2+2+2 = Мидички с извара


Когато децата бяха малки и бяха започнали да ядат храна, различна от пюрета-попарки и закуски след обед, а за мен беше време за следобедно кафе.. често правех тези мидички.Моето увлечение да правя сладки неща и разни печени закусчици правеше щастливи не само децата ми, а и всички, с които се срещахме...Те правеха кафето, а аз пристигах с току що извадени от фурната ароматни вкусотийки.Ех, колко приятно беше....!А децата ми бяха много слушкави и наистина се наслаждавах на разходките с тях...От известно време ми се върти в главата да направя тези ...не  знам как да ги нарека, но по формата, най ми приличат на мидички, търсих рецептата, не я открих  и накрая реших да карам по спомен и усет. Това ми се удава, съм забелязала....И така ето я рецептата, тя не е никак сложна, но все пак я пробвах 2 пъти преди да я публикувам, за да съм абсолютно сигурна, че нещата се случват както трябва и резултата е един и същ, а и първата доза, си я хапнах сама, просто човек не може да се сдържи и едва изчаках да мога да ги пипна, толкова хубаво ухаят....

Продукти:
 за 10 мидички

За тестото:
* 2 с.л. меко масло
* 2 с.л извара
* 2 с.л брашно + малко за доомесване и точене
това съм почти сигурна беше и по рецепта, затова и имам и ярък спомен .

За плънката:
* любимо сладко
* малко яйце ,леко разбито
* захар за поръсване


И тъй като си имам кантарче, реших да измеря:

-1 с.л.масло-20 гр. ми беше загребването всеки път.Маслото е много меко при стайна температура 25 С
-1с.л. извара-около 25 гр.
- 1 с.л. брашно- около 20 гр.


Приготвянето е от типа - бързо-лесно-вкусно.

1.Слагате в една купа продуктите и отначало с вилица, а после с ръце омесвате-за кратко време, колкото да съберете в топка. Почиствате си ръцете от полепналото тесто и с набрашнени ръце оформяте топка, която увивате в свежо фолио и прибирате в хладилника да се постегне. Целта е да не натоварваме тестото с много брашно и все пак да може да се ра точи. Със същата цел, а и с цел по-малко цапане, аз разточих между хартии за печене или върху хартия и свежо фолио. Може да се ползва и по- плътен найлон или да разточите върху силиконово килимче....Сега е момента да включите фурната на 200 С.



2.Отрязах с кръгла формичка с диаметър 7 см,  кръгчета, в които поставих  по 1/2 чаена лъжичка сладко от горски ягоди, открито сега и старателно скрито преди време от мен...:-))) прегънах и с помощта на вилица леко притиснах полукръга-както е на  снимката. Наредих в тава, застлана с хартия.В този случай благослових, този който е измислил тази хартия-че не ми се мисли, какво миене щеше да ме чака после! Ноооо, с хартията нещата задобряват, до степен , че като се охлади, това карамелизираното, което е изтекло от тук, от там се втвърдява  и лесно опадва в мивката и хартията е готова за следващото печене.А вие докато чакате - опитвате  едничка, и после още, че май беше много гореща първата, а после да сте сигурни, а после защото, ах, колко са хубави.....и в последствие забърквате втората доза, да има за останалите у дома, защото аромата, който се носи из къщата ще ви издаде..:-))

3.Намазах с разбито яйце и поръсих с кристална захар. Пекох докато порозовяха приятно.Около 7-10 минути.Наблюдавайте ги след 5-тата минута.

4.Изчакайте да поизстинат малко, защото сладкото тук -там може да се  разтече. Извадете с помощта на вилица или лопатка и поставете направо в чиния.Дори да няма никой около вас ще видите как бързичко свършват, ей така, докато ги опита на вкус. Наистина са много, мно-го вкусни и едни такива ухаят на масло и мляко...
Може да се направят и със солена плънка- от яйце и сирене.
Аз продължавам да търся тази малка книжка, че имаше разни други неща, които бяха много прости, но много вкусни.
Надявам се да се харесат и на вас.Когато ви останат 2-3 лъжици извара, и имате масло, ги забъркайте, ще останете приятно изненадани.

Коментари

  1. Бети, тестото с извара е много вкусно :)
    А идеята ти е чудесна и много апетитна!
    Хубав слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети, тъкмо щях да пиша, че все се каня да си купувам такива формички:), толкова прецизно са направени тези мидички! Видях, че си ги правила по друг начин:). Поздравявам те, изпипани отвсякъде, а за вкус, няма какво да говорим и тестото е вкусно, а в разрез е просто великолепно! Честита първа пролет!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,благодаря!
    Пролетно настроение и на теб!

    Candy,благодаря ти!Наистина няма нужда от специална формичка!
    Честита първа пролет и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, чудни са!
    Аз май си изхвърлих формичките, но с вилица ще направя, че много ми харесаха още на първото място, на което ги видях :))

    Само кажи - от тази доза тесто колко бройки излизат, да мога да се ориентирам колко да замеся?

    Честита пролет на теб и хубав, слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, благодаря ти!
      Честита пролет и на теб и слънчево настроение!

      Радвам, се че са ти харесали и се надявам,че и като ги направиш ще бъдеш доволна...
      Довечера пак ще ги правя, че щерката пита има ли още и специално ще преброя, как не се сетих и ще измеря формата с която изрязвам-може и с чаша де, но да имаш представа и ще напиша-като гледам в чинията са 11, но забравих, колко изядох докато ги редях и снимах....:-))

      Изтриване
    2. Пепи, направих тази вечер солени с моцарела, като поръсих отгоре една морска сол, но не едра,една специална, с която ръся сладкиши,... както и да е.Проверих от дозата-2+2+2- масло,извара,брашно излизат 10 броя,като изрязвах с кръгла форма с диаметър 7 см.

      Изтриване
  5. Бети, честита пролет!
    Чудесни са тези мидички. Много ми харесаха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. elidrag,честита пролет!

      Радвам се, че ти харесват!

      Чудесно пролетно настроение ти желая!

      Изтриване
  6. Бети,честита пролет!
    Нека ти донесе много радост и усмивки!
    Тестото си си го припомнила правилно,тези сладки са много отдавнашни и много вкусни!
    Но аз ги правя направо с по 250 гр. масло и извара или сирене крема.
    Между другото тестото чудесно става и за солен пълнеж.
    Взимам си обезателно една мидичка и ти пращам прегръдки!
    И честит рожден ден с малко закъснение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти за слънчевото пожелание!

      Да страхотни са и със солен пълнеж, споменала съм...Ние ги предпочитаме топли и правя по-малки дозички :-)))

      Поздрави!

      Изтриване
  7. Изглеждат много ароматни и вкусни, харесвам ги -
    прекрасна идея и рецепта, Бети!
    И честита пролет,
    с много усмивки, слънчево настроение и пролетно вдъхновение, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Диана,благодаря ти!

    Честита пролет и на теб!
    Усмивки и пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасно! Бързо илесно се помни:) Ще ги направя:)

    ОтговорИзтриване
  10. Е, много добре изглежда всичко това на подносчето! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно! Чудесни сладички с минимално количество продукти и много бързи и лесни за направа. Отбелязвам си ги определено, ако ми се наложи да правя нещо спешно:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина са бързи, лесни и определено много вкусни..

      Благодаря ти!

      Изтриване
  12. При мен не се получиха. Тестото е много мазно и много рехаво, вероятно му е трябвало още брашно. Освен това при разточването без брашно беше истинско изпитание за нервите кръгчетата да се отлепят и прегънат. Печенето също ми отне двойно повече време. За моят вкус тестото е по-подходящо за солена плънка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно е било много натоварващо приготвянето на тези сладки, а идеята на готвенето не е тази. Споменала съм, че се слага допълнително количество брашно и разточването се прави между хартия или стреч фолио, както съм показала на снимката. Освен това, е необходимо тестото да престои в хладилника, където се стяга и е по-удобно да се точи.
      Много са вкусни и със солена плънка.

      Изтриване
    2. Направих всичко по рецепта, следвах всички инструкции - с набрашнени ръце го направих на топка, и в хладилник го оставих, и между хартии го разточих, но едва когато разточих изрезките с брашно се получи нормално разточване, отделяне и прегъване и то без да е между хартия или фолио. За следващият път вече имам опит и ще е по-лесно. Въпреки всичко важното е, че се харесаха от домочадието :)

      Изтриване
    3. Радвам се, че на близките се е харесало. Работата с тесто, както сама сте отбелязали зависи от опита и усета. Възможно е изварата да е била по-влажна.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни