Картофени бонбони с кокос - Коледен календар -Ден 15-ти


Това са едни много вкусни  бонбонки, които не изискват много връткане, не изисква дори миксер. Продуктите са достъпни и всеки, ако ги няма в дома си, може лесно да ги намери.Няма да ви разказвам предисторията им, защото и без това няма кой знае каква връзка с крайния резултат...по точно е ....ами не знам....От един индийски десерт с моркови и кокос, който опитах..... си направих с тиква и кокос, пък после си казах, ами замествам  картофите с тиква в ястия, защо не направя обратното... Малко се шокирах от втечняването на картофеното пюре от захарта, но с кокоса нещата си дойдоха на мястото.... Направо започвам с продуктите и начина на правене.



За около 30 бонбона с големина на по-големичък орех. Може да се ориентирате и по големината на капсулите, в която са поставени - от Икеа.Много ми допадна цялата снежна серия от чинийки, таблички, купички и всякакви аксесоари на снежинки.





Продукти:

 180 гр сварен и обелен картоф. Количеството не е крайно, просто моя картоф се случи   такъв.   Може вашия да е 200 гр.
 200 гр.пудра захар
 120-140 гр кокосови стърготини
 1-2 с.л. кандирани, нарязани портокалови корички
 150 гр. черен шоколад- аз използвам готварския на Нестле
1 с.л. олио
* 50 гр. бял шоколад


Приготвяне:

1. Картофът, докато е топъл се намачква с вилица на пюре.( НЕ СЕ добавя никакво мляко или вода и масло.)Знам, че големите букви са равносилни на крясък, но веднъж казах рецептата на позната и тя след като направила ПЮРЕ с масло и мляко и "следвала"рецептата, "нещо не й се получило" същото, каквото беше хапнала у дома...:) И затова си подволих да подчертая по този начин.

2. Когато леко се е оххладил- да го чувствате топъл, добавяте пудрата захар и продължавате да бъркате с вилицата.Пюрето става полутечно.

3. Добавяте кокосовите стърготини и портокаловите корички. Продължавате да бъркате с вилицата. Когато се овлажнят кокосовите стърготини и се оформи гъста маса, замесвате с ръка. Консистенцията трябва да е мека и да може да се оформи на топче. След оформянето на тестото си измийте ръцете и оставете тестото около 10-тина минути.

4. Пред това време начупете и поставете черния шоколад на водна баня да се стопи.
5. Оформете топчетата и наредете на хартия за печене. Периодично може да си измивате и навлажнавяте ръцете., може да работите и с две лъжици.

6. Към стопения шоколад добавете олиото и разбъркайте до гладка смес.След като сте готови с всички бонбонки с помоща на вилица ги потопете в шоколада и поставете на хартията.Оставете на студено да стегнат.

7. Разтопете белия шоколад и изсипете в малко пликче или фунийка от хартия за печене.Отрежете 1 мм отвор и украсете  втвърдените бонбонки.

8. Снимайте и ми ги покажете.



 



Ето я бонбонката и отвътре...:)

...и по- близичко...
                                                                        -Ам!


А сега аз отивам да правя нещото, което ще снимам утре и ще ви покажа, а и ще ви кажа как да включим мъжа в къщи  в коледните приготовления...:)

Коментари

  1. Чудесни са станали! Какъв ли вкус имат? Ако не ги направя, няма да зная, нали:) Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Троянка, благодаря ти!
      Опитай, ще ти харесат...Хубава неделя!

      Изтриване
  2. Прекрасни са! И не изглеждат сложно!
    Да ли да не се пробвам - имам в наличност и всички продукти, а скоро и повод за подаряване - ако са в добър вид!
    Поздравявам те!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Боряна!
      Никак не са сложни и продуктите им са почти винаги налични-това им е хубавото...А шоколадовата обвивка отвън запазва сочността им вътре.
      Хубава неделя!

      Изтриване
  3. Бети,сигурно не подозираш колко много настроение ми носи проекта ти.Оправяш ми настроението вечер,че нещо ми е криво напоследък.
    А щом ядем ориз за десерт, защо не и картофи!?
    Провокира ме!!!
    Щастлива предколедна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не подозирам Вили, не си ми казала...:)
      Приятно ми стана, че те радвам!
      Ще ми е приятно да споделиш резултата!
      Хубава неделя и много поводи за усмивки ти желая!

      Изтриване
  4. Въх, картофи с кокос...смело предложение и много изкушаващи снимки!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диви, картофите имат неутрален вкус, но една особена пръхкавина, кокоса придава нежен вкус ...Бонбонките са комфортно влажни, шоколада я запазва и дава допълнителен разкош, нещо като Баунти барчетата, но аз добавих и портокалови корички, и станаха чудни...

      Изтриване
  5. Шах и мат с пешката :)) Много идеини и много вкусни ми изглеждат тия бонбони с картофи, Бети! Снимките са трепач, както и ти самата :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ина, сигруна бях, че ще ти харесат! :)
    Благодаря ти за комплимента!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз обичам бонбонки, а тези тук, вече са ми любими, дори само от снимките! Много красиви и бонбонки и кошнички:)!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, благодаря ти Надявам се да ти допаднат и на вкус!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, подобни гледах да се продават, но домашния вкус не може да се сравни с нищо купено. Ще ги опитам някой ден, изглеждат фантастично!
    И аз имам от коледната серия на ИКЕА, но още събират прах, вместо бонбони;)

    ОтговорИзтриване
  10. Марти, да не би да имаш предвид немските бонбонки от марципан , оваляни в какао, които се казват "картофи"? Аз не съм виждала картофени бонбони да се продават - имам предвид, направени от картофи.
    А има време, ще сложиш и бонбонки....

    ОтговорИзтриване
  11. Много сладки, много бисквитки, много бонбони! И кое от кое по-примамливо!
    Бети, фантастични предложения! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,благодаря ти!
      За съжаление няма нищо вече за похапване и продължавам с нови, все пак идва Коледа...

      Изтриване
  12. Бети, красиви са! И тези си ги записвам, че са от серия "бързи" и лесно изпълними. Благодаря ти, мила! Ще споделя, когато ги направя :) Поздрави и уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Бети, дали може да се заменят кандираните портокалови корички със стафиди или други сухи плодове?

    ОтговорИзтриване
  14. Бети, много искам да направя такива сладки, но се чудя дали може да заменя портокаловите корички със стафиди или други сухи плодове?
    И още едно въпросче. В нашият град продават ли се някъде такива опаковки за бонбони,в каквито си сложила твоите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Портокаловите корички, не променят текстурата, или може би при мен , защото са меки, придават преди всичко аромат.Портокаловите корички могат и да се пропуснат, ако не ви допада вкуса и аромата.Ако се добавят сухи плодове финия вкус на кокоса и текстурата на картофа няма да се усеща. Ще доминират стафидите..Ако много желаете да сложите стафиди, бих посъветвала да ги накиснете в ром или в ароматен сироп, например от сладко от смокини и да поставите по една в средата на всяко топче.
      Аз не бих слагала никакви сушени плодове. Те са по-подходящи за шоколадови трюфели, където е истинско удоволствие да усетиш стафидите,докато дъвчеш бонбона.
      Тези капсули са от ИКЕА- София.Не съм виждала да се продават някъде капсули за бонбони в Добрич.Но могат да се поръчат онлайн в hitrini.com cookibooki.bg

      Ако сте решили да направите тези бонбони, когато забъркате сместта, опитайте как е на вкус и тогава добавете сушените плодове.

      Изтриване
  15. Бети, моят въпрос е колко могат да траят тези бонбони, защото вчера забърках една доза? :-) Благодаря ти за оригиналната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че сте ги направили и са Ви харесали.
      Аз съм маниак на тема трайност и свежест на продуктите и от тази гледна точка не бих ги държала повече от 3-4 дни-заради картофите. Верно е, че има захар, която има консервиращо действие. Защитени са от изсъхване от шоколада.Но все пак една от съставките е сварен картоф.Тъй като се приготвят бързо, обикновено ги приготвям ден, преди да ми потрябват за подарък, а у дома изчезват до 2 дена :)
      Като се замисля салатите с варени картофи и майонеза, като руската имат трайност в магазините- но не знам какви консерванти се слагат в тях под формата на някакво Е ,,, .Не купувам такива салати. Приготвям си всичко у дома и се консумира прясно. По-трайни бонбони са тези от марципан или различните трюфели- в случай, че искате да направите за Коледа.Ето тези:

      Трюфели Коледни пудинги
      Празнични бонбони от бадемов марципан
      Бели трюфели- Коледен календар - Ден-2-ри
      Торта Трюфел

      не съм сложила линкове, но в търсачката, която имам в блога ще излязат.

      Изтриване
  16. Бети, огромни благодарности от мен и моите домашни за тази изключително вкусна рецепта! Останахме очаровани! Весели Празници, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря, че сподели!
      Радвам се, че ви е допадняло предложението и че си се доверила на опита ми.
      Изпращам ти благопожелания към теб и семейството ти за много късмет и радостни мигове, много уют и най-важното-бъдете здрави!

      Изтриване
  17. Много интересна рецепта. Мисля да я пробвам :) Искам само да попитам 200 гр картоф не е ли малко за 30 бонбони? Благодаря Ви, предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. БЛагодаря!
      Не е малко, кокоса, въпреки че е с по-малък грамаж "прави обема" на сместта.

      Изтриване
  18. А, ето ги вълшебните бонбонки! Не повярвах, като разбрах, че са с картофи, но ги опитах-невероятно вкусни са и ще направя за моите приятели!
    Сърдечен поздрав,
    Надя Петрова

    ОтговорИзтриване
  19. НЕ е истина! Но наистина са с картофи!Приятелката ми ме почерпи, не можах изобщо да разбера, че са с картофи, възхитена съм! И още утре ще направя на приятелите си! Дали ще издържат до 31-ви?

    сърдечен поздрав
    Надя Петрова

    ОтговорИзтриване
  20. Много интересно хрумване, Бети. Ще трябва да ги приготвя и пробвам, че не мога да си представя бонбон с картоф :) Даже ще се прежаля с кокоса, че хич не съм му фен, но рецептата ме заинтригува много!

    ОтговорИзтриване
  21. Това, непременно ще се пробва!
    Какъв ли вкус има?! Не мога да си представя!
    Като гледам, всяка рецепта, на която попаднах ще се приготвя!Между другото аз съм вегетарианка и ми е много интересно всичко, което публикуваш!

    ОтговорИзтриване
  22. Бонбоните стана много ама много вкусни. Изчезнаха за секунди, вкуса е невероятен, а и картофа като че ли прави чудеса. Следвайте точно рецептата и няма да имате никакви проблеми. Благодаря за прекрасната тайна, която ни сподели...

    ОтговорИзтриване
  23. Аз благодаря, че сподели, Дани!
    Радвам се, че са ви допаднали на вкус!

    ОтговорИзтриване
  24. Нали съм абонирана за известия....! Да потвърдя- много яки са наистина!

    ОтговорИзтриване
  25. Бети,благодаря за великолепната рецепта.Станаха чудесни оставих ги за се охладят за да ги украся.Дано останат няколко бонбона да украся.

    ОтговорИзтриване
  26. Бисерка, сърдечно благодаря! Много ме зарадва с коментара си! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  27. Бети, откакто прочетох рецептата, не спирам да мисля за тези бонбони. Съпругът ми има другата седмица рожден ден и смятам за нещо по-различно да направя именно тези бонбонки. Само 1 въпрос имам - картофите са съвсем обикновени, нали? В смисъл, че не става въпрос за сладките батати? Благодаря предварително!

    Поздрави
    Дафи

    ОтговорИзтриване
  28. Да, Дафи, обикновени картофи се използват. Ще се радвам да ви харесат!

    ОтговорИзтриване
  29. Направих ги септември и забравих да дат отзиви. За Димитровден пак ги направих и този път няма да забравя- наистина се получиха много приятни. Напомнят ми Bounti...хапнахме си ги с удоволствие. Благодаря за страхотната идея! Мога само да ги препоръчам. Рецептата е мн точна.
    Поздрави
    Дафи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дафи, страхотно! Много се радвам, че сте ги харесали! И благодаря за отзива, много ме зарадва!

      Изтриване
  30. Здравейте, посочения грамаж на картофа в сурово състояние ли е?

    ОтговорИзтриване
  31. Здравейте, посочения грамаж на картофа в сурово състояние ли е?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни