Торта Тату - Червено кадифе


Тортата, която направих за рождения ден на дъщеря ми е Червено кадифе, с малки изменения и добавки, които са традиционни за торта Дяволска храна-буквален превод, на английски от
Devil's food cake.За тази торта споменах, когато ви представих Angel food cake   в мъфините Ангелска храна. 




Това са едни невероятно вкусни торти- сочни, влажни и с шоколадов аромат, без да има шоколад вътре- единствено какао. А са сочни, заради горещата вода или кафе, които се добавят в сместта.Това са едни от най-  вкусните торти.Червено кадифе традиционно  се прави с крем от крема сирене.А Дяволската торта се прави с шоколадов ганаш.
Тъй като тортите Червено кадифе и Дяволска храна са много подобни като състав и вкус, а аз се базирах на изпитаната Червено кадифе на joy of baking ,затова цитирам този източник.
Сложих повече какао, типично за Дяволската торта и вместо вода добавих много горещо и много силно кафе.В резултат на това се получи по-тъмен нюанс на червеното, което се връзваше с концепцията на тортата.Другото, с което екпериментирах е да опека в тавата за руло и да разделя на ленти и  наредя блатовете вертикално.Тъй като рецептата е за около 24-30 мъфина, разделих количеството тесто на 2  и изпекох 2 тави. Всеки блат завих на руло, което след изстиването  нарязах на 3 ленти по дължина, намазах с крема и оформих тортата. Блатовете наистина са много влажни и сочни, но се справих с оформянето на тортата без проблем. Завих я със стреч фолио, стегнах я с ринг и оставих да пренощува на студено.На следващия ден я намазах с масления крем за измазване на торти, които ще се покриват с фондан.Кремът трябва да е мек, за да може спокойно да измажите, без да се отделя части от  блата. Загладих добре. Ако отгоре не ви е равно запълнете с малко трохи-получени от изравняването отгоре. Отново оставете на студено да стегне масления крем. Разточете фондана или марципана, който е за предпочитане, тъй като е много вкусен, покрийте тортата и украсете по желание. Моята торта е с диаметър 19 см, и височина 10 см.

Аз  рисувах с бои, разтворени в малко количество уиски, но може да се замени с водка или коняк или медицински спирт.Определено рисунката засъхва по бързо и поради това се избягва  разливане и смесване на цветове.



   

Продукти:

за около 24 -30 мъфина или торта с височина 

   
2 1 / 2 чаши (250 грама) пресято брашно за торта 

  1 / 2 чаена лъжичка сол

 3/4  холандско или чисто какао на прах

 3/4 чаша горещо и много силно кафе

 1 / 2 чаша (113 грама) неосолено масло, на стайна температура

 1 1 / 2 чаши (300 грама захар

 2 големи яйца

 2 ампули ванилия на д-р Йоткер

 1 чаша (240 мл) прясно пълномаслено мляко

 2 супени лъжици течна червена хранителна боя

 1 чаена лъжичка бял  оцет

 1 чаена лъжичка  сода

 Крем за пълнеж:

 1 - 8 унции (227 грама), крема сирене, стайна температура-250 гр сложих аз.

 1 - 8 унции (227 грама),  маскарпоне, стайна температура-250 гр

 1 амппула ванилия на д-р Йоткер

 1 чаша (115 грама) пресята пудра захар

 1 1 / 2 чаши (360 мл) студена тежка,сладкарска, млечна за разбиване сметана (двоен крем) (35-40% масленост)









За измазване на тортата:

200 гр. меко масло
1 1/2 чаена чаша пресята пудра захар
2-3 с.л. леко топло мляко

За покриване на тортата-500 грама бял марципан. За декорация боички на прах cookibooki






Приготвяне:

   
1. Загрейте фурната до170 С градуса. Застелете две тави, в които печете блатове за  руло с хартия . Смесете заедно какаото и горещото кафе, до гладка смес. В друга купа, смесете и пресейте заедно брашното и солта.
   
2. Разбийте маслото със захарта . Добавете яйцата, едно по едно,като резбивате след всяко, докато се поеме от маслото. Добавете ванилиите. На по-ниска скорост започнете да добавяте   брашното като редувате с прясното мляко, в което сте разбъркали оцветителя. Разбивайте до еднородна смес след добяването на млякото, а след това на брашното, докато се комбинират добре съставките. Аз ги добавих на 4 пъти. Добавя се кафето с какаото и се разбърква. Накрая разтворете содата в оцета и след като кипне добавете в тестото. Разбъркайте добре.
   
3. Разделете тестото равномерно в двете тави и загладете. Пече се около 20 минути като се наблюдава да не се издуе някъде.В този случай прободете с клечка за зъби. Пекла съм последователно тавите. След като се изпече рулото, обърнете върху леко навлажнена кухненска кърпа и навийте на руло. Процедирайте по същия начин и със следващото руло.В  началото съм описала подробно сглобяването.


За приготвянето на крема смесете крема сиренето и маскарпонето, разбийте, добавете захарта и ванилията и отново разбийте. Добавете сметана и разбийте до пухкав крем.Ако не използвате веднага, покрийте със свежо фолио и приберете в хладилника. *

* Ако не използвате сметана с 30-40 % масленост може и да не се получи пухкав и гъст крем. В този случай може да добавите 1-2 супени лъжици хубаво масло, което е на стайна температура и след като разбиете добре,охладете и отново разбийте-маслото,( ако е поне с 82 % масленост-немско от сметана) ше е стегнало крема и ще може спокойно да мажете лентите и да сглобите тортата.
  

Ето и парченце:




 

Коментари

  1. Страхотно изглежда! Рисунката много ми харесва, поздравления!Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети,да ти е жива и здрава дъщеричката и много здраве,обич и сполука да има в живота й!
    Значи и ти като мен си имаш козирочка,лелеее :)!
    Тортата ти е много интересна и като състав и като оформление!

    Хубав празник и сърдечни поздрави на рожденицата!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, отново ме оставяш без думи! Пред такива произведения, какво да напише човек?! Трябва да направиш изложба! Прекрасна е и тази торта и с удоволствие някой ден като се специализирам в тортоправенето ще я пробвам. Името и е доста интригуващо... Съставките и вкуса също!

    ОтговорИзтриване
  4. Много красива торта и много интересна!:)
    Някак различна, идейна, не бях срещала подобна и в същото време направо не ми се вярва, че е торта!:)
    Поздравления!:)Страхотна публикация и описание на процеса! Много ми бе полезен, а надявам се и да се навия да опитам да направя такъв вид торта.:)

    Жалко, че не мога да я опитам :')

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна торта Betty! Комплименти за таланта ти!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Петя,благодаря ти!

    Еликсирче, благодаря за пожеланията към моето козле :-)

    Candy-благодаря ти!Тортата е много лесна за правене, а украсата е по желание.Традиционно е само с крема сирене и сметана.

    Кокона-радвам, се че ти е харесала!Благодаря ти за топлите думи!

    Вени, майсторке,благодаря ти!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празник, Бети! Да ти е жива и здрава рожденичката!
    Тортата е много оригинална! Много ми харесва цялата серия от рисувани торти, която показваш напоследък.

    ОтговорИзтриване
  8. Elly,благодаря ти!
    Обичам да рисувам...
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, да ти е жива и здрава рожденичката! Сигурна съм, че е била възхитена от тортата! Поредното произведение на изкуството! Ще трябва някой ден да ми дадеш малко уроци по рисуване за съвсем начинаещи :) Още не съм правила торта червено кадифе, но трябва да се пробвам. Прегръдки и хубави почивни дни!
    П.П. Имам едно питане само - брашното за торта е това, което се описва като самонаддигащо се брашно или нещо друго?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, благодаря за пожеланията!Да, много и хареса тортата,подскача и пищя наоколо...!В тортата Червено кадифе няма нищо сложно.Нито в Дяволската и двате са ми едни от любимите торти.А тази е компилация от двете.По принцип,както съм написала в Червеното кадифе се слага 2 с.л. какао, а в Дяволската не се слага боя.Можеш да ползваш самонадигащо се брашно,аз не съм ползвала такова.Не знам къде си прочела. :-)).Това е цялото количество, което съм написала.
      Прегръдки

      Изтриване
    2. Щом обещаваш да е лесно - определено ще опитам :) А това за брашното дойде от моят прочит на брашното за торта, което не знам защо реших, че е самонаддигащо се :) Ама който не чете внимателно, а се зазяпва по снимките е така :)

      Изтриване
    3. :) Опитай!Много ще ти хареса...лека и с богат вкус :))

      Изтриване
  10. Честит празник, Бети,
    с пожелания за здраве и късмет, успехи и много щастие за рожденичката!
    Впечатляваща торта си приготвила - уникална като идея, декорация и изпълнение, моите адмирации, страхотна си, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Диана,благодаря ти!! :)
    Прегръдки..

    ОтговорИзтриване
  12. Бети, остави ме без дъх....Не бих могла да коментирам....не намирам подходящите думи и ми се струва, че каквото и да напиша, няма да мога да изразя, това което чувствам!
    Толкова е красива тортата за твоето момиче. Желая и да е много, много щастлива и обичана!
    А теб прегръщам силно
    Нора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нора,благодаря ти от цялото си сърце! Ти си невероятно чувствителен човек и винаги ме трогваш с думите си.Усещам искреното ти възхищение и това стопля сърцето ми!

      Силна прегръдка!

      Изтриване
  13. Анонименянуари 14, 2012

    Бети, желая на твоята принцеса от всичко по много - много здраве, много щастие, много усмивки и много хубави моменти в семейството ви. На теб, като мама ти пожелавам винаги да имаш такова вдъхновение за уникалните торти, които правиш и винаги да са с твой почерк и стил. Крема с маскарпоне ми е любим, така че не се съмнявам за вкуса на тортата, а и ако реша да си правя тату ......ти ще си!
    Пепика

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо,Пепика,трогната съм!И ти благодарим аз и Неви-дъщеря ми, тя те помни още от историята с тазгодишното представяне на състезанието за погачи и я държа в течение на всичко, което зная за теб!Майстор си и ценим много това, което сътворяваш!Бъди здрава и нека ти се случват само хубави неща!
      Прегръщаме те горещо!

      Изтриване
  14. На патерица, но от сърце, Бети :)
    Да е жива и здрава младата госпожица, да бъде много щастлива и последователна в мечтите си, да обича и да бъде обичана!
    Страхотна торта си и направила, Бети, поздравления! Отново майсторска работа, но украсата този път е уникална!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Пеп-чо, благодаря ти много, за хубавите пожелания!
    Хубава и успешна седмица и за теб!
    Да знаеш много ти се ра дваме у дома на наградите!

    ОтговорИзтриване
  16. Невероятна е! Поздравления за художествените умения!

    ОтговорИзтриване
  17. А,така-а-а и тук има принцеса !И,то съвсем скоро е имала празник-ДА ТИ Е ЖИВА И ЗДРАВА!
    Тортата е прекрасна,рисунката е страхотна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Нели!
      Радввам се, че си се отбила тук!

      Изтриване
  18. Бети, включвам се отново, за да ти благодаря за прекрасната рецепта, за подробните обяснение и да ти кажа, че я направих, благодарение на теб! В никакъв случай не е изпипана като твоите:), но съм доволна от резултата, много вкусна и красива се получи! Благодаря ти още веднъж! Наистина изисква много време, много продукти, много търпение! Точно затова ти се възхищавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,благодаря ти за думите!Радвам се, че си се доверила на опита ми и съм била полезна!Тортата ти е чудесна! Много ми харесва рисунката ти!Прекрасна е!
      Сърдечно благодаря, че сподели това!
      Прегръдки!

      Изтриване
  19. Здравей Бети, скоро синът ми има рожден ден и реших да приготвя червено кадифе. Рецепти из нета колкото искаш, но се спях на твойта. Грабна ме и визията и начина по който описваш всичко. Преди доста време открих блога ти случайно и често го разглеждам, дори само за да си повдигна настроението. Благодаря ти за всичко, което споделяш с нас, чудесен блог и ми носи много положителни емоции.
    Имам един въпрос, ще се радвам ако можеш да ме посъветваш. В тази рецепта пишеш, че блатовете са сочни, заради горещата вода или кафе, които се добавят в сместа. В другата ти торта червено кадифе по оригиналната рецепта няма вода или кафе, според теб коя е по-сполучлива? Из интернет някой пишат, че е много суха торта, други, че е много сочна и не мога да преценя, а нямам време за проби. До колкото знам блатовете не се сиропират, а поемат от крема. Интересува ме, според теб, достатъчно сочен ли е блата по оригинлата рецепта или би ми препоръчала да го напоя с нещо или пък да прибавя тази чаша топла вода?
    Благодаря ти предварително и още веднъж да кажа, че съм ти голям фен и да ти пожелая винаги с такава страст да твориш тези прекрасни и вкусни произведения на изкуството.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Effy,
      Благодаря, че си решила да се довериш на опита ми.Благодаря ти и за топлите думи и отношение.Радвам се, че ти е приятно и интересно в моя блог.
      Традиционната торта Червено кадифе е с прясно мляко.Блатовете наистина са сочни- за моя вкус.Не обичам като натисна блата да изтича сироп от него. Но има нещо друго важно за тази торта-традиционно тя се пълни с крем от крема сирене, което след 6-12 часа престой дава допълнителна влажност.Традиционната рецепта съм използвала в рецептата-Червени кадифени елхички Red Velvet Tree-Коледен календар - Ден 3-и.
      Друго полезно, което да вземеш под внимание е, че съм забелязала, че тестата, в които мазнината е олио са по-влажни и сочни. С маслото са по стегнати- но пък по-лесни за работа. Понякога слагам и двете.
      Тази торта по-горе, както съм написала в началото е комбинация от Devil's food cake и Red Velvet.
      При Devil's food cake е задължително горещата вода или горещото кафе, понякога присъства и мляко. Обикновено тази торта се пълни с шоколадов ганаш и се покрива също с шоколад. Тя е много, много шоколадова. Блатовете се получават - за мен достатъчно сочни, не например като на торта Гараш.

      Не си споделила как ще оформиш тортата- с вертикални блатове или ще ги редиш хоризонтално. Как ще бъде украсена тортата. Ако е с фондан и тортата ти е прекалено напоена, фонданът ще се овлажни и ще се смъкне. Освен това може да загуби форма. Кремът също е от голямо значение. Ако е влажен (от крема сирене) не напоявай блатовете. Ако ще правиш торта с хоризонтално редени блатове,съвета ми е да опечеш тестото на два или три пъти. По- лесно е и няма опасност в средата да останат сурови блатовете и да спаднат след ваденето.Всеки изпечен блат, след окончателното изстиване, може да бъде отрязан на две с помощта на силно опънат конец или дълъг нож.

      Независимо на кой блат се спреш, винаги можеш след като го изпечеш да го опиташ и вземайки пред вид крема, който си избрала да овлажниш малко, според вкуса ти. За мен и за теб може да е различно усещането за комфортна влажност на блата.Овлажняването, за да е по-деликатно и равномерно, може да стане с топло мляко с ванилия, като нанасяш с четка- силиконова, или с онази , с която мажеш кифличките например с яйце...

      Надявам се, да съм била полезна със съветите. Остави се на усещането си и то ще те доведе до правилното решение.Ако има още нещо, питай.

      Успех и весел празник!
      Ще се радвам да споделиш резултата.

      Изтриване
    2. Здравей Бети,
      Благодаря ти много за бързия отговор и подробните инструкции, много ми помогнаха. Направих тортата по твойта рецепта, но без кафето и с по-малко какао, т.е. Red Velvet без Devil's food cake намеса . Правих двуетажна торта с фондан и съответно удвоих съставките, получи се страхона торта. Мисля, че това вече ми е любимата рецепта, толкова сочни блатове и невероятен вкус. На всички много им хареса и тортата бързо се изпари, а аз си мечтая за поне още едно парче . Благодаря ти отново, че споделяш тези страхотни вкуснотийки с всички нас и ти желая приятни и ароматни почивни дни.

      Изтриване
    3. Effy,
      Много се радвам, че тортата ти се е получила според очакванията ти и, че всички сте я харесали!
      Благодаря ти, че сподели и зарадва!
      Весели празнични дни!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни