Лятно поле - Боровинкова торта с малини за Мими


 Тази торта е направена отново по желание, на дамата, за която направих  тортата Зелено кадифе.Тортата трябваше да бъде в зелено и розово, да има макове и да е с плодов вкус. Момичето, за което беше предназначена тортата имаше рожден ден през август. За да направя някоя торта специално за някокого и да го зарадвам, трябва да знам поне малко за него- какъв човек е, какво обича, за какво си мечтае....така разбрах, че Мими, рожденичката,  е много нежна и лъчезарна, обича природата и  цветята. По тортата трябваше да има макове, пеперудки и охлювче. Обичам маковете и полските цветя и много се зарадвах на това желание. Всъщност много ги обичам, толкова, че пожелах да имам пуловер с тях. Преди години, много години, попаднах на едно списание, в което грееше една страхотна поляна с макове, маргарити, и метличини, глухарчета и някакви други дребнички цветчета.Влюбих се веднага и реших , че непременно ще го имам този пуловер.Мина време, аз упорито събирах различните цветове... не помня колко нюанса бяха и след няколко месеца отидох при една жена, която плетеше.Показах й модела, носех и торбичката с прежди, някои дори купени тогава от Кореком...Но... тя ми отказа. И въпреки, че и казах, че ще е платя двойно, тя не пожела. И тогава, без никога да съм плела си изплетох мечтания пуловер сама...Плетях, във всяко свободно време, разплитах, когато не ми хареса...Първо предницата, после гърба и накрая ръкавите...Бях много щастлива, когато го завърших и често го носех.Съжалявам, че не е у дома за да го снимам и да ви го покажа, наистина е невероятен, на всеки ред се сменяха много конци в различни  цветове, докато се получи това зелено поле с прекрасните цветя. Предполагам , че много по-лесно би било да се избродира тази цялата картина, всъщност жената ми предложи това, но щеше да се получи голямо напластяване от прежди. Аз  исках да е плетен...Мдааа,  защо да е по лесния начин, като може да е по трудния..Труден, но резултата е по-добър. Сега да не помислите, че съм много трудолюбива, не, дори от мързел, свързан с чистенето, измислям разни неща . Например никога не точа тесто върху плота, само върху хартия или фолио...Въобще поговорката "Накарай мързеливия на работа, той на ум да те научи" е много актуална според мен. Рационализациигe вероятно са създадени точно от "такива " хора, които искат максимално бързо да свършат нещо, което е досадно и да използват времето си за друго по-полезно и интересно  нещо..:) И за да завърша пуловерската одисея ще кажа, че  след този пуловер ме обхвана мания за плетене, имам страхотна колекция пуловери...После на децата ми...Докато дойде лудостта по готвенето...:) всъщност по-тясно профилирана в сладкарството най-вече :)



Това , да направиш нещо с ръцете си, да имайсториш , да  създадеш, първо в ума си и после да го реализираш е невероятна магия! Всъщност разказах тази история, защото, щом чух макове, аз веднага се сетих за пуловера си, а и  за да разберете с какво огромно желание направих тази торта. Обичам всички цветя, но полските, диви цветя-метличините-като искрящи сини очички, маковете-огнени на цвят, но с докосване по-нежно и от най-финната коприна, детелината, веселото подрумниче, глухарчетата, ...и много други неизброени и ненарисувани..те са като къс от прясно изпечен хляб в селска къща след дълъг изтощителен ден, като глътка студена изворна вода.


  И така, да се върна на прекрасната торта, която трябваше да зарадва едно мило момиче.Вече си представях как ще изглежда тортата отвън, а желаното розово и зелено щях да реализирам като вътрешно оформление.Този път реших да направя вертикално разположени блатове, които да бъдат зелени. Крема да оцветя с боровинки в светло розово-лилаво и да наредя свежи малини.

За блата:

Тортата е 12 см висока и  с диаметър 23 см

Дозата е за 2 тави 30/40 см и 2 блата по 23 см, всеки с дебелина по около 1 см.

* 14 жълтъка
* 12 белтъка
* 150 гр. захар
* 170гр. брашно
* 50 гр. царевично нишесте
* 3 с.л прясно настъргана лимонена кора
* 2 с.л. лимонов сок
* 2 щипки сол
* 1/2 ч.л зелена боя гелообразна боя

 


1.Изрязвате два кръга от хартия за печене с диаметър 23 см. Може и само да очертаете върху лист, колкото ви е тавата.Може да изпечете и в тортена форма, ако имате с желаните размери. Както ви е по лесно.Аз за да не цапам допълнително съдове, пека направо на хартията, като я поставям в голяма тава и разполагам тестото по очертания кръг.(Очертавам от опаковата страна листа)

2. Загрейте фурната на 170 градуса с обдухване.
3. Пресейте брошното и нишестето.Оставете настрани.
4. Отделете 1 с.л. захар и я претрийте с лимонената кора.Разбийте жълтъците с ароматизираната  захар и солта на светъл крем.

5. Белтъците се разбиват на меки върхове с лимоновия сок и постепенно се добавя  захарта. Разбива се до твърди стегнати върхове. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно и нишестето.Аз го правя като с една по-малка цедка ръся по малко от брашнената смес, като разбивам  с миксера за кратко на ниски обороти. Може и с дървена лъжица или шпатула.

6. От готовото тесто насипете няколко лъжици върху едната хартия  за блат основа- за основен блат на тортата- около 5-6 мм слой. Заравнете с нож или голяма шпатула. Поставете на височина 1/3 от височината на фурната. Подгответе по същия начин и следващия кръгъл блат- за горната част на тортата.Тъй като тестото е малко се изпича бързо.Следете да няма неравномерни издигания. Ако е необходимо с клечка за зъби прободете издиганията. Останалото тесто се разпределя в две тави, застлани с готварска хартия и се заравнява. Пече се около 7-8 минути, като отново се следи за издигания. За готовност пробвате с клечка за зъби, знаете, когато излиза суха, без полепнали трохи е готово. Изпеченият блат се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха внимателно и се  завива на руло. Завивате страната с дължина 30 см. По същия начин се процедира и със следващия блат.След като изстине и сте готови с крема, внимателно се развива и се отрязват 3 ленти широки/ високи по 10 см. Всяка лента е дълга по 40 см.

Крем пълнеж:

* 500 гр маскарпоне
* 300 мл  (30%) млечна сметана
* 200 гр крема сирене
* 1 чаша боровинки -около 200 грама
* 3 с.л. захар
* 50 мл вода
* 400 -500 гр пресни малини
* 10 гр. желатин
* 3 с.л студена вода за накисване на желатина


1.Накиснете желатина със студената вода.
2. Поставете на котлона в малка тенджерка боровинките, 50 мл вода и 3-те с.л. захар. Заварете около 10 минути, изключете и оставете на котлона. Когато спре да къкри, след 10-15 минути, за да не е прекалено горещо, добавете желатина и разбъркайте 2-3 минути, за да разтопите желатина. Прехвърлете в друг съд и охладете.Може за по-бързо да поставите съда в купа с лед. Разбърквайте за по-бързо охлаждане.
3. Разбива се крема сиренето , по малко се добавя маскарпонето. Разбива се до еднородна смес. Оставете на студено.




4. Когато боровинково желатиновата смес започне да стяга я добавете към сместта от точка 3. Разбийте колкото да се смеси добре. Получава се една много приятна смес с розово лилав цвят.
5. Разбийте сметаната на меки върхове и внимателно добавете към боровинковата смес. С така приготвения крем се намазват оразмерените ивици. Нареждат се малините вертикално, като леко се притискат да потънт в крема. Завивавате първата ивица, като  гледате да е колкото е възможно по  стегнато. В тортената форма се поставя единия от кръглите блатове. В център поставяте първото руло. Около него внимателно поставяте следащия блат, подготвен както първия.И така докато навиете и последнете ивица блат с крем. Намазвате отгоре с крем и поставяте горния кръгъл блат. Покривате със стреч фолио.Стягате получената торта с ринг и оставяте за през ноща в хладилника.


6. На следващия ден разбивате познатия маслен крем като в тази торта .
Измазвате, заглаждате  всички неравности. Разточвате айсинга като направите така наречения "чаршаф", доста по- голям от височината на тортата*2 + диаметъра. Това е необходимо за да имате свободата да оправяте гънките и да се получи гладко покриване на тортата. Приглаждате първо отгоре. След като сте" изгонили " въздуха на горната част, заглаждате и борда.


7. Най- интересната част. Украсата. Изваждате водката, чашките, палитрата, четките, боичките и  започвате рисуването. Както вече съм споменавала за разредител използвам водка или спирт-медицински. Тъй като бързо изсъхва не разтваря захарното покритие. Тъй като вечно рисувам посред нощ нямам снимка на творческия хаос.:)
Важно е да спомена, че ако искате по-обемни фигурки, като цифрите тук, трябва да ги направите няколко дена  предварително, за да не се огъват като ги поставите изправени.В тях има забодени по една клечка за зъби.
Цветята са правени от гъм пейст. Трябва да кажа , че съм очарована от работата с тази захарна маса. Много фино може да се разточи, еластична е и като, че ли по-бързо засъхва. Освен това има изключително гладка и фина текстура.Пеперудките и цветчетата също трябва да постоят в подходяща форма  и да засъхнат леко.

И снимка на разреза.




Коментари

  1. Бети, поздравления! Невероятно красива торта! Слънчева, пъстра! Иска много фантазия, усет, желание, за да се сътвори такава красота!
    Още веднъж - искрените ми поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилиа,
      благодаря много за хубавите ти думи!

      Изтриване
  2. Тортата е невероятна!Приказна!
    страхотно удоволствие е да влизам тук!
    Поздрави и хубав четвъртък ,Бети!

    П.С.
    (само да попитам с какъв айсинг покриваш тортите си?Благодаря ти!)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, благодаря ти!
      Радвам се,че с голямо удоволствие посещаваш блога ми.Благодаря ти за коментарите, които оставяш-винаги ме радват много!
      Пропуснала съм да спомена тук, но основно са на Satin Ice http://www.cookibooki.bg/Satin-Ice/15-%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5/SI10222-%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D0%B1%D1%8F%D0%BB-10-%D0%BA%D0%B3.html
      както и на Renshaw
      http://www.cookibooki.bg/components/com_virtuemart/shop_image/product/_________________4eb0558d91f86.png

      на Йоткер също.

      Изтриване
  3. Бети, отново си направила едно произведение на изкуството!
    И аз в един момент бях като фабрика за плетиво,
    но напоследък не мога да намеря хубава прежда както преди!
    Тортата е неустоимо вкусна, а тази пъстра полянка е чудесна!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти за чудесните думи!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Бети, тортата е невероятно пъстра и вкусна картина, житните класове са като златни!
    Сърдечни поздрави и за тортата с лъвчето, голям талант си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянче, благодаря ти много!
      Думите ти много ме радват!

      Изтриване
  5. assolutamente una bellissima torta, complimenti!

    ОтговорИзтриване
  6. Пищно изрисувана торта, същинска полянка, а и вкусовете и отиват много!!!
    Сърдечни поздрави, Бети :)

    ОтговорИзтриване
  7. Хей Бетинка, нямам думи да изразя възхищението си! Прекрасна е, фантастична е!




    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  8. Щом влезна тук и думи не ми остават да изразя възхищението си ! Комплименти ,Бети за красотата която създаваш !
    Хубав четвъртък !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив,винаги си добре дошла:)
      Благодаря за сърдечните думи, с които ме радваш!

      Изтриване
  9. Бетииии, страхотна торта!!!!!! Все си правила изписани, но тази с маковете е много нежна и като в горска приказка :) Невероятен талант и майстор си! Ама и упорита!
    И да покажеш пуловера някой ден :)
    Поздрави и хубав ден на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,благодаря много за хубавите думи!Много ме радват!
      И на мен са ми много по сърце тези цветя..
      Пуловера, като излезе от някъде, вероятно на тавана на майка ми, ще го покажа.

      Сърдечна прегръдка и хубав ден!

      Изтриване
  10. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пеп,повтаряше се и го изтрих, предполагам нямаш нищо против.

      Изтриване
  11. Бети, имаш изключителен талант и искрено ти се възхищавам! Тортата е приказна, цветна, нежна, докосваща! Браво за това, че сама си се наела да си изплетеш пуловерчето, след като си получила отказ. Явно това е отключило таланта ти. Понякога в живота се случват събития, които смятаме за неприятни и се разочароваме, но с времето разбираме, че за всяко нещо си има съществена причина. Прекрасен и цветен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,
      благодаря ти!!!Радвам се, че си почувствала така тортата!
      В реда на твоите мисли, се чудя коя е тази съществена причина, толкова време да загубя в неправене на сладкиши,бисквити и торти -имам предвид по този начин..

      Хубав и слънчев ден и на теб!

      Изтриване
  12. Това е една разкошна лятна фантазия!
    Отново не си изневерила на себе си относно перфекционизма!
    Голям естет си Бети!
    Усмихна деня ми с тези невероятни полски цветя, които са ми любими!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      БЛагодаря ти много!
      Много ме радваш!
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. И от поръчителката на тортата :
    Бети, благодарим ти много за прекрасната торта 2!!!
    Заслужава си човек да помисли как да достави удоволствие на близките си и с помощта на талант като Бети да го осъществи . Мими беше много щастлива и се радваше по детски !Ето какво ми писа :
    Незнам дали успях да ти изкажа благодарности и очарование от прекрасната изненада, с която ме посрещнахте! Наистина това е най-красивата торта, която съм имала някога и която съм виждала наживо! Още веднъж благодаря за специалното отношение към мен и за идеята - торта с много цветя, с малки животинки и вкусни боровинки и малинки!
    А за тези ,които няма как да я опитат ще кажа само -много вкусна !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дима, благодаря ти много за сърдечните думи и за доверието!
      Прекрасно е, когато доставиш на някого радост и удоволствие и се радвам, че направих това възможно.Твоя жест наистина е много сърдечен и изпълнен с обич!
      Много се радвам, щастлива съм, че съм допринесла за празника на Мими!Имате прекрасни отношения, на които малко хора се радват!
      Благодаря ви за чудесните думи!
      Прегръдки!

      Изтриване
  14. Как се осмелихте изобщо да я разрежете. Страхотна е, цяло произведение на изкуството!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пламена,благодаря!
      Все пак е торта и трябва да се хапне!Радвам се, че им е била вкусна!А Мими, рожденичката е запазила цифричките, които бяха отгоре.:)

      Изтриване
  15. Бети, невероятно си нарисувала тортата! Браво! Прекрасна е! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Бети, ти си вълшебница!!! А казват, че ги имало само в приказките..........
    Целувки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стефи,
      Благодаря, момиче!
      Трогната съм!
      Прегръдки!

      Изтриване
  17. Тортата е разкош на Бети, а и плофовия вкус страшно си това с лятната тематика, рисуваш страхотно!
    Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  18. Бети, поздравления за уменията ти! Лятна феерия от цветове и вкус! Приказно изглежда! Този коментар, че си вълшебница е много, много точен! Прегръдки и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти,
      Гореща прегръдка и ти благодаря за комплимента!

      Изтриване
  19. Бети, един ден много искам и за мен да направиш торта! Прекрасни са всичките ти и всяка следваща е още по-изненадваща и пленителна! А тази е толкова лятна, като истинска полянка... Невероятна! Аплодирам те на "крака", както се казва! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      не си казала! :))
      Много ме радваш с емоционалните си думи!Благодаря ти!
      Прегръщам те!

      Изтриване
  20. И аз искам да се науча такаааа! Великолепна! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, благодаря ти!
      Няма невъзможни неща, поискай, повярвай, пробвай и ще се получи!
      Прегръдки!

      Изтриване
  21. Бетиии, невероятна красота! Вече не помня за кой път го пиша, но имаш изключителен талант и златни ръце! Разкош! Обожавам полски цветя, а твоите са толкова нежни и истинки...като живи! Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ради,
      Благодаря ти за топлите думи!
      Гореща прегръдка!

      Изтриване
  22. Не мога да не се спра за мъничко при теб, да прочета и най-вече да се насладя на приказните ти рисунки! Страхотна си, поздравления за поредната красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Vaklina,
      Благодадаря ти за хубавите, сърдечни думи!

      Изтриване
  23. Бети,грандиозна работа си свършила пак!Напълни ми очите за пореден път,а рисунките са толкова истински,каточели художник е творил!Наистина много добре ти се отдава рисуването,за сладкарството да не говорим!И аз бих искала да видя пуловерите.
    С пожелание за хубав уикенд и дано другата седмица да не правиш пак някоя торта и да се запознаеш с компанията ни най-после!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,благодаря сърдечно!
      Като сменям облеклата сега летни-зимни, ще преровя и майкините гардероби и таван, дано излезе от някъде...С голямо удоволствие ще го покажа.
      Надявам се да се видим този път!Ще е голямо удоволствие за мен!

      Изтриване
  24. Бетинка, пак невероятна красота си сътворила :) Няма да се уморя да казвам, че трябва да направиш курс по рисуване върху торти - аз отдавна искам да се запиша за него :) Гледам я тази тортичка и си мисля, че май и моят дух обича да витае по зелени поляни, пълни с пеперуди и калинки :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла Габи!
      Радвам се, че ти харесва тортата ми!Благодаря за признанието и комплимента!
      Не мисля, че правя нещо особено, още повече, че не съм изучавала рисуване-просто правя каквото мога и както го усещам.
      Прегръщам!

      Изтриване
  25. Много красота и изящност,като истински ювелир!Възхитена съм!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня,благодаря ти, сърдечно!
      Много ме радват думите ти,а ти си мила както винаги!

      Изтриване
  26. Виждам отново много красота и вкус на едно място, сътворени от две вълшебни ръце!
    Бети,няма да се уморя да ти казвам че си гениална!
    Поздрав сърдечен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти за страхотните думи!
      Прегръдки!

      Изтриване
  27. Гледайки тази торта с диви цветя по нея, ми се прииска да се поразходя малко из едни такива слънчеви поля! Много е красива, Бети!

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря ти,мила Дени!
    Радвам се, че съм ти донесла такива мисли...И аз обичам такива разходки.

    ОтговорИзтриване
  29. Stefina-Бети ,очарована съм от красотата на твоята торта,даже реших за рожденният си ден да я изкопирам-толкова ме грабна.Да не говорим за разреза-напарво получих скомина.

    ОтговорИзтриване
  30. Стефина,благодаря ти за думите! Много се радвам, че ти е харесала тортата ми! Извини ме, но не разбрах какво си получила? Какво е скомина?:)

    ОтговорИзтриване
  31. Думи нямам вече за твоите творения. Уникална, както винаги във всяко отношение.:)
    Тортата е... Прелест!

    ОтговорИзтриване
  32. УОУ!!!
    Любими са ми метличините и житните класчета! А и детелините!
    Много обичаш цветята ти! И си невероятен майстор на четката!
    Вкусът на тортата е прекрасен и в страхотен синхрон с външното оформление!А тези цифри отгоре са фантастични!
    Момичето е имала незабравими мигове с тази торта!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни