Шоколадова веган торта-без захар*, с веган суров шоколадов крем

                        
   Тази торта е за рождения ден на съпругът на сестра ми.

       Карл, бъди здрав и винаги толкова слънчев!
                 Нека мечтите ти се сбъднат!

Такава торта не бях правила.Не ми се беше случвало да забравя да сложа захарта.Сетих се, твърде късно, когато блата вече се беше запекъл.Всъщност не се сетих, но тъй като обичам да пробвам суровото тесто, а откакто ползвам силиконова лопатка, все по- малко остава в купите, от каквото и да било....та пробвах малко-от лъжицата, горчивичко ми се видя,все пак има много какао си казах.... и тогава ми се върна лентата-мдааа, не съм сложила захар, тя и без това  е малко, няма яйца, с които да я р азбие човек... Но нищо, казах си...рожденникът обича горчив шоколад. ...а ще има и крем-там ще компенсирам. И тъй като Неви, дъщеря ми поиска едно мъфинче, пробвах от него -беше вкусно, а после с крема, много, много вкусно! Желанието на сестра ми беше тортата да е шоколадова. Реших за блатовете да  използвам рецептата за Шоколадови мъфини с ментова глазура-веган, които почти винаги правя за тях, когато са в Добрич.С крема нещата бяха по-сложни.Срещала съм в интернет различни рецепти, някои от тях с много продукти, които няма откъде да купя в Добрич, а за доставка нямах време, всъщност да търся рецепта също нямах време и реших да импровизирам с наличното в шкафовете и хладилника. За да мога да направя отново, когато поискам, мерих и записвах.Всички у дома одобриха крема.



Продукти блатове:

За тази торта с размери направих двойна доза от посочените продукти

 * 1 чаша + 2 супени лъжици брашно
* 3 / 4 чаша какао на прах-чисто какао за готвене,аз използвам на ION
* 1 чаени лъжички бакпулвер
* 1/2 чаена лъжичка сода
* 1 / 4 чаена лъжичка сол
* 1 1/2 чаши соево мляко
* 1 / 4 чаша олио от гроздови семки
* 2 супени лъжици ябълков сок
* 1 / 4 чаена чаша захар-ей тази захар не я сложих, този път....:)По принцип може да я замените с малко агаве нектар или мед-1-2 с.л.
* 1 чаена лъжичка ябълков оцет
* 1 чаена лъжица ванилия екстракт

Продукти шоколадов пълнеж:

* 2 големи, добре узрели авокадо
* 50 гр. какао с високо качество
* 250 гр.фурми, без костилки
* 2 с.л. мед
* 1 чаша кокосова сметана, около 200 мл
* 1 с.л. бадемово масло
* 50 гр фино смлени лешници
* 2 с.л сурови какаови зърна, счукани


Приготвяне:

1.Обелвате и нарязвате авокадото.Поставяте в блендера , добавяте какаото, бадемовото масло  и меда.Блендирате.
2.Добавяте останалите продукти, и отново блендирате, докато получите гладка маса. Ако искате по-течен крем добавете още кокосова сметана или мляко.Може да добавите и соево мляко.



Коментари

  1. Бети, разкошна торта за чудесен повод! Да е жив и здрав рожденикът! Страхотна си, майсторице! Слънчев ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дани, благодаря за пожеланията!
    ...и за комплимента:)

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, чудесна торта!
    Да е жив и здрав рожденикът!
    От това, което чета предполагам че блатът е сочен и ароматен!
    А кремът е много оригинален!
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,благодаря сърдечно за пожеланията !
      Блата ми беше познат, наистина е вкусен, но кремът страшно много ми хареса.

      Изтриване
  4. Невероятно красива и изкушаваща торта!
    Да е жив и здрав рожденикът! Явно си заслужава тази красота!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, благодаря ти!
      О, да, той е невероятен човек!

      Изтриване
  5. Чудесна, чудесна! Крема ми звучи толкова вкусен и си представям колко е допълнил блатовете, макар и без захар, която не е много задължителна! Страшно е красива! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кремът е върха, наистина, ще си го правя по-често.
      Благодаря ти, Павлинка!Радвам се, че те виждам отново!

      Изтриване
  6. Разкошна е, Бети! И по-добре, че е без захар :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ами, Бети, аз не съм се съмнявала, че ще успееш да направиш от "дефекта" ефект;) Майсторка си на тортите, на една захар няма да се дадеш;)
    Отново е като в приказка!
    Хубава седмица и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта,Марта, как ме разсмя!
      Ами като няма яйца и забравих и захарта...:)
      Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Ох, пак красота при теб! Тортата изглежда прелестно и звучи доста интересно с тези съставки. Липсата на захар със сигурност не се е отразила на сладоста при този крем, а на вида изобщо!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ради,
      Благодаря ти!Кремчето стана достатъчно сладко, наистина, за нашия вкус фурмите бяха достатъчно,като източник на сладост.

      Изтриване
  9. Интересно съчетание на печени блатове със суровояден крем. Комбинацията на авокадо с какао и фурми е много вкусна, а ти както си го допълнила и с ядките, сигурно се е получило разкошно. Тортата е много красива!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дени!
      Ядките придаваха един лек аромат, най-вкусни ми бяха какаовите зърна, които имат невероятен вкус и е приятно да ги хрупкаш...

      Изтриване
  10. Бети!!!!! Разкошна е! Как рисуваш само, невероятна си! Честит празник на рожденика, а за теб огромни комплименти!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      Благодаря ти за сърдечните думи!
      прегръдки!

      Изтриване
  11. Бети мила както винаги много ме впечатляваш с тортата и с идеите си, поздравления:)
    Прегръдка и хубава седмица за теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Щастлив е Карл ,че има кой да му направи такава чудесна и много красива торта !
    Разкошна е ,Бети !
    С поздрав ! Хубав следобед !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив,
      Благодаря ти!
      Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  13. И моите поздравления, Бети,
    за жеста, креативната идея и страхотно изпълнение!
    Мога да оценя подобаващо предизвикателството за една такава веган торта -
    Комплименти,
    сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана,
      благодаря ти за сърдечните думи!

      Изтриване
  14. Бети, страхотна си, както винаги! Щом е от твоите ръце и торта без захар бих опитала смело :) Оригинално решение и с много обещаващо звучене крем. Не се съмнявам, че крайния резултат е бил страхотен. Визията е шеметна! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Анонименаприл 19, 2014

    Здравей , наистина е много хубава. Аз искам да попитам отгоре украсата как е направена бялата основа, с която е намазана цялата торта отгоре и отстрани каква е

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам за късния отговор. Покритието е фондан.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни