Музикална кутия за музикални бисквити- Коледен календар - Ден 16 - ти


Хрумна ми как може да си направя у дома музикална кутия. В същия ден си бях купила страхотна кутийка,  а бях опекла едни камбанки, които по стечение на вдъхновението ми, ....бях нарисувала с  греещо оранжево...


Много добре ми се подредиха нещата и вече си представях как ще ги опаковам за подарък тези камбанки. Купих музикална картичка, от онези китайските, дето като ги отворите "пеят".Винаги съм  си мислела, че имат светлинен датчик (имах и такава чаша, на която капачето отдолу, където беше механизмът се разлепи и в настоящия момент са на незнайно място в забвение). И с огромно вдъхновение, ентусиазъм и приповдигнатост, извадих ножици, лепило, картонче....
Отрязах много старателно "устройството" от купената картичка, така, че да се събере на капачето на моята кутийка, и го монтирах,. прикрих с бяло картонче и затворих кутийката с капачето, очаквайки музиката да спре. Да! ...Но не...Разглобих и разгледах внимателно устройството....а стимула да се справя беше голям, защото малка по-малко, музичката започна да ми къса нервите. Ясно ми стана, че не светлината влияе на звука а един прекъсвач, който на оригиналната картичка е така монтиран, че като затворите картичката, прекъсвача се притиска и  звука спира, като отворите-започва да пее...свири...Моята кутия нямаше пантички, които да изпълнят тази роля на притискане, значи ми трябваше нещо друго....И на път да открия Америка.... се сетих, че съпругът ми е голям любител на такива ел ......занимания, да кажа общо. Не че не обичам да си откривам за себе си някои неща. Това да направиш нещо сам , и да си мислиш, че друг не се е сетил преди теб е голямо усещане нали?!..... Обаче имах много задачки, други- едни прозаични такива, като да направя вечерята....:) и съответно, време за открития нямах.И ...!...Ами да, я да му възложим задачката. Звучи просто, но всъщност ни трябва стратегия. Първо трябва да изберем подходящ момент- да не е гладен- това е основно! А, и внимавайте, каква е храната- не трябва да води до леност...! Второ- да не се прекъсва хипнозата с телевизора и любимото предаване.Трето- пускате в действие своето очарование, намеквате, че е би била безценна неговата помощ и единствено той ще се справи. Разбира се, дали ще подейства това, и колко ще бъдете убедителни, зависи от много обстоятелства, които за съжаление вие не знаете и не зависят от вас. Затова ТРЯБВА да имате резервен план. Ако ви откажат, заплашете на шега, че няма да дадете да опита новите ви сладки. Това също може да не подейства, защото той знае, че като излезете от стаята и отидете в банята например, няма да ги вземете със себе си я!-ще ги пробва, без да се напъва да ви прави кутията....Следващ ход- заявете, че ще идете при съседа ....това може да го постресне, защото съседа после, ще му се оплаква, но ако добавите и, че ще занесете на съседа сладките-това, ще предизвика необходимия ентусиазъм.....и вашата кутийка ще стане музикална....Да не забравя- наблюдавайте процеса и когато напредне(да не се откаже на средата) напомнете, че трябва да се работи естетично.....:) да не стърчат тиксо и жици, да няма мазало от лепило....боклучетата ще си оберете вие...:)- нали знаете приказката за майстора....

 Всъщност, много лесно може да се справите и вие, но може да сте заети в момента, а и е хубаво да направим съпричастни, другите облагодетелствани от празника у дома....
Този прекъсвач трябва да се позиционира на капака така, че когато затворите кутията. ръбчето му  (на прекъсвача)да се притиска от ръбчето на кутията. Ще се постарая да дам по-ясни обяснения със снимките по- долу.

1. Устройството, което ще  извадя от картичката. На него има и светлина, но нея я игнорираме в буквалия смисъл- отрязваме кабелите и крушчицата.

2.Монтираме към капака на кутията с хартиено тиксо. По-добре е да използваме хартиено тиксо, ако се наложи да разлепяме да няма много щети по капака.Прекъсвача трябва да сочи към ръбчето на капака и да бъде на разстояние колкото е широк ръбът на кутията. Защото при затваряне, притискането на прекъсвача от този ръб (на кутията) ще ни осигури спирането на музиката.Отварянето на кутията, т.е повдигането на капака освобождава прекъсвача и музиката започва да свири.

3. Трябва да оставите около2-3 мм от прекъсвача извън картончето, на което е прикрепено устройството.Снимката долу.



4. С хартиено  тиксо залепяме картончето с устройството от трите страни, като свободна, незалепена остава страната към ръба на капака, където е прекъсвача. Напомням, че трябва да оставите разстояние от ръбчето, където се показва прекъсвача.


 5. Отново снимка малко по- отдалече.


6. Най- отгоре тунинговате с картонче, с което   скривате тиксо и т.н. Отбележете: много е важно да отрежете това картонче, като приспаднете ширината на ръбчето на кутията. Вижда се на снимката, че размера на моето картонче е по- малък от вътрешния размера на капачето.По този начин осигурявате плътно затваряне на кутията. Съответно възможност прекъсвача да се притисне от ръбовете на кутията и музиката да спре.


 

 7. Ето я моята кутийка ,не можете да чуете блажената тишина, която гали слуха ми.....но и вие ще успеете.

8.Бързичко застлах мека тишу хартия за бисквитките

9. И ето го подаръкът изненада. Вече слушах песничката с удоволствие...Нали не е светлинно устройството, а капачето е отворено...Чувате ли ?


Коментари

  1. Бети, идеята за кутията е просто бонбон! Не можеш да си представиш колко хора ще се вдъхновят от нея, уникално! А камбанките са невероятни, като всички твои кулинарни шедьоври! Поздрави и с пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, благодаря ти, мила!
    Те ще се вдъхновят, но дали съм описала правенето и разбираемо,не знам..:)

    ОтговорИзтриване
  3. Още едно вълшебство! Усмивки.

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, с тия изобретения що не отворите един цех?!:))) Ще има много желаещи да закупят тази музикална кутийка !
    Чудесни коледни камбанки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,
      няма място за готоватата продукция, аз и без това съм напълнила къщата с моите неща,а и с печива...:)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Страхотна идея, няма да успея за Коледа но за следващ празник ще опитам , мерси за вдъхновението!Хубава седмица !
    Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, благодаря ти за ко ментара. Радвам се, че ти е допаднала идеята ми!

      Изтриване
  6. Чува се,чува се,от тук се чува Jingle bells! Интересно хрумване,Бети,ти си неуморима!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Ех, че свежарско! Как само си се сетила да я направиш! Прекрасна и вкусна идеа :)

    ОтговорИзтриване
  8. Еха, какво великолепие! :) Бети, комплимент за всичко красиво, което създаваш! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, аз ти благодаря,за чудесните думи, с които винаги успяваш да ме зарадваш!

      Изтриване
  9. Бети,и идеята и изпълнението са страхотни!
    Оригинално и красиво!
    поздрави и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Бети, стратегическият ти план за издействане на помощ ме разсмя истински :)))) Много весело и в същото време точно си описала препъни камъчетата :))) Идеята много ми хареса и задължително ще опитам да направя тази кутийка, т.е. ще "омагьосам" половинката да ми я направи :)) Хубаво ми стана от цялата ти публикация, благодаря ти!!! Поздрави и красива нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, трябва да ни е забавно...Децата най-лесно може да ги накараш да свършат нещо под формата на игра...:)
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  11. Страхотна идея, Бети!
    И страхотно изпълнение, въпреки малките трудности ;))
    Цветовете са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Ели!
      Трудности нямах много, но съм "синтезирала" от други случаи, препъни камъчетата...

      Изтриване
  12. Напоследък или съм много разсеяна, или върша глупости: сигурна съм, че се изказах за търпението ти тук, а сега не се виждам. Нищо де, прекрасна е кутийката и съм възхитена от цялата идея и реализацията от началото до края, заедно с перипетиите по осигуряване на едно съпружеско рамо;))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхи и аз, и аз. Но ти си коментирала моята кутия в твоя блог, след моя комент...:)Аз пък днес цял ден се чудя що никой нищо не пише за тортата ти...
      Благодаря ти за възхищението!Аз съм влюбена в твоите чинийки...

      Изтриване
  13. Поздравления Бети и за идеята и за изпълнението, а и за постоянството ти, как успяваш идея нямам :)
    Всичко при теб е много красиво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами успявам- къде спя, къде пека, къде друго...:)
      Благодаря!

      Изтриване
  14. Неуморна си, момиче! Браво и поздравления за ентусиазма!

    ОтговорИзтриване
  15. Бети, уникална кутия!
    Първо щях да те поздравявам за последователността в Коледната подготовка и публикации, но ти с тази кутия направо ме смая. И колко плана да омагьосаш любимия :)) хехе, всички могат да бъдат полезни, а :)
    Поздрави и :)
    Честит вторник!

    ОтговорИзтриване
  16. Пепи, благодаря ти!
    Ами, планове...Те хората отдавна са казали, че гладна мечка хоро не играе, и не помня продължение имаше ли в оригинала, но аз добавям , а като се наяде заспива....Та правилото важи от тогава. Но са нямали ТВ-та и проблема с хипнотичните състояния ги е нямало....Но пък сегашните мъже са много изобретателни-ходят и пият мартинита, докато ти съберат половин кило маслини....и трудно, трудно...:)

    ОтговорИзтриване
  17. Бети,усмихна ме,чак си те представих в момента,когато песничката е започнала да ти къса нервите,ама пък гледай упоритостта какво прави,прекрасна кутийка и бисквитки,толкова са ярки и празнични!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, и ме накара бързичко да мисля... И аз си се смях,...после.
      Благодаря ти, Роси!

      Изтриване
  18. Както винаги перфектно изпълнено и с много въображение! Поздравления, Бети! Весели празници! ;)

    ОтговорИзтриване
  19. Emi-Krasi Vankova,благодаря за хубавите думи!
    Весели празници и на теб!

    ОтговорИзтриване
  20. Хрумването за кутията е оригинално. Браво на съпругът, че се е включил в изобретяването - моят не би.

    ОтговорИзтриване
  21. Много, много красота! Кутийката е прекрасна, адмирации за креативността , а тези сладки, не бих посмяла да ги изям, толкова са изящни . Бих си ги пазила, така да им се наслаждавам всеки ден. Благодаря, за прекрасния старт на моя ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лидия, добре дошла и благодаря за думите ти!
      Радвам се, че в този снежен ден си попаднала на тази ярка публикация!

      Изтриване
  22. Аз съм очарована, запленена, почвам да тропам с крак - искам пък, искам...искам музикална кутийка с коледни прекрасни сладки...Дори да не е музикална, самите сладки са невероятни и съвсем достатъчни за едно усмихнато настроение! Така си ги изрисувала - звънят!
    Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
  23. Марти, много се радвам! И ти можеш да си направиш и музикална кутия, а може и пък да ти я направят. В случай на нужда съм посочила стратегии...:)

    А и бисквитките няма да се опрат!
    Прегръдки и ти благодаря за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни