Пудинг от пангасиус с мак, печена тиква с риган и шафранов сос- Коледен календар - Ден 6-и

           
 Честит празник  на всички моряци, пътешественици, търговци и банкери!
        Честит празник на всички, които днес имат имен ден!
          Бъдете здрави и носете с радост  името си! 
          Честит празник  на семействата ни!


Днес ще ви предложа според традицията едно рибно ястие.Може  да се използва като предястие или като основно ястие и е  подходящо  за празничен повод.

Всяка година на този ден традиционно пълня шаран с лук , орехи, стафиди и малко канела, но тази година съпругът ми пожела шаран печен с кисело зеле, това и направих, а за предястие направих този пудинг. Не е традиционен начин за приготвяне и поднасяне на риба, но се приготвя бързо и е много вкусен.

Продукти за пудинга:

* 500-600 гр. пангасиус или мерлуза или друга бяла риба-филета, почестени от костите.
* 2 яйца
* 1 стрък праз
* сол на вкус
* черен пипер на вкус
* 1 с.л маково семе -препълнена
* 50 мл готварска сметана

Приготвяне:

1. Фурната се загрява на 170 С.
2. Кексова форма се намазва с олио и се покрива с две ленти хартия за печене.Едната лента е по дължина, а другата по ширина. Ако не са отрязани точно можете да подгънете излишните краища и подгънатото да сложите отдолу. Това е важно, за да може после пудинга да се извади , без да се нарушава целостта му. Притискате добре хартията.
3.Всички продукти се пасират в блендера и сместта се изсипва в подготвената форма.стръскайте върху плота кексовата форма, за да изгоните евентуални въздушни мехурчета в сместта.
4. Поставяте кексовата форма в по-голяма съд, например по-дълбока тава, наливате вода и печете, подобно на крем карамел на водна баня коло 25 минути. Пудинга е готов, гокато се е втвърдил и леко зарозовял отгоре.
5. Извадете от водната баня и оставете да се охлади преди да обърнете.Поставете съда, в който ще сервирате върху кексовата форма. Хванете с едната ръка чинията отгоре, а с другата подхванете кексовата форма и обърнете. Поставете на плота и премахнете кексовата форма. Внимателно отделете хартията. Имате един пудинг  с идеална форма. Нарежете на порции и сервирайте с гарнитура от печена тиква и шафранов сос.

Гарнитура от печена тиква:

Продукти:

* около 1 кг тиква, нарязана на кубчета
* малко слънчогледово олио
* риган
* сол
* черен пипер
* пармезан по желание

Поставете тиквените кубчета в купа, поръсете всички подправки и разбъркайте.Изпечете за около 20 минути в предварително загрята фурна.Ако искате към края на печенето поръсете с настърган пармезан. В този случай не солете тиквата.

Шафранов сос:

* 50 мл сметана
* щипка шафран
* 1 с.л  фино настърган пармезан

Загрейте сметаната и добавете шафрана и пармезана.Разбъркайте и поднесете.

Следващия път ще изпека пудинга в индивидуални кръгли формички и ще опека тиква цигулка, нарязана на кръгчета. Ще поднеса пудинга, обърнат върху тиквените кръгчета.Мисля, че ще бъде по-атрактивно.


                                       Идеята за този пудинг е от един TV  кулинарен канал.

Коментари

  1. Честит Никулден ,Бети !
    Много ме впечатли пудинга ! Изглежда перфектно !
    Сигурна съм ,че следващия път ще бъде наистина много атрактивно - обърнат върху кръгчета печена тиква ! Но и сега е разкошен !
    С прегръдка ! Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ИВ,благодаря ти!
      Цялята работа, е че бягах в последния момент за тиква, и естествено не намерих цигулка, а с дургата едва се преборих, а слънцето вече залязваше- нали снимам само на дневна светлина...И буквално нямах време...
      Прегръдка,Ив!

      Изтриване
  2. Бети, гениално е! Нямам търпенеи да пирготвя и пудинга и гарнитурата. Няма да е днес, но скоро... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. КАте, благодаря ти!
      Много е вкусен наистина, а така приготвена тиквата е много атрактивна и вкусна...

      Изтриване
  3. Честит празник, Бети! Много ми харесва как си съчетала перфектно тази рецепта в календара! Толкова добре стои тук. Аз преди време ми се щеше да си направя календар, ама заради Никулден се чудех:), обаче ти си го включила идеално! Поздравявам те! Рецептата е много интересна и със сигурност вкусна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти за хубавите думи!
      И на мен ми беше малко странно, защото хората свързват Коледа със сладки лакомства, аз най-вече, въпреки че ежедневно си готвя всичко, просто рядко снимам храната...А това ми се вижда много подходящо и за по-тържествен случай, за хора, които не ядат месо, а риба...И да вкусна е, на всички много им хареса. С тиквата са свикнали вече, редовно си правим по този начин.

      Изтриване
  4. Бети, честит празник!
    Здраве и усмивки за цялото семейство!
    Благодаря за чудесното предложение!
    И гарнитурата е чудесно!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти! Хубав и весел беше празникът!
      Радвам се, че ти е допаднало предложението!

      Изтриване
  5. Бетинка, както винаги вкусно, красиво и оригинално :) Обичам пангасиус и вече мога да внеса разнообразие в приготвянето му :) Честит Празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габче, здравей! Благодаря ти за хубавите думи!

      Изтриване
  6. Бети, това ти предложение звучи много интересно! А поднасянето е красиво, както винаги! Празникът отмина, но пожеланията нека се сбъдват! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Леле каква рецепта, Бети отново ме впечатли много и събуди любопитството ми, що за вкус и аромат има това ястие, изглежда фантастично!
    Прекрасен ден :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много фин аромат на праз, нежна текстура от пангасиуса, а ко искаш по-характерна миризма на риба, можеш да смениш с друга риба...мака придава интиргуващ контраст. Като цяло е много приятно за ядене. Гарнитурата е фантастична а соса нежно ухае на шафран и допълва цялата композиция от вкусове...
      Благодаря ти Еви!
      Пробвай-лесно и бързо се прави, аз за един час и половина направих всичко, включвайки и време за купуването на тиквата, докато се печеше пудинга...беше една надпревара с времето

      Изтриване
  8. Браво! Изключителелно оригинална рецепта, а резултатът е много красив!
    Великолепно предложение отново, Бети!

    С много усмивки и пожелание за хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче!
      Хубави почвни дни и на теб!

      Изтриване
  9. Бети, мила, толкова съм впечатлена от всичко което правиш, че даже нямам думи с които да изкажа това което чувствам!
    Да се наемеш за всеки един ден до Коледа да правиш публикации и то какви само...
    Аз не успявам да отделя време да разгледам всичко подробно и от тази и от предната година по това време пак си имала за всеки ден публикации, но при първи свободен ден ще отделя време за да разгледам красивите ти вкусотии:)
    Всичко което предлагаш е страхотно, интересно и красиво!Толкова много труд има от твоя страна за да ни ги покажеш !
    Възхищавам ти се!Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Дани,благодаря ти за възторжените думи!
      Коледа и подготовката е един празник за мен! Опитвам се да представя атрактивни нещанякои от които с малко продукти , стремя се да са лесни и всеки да може да си ги приготви удома и да зарадва близките си...Надявам се, че успявам ... и много се радвам на всеки коментар, който е оставен в блога ми!
      Благодаря ти! Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  10. Бети, наистина съм много впечатлена от тази рецепта!
    Ти винаги си източник на оригинални идеи с прекрасно изпълнение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. О, правила съм такова с риба за една нова година - беше чудесно :)
    А шафрановия сос ще опитам при първа възможност!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря ти за коментара!Шафрановия аромт много приятно допълва тиквата и пудинга...

      Изтриване
  12. Бети,много оригинално предястие си подготвила,обещава да е вкусно,особено с тази ароматна гарнитура!Красиво и стилно поднесено!Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ПРегръдка и за теб мила Роси!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  13. Una gran delicia puerros me encantan,buena receta,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  14. Rosita!
    Me alegra mucho que te gusta! Muchas gracias por sus comentarios!
    Buen día!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни