четвъртък, 20 декември 2012 г.

Homemade Cadbury's Crunchie Bar -Коледен календар Ден 20-ти







Първо да се извиня, че заглавието ми е на английски, но, ако го бях превела ми се струва, че никой нямаше да разбере за какво става дума.
Любовта ми към този десерт на Cadburys -Crunchie е както се казва, любов от първа хапка ....та до днес.



Това, че не се продава в България и редките ми срещи с него, ме накараха да търся начин да си го направя сама, четейки съставките и ....докато един светъл ден видях. Гордън Рамзи да го приготвя за един свой десерт :

Млечен десерт с " пчелна пита" на Gordon Ramsay 

Реших, че може и вие да харесвате този десерт, ако сте го опитвали и да искате да си го приготвите  у дома, а ако не сте, ето повод да си го направите.А приготвянето му е много, много бързо. В поста по -горе съм сложила линк, към видеото с Гордън Рамзи.



Продукти:

* 1 чаша захар
* 2 супени лъжици мед
* 2 супени лъжици златен сироп



 Златния сироп може да се замени с глюкоза. А може да се купи от магазини Сокони-във Варна и София.
след това

* 1 супена лъжица сода бикарбонат
* шоколад (аз използвах черен Нестле, оригиналният десерт е с млечен шоколад)


Приготвяне:

 1. Пригответе тавичка с квадратна форма  с приблизителни размери 15*15 см. Формата няма значение, важно е да не е много голяма, за да бъдат крънчитата ви по- дебелички.Намазвате я с масло и застилате с хартия плътно по стените. Оставяте настрана. Наистина е важно първо да приготвите формата.


2.Поставяте първите 3 продукта в голяма тенджера. Вижте моите снимки и ще разберете защо е необходима голяма тенджера, а най- важното е вие да сте до нея неотлъчно....да не кажете, после че не съм предупредила....:)Поставяте на котлона и с постоянно бъркане на слаб огън  разтопявате захарта. Засилвате огъня докато сместа стане кремообразна и започне да образува пяна и балончета. бъркате и варите още 4-5 минути. Нищо не хвърчи и не е опасно.

 

 3. В този момент слагате содата и разбърквате . Махате от котлона. Ефекта е този от долната снимка- горещата течност става като лава - изключително бързо.






 4. Изсипвате веднага в подготвената тавичка.



5. Поставяте във фризера. НЕ НАВЪН, където вали сняг и е влажно.
6. Изваждате и начупвате на парченца.
7. Стопявате шоколада и потапятяе парченцата от всички страни с помоща на вилица. Поставяте на кухненска хартия да се стегне шоколада. 

Готово- имате си вкусна карамелена хрупка!





19 коментара:

  1. Бети, не съм виждала този десерт до сега, изглежда много съблазнително. Добре е, че си направила постъпкови снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се внася в България.Всъщност почти няма на тази фирма продукти,а всички са много вкусни.Благодаря ти, Мариянка!

      Изтриване
  2. Бети, чудесни хрупкави бонбонки :)
    При липса на златен сироп може ли да се пропусне?
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, добавих в поста по-горе.Може да се замени с глюкоза. Има в Билла и в Кауфланд.

      Изтриване
  3. ОО, аз съм го яла в Лондон. Божествен!!! Само имам бързо питане, преди да се захвана да го правя и аз. Откъде да се сдобия със златен сироп и какво представлява, че май не съм чувала/виждала.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ина!
      Можеш да замениш с глюкоза. Всъщност златния сироп е глюкоза но с лек карамелен вкус.

      Изтриване
  4. Ех, Бети, просто си уникална! Браво! Този десерт и цялата ти поредица за Коледа заслужава адмирации! Ти си вдъхновение за всеки, докоснал се до красотите ти! Карамелчето ще го направя в най-най-скоро време, а ти продължавай все така.
    Снежана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря за топлите думи!
      Весели празници, Снежана!

      Изтриване
  5. Бети, разкошни са! Поздравления за креативността, възхищавам се на уменията ти и от сърце ти се радвам! Прегръдки, с пожелания за прекрасни и незабравими празници! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,благодаря ти!
      Прегръдка и хубави празнични дни!

      Изтриване
  6. Ееееее , много ми хареса това ,Бети ! Браво ! А щом и хрупка (нали имам нови зъби :))) ще пробвам !
    С прегръдка ! Хубав следобед !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив,радвам се, че ти е допаднал. Той не е твърд и няма опасност за зъбите. Важното е, да се избегна каквото и да било овлажняване на "пчелната пита"- пълнежа.

      Изтриване
  7. Ау, "довърши ме" с тези бонбони! Какви идеи само представяш! Блестяща си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче, ето още едни бонбонки, които се радвам, че ти харесват!:)

      Изтриване
  8. Страхотно! И много подробно:)

    ОтговорИзтриване
  9. Този шоколад е великолепен, наскоро ми донесоха един много голям шоколад и бях много възхитена от различният вкус, така че съм сигурна, страшен десерт! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте.
    Изглежда страхотно! Ще се радвам да го направя и да ми се получи. Бих искала само да попитам още както е горещо ли се поставя във фризер или се чака да изстине? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изчаква се да изстине. Няма нищо трудно в приготвянето и ще се получи. Важен момент е тавата, в която ще се втвърдява да е приготвена и поставена в близост до котлона, където работите. От една страна да се избегне изкипяването на горещата течност, а от друга да не се загубят балончетата въздух в сместа.

      Изтриване