Лимоново тирамису с лимончело и зелен жасминов чай


Лятото е в разгара си-изобилие от различни видове и сортове плодове и зеленчуци, изобилие от цветове и аромати! Ха-ха, беше, когато започнах да пиша това преди 2 седмици, но независимо, че е вече септември навън е топло и аз  ще ходя на плаж и ми е лятно...Останалата част от изречението, за плодовете , е абсолютно вярна. Хапваме ги свежи, но имаме  и толкова запланувани десерти и други безброй комбинации, които искаме да опитаме. Днешния десерт е с лимони. Те не са характерен летен плод за нашата страна, дори са  по-скъпи през лятото, отколкото през зимата.Но независимо от това са  едни от най- често използваните у дома. Колкото слънчеви на вид, толкова и ободряващи и освежаващи плодове са . Лимонади, кремове, супи, салати, ястия, кексове, торти, коктейли, сладка,  ....няма нужда да изброявам, всепризнати са качествата на лимона, съчетаващ се прекрасно със солени и сладки  храни и усещането за свежест, което носи аромата му. Идеята да направя лимоново тирамису възникна спонтанно в разговор със сина ми в един ресторант. Обичам да разглеждам менюто, да си представям ястието и да дегустирам като сравня очакванията си с поднесеното вече ястие. Скоро се случи така, че няколко поредни вечери бяхме в един ресторант, а на мен в ресторантите са ми най-интересни десертите. Може би защото мога да се навечерям със салата и топла пърленка например или салата и задушени зеленчуци...но държа на десерта. В повечето менюта има много салати, не много предястия и аламинути, много основни ястия, сред които скара, пържени, готвени, задушени и т.н. предложения и обидно малко десерти, представени обикновено от палачинки, сладолед, мелба и плодова салата, сладоледена торта, купена готова на производител на сладоледи, евентуално някакво кремче- брюле, направено от някакво прахче ...Нямам представа защо е така, след като клиента усеща вкуса на десерта, когато плаща...В този ред на мисли бях приятно изненадана в този  ресторант от разширения списък с десерти-освен задължителния минимум, написани по-горе, имаше малиново тирамису, ябълков крамбъл, шоколадово суфле. От тях имам и впечатления. И така след перфектната салата Капрезе, направена по всички правила, (само пресен босилек и липсваше) след чудесно приготвените  Броколи със сирена в сметана, дойде ред на десерта .Малиново тирамису-много свежо, направено вероятно с цедено кисело мляко и еветуално малко крема сирене- свежа, олекотена  идея, с пресни  малинки на дъното на стъклената купичка и с бишкоти, напоени вероятно с малко захарен сироп.Но нещо му липсваше... Решихме да си направим у дома някакво плодово тирамису.
Децата като  малки, много често смилаха лимони и захар с блендера и си замразяваха " прозрачен лимонов сладолед" или смесваха с кисело мляко и правеха " истински сладолед "- " Мамо, по-хубав е нашия от купения,нали?!" както сами си се хвалеха.Толкова милички бяха,... лятото,.... у дома , и приготвят разни такива неща и подскачат като се прибера и нямат търпение да се похвалят и очакват какво ще кажа аз...


И така, обсъждайки какъв десерт да си направим тези дни, за да включим продуктите в списъка се спряхме на лимоново тирамису. То е ясно- бишкоти, маскарпоне, лимони за лимоновия крем. Приятно изненадани от италианската седмица и най-вече от наличното ЛИМОНЧЕЛО, най-сетне да го опитам, бях чела, че е от специален сорт лимони, и като знам, че при нас няма, даже не съм и търсила рецепта за да си приготвя у дома. Веднага си взехме, с идеята да го ползвам вместо Марсала, както в традиционното тирамису.



Вадейки продуктите на плота, се сещам, че не съм измислила в какво ще топя бишкотите-ликьора щеше да е много силен за целта, а захарен сироп ми се виждаше блудкав варинт. Хрумна ми да използвам ароматен зелен жасминов чай.Получи се един много ароматен и свеж десерт.



Продукти:

* 500 гр маскарпоне
*1 ч.ч  лимонов крем(Lemon Curd) около 250 мл ***
* 4 с.л.лимончело
* бишкоти
* 300 мл жасминов чай, направен с вряща вода и 2.с.л. зелен чай с жасминови цветове, запарен 5 минути.
* 100 мл млечна сметана

*** Лимоновия крем трябва да е направен предварително и добре охладен.

За него ви трябват:

* 6 яйчни жълтъка
* настъргана кора от 1 голям лимон
* 1/2 чаена чаша лимонов сок/2-3 лимона,зависи колко са големи и сочни/ -100 мл
* 1/2 чаена чаша захар -50 гр
* 6 супени лъжици масло



За украсата:
Според вашето желание:

* парченца лимон или настърган лимон
* сметана-разбита
* целувки-готови
* клонче мента
* малини





Всички продукти се смесват, без маслото, в тенджерка и с постоянно бъркане се загряват. Бърка се с дървена лъжица или силиконова шпатула. Вари се на умерен огън,около 10-15 мин.докато започне да се "облича" лъжицата./Аз варих на 6-7 от 9 степени/Важно е да не се "захване за дъното". Ако се страхувате да опитате директно на котлона, варете на водна баня.Но имайте предвид, че непрекъснатото бъркане и в този случай е необходимо.
 Когато е готово се отстранява и се добавя маслото лъжица по лъжица,с непрекъснато разбъркване до поемането на количството. Ако желаете може да се прецеди.Аз предпочитам да усещам лимоновите кори и не го прецеждам. Покрива се със свежо фолио и се оставя в хладилника. Дори можете да застелите със свежо фолио директно върху крема, за да не се образува конденз. Може да се съхранява до 3-4 дни.Вече знам, че може да се замрази.Размразявам в хладилника.



С този крем може да видите други вкусни рецепти:

Тройно лимонови мъфини

Боровинкови тарталети с дъх на лавандула

Мини Павлова

Крем с лайм - Коледен календар - Ден 14 - ти

Лимонова торта с лек лимонов крем 

 Мини лимонов пай в 3 стъпки-диетичен, ниско калоричен вариант



Приготвяне:

1. Разбиват се маскарпонето и лимоновия крем.Добавя се лимончелото лъжица по лъжица.Оставя се в хладилника.
2 Приготвя се чая. Трябва да е горещ, но не врял. 5-те минути, в които се е запарвал са напълно достатъчни да се охлади.Налива с в дълбока чиния, но достатъчно удобна за да потапяте бишкотите.Подготвя се формата или чашите, където ще редите тирамисуто.Изваждате крема и започвате реденето. Всяка бишкота се потапя в горещия чай за миг и се нарежда в тавата. Когато запълните дъното поливате с крема, половината от количеството.Нареждате по същия начин горния слой от бишкотите и завършвате с втората половина от крема.Изравнявате с назъбена шпатула и покривате със свежо фолио. Както и при традиционното тирамису трябва да престои 24 часа. Колкото и да ви се иска преди тези часове да опитате, спояването няма да е пълно и няма да е с истинския си вкус. Ако не вярвате заредете си няколко чашки  и опитвайте, например след 3 часа или след 6 часа...Комбинацията от вкусовете, текстурата, усещането от този десерт, се разгръщат наистина след 24 часа.
Ако редите в чаши, както аз в този   случай, след потапянето на бишкотата и нареждането в чашите, поливате, насипвате с част от крема, пак редите и завършвате с крем.
Украсявате с разбитата млечна сметана, резенчета лимон, лимонови стърготини или готови опечени целувки. Контраста между хрупкавите целувки и ароматния мек крем е много вкусен.








Коментари

  1. Всичко е красиво и вкусно с лимон :) ! С каквито и плодове да се прави един сладкиш ,няма ли щипка лимон винаги му липсва нещо :) ! Ако те интересува рецепта за домашно лимончело - имам в блога си !
    Бети ,поздравления за чудното тирамису ! За снимките си знаеш - винаги са много красиви !
    Чао и хубава събота ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, благодаря ти! Непременно ще се възползвам от рецептата ти!

      Изтриване
  2. Зеленият чай с лимонов привкус е просто перфектна комбинация! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,благодаря ти!
      Наистина се получи страхотно като съчетание на аромати и вкус.

      Изтриване
  3. Прекрасно,жълто и свежо! Точно като отиващото си лято:)

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, приятна публикация, красиви снимки и божествен десерт! Сърдечни поздрави и много усмивки през почивните дни! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Бети, чудесна идея!
    Много свеж десерт се е получил, прекрасна вариация на класическия!
    Сърдечен поздрав и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Бетииии, много слънчев пост!
    Красота и вкус блика от снимките и рецептата!
    Аз съм замислила правенето на лимончело, но го оставям за зимата.
    Взимам си ( макар и виртуално:) чашка от свежия десерт и му се наслаждавам със всичките си сетива!
    Целувам те*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти за топлите думи! И аз ще си направя лимончело-задължително!

      Изтриване
  7. Бетииии,
    този пост грее, грее!!!!!
    Страхотно е , думи нямам! Незнам с лимоните дали ще се разберем, аз не съм много по сладкишите с тях, освен ако не са нюанс към друго. Но изглежда толкова добре.....
    И да ти кажа, същата съм: мога спокойно да спра на салатата в заведение, но без десерт никъде не тръгвам и съм страшно разочарована, ако заведението не предлага друго освен палачинки и цедено кисело мляко;)))
    Пожелавам ти слънцето да грее у вас цяла година, а аз ще се грея с тази публикация цяла зима;)
    Прегръдкии!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, радвам се много, че поста, рецептата и снимките са ти донесли тези емоции и много ти благодаря, че си го написала тук!
      А десертите-те са един малък празник и затова много държа на тях!
      Благодаря ти за чудесното пожелание и те прегръщам горещо!

      Изтриване
  8. Много свеж десерт и толкова слънчеви снимки. Немога да устоя, грабвам си една чашка :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, благодаря ти за думите!
      Много ме радват винаги!А неделята ще е много хубава, отивам на плаж!:)

      Изтриване
  9. Страхотна идея и страхотни снимки, както винаги!
    И на мен ми стана лятно и ми се доходи на плаж :))
    Поздрави и пожелания за хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ели!
      На плажа беше страхотно!
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  10. Слънце, слънце ми се усмихва и ми става страхотно! Това ми е настроението след като стигнах до края! Великолепно! Прегръдка, Бет!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасна свежа комбинация и апетитни снимки! И всичко подробно и увлекателно поднесено!
    Бети, приятна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилиа,много ти благодаря!
      Хубава,светла и топла нова седмица!

      Изтриване
  12. ммм страхотна публикация,настроение,вкус,аромат!
    Взимам една чашка и бягам :)
    Спокойна нощ Бети и прекрасна нова седмица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Миме!
      Чудесна седмица и за теб!

      Изтриване
  13. Чудесен е, Бети! Пък и с любимия ми лимонов крем!
    Дръпвам една чашка :) и пожелавам спорна и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,благодаря ти!
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  14. Много хубава идея за тирамису! Разгледах и старите ти публикации с лимони. Кремът с лайм е разкошен. Обичам този плод и наистина е фантастичен във всякакъв тип ястия.
    Съгласна съм с наблюденията ти относн десертните менюта в българските ресторанти - никакво въображение и все едни и същи три неща. А откакто се научих да готвя, трудно бих се впечатлила от посредствено приготвена и надценена храна, дори и ходенето по заведения не ми е вече толкова забавно занимание :-) като знам, че най-вкусните неща могат да се приготвят и вкъщи с малко повече креативност, каквато на теб определено не ти липсва :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, благодаря!И на мен ми харесва лайма, има свежестта на лимона, но и нещо много особено очарователно.
      А заведенията, много рядко се случва да отида някъде с трепетно очакване за нещо изненадващо вкусно или поне с любопитство.Понякога се налага да идеш някъде с приятели и да прекараш в приятни разговори, времето си, похапвайки...
      БЛагодаря ти за комплимента!

      Изтриване
  15. За разлика от Дени аз отдавна съм открила удоволствието и предимставата на домашната храна:)При теб нещата се получават перфектно!Лимоновия крем харесвам и ще пробвам тирамисуто, само да измисля с какво друго да напоя бишкотите, че моят Главен дегустатор няма да приеме зеления чай!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соня, когато решиш ще ми е интересно да разбера какво ти е хрумнало!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни