Торта с рисувани птички - Cake with painted birds - Коледен календар - Ден 17-ти


Тази торта е за една много интересна жена, много жизнена, много енергична, много позитивна и със страхотно чувство за хумор.....Имах свобода в дизайна и вкуса на тортата. Тъй като професията й е свързана с много хора, които тя изслушва, реших да и направя торта с птичета и нали е зимна рожденчка добавих, различни по големина снежинки.Цялата торта е дъствана с перлена прахообразна бяла боя, за да блести, като току що навалял сняг....Пожеланието, (надявам се да го разчетете)  е в тази форма, за да символизира продължителността на пожеланието във времето. Надявам се да й допадне. Свикнала съм да рисувам с водни бои, обожавам ефекта на ефирност, прозрачност, и преливане, но на фондан рисуването и постигането на този ефект е малко по-сложно. Освен ефекта, за който говоря, за захарното тесто, което трябва да е засушено, за да може да се рисува, а и да не е поресто...ръката непрекъснато е в неестествен наклон- не  е като да рисуваш на хоризонтална повърхност или статив... Харесвам как се получи тортата, всъщност, ако не ми харесваше щях да я правя  докато ми хареса....:)  Блатовете са  светложълти, редени хоризантално, като съм редувала два пълнежа. първият е манго с портокалово сладко-много вкусно, много! :) Вторият крем е маскарпоне, сметана и крема сирене. Получи се страхотен ароматен, слънчев вид при разрез, в контраст със студеното външно излъчване.Тортата е с размери - височина 12 см, диаметър-21см. Изпекох 5 блата, които разполових и след всеки блат, редувах кремовете.


Продукти:

 Продукти за блатовете:

* 24 яйца-разделени
* 4 чаши захар
* 4 портокала-само настърганата кора
* 6 чаши брашно
* 24 с.л олио
* 24 с.л. гореща вода

 



Приготвяне:

Разбивах яйцата на 4 пъти по 6 броя. Заделях по малко от всяка доза и изпекох още един блат.
1.Разбиват се белтъците на сняг и се прибавя по малко захарта.Разбиването продължава докато сместта стане гъста и не пада от бъркалката.Един по един се добавят жълтъците , като разбиването продължава. Добавя се водата и се разбива непрекъснато. Добавя се пресятото брашно на няколко пъти, като се стремим да запазим въздушноста на тестото Сипва се олиото на няколко пъти, кората от портокал. Не спирате да разбърквате. Тук може да разделите тестото и да изпечете на два пъти или да изпечете един блат и след охлаждането му да разполовите.Формата е намазана с масло и покрита с хартия. Намазва се предварително с масло, за да прилепне хартията за печене плътно по тортената форма.Пробвате с клечка за зъби за готовност. Клечката трябва  да е напълно чиста при изваждане от блата.Изваждате от фурната и след нняколко минути изваждате от формата и поставяте на решетка.



Кремове за пълнеж на тортата:

Крем с манго и портокалово сладко,
Крем с маскарпоне, крема сирене  и сметана


Крем с манго:

* 800 мл пасирано манго
* 4 портокала-сок и кори сока (пулпата)от 4-те портокала с остъргани кори.
* 100 гр. захар
* 15 гр. желатин
* сока (пулпата)от 4-те портокала с остъргани кори.


1. Приготвих сладко от портокали по следния начин.Портокалите се пускат в купа с гореща вода за около минута, след това с четка и сода за хляб се почистват старателно и се изплакват. Подсушават се и кората се настъргва. Отстранява се с нож бялата част и парченцата се пускат в тенджерка със сока и захарта. Когато омекнат се пасират и към тях се прибавя настърганата портокалова кора.Вари се около 20-25 минути на къкрещ огън.
2.Желатинът се накисва в 3-4 с.л. вода и се разтваря в сладкото, което не е вече на котлона. Добавя се пасираното манго. Сместа се оставя да стегне на хладно, като от време на време се бърка. Готов е за използване когато придобие гелообразна консистенция.


Продукти:

* 1000 гр.маскарпоне
* 400 гр.заквасена сметана
* 200 гр. крема сирене Филаделфия
* 10 гр.желатин.



Приготвяне:

1.Накисва се желатина, и когато набъбне, се загрява докато се разтопи.
2.Разбива се маскарпонето, като към него се прибавят останалите съставки.
3.Добавя  се желатинът и се разбива. Тъй като останалите съставки са студени, кремът се стяга по-бързо от останалите.





 И разрезът!

Чудя се, защо никой не пише нищо за тази торта, А то -аз си я държа в че рновите. Влязох да сложа разреза и полузаспала не съм я постнала....:)

Коментари

  1. Изумително красива е, Бети!!! Много е нежна! Рошавите врабчета са ми любимци :) Възхищавам ти се всеки път, като пуснеш публикация и много, много ти се радвам :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,благодаря ти!
      И аз винаги се радвам на твоите думи!

      Изтриване
  2. Нещо толкова прекрасно може да бъде създадено само от душа и сърце! Снежна прелест, безумно красива е, Бети! Усмивки.

    ОтговорИзтриване
  3. Каква бяла приказка виждам тук,Бетинка!
    Много нежни са птичките,толкова съвършени,до най-малката подробност!
    А разреза е зашеметяващ,уаааау!Много съблазнителна торта си наравила за Елена!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. От вчера се опитвам да я разгледам, ама не ставаше. Днес в целия и блясък. Да знаеш, Бети, голям почитател съм на тортите ти;) Много е нежна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ...И аз от вчера ...но в черновите съм я оставила...:)..и заспала на PC-то
      Благодаря ти,Марти!

      Изтриване
  5. Очарователно! Трите мъника са невероятно сладки! Разрезът много ме радва с различните по дебелина линии. Само смятам, че надписът е излишен. Поздравления! Чудесен замисъл, перфектно изпълнение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив,благодаря !
      До последно се чудех да сложа ли надпис или не....Много хубаво ми блестеше отгоре тортата, точно като току що навалял сняг.....

      Изтриване
  6. И аз се опитах снощи да разгледам, но не стана :)
    Сега пък с удоволствие са наслаждавам на красотата й! Много нежна и врабченцата са толкова сладки!
    Бети, възхищавам се на таланта ти!

    ОтговорИзтриване
  7. Много красиви врабчовци, криещи се зад снежинките, а разрезът е перфектен, и аз съм в групата на феновете на тортите ти, Бети!

    ОтговорИзтриване
  8. Иииии, какво е това чудо и отвътре и отвън!!! Много ми харесва тортата, Бети!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, ти си Фея на всички торти и сладкиши. Всъщност всичко, което правиш и показваш е една вълшебна приказка! Благодаря, че ни даряваш с толкова красота и вкусотии. Весели празници на теб и цялото ти семейство, както и на всички твои приятели и почитатели! Мариана Бакалова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марианка, толкова много ме зарадва!
      Благодаря ти от сърце!
      Радост, здраве и весели празници на теб и твоите близки!
      Прегръдки!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни