Петифури за Св.Валентин - Valentine Petits Fours

"Малко" позакъснях, но бихте могли да направите петифурите по друг повод. А ще бъдете информирани за следващата година....Какво празнуваме на 14 февруари? "Нашия" Св.Трифон или "привнесения" Св.Валентин? Кои са тези светци и с какво са свързани имената им? Между другото те са живели по едно и също време и двамата са били лечители.Всички знаем че първият е на православната църква, вторият на католическата. Потърсих информация ,за по-бързо в Интернет...Няма да бъда многословна, само ще спомена, че лично свети Трифон няма нищо общо с лозята, което направо ме шокира..Той е бил лечител и забележете, не е лекувал с вино или нещо свързано с лозите.Нищо винено- гроздово! Съвсем прозаично е, поне това, което прочетох аз.През месец февруари започва годишният цикъл на обработка на лозите в Южна Европа. На 14 февруари лозарите от България, Гърция и Сърбия се отправят с мезета и бъклици вино към лозя и градини, за да се помолят за плодородие след дългата зима. И тъй като църковният календар във всичко е ръководел празника и делника на православните народи, а средата на месеца-  на 14 февруари стар стил, бил възпоменаван св.мъченик Трифон.... гърците измолвали плодородие с молитвата "Трифоне, плодородниче, ела в лозето ми и в нивата ми, да ядем и да пием"*, а българите се молели с думите "Дай Боже, свети Трифон да помага, да се роди много...".
Българите правели символично първата пролетна резитба на лозите на 14 февруари - денят, в който по стар стил бил възспоменаван св. мъченик Трифон. Този ден те нарекли "Трифон Зарезан".Ето повече инфо


Сега да видим и св. Валентин-кой е той?

Всъщност светците с името Валентин са били двама, единият от Рим, а другият от Терни в Италия. Предполага се, че единият е бил свещеник който сгодявал двойки, въпреки забраната на римския император Клавдий II Готски, поради отклоняването на войниците от служба, и затова бил екзекутиран на 14 февруари 269 г.сл.Христа.Връзката между Свети Валентин и романтичната любов не е спомената в нито един ранен исторически документ, и се счита чисто и просто за легенда. Най-напред празникът Свети Валентин е обявен за честване за 14 февруари от папа Геласий I около 494 г.

През 19 век, мощите на Свети Валентин са били дарени от папа Григор XVI на дъблинската църква Whitefriar Street Carmelite в Ирландия, която после станала често посещавана на 14 февруари.
През 1969 г., като част от по-голям опит да намали броя на празниците с чисто легендарен произход, църквата премахнала празника на Свети Валентин от официалния си календар.

Първата регистрирана асоциация на Свети Валентин с романтичната любов датира от 14 век в Англия и Франция, където тогава хората вярвали, че на 14 февруари птиците се ухажвали. Това може да се прочете и в литературните произведения на Джефри Чосър от 14 век, и по-точно в Parliament of Foules:
Това се праща на Свети Валентин,
когато всяка птица идва и избира своя другар
По време на Средновековието влюбените си разменяли послания на 14 февруари, наричайки ги валентинки. Вероятно много от легендите за Свети Валентин са били измислени в този период. Някои от най-известните легенди твърдят, че:
  • Вечерта преди мъчението на Свети Валентин заради това, че е християнин, той пратил любовно послание до дъщерята на тъмничаря си, в което пишело „От Твоя Валентин“.
  • По време на забрана за женитба на римски войници, наложена от император Клавдий II, Свети Валентин тайно помогнал за уреждането на женитбите.
В повечето от тези легенди 14 февруари е датата, която се свързва с мъченичеството на Свети Валентин.

и още нещо, много интересно....В официалния католически календар на Католическата църква от латинси (западен) обред и литургийника използван по време на богослужения в църквата е св. св. Кирил и Методий. Датата 14 февруари е св.св. Кирил и Методий, съпокровители на Европа заедно със свети Бенедикт, а не св. Валентин !!!

Информацията за Св.Валентин прочетох от тук. Може да видите повече.


С това, което написах по-горе надявам се внесох известна  яснота ...Може би ще потърсите и друга информация ...мисля, че за това, което отхвърляме или сме приели трябва да сме информирани.

Легенди, митове, факти, история,...любов, плодородие...., романтика или прагматизъм,...религия, битие, езически празници и обичаи..., по една или друга причина - комерсиална или сантиментална, отбелязването на празника на любовта е вече в България.Католици, православни, атеисти....всички, които празнуват са обединени от идеята да направят мил жест към любимия или към близките си.Вие решавате дали  ще празнувате.Кой ден и само един ли.Някои не си падат по подобни "истерии", привнесени празници, чуждопоклоничество, неправославни и .т.н....празници...Не искат да подаряват бонбони и цветя на този ден, но май не подаряват и в други дни...:-(...Е, има и други начини, важното е да има обич.
Лично аз използвам повода да направя за близките си нещо " по-така ". Децата ми, като бяха малки, когато любовта е била само към родителите, ми правеха валентинки- малки, сладки,  картички с мили послания, които пазя и до днес, толкова са ми скъпи, с неоформения си почерк и с малкото си знания за надписване на картичка.., но направени с много желание и любов..Винаги ме трогват като си ги гледам.




 
Подходящ начин да кажеш"обичам те" е  гурме храната  и да направиш специален  сладкиш. Тази година се спрях на известните френски Petits Fours-  петифури -малки пастички, направени от няколко слоя тънки блатове и вкусен крем. Украсени , полети с шоколад или глазура, изящни, толкова специални, едни миниатюрни малки тортички - от по една хапчица. Наистина е необходимо много желание и любов за да се заемете с приготвянето им, но вида им, вкуса им и въздействието, което имат, си струват усилията.
 
За да имате перфектен резултат трябва да планирате внимателно. Това не е сладкиш, който можете да приготвите в деня , в който искате да поднесете.От друга страна, можете да приготвите отделните компоненти до няколко дни преди специалния повод.

Ето какво ни е необходимо:

    
* предпочитаното от вас тесто за  блатове, печени на слоеве от около 0,5 см  дебели, за около 5 минути, ше ви обясня по- долу как да постигнете това, а също и моята рецепта.
    
* Лек сироп, с който леко да напръскате блатовете, ароматизиран или не, според предпочитанията ви.Може и да пропуснете. Лично аз го пропуснах, но смених и крема.
    
* Млечно маслен крем-по-долу е рецептата. В оригиналната рецепта е швейцарски маслен крем.Също е вкусен, но някак ми е много твърд и го предпочитам за украса на къпкейкчета отгоре или върху торта. Но за него друг път...
    
* Любим  конфитюр -малини, ягоди, кайсии. Нещо ароматно и с фин вкус. Аз имах направен от майка ми , от горски малини. За предпочитане е да е бед семчиците.
    
* Марципан, разточен на възможно тънък лист.
    
* За покриване може да избирате:
      - Разтопен шоколад , смесен с олио, до желаната консистенция  за потапяне или поливане на петифурите.
     -  Роял айсинг, ароматизиран и оцветен според предпочитанията ви.
     - Фондан, който да разточите тънко и да "опаковате" малките хапчици и да украсите отгоре.Това избрах аз за една част от петифурите.
За по-голямата част -полях с разтопен бял шоколад.Все пак се получиха внушителен брой-64 с размери 3 на 3 см. и височина 3,5 см.



Адаптирана рецепта от тук


Аз започнах с крема, за да има време да се охлади единия компонент, преди смесването с маслото.

Млечно маслен крем:
Продукти:
    *
300 грама + 120  грама захар
   * 800 мл- 
пълномаслено мляко
  
* 70 грама   царевично нишесте 
   * 375 гр.меко масло
   * 4 с.л.малинов сироп-може и без него, но придава допълнителен ароматен нюанс и лек цвят
   

  1. 
Поставете 300 грама захар в тенджерата на котлона със 600 мл от  млякото и разбъркайте добре. Загрейте, като разбърквате отвреме на време.
  2. Комбинирайте 120 -те  грама захар в отделна купа с царевичното нишесте. След като ги смесите добре, разтворете до гладка смес с останалите 200 мл мляко.
  3.
Когато  млечната смес със захарта е завряла, добавете от нея  малко, около 100 мл към нишестяната смес с бъркане-за да темперирате..
  4. 
С непрекъснато разбъркване и на по-тих огън добавете нишестяната смес към къкрещото мляко. Бъркайте за да се получи гладка гъста смес.(Както, като правите крем нишесте или пудинг) *

*Тази рецепта е вариант на класическия сладкарски крем, но без яйца.Ако желаете може да добавите 3-4 добре разбити жълтъка към нишестето и  млякото, да прецедите, за да не се получат бучици после в крема.Може да направите по-богат вкуса, като замените 1 чаша от млякото, което къкри със млечна сметана.
5.След като сте сгъстили крема, покрийте със свежо фолио, за да не хваща коричка и оставете да се охлади до стайна температура.Ако бързате може да изсипите в голяма тава, но в случая, това не е необходимо, защото ще има време, докато се направят блатовете.
 6. Разбийте мекото масло на пухкав крем и започнете да добавяте  с непрекъснато разбиване лъжица по лъжица от млечния крем.От време на време слагайте от сиропа, докато се поеме цялото количество.Получава се един много приятен и лек на вкус крем.*


*Този крем може да се използва за шприцоване и украса на торти и  къкпкейкчета, ако към това количество маслото добавите само 1 1/2 чаша от млечния крем.А останалото количество крем може да използвате за пълнеж на мъфини или кексчета или да поднесете в чаша с разбита сметана.

 

За  блатовете, използвах една любима рецепта на сочен въздушен кекс.Забелязала съм, че когато се добавя олио в тестото, кексовете или блатовете стават сочни, докато, когато се добавя  масло са по-стегнати-нормалноо, след охлаждането маслото се стяга.



Продукти за блатове:

  * 6 големи яйца, разделени плюс 1 (30 грама) допълнително яйчен белтък-понякога го пропускам
 * 2 1/4 чаши (225 грама) пресято брашно
 * 1 1/2 чаши (300 грама) фина захар, но не пудра.Аз използвах caster sugar.
 *1 супена лъжица бакпулвер
 * 1/2 чаена лъжичка сол
* 1/2 чаша  олио, аз използвах от гроздови семки, но друг  път съм използвала слънчогледово
 * 3/4 чаша (180 мл) прясно изцеден портокалов сок ( от около 2 - 3 големи портокала)
 * 2 супени лъжици прясно настърганапортокалова кора
 * 1 ампула ванилия
 * 3/4 чаена лъжичка лимонтозу


Начин на приготвяне:

1.Загрейте фурната до 170 С и застелете тавата за руло (или тавата на фурната ) с хартия за печене. Напръскайте със спрей за печене или, ако нямате, с поща на кухненска хартия или тънък памучен плат много фино намажете с олио.В никакъв случай не наливайте олиото и после да разнасяте  набързо с нещо, защото рискувате да опечете нещо с вид на омлет.Подгответе още един такъв лист.За трите блата ще ви трябват общо 6 листа, намазани по този начин.


2.В купата  поставете , захарта, като отделите 50 грама. Добавете кората от портокал и претрийте с пръсти, за да премине аромата на портокала в захарта. С тази малка хитрост ще направите много по- ароматно  всяко печиво, в което се добавя лимонова или портокалова кора. Добавете  бакпулвера, пресятото брашно и солта. Разбъркайте да се  комбинират много добре. Направете кладенче в центъра на брашняната смес и добавете яйчните жълтъци, олиото , портокаловия сок и ванилията. Разбийте за кратко, колкото да стане гладко.

3.В отделна купа разбийте белтъците, докато се получат меки върхове. Добавете лимонтозуто и продължете да разбивате, докато се "втвърдят" върховете. Постепенно добавете отделените  50 грама  захар и продължете да разбивате до лъскави твърди върхове- като за целувки.


4. С голяма силиконова шпатула или дървена лъжица, внимателно дабавете белтъците  в тестото, разбърквайте  само докато  е добре смесено, стремим се да  запазим въздушността на тестото.
5.Изсипете  1/3 от сместа в подготвената тава, загладете с дълга шпатула и  покрийте с подготвената хартия, загладете отгоре с ръка-това ще предотврати  неравномерното издигане на тестото на отделни участъци и ще имате перфектно гладки и равномерно тънки блатове.А лекото и фино намасляване е за лесното отделяне на хартията от блатовете.Печете около 5-6 минути.Може да проверите, като повдигнете леко хартията и забодете клечица за зъби.

6.Извадете и оставете леко да се охлади, махнете хартията отгоре. Обърнете в тавата или подноса, където ще сглобявате.


7.Повторете с останалото тесто още два пъти.




Ако искате да сиропирате може да подготвите сироп-предпочитания от вас като съотношение вода : захар. Аз не сиропирах, защото блатовете са достатъчно сочни, а и достатъчно тънки и  поемат от влажността на крема.


Окончателно оформяне:

Всичко се развива по план.Вече имаме отделните компоненти за петифурите.Реда за сглобяване е следния. От долу на горе:   


    
* Блат
    
* Слой от млечномаслен крем-половината от крема.
    
* Блат
    * Тънък слой от конфитюр -ако е по-гъст-леко затоплете.
    
* Блат
    
* Слой от млечномаслен крем-останалата 1/2.
    * Марципан 




 

   1.
Оставете  през нощта, да се "споят " пластовете, не оформяйте и не подравнявайте!  
   2.На другия ден с помощта на горещ нож, отрежете краищата и миейки ножа с гореща вода, нарежете пастичките  до желаната големина и форма. Аз нарязах на квадратчета 3х3 см.*

Ако желаете  може да оформите като  използвате някаква специална форма за сладки, например сърце или кръгла, а остатъка-изрезките да оформите на топчета и да забодете на пръчки за близалки  или просто като бонбонки, които да потопите в шоколад или глазура.
   
3. Оформените пастички поставете във  фризера за 10 минути или в хладилника за 30 минути. По този начин  шоколада или глазурата по-  бързо ще се втвърдят.
   
4. покриването с шоколад или глазура може да стане ето така:
- Да поставите шоколада, разтопен и разбъркан с малко олио в дълбок съд, който да стои в друг съд с гореща вода и с помоща на виличка да потапяте и вадите върху хартия.При този начин, може да изпуснете някоя пастичка и да се наруши гладкостта на шоколада или глазурата.
- Да поставите пастичките на решетка и да поливате с лъжица отгоре докато се облеят равномерно, излишния шоколад или глазура изтича отстрани.Изтеклия шоколад може после отново да разтопите.Това е добър метод, но трябва да разполагате с няколко решетки и да топите отново шоколада....аз предпочитам следващия начин.
- Всяка пастичка се взема отдолу с виличка, един вид като решетка, а с другата ръка, над съда с шоколада или глазурата поливате с лъжичка .Покритата вече пастичка поставяте на хартия да се втвърди.
Посления начин използвах за по-голямата част от пастичките, а една част украсих с разточен  фондан, като "опаковах" и украсих с розички.За съжаление не съм снимала подробно процесите, защото "свещенодействах" сама в малките часове..:-)).

  




   
Ако решите да използвате глазура ето и продуктите за нея.

За глазурата
   * 6 чаши пудра захар
   * 1 чаша вода
   * 1 с.л. царевичен сироп-глюкоза
   * 1- 2  апмули ванилия  (можете да се замените с бадемова, лимонова, или всякакъв друг вкус,който ви харесва) 

   * Хранителни оцветители (по желание)

Приготвяне: 

Комбинирайте захартата, вода и глюкозата в подходяща тенджера на слаб огън. Загрейте сместа, докато достигне до около 100 градуса, като се разбърква да се разтвори захарта. Отстранете от огъня и добавете есенциите и оцветителя. Оставете  да изстине за 5 минути, преди да използвате.



Насладете се с приятели!

Коментари

  1. Бети, много вкусно, нежно и красиво, при първи подходящ повод ще се възползвам от идеята, запалихте ме с Габи!

    ОтговорИзтриване
  2. Неръкотворни!!!!
    Друго не мога да кажа.
    Бети,ти си вълшебница!

    ОтговорИзтриване
  3. Маринка, благодаря ти, голямо забавление е да се правят и резултата определено е много приятен!

    Вили, благодаря ти мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Това са едни малки бижута! Браво, Бети!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Бети, отново съм силно впечатлена от теб и таланта ти! Прелестно малко съвършенство си създала за празника! Много силно се надявам скоро да мога и аз да се пробвам с тези мини- наслади за небцето и окото, а ако го направя ще е най- вече защото ти отново ми запали фитила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Бубе за хубавите думи!
      Радвам се, че са ти харесали, ти си майстор и обичаш да се "заиграваш"....:-))Това си е една торта, но оформена на няколко десетки малки хапчици и в същност това ги прави толкова привлекателни.
      Сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  6. Бети,много са нежни тези твои творения-златни ръце имаш-браво!
    Как ми се иска и аз да се пробвам някой ден-уникално красиви са...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Живи,благодаря!
    Пробвай, няма нищо сложно, ще се убедидш.Обясненията са малко дълги, но приготвянето е леко.
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Бети, отново си направила уникална красота! Толкова са нежни и крехки изглеждат! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Много са нежни :) и изглеждат толкова вкууусни :)
    Съгласна съм с всичко написано от теб за празниците, Бети :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Byby, Еос,

    Благодаря ви момичета!

    ОтговорИзтриване
  11. Много красиви и нежни!!!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  12. Бети,
    какъвто и да е празника, дори и да няма конкретен такъв, намерила си чудесен начин да изразиш любовта си!!!
    Прекрасни, нежни петифури!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Така нежни и красиви от вън,а от вътре се вижда ,че са много ароматни и вкусни!

    ОтговорИзтриване
  14. Мъхче,Нели,

    Благодаря ви момичета!

    ОтговорИзтриване
  15. Бети, много са красиви петифурките и рецептата ме заинтригува. Ще я имам предвид за някой следващ празник.
    Страхотно изглеждат така опаковани! Много сладурски подарък за любим човек :)

    ОтговорИзтриване
  16. Колко нежност и изящество има в твоите петефурки , Бети! Наистина са уникално красиви, възхищавам се на таланта ти!!! Имам чувството , че си перфекционистка! Всяка твоя публикация е радост за окото и душата! Розичките , с които си декорирала петефурките.... излеждат наистина вълшебни! Голям комплимент, Бети! Невероятна си!
    Желая ти една много красива и хармонична седмица, с много пролетно настроение и слънчеви преживявания! Прегръщам те!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Много старание прозира в цялата подготовка за празника,а то е инспирирано от две твои любови-към любимия и към сладкарството!
    Много са нежни и със сигурност носят хапчица върховна наслада!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  18. Ели,благодаря ти!Ще се радвам да споделиш.

    Албенка, толкова си позитивна!Благодаря ти за чудесните думи!

    Роси, наистина са много вкусни!Благодаря ти за милите думи!

    ОтговорИзтриване
  19. Изглеждат чудесно сочни, точно както ги обичам! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ти, наистина са такива.

    ОтговорИзтриване
  21. Thank you Lulu!
    Thank you for the nice comment!

    ОтговорИзтриване
  22. Анонименмарт 12, 2012

    Здравей Бети.Тези петифури ми грабнаха окото щом ги видях.Аз като един начинаещ в сладкарството не вярвах,че ще мога да ги направя,но уви.Станаха невероятно вкусни,много се гордея с тях,първото ми сполучливо сладко изкушение.Благодаря ти за подробно описаната рецепта,която въобще не е трудна.Още веднъж благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  23. Galj,благодаря ти, че сподели!
    Много ме радва, че си ги харесала и че си се справила!Когато човек прави нещата с желание няма как да не му се получат!

    Всичко хубаво ти желая и успех в сладкарството!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни