вторник, 26 юни 2012 г.

Лимонада от рози, малини и лимон



Лято е и ни се иска да се охладим  с нещо свежо, вкусно, ароматно и красиво.Ако може и да е полезно...:-)) Като изключим това, което се предлага бутилирано в търговската мрежа, най-бързия начин за рефрешване е да си изцедим пресен сок от плодове-ябълки, портокали, малини, ягоди или нещо, което харесваме, или с каквото разполагаме у дома. Друг вариант, който аз често използвам е да направя зелен чай, или чай от ройбос или мента, да добавя лимонов сок и да го разнообразя с плодов вкус. Охлаждам, разсипвам в чашите ,добавям плодчета, листенца мента, кубчета лед и се наслаждавам на жегата...:-)) Много често си приготвяме у дома  и лимонада, като с това название  са всички напитки, в които има лимони. Тези дни приготвих една ....лимонада с рози.

Винаги обичам да ходя на гости на баба ми, но лятото и есента удоволствието е още по-голямо. От разпукването на дряна до първите снежинки по последните хризантеми, нейната къща цъфти и ухае. Точно до портичката има един огромен розов храст- от онези, ароматните.Цъфтежа му продължава няколко седмици и имам възможност да приготвя сладко и сироп за зимата и лимонада за непосредствена употреба. Точно с тази лимонада ще ви почерпя днес. Който от вас е приготвял сладко от розови листенца, знае какво фантастично и несравнимо ухание се носи. Как пръстите ви миришат на рози и колко вълшебно се чувствате...Неволно се пренасяте в приказките, които сте чели...


.....Може би Шехерезада е била заобиколена от този аромат, когато е измисляла своите приказки за неспокойния си повелител.....


......Какви ли тайни са казвани под розовите храсти....


.......Възможно ли е да продадеш кръвта си, за да купиш милиони рози и да ги подариш на любимата си......


......почиствате листче след листче мислите за всички легенди, митове и  песни които сте чували......или просто се размечтавате......и  не искате да свършват розите, които да докосвате.



 Когато приготвяте нещо толкова специално и докосвате такива цветове и аромати, се чувствате специално. Това е защото и цветовете и ароматите ви докосват, усещате природата, нейната уникалност и красота, сърцето ви се изпълва с доброта и обич ..Вероятно много хора са чувствали това през годините и затова розата е цветето на любовта....наречена е царица на цветята, било е привилегия да се отглежда. Всеки народ има някаква легенда за произхода на розата. Избирана е за символ на гербове...Тя присъства в произведенията на творците.



Маслото, добивано от маслодайните рози е много скъпо . Ето изображения на маслодайни рози:
Rosa damascena, Rosa centifolia (столистна роза), Rosa gallica и Rosa alba



Не мога да не спомена и то с гордост за Казанлъшкото розово масло, което е световно признато. В Казанлък е и единствения в света Музей на маслодайната роза.Тук може да намерите интересна информация.
Розата има  противомикробно действие, леко слабително, ускорява заздравяването на рани, особено след слънчево изгаряне.Използва се при кървящи венци, при стомашна язва и астматични бронхити.


Вероятно се досетихте, че имам слабост към розите-при толкова много снимки...., но ми се искаше да запечатам аромата им в снимките си...няма как, знам, но като си ги гледам си го представям...и да си призная и розите, като лавандулата присъстват около мен- в банята, по стените, в градинката ми, по салфетките, по чашите ми за чай и в парфюмите....



....Надявам се, че ви е било интересно до тук и ще ви стигнат силите да прочетете и рецептата, а може би и да си я направите...:-))




Ето я и лимонадата:

Продукти:

* 140 гр розови листенца от маслодайна роза, известна и като трендафил.Баба ми така го нарича този храст.
* 2 л. вода, за предпочитане мека, в която няма хлор.
* 3-4 лимона, или по ваш вкус
* 10 чаени лъжички мед- според порциите-за приблизително 10 чаши по 200 мл съм предвидила по 1 ч.л. мед.
* 2 шепи малини
* 1 чаша-200 мл прясно изцеден сок от малини, може и от замразени




Приготвяне:

Водата се поставя да заври. Изсипват се розовите листенца и котлона се изключва.След 15 минути течността се прецежда и се оставя да се охлади. По някое време добавете и разбъркайте меда. По-лесно ще се разтвори в леко топла течност, отколко в студена.А за да запази полезните си качества меда, не го разтваряме в гореща течност.Изтисквате сока от лимоните и добавяте към охладената течност.Добавяте и сока от малини. Разбърквате. Сервирайте в чаши с лед и с цели малинки, които прекрасно допълват аромата на розата.Слагате по една розова сламчица и като отпиете, гледате на света по розово.:-))



Насладете се и очаквайте следващата рецепта с рози....


неделя, 24 юни 2012 г.

Ръжено-пшенични бисквити с лавандула



Винаги, когато правя бисквитки, торти, кексчета, и други заигравки, за специални случаи и трябва да украся празнично съм в дилема-да използвам ли фондан или не.Фондана дава безкрай възможности, но дори, да не ме е грижа за калориите, не е много здравословен.Затова с резерви подхождам към него. Независимо, че много обичам почти всякакви сладки неща, когато мога избягвам излишното, според мен, количество захар. В случая, когато украсявам с фондан, по тази причина не ми е комфортно. От една страна - много красиво, не е лошо на вкус- аз си го хапвам..., но пък мноооооооого захар.Има моменти, когато наистина имам желание  и според случая, покривам с фондан и рисувам или украсявм....И все ми се въртят идейки, как хем да ми е по- красиво, хем да избегна фондана. И ето сега  какво ми хрумна, хем са рустик-вкус и аромати, хем са красиви. Много нескромно си ги хваля, но и без това, скромността, според мен, не е качество, а нещо друго....Надявам се да се харесат  и на вас.Надявам се и да споделите :-)) Ще ми бъде интересно, и ако споделите какви интересни подправки използвате в сладкишите или в солените печива.

Продукти:

* 100 гр. меко масло
* 100 гр. пудра захар
* 1 ч.л ванилов екстракт
* 3 ч.л. цветчета лавандула
* 2 яйца
* 100 гр. ръжено брашно
* 150 гр.пшенично брашно
* 50 гр. овесено брашно, или трици
* 1 ч.л. бакпулпвер
* 1/2 ч.л. сол



Приготвяне:

1.Пресейте пшеничното брашно с бакпулвера и солта.Добавете в купата останалите брашна и трици. Разбъркайте добре.
2.Претрийте с пръсти лавандулата със захарта.
3.Разбийте маслото с ароматизираната захар и ванилията. Добавете едно по едно яйцата, като разбивате след всяко.
3.Добавете постепенно сместа с брашната, докато е възможно разбърквайте с миксера. После на ръка. Оформете топка и завийте със свежо фолио.Ако тестото ви лепне, на добавяйте с ръсене брашно, а леко си потопете пръстите в ръжено брашно и  оформете. Оставете в хладилника за час най-малко.Обикновено държа тестото през цялата нощ, намирам, че после се работи по-лесно, а ако е с аромати, по-добре изпъкват.


А аромата на лавандулата е релаксиращ, чист, нежен и мечтателен....Отпуска ни и ни настройва на романтична вълна....


4.Загряваме фурната на 170 С или 150С с обдухване.
Изваждаме част от тестото, например половината и разточваме върху хартия или силиконово килимче, за да избегнем добавянето на брашно. Може да оставите за 10-тина минути да се отпусне, но не го забравяйте. Притискаме с ръка, за да е по-лесно да разточим, слагаме хартия или свежо фолио върху тестото и разточваме  с дебелина около 4-5 мм .С желана форма изрязваме бисквитките. Отстранете излишното тесто. В този момент може да се сложат да се изпекат.Не пренасяйте изрязаните бисквити, за да не се деформират. Печете направо на хартията, на който сте разточили.В случай, че искате да украсите и да придадете по интересен и красив вид на вашите бисквитки, може да направите щампи, с нещо, което имате подръка- например чука за пържоли. Моят е с две различни повърхности:


Може да използвате и някаква чаша с релефно дъно:


 Или, ако имате някакви по-специални приспособления като тази силиконова формичка:




Или да използвате други малки формички , с които да изрежите фигурки и да поставите  върху бисквитата. Не е необходимо да лепите с каквото и да било. При печенето, поставените отгоре фигурки се спояват.В случя моите са с инжектор, с буталце, което изключиетлно улеснява поставянето на миниатюрните фигурки от тесто върху бисквитата. За да се отделят по-лесно и да не залепва тесто за всеки случай потопете формичката, с която ще режите фигурките в брашно, внимателно изтърсете и отрежете. На мен не ми се наложи да правя това, тъй като не допускам тестото да стане твърде меко.Ако  ви се случи да омекне тестото  оставете го за малко в хладилника.
Който и начин да изберете за да украсите вашите ароматни бисквитки печенето продължава за кратко време около 5-7 минуто, особено , ако предпочитате да печете с обдухване.Аромата, който се носи от фурната е вълшебен....
Изваждате от фурната и след няколко секунди, с помощта на  шпатула или лопатка изваждате от тавата и нареждате на решетка  да се охладят. Бисквитките се отделят изключително чисто и можете веднага да използвате отново хартията.Препоръчвам да използвате шпатула, защото докато са горещи е възможно да изпуснете някоя или да счупите без да искате.
Готовите бисквитки поставяте в красива кутия и сте готови с изненадата за близките ви хора.

 


Или опаковате с панделка и подарявате на приятел.



Надявам се, че съм успяла да ви предам въздействието на лавандулата и цялото удоволствие, с което докосвах  всяко цветче, направих тези бисквити и всички снимки.


вторник, 19 юни 2012 г.

Пълнозърнест кекс с касис и лавандула - дъх на лято, на поле ...и гора.Усещане за селска къща и спокойствие...



Наситен аромат на горски плодове, касис и продължителен послевкус, загадъчни нотки на лавандула, усещане за поле с неговия аромат на узряла ръж и пшеница.....Чудите се дали не съм объркала заглавието и публикацията.....Не, не ви описвам отлежало, колекционерско вино. Искам да ви споделя невероятния кекс, който изпекох в събота и има всички тези качества.Не знам дали страстта ми към червеното, отлежало, ароматно вино или страстта ми към кулинарните експерименти ме подтикна да направя този кекс .Използвах една обикновена рецепта за ябълков кекс, като замених ябълките с горски плодове и най-вече касис, от който се сдобих в изобилие от моя свекър.


 Освен това, не използвах захар, а меласа, която придаде необходимата дълбочина и подчерта ароматите.Замених количеството бяло брашно с ръжено, малко овесени ядки, брашно от просо и киноа.  Напоследък често се случва, да заменям част от брашното в дадена рецепта с ръжено или друг вид и да добавям овесени ядки. Допада ми особения аромт на домашно, на селско, на истинско, като че ли усещам вкуса на земята , на полето.... Добавих и малко цветчета от лавандула и се получи нещо невероятно на вкус.Ако успеете да не го изядете веднага, а остане нещо за следващия ден или по-следващия, удоволствието ще е още по-голямо.Наистина , ароматите се разгръщат напълно и ще пожелаете да си направите отново.


Продукти: 

    * 1/3 ч.ч.ръжено  брашно
    * 1/3 ч.ч. брашно от просо
    * 1/3 ч.ч брашно от киноа
    *
4 с. л. овесени ядки

    * 2 с.л. пшеничен зародиш, това имах у дома, има лек орехов аромат, но бих заменила с пшенични или овесени трици.
   
* 1/2 ч. л. сода бикарбонат
    * 
1/2 ч.л. бакпулвер
   
* 1/2 ч. л.фина морска сол
    *
1/2 ч.л. лавандула   
   
* 4 супени лъжици (60 гр.)  масло на  стайна температура или кокосово
   
* 1/2 ч.ч  меласа
   
* 1 голямо яйце или 2 малки или 1 с.л. ленено брашно, размито в 3-4 с.л. хладка вода

    * настърганата кора на един лимон     
    * 1 ч.л. екстракт от ванилия
    *
5-6  с.л прясно мляко или ядково
   
* 1  ч.ч. пресен касис, измит и подсушен върху памучна кърпа

    * 1/2 ч.ч смесени малини и боровинки, при мен боровинките бяха замразени

    
За хрупкав топинг:
   
* 1/2 ч.ч.ръжено брашно

    *  3 с. л.студена масло, нарязано на малки  кубчета или много студено кокосово
   
* 1/2 ч.ч.  кафява захар -Мусковадо
    * 
1/2  ч. л.  цветчета лавандула
   
* 3/4 ч.ч.счукани по- на едро орехи

    * 4 с.л. овесени ядки
    * щипка канела
 

Приготвяне:
 
1. Загрейте фурната до 170 С .Ако имате тефлонова форма за печене, намажете с масло и посипете с брашно или застелете с хартия за печене.
2. Смесете брашната , солта, набухвателите, овесените ядки и сухите пшенични зародиши или триците, лавандулата, лимоновата кора. Претрийте малко лаванулата и лимоновата кора с пръсти, заедно с брашната. 


3. В друга купа-по-голяма, в която ще направим цялото тесто, разбийте маслото, добавете меласата и разбийте отново. Прибавете яйцето или ленената смес и отново разбийте.Добавете ванилията, разбийте и добавете 1/3  от сухата смес, разбийте и добавете 1/2-та от млякото, отново от сухата,  после от млякото и завършете със суха  смес. Не разбивайте прекалено дълго , само на бавни обороти, колкото да се поеме от тестото , това, което прибавяте.
Добавете 3/4 от количството плодове и леко разбъркайте.



4. Разположете тестото във формата . Загладете.



 5. Поръсете останалите плодове отгоре. 


6. Направете хрупкавия топинг:
Аз понеже имам блендер, слагам всичко в него, завъртам няколко пъти, докато сместта заприлича на трохи и съм готова. Ако нямате, с помоща на вилица, за да не се стопи маслото , а после с пръсти, бързо разбъркайте до консистенция на равонмерно големи трохи.
 

7.Разпределете върху кекса и леко притиснете.


8. Сложете да се пече. Печенето продължава около 40-50 минути. Към 40-тата минута проверете с клечка. Не трябва да има полепнали трохи. Клечката ще бъде оцветенан в червено и ще е влажна, това е нормално предвид количеството плодове, но не трябва да има полепнали трохи. Продължете печенето до хрупкава коричка, клечка без трохи и леко отделяне на кекса от стените на формата. Това са признаците на опечения кекс. След изпичането оставете за 10-тина минути във формата, а след това извадете и оставете на решетка, за окончателно изстиване. 

 

Поднесете с ароматно кафе, плодов чай или студено мляко. 



Изстиналия кекс, може да съхранявате увит с хартия за печене или с метално фолио в хладилника до няколко дни. При нас се случи да има парченце след 2 дена- имаше още по- наситен вкус и аромат. Този кекс, е от онези храни, които не искаш да свършват в чинията ти и се наслаждаваш на всяка трошица....




Насладете се на  усещането за уют и спокойствие , което ще ви донесе това печиво. Аз му се насладих сред хубавите ми цветя :-).




 Споделете как вие сте интерпретирали рецептата и как ви е харесал.


Предварително благодаря за споделените отзиви. 

Друг интересен десерт, който може да направите със същите плодове и с ръжено брашно е 
Друга рецепта, която освен вкусна, е и много бърза : 

Идея, къде да включите невероятния аромат на лавандула:

Боровинкови тарталети с дъх на лавандула

Млечен десерт с " пчелна пита" на Gordon Ramsay - това е един много лек  летен десерт с очарователен вкус

Очакчвайте скоро едни много вкусни бисквитки с лавандула, а сега отивам да правя тортата за рождения ден на племенницата ми.