Торта с боровинков, ягодов и лимонов мус


Тази торта направих за рождения ден на една много креативна дама.Сестра и искаше да я изненада на дамското парти, което бяха организирали.Те двете имат страхотен стил на работа и много оригинални идеи в това, с което се занимават. Тъй като аз трябваше да избера дизайна на тортата, без никакви насоки, реших, че една елегантна и изчистена торта би била най-подходяща за тази изискана жена. Сестра й хареса тортата, надявам се и рожденичката ,а и  да им е допаднала и на вкус.

Може би ще ви се стори, че рецептата е много дълга, но съм описала възможно подробно правенето на всеки мус и как да се организират нещата за да стане по-бързо.За съжаление правих тортата две вечери късно  през ноща и нямах възможност за снимки.


Продукти за блатове:

* 200 гр. брашно
* 4 яйца-разделени
* 1 белтък
* 2 ч.л. лимонов сок
* 150 гр. фина захар
* 1 с.л. настърана лимонова кора
* 60 гр. разтопено масло

1.Фурната се загрява на 170 С
2.Аз разпределих  сместта в две форми по 18 см диаметър.Формите се намазват с масло и се поръсват с брашно или се застилат с хартия за печене.
3.Брашното се пресява и се остава настрани.
4. Белтъците се разбиват на сняг с лимоновия сок, постепенно се добавя захарта и се разбива до твърди върхове.Един по един се добавят жълтъците , като след всеки се разбива.
5.Добавя се и разтопеното  и охладено масло и накрая на няколко пъти пресятото брашно. Разбърква се, колкото за се поеме. Внимаваме да запазим въздушността на тестото.
6. Както споменах по-горе разпределяме сместта в две форми и печем до суха клечка. Изваждаме блатовете, обръщаме върху решетка и напълно охлаждаме.
7. След като са напълно охладени блатовете и кремовете са готови, разрязваме всеки от изпечените блатове на две и започваме да сглобяваме тортата.



За мусовете:

* 500 гр. маскарпоне
* 200 гр. крема сирене
* 400 гр. млечна сметана, добре охладена
* 2 пакетчета желатин/ 20 гр -накиснат в 4 с.л. студена вода

1.Разбива се млечната сметана до твърди върхове, покрива се купата със свежо фолио и се прибира в хладилника.
2.В друга купа се разбива маскарпонето, прибавя се крема сиренето и се разбива за кратко, колкото добре да се смесят- и без много разбиване се получава гъст, пухкав крем..Прибирате в хладилника докато се стегнат отделните съставки за мусовете.


за лимонов мус :

* 4 яйчни жълтъка
* кората от един голям лимон, много добре измит
* 1/2 чаена чаша захар-
* 1/2 ч.ч. лимонов сок-ако е сочен лимона е достатъчно да изцедите сока само на един лимон
* 5 с.л. масло-много студено, нарязано на малки парченца

Отделно :
* 1 ч.л. накиснат желатин - от общото количество
*3 с.л. настойка от бъз или сироп, ако е много гъст разредете 1:1 с вода.Ако не разполагате  използвайте 2 с.л. лимонов сок, сварен с 1 с.л. захар .Загрявате сиропа от бъз или лимоновия сок, изсипвате в чашка  и разтваряте желатина. Тъй като количеството е малко, направете го, след като направите долните две съставки за боровинков и ягодов  мус.Ако случайно се стегне, преди да сте готови да смесите с лимоновия крем, поставете чашката в купа с гореща вода. Това ще бъде достатъчно да се отпусне. Този процес може да направите многократно.Важно е да не влезе вода  и най-вече да не го завирате, ако случайно решите да разтопите в MW.

1.В малка тенджерка смесете всички продукти.
2. С дървена лъжица на слаб котлон при НЕПРЕКЪСНАТО разбъркване сгъстете  крема.Показател, за това, че крема е достатъчно гъст е, когато лъжицата започне да се облича и се вижда  пътека на дъното на тенджерата. Освен това шума при разбъркването е характерно свистящ.
3.Отдръпвате от котлона и започвате да добавяте, като непрекъснато бъркате парченцата масло, докато напълно се поемат от сместа.
4.Изсипете в купа, покрийте със свежо фолио и оставете да се охлади. След като вече не е горещ сложете  в хладилника. *

*Този крем е много свеж и  е подходящ за лимонови тарти  или мини тарталети и пълнежи на мъфини, като тези например:

 Тройно лимонови мъфини

 Може да поднесете с Мини Павлова


Като  пълнеж -Боровинкови тарталети с дъх на лавандула

Може да замените лимона  с лайм и ще имате един много интересен, екзотичен, свеж  крем, като този
 Крем с лайм,
с който също може да напълните мъфини и приятно да изненадате близки и приятели.

За боровинков мус:

* 200 гр пресни или замразени боровинки-аз използвах замразени
* 200 мл боровинков сироп( приготвен от 300 гр. боровнки, 50 мл. вода и 100 гр. захар-сварен и прецеден)
* 1/3 от накиснатия желатин

1.Загрявате 50-60 мл . от сиропа почти до завиране, сваляте от котлона  и след минута добавяте желатина.Разбърквате докато се разтвори. Важно е да не слагате желатина във врящия сироп, защото ще загуби желиращите си качества.Добавяте към останалото количество студен сироп.Разбира се можете да загреете целия сироп, но по начина, който използвам аз, се спестява време за охлаждането.
2.Оставяте да се охлажда.

Когато приготвите и съставките за ягодовия мус ще продължите с окончателното  приготвяне на мусовете.и сглобяването на тортата.

За ягодовия мус:

* 200 гр. ягоди, за предпочитане пресни, освен ако не използвате замразени диви ягоди или някакви други дребни летни .Аз използвах пресни. Нарежете ги на малки парченца, примерно колкото бооровинките.
* 200 мл ягодов сироп.Може да приготвите по горе описания начин или да използвате на Витанея-приготвен е от пресни и замразени плодове. Няма консерванти и на мен ми допада.
* 2/3 от накиснатия желатин, от който отделяте 1 ч.л. за лимоновия мус.Забелязвате, че количеството желатин е повече, тъй като ягодите са по-сочни от боровинките и за да съм сигурна , че ще се стегне муса е необходимо повече желатин.

Приготвянето е същото като по-горе с боровинките.

Към окончателното приготвяне на мусовете пристъпвате, когато някоя от смесите започне да се движи тежко -подобно на яйчен белтък. Наблюдавате  да не се стегне прекалено много.При разбъркване не трябва да се отделят парчета.Ако все пак се случи да се стегне прекалено, препоръчвам да поставите съда, в друг с гореща вода и да разбърквате докато се отпусне. Изваждате и отново охлаждате.Не е толкова сложно,но реших да ви дам тези съвети, за да знаете какво да правите, ако по някаква причина се случи .

Разделяте разбитата смес на 3 равни части- в различни купи, в които има достатъчно място за разбиване.Всяка от тях разбивате и постепенно добавяте съответната  полужелирана смес.Добавяте 1/3 от разбитата сметана, като или бъркате на ниски обороти или с дървена лъжица или шпатула внимателно, запазвайки въздушноста . Накрая добавяте замразените боровинки, разбърквате леко,  до равномерно разпределение на плодовете и заливате първия блат. Заглаждате и поставяте блат.Леко притискате за да изгоните въздуха.Имайте предвид, че този мус ще се стегне най-бързо, тъй като плодовете са замразени.
По същия начин процедирате и с ягодовия мус.Изсипвате върху втория блат. Отново заглаждате и поставяте следващия блат.
Последната част от маскарпонената смес разбивате с лимоновия крем, добавяте стопения желатин, който дори да не е с полужелирана консистенция няма значение, тъй като е малко количество и  крема е достатъчно студен.Накрая добавяте и сметаната. Изсипвате, заглаждате и поставяте отгоре последния блат.Леко притискате и поставяте в хладилника за няколко часа.

Тъй като тортата беше за рожден ден я украсих празнично. За тази цел измазах с маслен крем, приготвен от 200 гр. меко масло, 2 ч.ч пресята пудра захар, 1/2 ч.ч екстракт от ванилия и 1 с.л. леко топло мляко.Измазаната , добре загладена торта се оставя да се стегне за час поне в хладилника.Ако е необходимо заравнявате и измазвате допълнително и отново в хладилника за да се стегне. Разточвате фондана и покривате.За да определите, ко лко голям трябва да е така нареченият  "чаршаф", измервате височината на тортата,умножавате по 2, прибавяте и диаметъра.Това е най-малко необходимата големина.По принцип,а и аз винаги разточвам  поне още веднъж разстоянието на височината.Това се прави, защото много по лесно се оправят гънките.Друго важно нещо е чаршафът да не е прекалено тънък,, тъй като има опасност да се накъса или да личат неравности от тортата.

 За къдричките отделно разточвате парче фондан, колкото голям орех , отрязвате ленти с около 2 см ширина и с клечка за зъби например, изтънявате с въртеливи движения, като приплъзвате с възглавничките на пръстите си.Изтъняването се прави на 2/3  от ширината на лентата. Все едно точите с миниатюрна точилка, но използвайки само единия й край..Малко по малко лентата леко се заобля на верев.При поставянето на всяка от така направените лентички  на тортата допълнително се оформят красиви къдрички с тънки, ефирни краища.След като направите една къдричка,   намазвате участък от тортата със сладкарско лепило или с водичка. не квасите много, а  леко овлажнявате и алепяте лентичката внимателно. По същия начин процедирате, докато покриете цялата торта.През цялото време моделиращата маса трябва да е завита в свежо фолио и да откъсвате по малко от нея-само количеството, с което ще  работите в момента.Това е важно за да не изсъхне фондана.




За съжаление все още нямам снимки на разрез, но ако ми предоставят ще публикувам.
Благодаря за вниманието и ако желаете оставете коментар.


Коментари

  1. Много изискана торта-как си я надиплила отстрани ,като детска поличка-красота!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Живи,
    Благодаря за думите ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Много нежна торта! Така хубаво си описала рецептата, че звучи окуражително лесно. Знам колко труд, търпение и умение отива по тези торти и те поздравявам за прекрасния резултат. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Elti,
    Благодаря ти!Надявам се да е достатъчно ясно и за хора, които не правят често торти.Наистина не е трудно, верно отнема време, но резултата и радостта си струват усилията.
    Още веднъж, благодаря сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятно елегантна и стилна торта, поздравления! Предполагам, че и вкусът е нежен и се топи в устата....

    ОтговорИзтриване
  6. Иглика,благодаря за хубавите думи!
    Получи се много лека и свежа торта.

    ОтговорИзтриване
  7. Бети,точно така бих описала и аз тортата-елегантна и стилна!
    А като чета рецептата е направо невероятно вкусна!
    Това е едно бижу на сладкарството!
    Отново си се справила зашеметяващо,комплименти!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, сърдечно ти благодаря!
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  8. Бети, прочетох много внимателно целия процес за изработката на това бижу. Безумно вкусна звучи, ще се радвам да я видя в разрез! Къдричките са ми много симпатични и елегантни. Поздравления!
    За съжаление имах проблем, когато публикува тази торта отваряха ми се ботаник мъфините. Но сега успях да и се насладя :)

    ОтговорИзтриване
  9. Марианка,благодаря ти за хубавите думи!Благодаря ти и че си прочела рецептата, колебаех се дали да пиша толкова подробно, и като видях колко дълго се получи, бях в дилема дали да не премахна всичко.Колкото до проблема с отварянето- Когато написах всичко и реших да сложа снимките- в картата нямаше нито една...и за съжаление не само на тази торта, бях отчаяна ...и няколко дена минаха, докато намеря начин да ги възтановя...
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  11. Бети, убииствено красива торта и как вкусно звучи с тези мусове ... божествено!
    Сърдечни поздрави и усмихната сряда :)

    ОтговорИзтриване
  12. Истинска красота! Много елегантна и изчистена!

    ОтговорИзтриване
  13. Много е красива, Бети, сигурна съм, че е и ужасно вкусна!


    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  14. Дени,

    Леви,

    благодаря ви сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонименмай 31, 2012

    Невероятно стилна на външен вид торта,а за прекрасния и вкус мога само да гадая. :)

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря!А кремчетата не са сложни и можете да опитате,ако си ги приготвите.
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  17. Много, много ми хареса! Толкова елегантна, изчистена, нежна - това е моята торта:) Искам такава:)
    За мен декорацията е непосилна, но мога да опитам да постигна някой път визията на борда. Страхотна е!
    Благодаря, че я сподели! Дано предоставят дамите и снимка на разрез:)

    ОтговорИзтриване
  18. Коконка,благодаря ти много за хубавите думи!
    Аз за първи път правих такива къдрички, и ми беше много приятно.Ще попитам за снимки и ще ги постна.

    ОтговорИзтриване
  19. Дано да предоставят:) Ще чакаме, поне аз:) Много съм впечатлена от тортата:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни