Много шоколадова торта-влажни и сочни шоколадови блатове и топящ се в устата шоколадов ганаш



Тази торта направих като специален подарък за рожденик  от неговата щастлива съпруга. Вкуса и визията трябваше да бъдат по мой избор, което много ме затрудни, особено, защото нямах информация какво харесва рожденика, с какво се занимава, за какво мечтае,любими цветове и т.н. Чувствах се много притеснена, защото ми трябва време за да се "роди" тортата във въображението ми.За вкуса се спрях на шоколадова, снабдих се с черен шоколад за готвене на Нестле, млечна сметана  и останалите продукти. Направих тортата, като не спирах да мисля как ще я украся. На следващия ден вървях към дома и не спирах да мисля как да украся и нищо не измислях, като нямах никакво инфо...:-))..А защо не можех да получа- жената пътуваше, прибираше се от чужбина и не можех да и се обадя ..... Срещнах се с  лелята на съпругата, която живее в Добрич и се познаваме,  и след кратък разговор разбрах, че човекът-рожденик много пътува, че племенницата й  е харесала една торта- къща, която подарих на моя зет и се зароди идеята да направя една улица от романтично градче, с много цветя, висящи от прозорците, с пекарна, на витрината, на която има сладкиши и торти, с цветарски магазин, с хотел и със старинни сгради. Естествено настилката на улиците в подобно градче е калдъръмена, тук - там мазилката  на сградите е изпадала, боята може и да е олющена и да се виждат следи от предните боядисвания, но цветята, които висят от всеки позорец ви грабват, усещате аромата им и всичко ви се струва очарователно и много романтично. Обожавам такива местенца, има толкова уют, история, атмосфера, във всяко камъче, във всяка врата и прозорец....
 Приятна разходка ви пожелавам и ....ако можете посетете подобно градче-заряда и настроението, което ще ви обвземат са невероятни.



След многократно правените торти и къкпкейкчета-Devil's Food и Red Velvet-мога да кажа, че това са ми любимите шоколадови теста за блатове и кексчета.Тъй като, колкото пъти съм публикувала  някоя от тези рецепти съм изтъквала приликите и разликите между двете торти, няма да се спирам отново подробно. Ще спомена отново само,че в основата на Red Velvet стои рецептата на Devil's Food, че първата торта  се съчетава с крем от крема сирене, а втората е с крем от шоколадов ганаш. В блата на Red Velvet има гореща вода и олио-две съставки, които правят блатовете сочни. Добавя се и червена боя, и по-малко какао и затова е наречена Червено кадифе.Отбележете, че последните години се популяризира и Синьо кадифе -добавя се синя боя. В блата на Devil's Food горещата вода е горещо силно кафе-придава още по-наситен вкус и аромат и традиционно се прави вместо с олио-с масло, това, заедно с по-голямото количество какао прави блатовете по-стегнати, но достатъчно сочни.




Напоследък, когато правя шоколадови къпкейкчета използвам едно съчетание на продукти, адаптирано от горните две рецепти, като често добавям и мед, който също придава и запазва влажността на блата. Много често, замествам половината количество захар или цялото с кафява захар мусковадо, защото има силен аромат и вкус. Опитвала съм и като заменя част от количеството захар с меласа. Всичко това прави вкуса на блата богат и наситен. Може да замените и прясното мляко със сметана. Опитайте и ще бъдете очаровани. Споделете, ще се радвам.
Исках съвсем накратко, да споделя впечатления от опита си, но пак се получи дългичко..., ето и списъка с продукти и начина на правене.



Продукти за около 30-34 кексчета с диаметър 5 см и височина 3,5 см или блат, който може да изпечете на 3 по-тънки блата или един, който да разрежете на 2 или по-добре на 3 части.
За тортата, която показвам аз направих 1 1/2 доза като изпекох на 3 блата, като при сглобяването  разполових, т.е. разполагах с 6 по-тънки блата.

    
* 3/4 ​​чаша неподсладено, висококачествено какао на прах
    
* 3/4 ​​чаша горещо силно кафе
    
* 3 чаши брашно
    
* 1 чаена лъжичка сода за хляб
    
* 1 чаена лъжичка  бакпулвер
    
* 1  ч.л. сол
    
* 200 гр  масло

    * 2 ч.л. мед
    * 50 мл олио от гроздови семки или слънчогледово
    
* 2 чаши захар мусковадо или половината бяла
    
* 4 големи яйца, на стайна температура
    
* 1 супена лъжица, екстракт от ванилия,взела съм си на Йоткер
    
* 1 чаша прясно пълномаслено мляко на  стайна температура
   

Начин на приготвяне:

   
1. Загрейте фурната до 170 С градуса. Разбъркайте в подходящ съд  какаото  и горещото кафе, до гладка смес без бучици. Оставете настрана. 


   2. В   купа, пресейте заедно брашното, набухвателите и солта.

  
3. Разтопете маслото със захарта в тенджера на средно-ниска температура например от 9 степени на 4-5 , като разбърквате непрекъснато, добавете олиото и меда. Ако използвате мусковадо и има по-твърди бучици, притиснете. Трябва да имате еднородна смес. Не варете. Отстранете от огъня и  изсипете в купата, където ще бъркате тестото. С  миксер на средно-ниска скорост, разбийте, докато сместа се леко се охлади, 3-4 минути. Добавете яйцата, едно по едно , като разбивате след всяко, докато се поеме от тестото. Ако е необходимо сваляйте от стените на купата тестото, което се е отделило при разбиването. Добавете ванилията, а след това сместа какао/кафе.Разбийте, до еднородна гладка смес. Намалете скоростта на миксера. Добавете 1/3 от пресятото брашно, добавете 1/2 от млякото, след това другата 1/3 от брашното, останалото мляко и завършете с брашно. Разбивайте на бавни обороти  до еднородна смес след всяко прибавяне. Не повече.


   4. Разделете сместа на 3 части и изпечете 3 блата.След изсипването на тестото във формата с помоща на влажна лъжица или шпатула загладете. Всеки блат се  пече за около 20 минути, като пробвате след 15-та минута с клечка за зъби. Ако печете къпкейкчета, разпределете в хартиените капсули, като пълните 3/4 от височината.Печете по-малко време-проверете след 10-тата минута. НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ да печете с обдухване, за да не се закривят неравномерно на повърхността. 

  5.Поставете опечените блатове или кексчета да се охладят на метална решетка. 

**Може да съхраните изпечените блатове,опаковани грижливо в свежо фолио до месец-два (не съм пробвала повече), добре опаковани във фризера и да размразите в хладилника .
   



Продукти за шоколадов ганаш:

  * 600 гр. черен шоколад 
  * 600 мл млечна сметана 30 % масленост
  * по желание може да се добави Бейлис, портокалов ликьор, ром или есенция ром, ванилия, портокал или друго, каквото предпочитате  

Начин на приготвяне:

1. Начупете шоколада на малки парчета, достатъчно е и на блокчетата, на които е самият шоколад(ако използвате същия като моя шоколад). Поставете в огнеупорна купа.Добре е размера  й да е подходящ и за разбиване.
2. Загрейте сметаната до завиране и изсипете върху шоколада. Оставете за няколко минути.Разбъркайте докато се получи еднородна гладка смес. Охладете и поставете в хладилника да се стегне. Ако използвате аромати, може да добавите сега. Разбивате , покривате със свежо фолио и прибирате . Ароматите може да добавите и после като започнете разбивате , но по-добре ще се споят с шоколадово сетанената смес, ако стоят по-дълго.Ганаша можете да приготвите и няколко дена предварително. Ако в един и същ ден ще правите блатовете и тортата, започнете с крема, за да има достатъчно време да се стегне.
3. Готовия и добре охладен крем/ганаж разбийте отначало на ниска скорост, а после на висока до пухкавост. 

** От ганаша може да приготвите бонбони трюфели  и да оваляте в горчиво какао, или шоколадови стърготини. Или да използвате за пълнеж на бонбони в комбинация с ядки или мариновани  вишни например, и да полеете с разтопен шоколад .




Сглобяване на тортата:

Нищо специално, но все пак:

1.Поставяте блат, няма нужда от сиропиране, достатъчно е сочно и влажно, освен ако не искате да тече сироп...:-)) Ако блатовете са се издигнали по средата, подравнете като изрежете издигнатото. Съберете и направете или замразете за да направите по-късно популярните pops- бонбонки -кексчета на  пръчица или просто натрошете, смесете с крем, ядки, стафиди и си направете бонбонки. Хубаво е да има човек подръка подобни вкусни "трохи".

2.Намажете блата с пухкавия, ароматен шоколадов крем, поставяте следващия блат, притиснете, най- добре с дъното на формата, с която сте пекли, за да е равномерно.По същия начин до края. Отнемате излишния крем отстрани .За да имате идеална гладка горна повърхност, може да обърнете тортата.
Можем да завършим тортата по няколко начина:



Покриване и украсяване на тортата:

1. Ако ще покривате тортата с айсинг/фондан в светъл цвят измазвате с познатия маслен крем-приготвен от 200 гр. меко масло, 2 ч.ч пресята пудра захар, 1/2 ч.ч екстракт от ванилия и 1 с.л. леко топло мляко.
2. Ако ще покривате с тъмен цвят айсинг/фондан може да измажете с ганажа.
3. Ако няма да украсявате с айсинг/ фондан, също може да измажете с ганажа.

В случай 2 и 3 е хубаво предварително да разделите крема на равни части според броя етажи на тортата и да оставите и за измазването.

В случаите, в които ще покривате с айсинг/фондан, след измазването и заглаждането, тортата трябва да престои в хладилника - най-добре -за цялата нощ.Това подобрява вкуса и, защото блатовете и кремът се спояват добре. Ако няма такава възможност, поне за няколко часа за да се стегне покритието.



За разточването на фондана вече съм разказвала много пъти.



След като приключих с украсата, снимките и намерих подходяща опаковка, начин да "спусна" тортата, така, че да не начупя калдъръма , а и да бъде удобно за ваденето от получателя...нямах търпение да я изпратя и да се получи и ....да  разбера дали се е харесала.За пращането по автобус нямах съмнения, че ще е успешно и напълно безопасно за тортата, тъй като от години изпращам на сестра ми по този начин. И на сутринта ми се обадиха, че много са я харесали! Абсолютно невредима е била. И чудесна на вкус! И аз си отдъхнах....Но... историята не свършва тук.



Естествено събота и неделя използвам максимално времето за приготвяне на разни неща,някои от които решавам да публикувам тук. Приготвям, снимам. Междувременно се случват закуски, прибиране и разтребване, приготвяне на обеди, прибиране и разтребване, понякога пазарене, простиране на пране, обиране, гладене, чистене, приготвяне на вечери, прибиране .....Тази картинка в тази или малко по-различна последователност ви е ясна.Понякога излизаме сред природата, което е страхотно разбира се. Не че се оплаквам, не, просто представям една реална картинка на нещата, как вмествам хобито си в ежедневните делнични и неделнични "занимания" :-)) да ги наречем леко усмихнато.  И чак, когато слънцето се скрие и нямам други ангажименти, започвам да свалям снимките и да подготвям публикацията....За мой огромен ужас, снимките просто ги нямаше.Нямаше нито една снимка. НИЩО! Не бях пращала снимка на сестра ми , на никого, само ние вкъщи си я бяхме видели. Вярно, не е  като да снимаш да речем сватба и да няма как да повториш нещата ....но....Бях сломена, нямах желание да правя нищо.Беше късно и дори нямаше на кого да звънна за помощ .Изминаха няколко дни,беше ме обхванала апатия и се бях "роботизирала", дори "сладичко" не ми се хапваше и  дъщеря ми предложи да направя същата за у дома и пак да снимам с друга карта. Но ми липсваше ентусиазъм дори за готвене, ....а и нямаше да е същата, просто желанието и ентусиазма ги нямаше, а те са най-важните за да се случат нещата. Всяко нещо, което прави човек , а мисля, че за  храната е особено важно, трябва да се прави с с обич...Така, че след няколко дни, след като проблема бе решен, и имах снимките в картата си,  можете да си представите колко бях ЩАСТЛИВА!




Коментари

  1. Бети,
    радвам се, че перипетиите с картата са отстранени и ние също можем да се порадваме на хубави снимки на вкусни и ужасно красиви торти. Ще ми се да живея на тази уличка, да ходя с кощница до магазинчето за продукти, да си поливам китките, надвиснали на прозорчетата и после да се шмугна вътре в този шоколадов рай и да си гледам кефа;)
    Ама няма! Ще гледам от разстояние това съвършенство;)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, Марта, благодаря ти! И на мен много ми се иска да живея на такава улица!Но поне мога да минавам ежедневно през един комплекс в Добрич- Стария град , съхранен, както е бил-с работилнички,часовникова кула, калдаръмени улички, кафене, в което предлагат кафе на пясък и бяло сладко...
      А най-много си мечтая да имам пекарна :-))
      ПРегръдки!

      Изтриване
    2. Ти сега с тези приказки за комплекса в Добрич, ще ме накараш да си намеря път натам;)))
      Пожелавам ти, Бети един ден (скоро), да си имаш твоята пекарна;)

      Изтриване
    3. О,Марта,много ще се радвам!Много!
      Можеш да го съчетаеш с почивка по северното Черноморие.Има хубави местенца:-))
      И ти благодаря за пожеланието!!!!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  2. Вълшебна торта... разходих се в кръг по каладаръма, покрай пекарната, хотела и магазина за цветя и усетих цялата атмосфера на идеята, която съвсем точно си предала, сътворявайки този празничен сладкиш.
    Вълненията от последния абзац са ми толкова познати. И аз все се тревожех, че нещо може да изчезне или компютърът да издиша, а с него и всичките фотоархиви. И наистина са ми изчезвали стотици снимки от далечни пътувания и съм се чувствала сломена като теб, но после като си пренастроя мисленето виждам възможност да се върна пак там и да снимам отново или в твоя случай, както мъдро те е посъветвала дъшеря ти, да пренаправиш всичко и да го снимаш пак... Историята ти обаче има щастлив край и това е най-хубавата й част :-)
    Хубави почивни дни от мен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени,
      Благодаря ти за хубавите думи е човек да намери сили да излезе от мрачното подтиснато настроение и апатия, и да продължи напред!И най-хубавото е щастливия край и приятелите, с които можеш да споделиш това и да почувстваш тяхното разбиране и съпричасност!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  3. Красота! Друга дума не ми идва на ум... Бети, имаш изключителен таланат! Няма представа с какво се занимаваш извън блога, но ако не е свързано с рисуване, мисля че е време да се насочиш сериозно в тази посока! Напълни ми душата с тази прекрасна торта! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Биби,благодаря ти, мила!Наистина , много обичам да рисувам, това е неповторим начин да изразиш мислите, мечтите и вълненията си....Не се занимавам с рисуване,но ти благодаря за думите-значат много за мен!

      Изтриване
  4. Бети, колко и да те е тормозела идеята, в крайна сметка си намерила уникално решение. Успяла си да предадеш цялата романтика, за която си споменала в публикацията. За мен беше истинско удоволствие да чета и разглеждам. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти, сърдечни благодарности!
      Благодаря ти за коментара, радвам се , че си усетила и ти настроението, което се опитах да предам в рисунките на тортата!
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Бети, възхищавам се на златните ти ръце!
    Благодаря ти за удоволствието, което ми достави!
    Обожавам такива градчета, в които сякаш времето е спряло,
    с малки, криви улички, с цветно боядисани фасади и много цветя!
    Няма начин и хората там да не са добри, усмихнати и любезни!
    Нещо, което много ми липсва в това задъхано и забързано време!
    И аз като Мъхчето ще се разходя с удоволствие по уличките!
    Шоколадовият ти рай е чудесен и на вкус!
    Прегръдка от мен и поздрави от морето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, мила,благодаря ти за радостта, която ми носиш с думите си!Радвам се, че ти харесват нещата, които правя!
      Силна прегръдка!

      Изтриване
    2. Всичко се е наредило добре. Нямам възможност да обикалям реално из калдаръмени улички, но се разходих из твоята сладост и красота. Поздравления за търпението и творението!

      Изтриване
    3. DryThyme,
      Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Приказна торта-нямам думи...
    Бети,поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Пак ти казвам, ти си художник и няма да спра да го казвам, изключителна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря сърдечно,Павлинка!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, тортата е невероятно красива! Толкова красиво си я изрисувала, аз не бих я разрязала дори:)
    Хубава и усмихната неделя :)

    ОтговорИзтриване
  10. Бети,поредна уникално изписана торта!Би било наистина ужасна загуба,ако не бе намерила снимките,тортата е повече от прекрасна!Всеки детайл си е на мястото!Рисуваш наистина увлекателно,все едно разказваш с четката!
    Това е един наистина впечатляващ подарък да получиш такава торта!
    За обдухването съм си взела едно наум и вчера пекох за първи път без,и съм доволна от резултата.
    А олиото и аз го предпочитам пред маслото точно защото текстурата стои по-влажна.
    С пожелание за много лежерна неделя!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Роси,благодаря ти!
      Споделих наблюденията си за олиото и обдухването, защото обичам да експериментирам и да си вадя изводи от това, и реших да ги споделя тук, на когото му е интересно.Понякога обдухването е супер, но в този случай не.
      Неделята мина страхотно!

      Изтриване
  11. Нямам думи :-О
    Уникална!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Коконка, благодаря ти за възторга!

      Изтриване
    2. И как иначе!
      Скоро няма да забравя произведенията ти:)

      Изтриване
  12. Страхотни рисувани торти правиш, Бети! Красиви са, много по-живи от тези с хилядите фонданово-марципанови елементи по тях. Браво, браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария,
      Благодаря ти за емоционалните думи!Много ме радва, че ти допада моето любимо изразно средство!
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. Лелеее!!!!!!!!!! Какво е това, Бети! Ти си голям талант, да знаеш! Как ги рисуваш тези картини, как ги правиш тези торти, как ги снимаш... Бети, искрено се надявам да нямаш проблеми със картите, защото тези шедьоври трябва да бъдат заснети и споделени! Възхищавам ти се! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      Сърдечни благодарности!
      И аз се надявам да нямам проблеми, въпреки, че със страх вадя картата и тръпна какво ще видя, като я поставя в компютъра...
      Прегръдка!

      Изтриване
  14. Бетинка, добре, че са се разрешили проблемите с картата, че иначе щяхме да изпуснем да видим тази красота! Знаеш, че винаги много ти се радвам на умението да рисуваш, а този малък, сладък град определено би ми станало любимо място за разхождане :) Сърдечни поздрави и хубава слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  15. Габи,
    Благодаря за думите ти!Радвам се, че ти е даподнала рисуваното градче!
    И на теб усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. За вкуса не се съмнявам, че е прекрасен, но външният вид на тортата е страшно впечатляващ! Толкова си падам по тези къщички. И коледната ти торта не ми излиза от ума. Поздравления!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Eли,благодаря ти!
    Много си мила!Много ме радваш!

    ОтговорИзтриване
  18. Невероятна торта - от пожеланията върху облаците, та чак до калдъръма, като подложка! Възхитена съм от умението, въображението и любовта, които влагаш, Бети!
    Обичам такива романтични, старинни градчета, в които времето сякаш е спряло и в които те обзема усещане на спокойствие и желание да останеш там дълго, дълго.
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  19. Лети,
    Радвам се, че ти харесва тортата и внушението, което съм опитала да предам.
    Сърдечно благодаря за хубавите думи и коментара ти!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  20. Бети, прекрасна торта! Рисунките са невъзможно добри, направо са си за платно, не за торта :))) Страхотна си, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Имам усещането за дежа вю :)) Каквото и да напиша за тортата, ще е малко! Още когато я видях преди няколко дни, си казах, че това си е вече наистина изкуство!
    Моите искрени поздравления за таланта, момиче!
    Усмихнат и слънчев ден :)

    ОтговорИзтриване
  22. Ина,сърдечно благодаря!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  23. ШЕДЬОВЪР, ИСТИНСКИ ШЕДЬОВЪР!!!
    РЕСПЕКТ!

    ОтговорИзтриване
  24. здравейте, поздравления от мен. Вашите произведения имат собствен стил, който не може да бъде сгрешен!
    имам въпрос - няколко пъти прочетох рецептата за блата, но не видях количеството мед, което се използва. Може ли да уточните и се извинявам ако не съм видяла добре. Благодаря. Диана Петракиева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана,
      благодаря за хубавите думи!
      Как да го видиш, като не съм го написала :)-аз нали го знам..

      Добавих в продуктите-2 ч.л.мед-течен.

      Изтриване
  25. Бети, това са продуктите за 3 блата, нали ?
    А ако направя 1/2 от тази доза какво ще излезе ?
    Трябва ми един по-дебел блат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, това са продуктите за 2 блата. Аз изпекох три, и затова съм написала, че съм направила 1 1/2 доза.
      Предпочитам да опека едната доза на два пъти защото е по-бързо изпичането и се избягва опасността блатът да не се изпече добре в средата. Всеки от тези 3 блата аз разполових. Мисля, че дебелината на всеки от трите блата, т.е. 1/3 от продуктите, които съм написала, изпечен беше около 3 см. Не получих снимка на разреза, а и не се сетих да измеря и да напиша в публикацията.
      Чашата с която меря е с вместимост 200 мл.Колко дебел блат ти е необходим? Не може ли да бъдат два, слепени с крем?
      Надявам се, да съм била полезна.

      Изтриване
    2. Благодаря ти много, Бети.
      Един блат от 3 см ще ми е достатъчен.
      Имам идея да е само основа, а отгоре останалата част :)
      Прегръдка и хубав ден!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни