Салата от айсберг, рукола, чери домати, маслини и пармезан - Salad of iceberg lettuce, arugula, cherry tomatoes, olives and parmesan




Тези дни попаднах на фантастично изглеждаща, свежа рукола.Ето каква салата  приготвих с нея. Много бърза, много  вкусна и  много полезна...Споменах ли диетична?....Зимата е към своя край, скоро ще свалим дебелите дрехи и бавно но сигурно се приближаваме към сезона на " Голата истина"...Да не се подлагаме на стресиращи диети, д а не се  лишаваме от нищо казвам аз, а просто да подбираме храните, които сами ще направят необходимото.....


Тези дни попаднах на фантастично изглеждаща, свежа рукола.Ето каква салата  приготвих с нея.


Още от стари времена е останало използването на руколата  като отхрачващо средство при хронични бронхити и за лечение на скорбут.
Дрвените римляни отдавали голямо значение на  този листен зеленчук, използвайки не само като храна, но и като тонизиращо средство.
Днес учените продължават да откриват все повече нови свойства на руколата, потвърждавайки тезата, че трябва да й осигурим регулярно присъствие на нашата трапеза. Руколата повлиява успешно намаляването на кръвната захар в организма.Повлиява добре, заболявания на щитовидната жлеза, при възпалителни заболявания на пикочните пътища, при кожни обриви и др.Руколата нормализира обмяната на веществата, повишава хемоглобина и влияе положително при затлъстяване
Полезни вещества на руколата говорят сами  за себе си. В 100 грама стръкове се съдържат:
 15 мг витамин С  
1,8 мг витамин А,
 48 мг - Витамин B9 
 калий (220 мг на 100 грама салата),
 калций (до 77 мг), 
магнезий (40 мг), 
йод (8 мг),
 желязо (0,6 мг).

 

. Според някои доклади, редовната употреба на рукола в храната, укрепва имунната система, нормализира водно-солевия метаболизъм, увеличава нивата на хемоглобина и дпособсттва за по-ниски нива на кръвната захар. Смята се, че е полезно при предотвратяването на рак.
За хора, които искат да отслабнат, руколата е  просто незаменима : нискокалорична и има положителен ефект върху метаболизма. В допълнение, тя съдържа биологично активни вещества, което позволява на слабеещите да   поддържатна добро настроение и да се чувстват жизнени.Сервирайте салатата преди вечеря - един чудесен инструмент за контрол на теглото. Богата на фибри, ниско съдържание на калории, но листата създават чувство за ситост.

Руколата може да се използва при лечение на гастрит. Руколата  има силни лечебни свойства по отношение на предотвратяването на стомашна язва. Американски гастроентеролози са предложили алтернативен и безопасен метод за лечение. За укрепване и защита на стомашната стена  да се яде рукола.
Ще спомена само още, че руколата има репутацията на афродизиак.  Италианските готвачи споделят тайно и   препоръчват да опитате следното от древната  медицина: накъсайте 100 грама рукола и се смесете  с десет грама черен пипер и десет грама мед. Приемайте всяка сутрин по една чаена лъжичка.
 

Продукти :

за около една порция, като може да се сложат пропорции, според вкуса ни и количество, колкото искаме да е голяма салатата.

*  2 листа айсбер-накъсани
* 30 гр. рукола
* 5-6 черни маслини
* 7-8 чери доматчета- разполовени
* 1 с.л. сварен боб-червен салатен или бял-може и без него
* 1 с.л. настърган пармезан
* 1 с.л. зехтин студено пресован

За дресинг:

* 4-5 с.л. пълномаслено кисело мляко
* 1.с.л млечна сметана
Може да замените киселото мляко и млечната сметана със заквасена сметана
* щипка сол- по желание
* 1 ч.л. зехтин студено пресован


Приготвяне:

1. Поставяте в купа за объркване всички зеленчуци.Поръсвате със зехтина.Обърквате.
2.Изсипвате в чинията за сервиране и поръсвате с настъргания пармезан.
3. Салатата може да се яде и по този начин, но ако искате опитайте с този освежаващ дресинг- разбийте в малко бурканче от детска храна, например.Слагат се всички съставки, затваря се с капачето и се  раздрусва няколко пъти.

Салатата е готова. Насладете се на тази бърза и здравословна салата.


Други салати, които обичам с рукола:
 


Коментари

  1. Чудесно поднесено предложение. Беше ми много полезно да прочета за руколата. Много ми харесва на вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, DryThyme!Радвам се, че ти е била полезна информацията! Като слушам моя син, се амбицира да похапва нещо, с по- голямо желание като знае, че е полезно и с какво точно.
      Хубав ден!

      Изтриване
  2. Бети, чудесно предложение!
    Обичам да си правя и песто от рукола и го слагам на салати!
    Става много вкусно!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани!
      И аз съм правила песто и наистина е чудесно!За съжаление руколата не се намира на пазара толкова често, колкото ми се иска.
      Хубав ден!

      Изтриване
  3. Какъв колорит, каква свежест! Страхотна салата!

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубава салата! Аз не обичам рукола, но ще опитам тази салата, толкова добре изглежда :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря ти!
      Опитай и следващата...може би тя ще ти допадне още повече!

      Изтриване
  5. Бети, супер свежа салата! Много обичаме рукола и често си я хапваме на салата! Харесвам я не само защото е полезна, а и защото има хиляди комбинации, в който може да се използва. Определено ще опитаме и твоето предложение! Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. ByBy,благодаря ти!НАистина руколата може да се комбинира с много продукти!
    Хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит 8 март, Бети! Бъди винаги такова кулинарно слънчице и.... много силна и щастлива жена! Желая ти един прекрасен празник, изпълнен с много щастие, любов и незабравими моменти! Прегръщам те сърдечно!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни