нишестето и есенцията.
4. Лъжица по лъжица внимателно прибавяме разбитите белтъци.
5. Изсипва се тестото във формата и се пече до суха клечка. Изважда се и се поставя на решетка до окончателно охлаждане.


Междувременно подготвяме пълнежите.

Продукти за ябълков мус:

* около 400 гр. ябълки, обелени, почистени от семките и нарязани на парчета.
* 2 с.л. масло-може и без него
* 2 с.л. захар
* 1 с.л. ябълков пектин

Поставяте ябълките на пара или в тенджера с незалепващо покритие - в този случай добавяте около 1 см вода от дъното, може да добавите и малко лимонов сок и задушавате до пълно омекване. Добавяте захарта, маслото, пектина и пасирате. Отстранявате от огъня и оставате настрани да се охлади.Ако е необходимо сипете в плосък съд-за по-бързо охлаждане.



Продукти за сметаново ванилен крем*:

Бърз вариант:
* 200 мл млечна сметана
* 150 мл прясно мляко
* 1 опаковка крем Оле на д-р Йоткер

Сметаната се разбива до сгъстяване.Млякото се поставя в дълбок съд, в него се изсипва пакетчето от  крем Оле и се разбива докато се сгъсти. Започнете да прибавяте с непрекъснато разбиване към сметаната от разбития ванилен крем.Оставете настрани.

Бавния, но по-вкусен вариант:

* Можете да приготвите и сладкарски млечно-яйчен крем, към който да добавите разбитата  сметана. Сладкарския крем може да бъде приготвен предварително и съхраняван в хладилника. Добавянето на сметаната става преди да решите да използвате крема в тортата.



Приготвяме и маслено ванилен крем.



Сглобяване на тортата :

Блатовете се разполовяват с остър нож или с конец. Намазва се първия блата със сметанено-ваниловия крем.Поставяме втория блат и намазваме с ябълковия мус.Поставяме третия  блат. Намазваме отново с ваниловия крем. Поставяме четвъртия блат и измазваме тортата от всички страни с маслен крем.Покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилника за няколко часа.Най-добре за цяла нощ.Този престой прави и  тортата по-вкусна и по устойчива за обличането с марципан. Подгответе украсата.Това отнема няколко часа. В зависимост от избраните фигурки е необходимо да съхнат часове,за да запазят формата си0 като листата например.
След изваждането отстранявате фолиото и измазвате неравностите, подготвяте за покриване с марципана.Ако се е наложило да мажете допълнително, приберете отново в хладилника.



Най-вълнуващо е украсяването.На мен ми  бяха необходими:



* 600 гр. марципан
* гел боички-в жълто,зелено,червено,кафяво, които може да купите онлайн от cooki booki
* 30 гр. черен фондан
* златист перлен оцветител
 Може да използвате и готово оцветени моделиращи маси.Аз предпочитам марципан, заради вкусовите му качества. В това магазинче има и оцветени марципани. Хората, които работят там са изключително любезни и отзивчиви и горещо ви препоръчвам да посетите техния магазин. Асортимента е страшно богат.









вторник, 8 ноември 2011 г.

Баница с козе сирене,гъби и праз или зелен лук



 
Продукти:

 
  * 500-600 гр. праз, тънко нарязан или зелен лук   
  * 200 гр. гъби, нарязани
  * 8 големи листа фини кори за баница
  * 3 с. л. зехтин
  * 100 гр. козе сирене или тофу
  * 1-2 с.л. маково семе




Варианта с тофу превръща тази баница в подходящо ястие за вегани.



 



1. Загрейте  фурната на 200 C. Сипете в голям тиган 2 с.л олио или зехтин. Добавете праза или лука , покрийте и гответе за 5-8 мин,като разбъркате 1-2 пъти докато започне да омеква. Добавете гъбите, покрийте отново и задушавайте в продължение на 3-5 минути, след това махнете капака и да продължете да готвите, докато се изпари течността. Разбъркайте няколко пъти. Изсипете в широк съд за да поизстине плънката.


 
2. Оформят се 4 рула като за всяко руло се използват 2 листа. С четка, потопена в зехтина намажете горния лист . Разпределете равномерно от задушената смес.Поръсете с  една четвърт от  сиренето и навийте на руло.Поставете рулото в тава.Повторете това с останалите кори.

 
3. Намажете 4-те рула леко с четката с останалия зехтин  и поръсете с маковите семена.  

                                                    
 КРАСОТА!


4. Печете около 15-20 минути, докато се запече приятно.
 

Поднесете с чаша айран или с кисело мляко. 

 



Тази баничка е много приятна и студена. На мен дори ми харесва повече.