петък, 28 септември 2012 г.

Есенна среща-есенни бисквитки


Не е тайна, че обичам да правя всякакви сладки неща, това наистина ми носи голямо удоволствие, но когато ги правя по определен повод, удоволствието е двойно по-голямо.А поводът за тези бисквитки е срещата ми с момичета от Варна, които също имат блогове и са любители кулинари, като мен.Казвам любители, защото аз поне не знам , някоя от тях да е професионален готвач, но всички те с удоволствие готвят, и намират време да снимат, и да обяснят тънкостите по приготвянето на кулинарните си предложения.А затова наистина се изисква голямо желание.

От всички виртуални приятели, досега съм се срещала само с Габи. Срещата ни беше много приятна и сега очаквах с вълнение срещата с момичетата,  чиито блогове посещавам често и много харесвам. Много ми се искаше да ги изненадам приятно с нещо. Миналата година не можах да отида, защото приготвях тортата за рождения си ден, но сега нямах ангажименти.


 За мен беше голямо удоволствие, да се  запозная лично,с тези прекрасни момичета, които готвят много вкусно и са прекрасни хора. Не мислете, че сме дегустирали ястия, но много от техните предложения, съм приготвяла и всички у дома сме ги харесвали. Накратко ще ви представя дамите, чиито рецепти съм изпробвала и сега имах удоволствието да се запозная лично с тях:

      Роси (Кулинарен еликсир), -финна дама, която освен, че  прави много плодови сладкиши е голям майстор и на тестените изделия и не само.Ако търсите рецепта за интересен хляб или пита-надникнете в нейния блог. Разни неща със сиренца-пак там...:)

 Лети (Кулинарно приключение) -Много усмихната и сърдечна.Лети, приготвя много оригинални италиански и автентични български  ястия. Прави и невероятно вкусни снимки, и ви се иска да имате сниманото на вашата трапеза.Аз съм го имала и е много вкусно.

Тони (С мен в кухнята), -лъчезарна и непосредствена, напоследък ни изкушава с вкусни бисквиткии торти. Тя беше с очарователната си дъшеря.Пожелавам и успех с това, което е запланувала.
  Еми (The secret - with love)усмихната и приветлива ,беше дошла от чак от Шумен.В нейния блог може да откриете най-разнообразни рецепти, повечето снимани стъпка по стъпка. нещо, което аз много уважавам, но притисната от времето, не успявам да направя.

 Зорница (Zornizza pizza), Зори е прекрасно момиче, което предлага в блога си много и разнообразни вкуснотии, придружени с красиви снимки.


 Танче (Аз готвя...една кулинарна авантюра), за съжаление с нея не успях да се видя, защото отидох по-късно, а тя има малко бебче, което има своя бебешки режим и държи всичко под своя контрол. :). Надявам се следващия път да се запозная и с малкото човече.



 Момичета, беше ми много приятно да се запозная лично с всички вас!



Бисквитките, които направих са по любимата ми рецепта:

Продукти:


* 800 грама брашно
* 120 грама мед -6 с.л. течен мед
*160 грама пудра захар  * 200 гр масло,меко на стайна температура
* 4 яйца
* 2 ч.л сода бикарбонат
* 1/2 ч.л сол
* подправки  :
* 2 ч.л. канела или на вкус
*  семенцата от 1 шушулка ванилия 
* 1 ч.л джинджифил-пресен, ситно настърган


Приготвяне:

1.В  голяма купа, пресейте 2-3 пъти, брашното, содата, подправките и солта
 2.Оформете кладенче и добавете  маслото, меда и яйцата.Започнете за бъркате с вилица или дървена лъжица. Когато  бъркането стане трудно и се оформи тесто продължете с ръка, която сте топнали в малко брашно и оформете на топка.Това става бързо и без добавяне на допълнително количество брашно.
Увийте тестото в свежо фолио и оставете през ноща на хладно.При мен печенето се получава на следващата нощ .Не е проблем да остане и още една.
3.Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.Маслото е стегнало тестото и е трудно да се разточва, затова трябва да се отпусне.


4.Загрейте фурната до 180-190 C

5.Застелете тавите с хартия. Поставете хартия на плота, с торбичка, пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне на отделянето на бисквитките. Откъснете парче от тестото  и с помоща на друг лист хартия или свежо фолио, разточете тънко около 3-5 мм.Нарежете желаните форми.Добре е в една тава да поставяте приблизително еднакви фигури, за да се изпекат равномерно.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките.Ако са по малки-  проверете след 4-5 минути.За по-големи -6-8 минути. Вадят се, когато съвсем леко краищата им порозовеят.Ако е прекалено меко тестото, може да сложите тавата за малко във фризера.
6.Извадете от фурната, оставете да изстинат, да ги чувствате топли, и тогава ги пренесете от тавата на решетка, където  напълно да изстинат.Горещите бисквити са още меки и могат да се счупят-особено по-големите.

7.Украсете следващия ден.
8. Украсата може да стане с роял айсинг ,но аз предпочитам с фондан.Намазвам тънко всяка бисквитка с мек маслен крем, като за тортите и покривам с разточен фондан.Ако искате да рисувате с хранителен флумастер е добре да оставите фондана да изсъхне за няколко часа и тогава да рисувате.Аз използвах  флумастер само за надписите.които написах на следващия ден, след като приключип с рисуването. Рисувала съм с хранителни боички на Rainbow dust.Използвала съм различни цветове, които смесвам докато не получа, това, което ми харесва като нюанс.
Боичките, фондана и флумастера са от cookibooki

Бисквитките са много вкусни и слепени с мармалад от кайсии или сливи, особено на следващия ден.Тези, които не украсих хапнахме по този начин.
От тази доза излизат много бисквитки, но броя им зависи от големината и формата.
Съхранявайте в добре затворени кутии.
 
Други идеи за украса на бисквити, правени по тази рецепта:

Бисквитки с мед  Украсени с роял айсинг. Написала съм и други комбинации от подправки, които правят бисквитките с много празничен коледен аромат. Лично аз не предпочитам роял айсинг за украса, защото се рисува трудно върху него, а понякога, след като изсъхне се отделя от бисквитата. Но, ако на вас ви е по-удобен, украсата, особено ако не рисувате става значително по-бързо.

Бисквитени картички-благотворителна изложба - базар

Медени пеперуди І

Медени пеперуди І

Медени бисквитени картички - градинска тема

Медени зайчета - градинска тема 

Сбогом училище,сбогом 2-и клас...Бисквитки за класа на моята племенница

Винтидж бисквитки

 

 

събота, 22 септември 2012 г.

Мус с бял шоколад и круша, боровинков мус с дъх на лавандула


Този десерт съчетава няколко неустоими аромата от лятото, съчетаващи се прекрасно в една чаша!

Много подходящ десерт за  градинско парти. Приготвянето е лесно, а гостите ви ще бъдат очаровани и ще разказват дълго за това. Моите поне го правят!:)))) Приготвянето, освен лесно е и много приятно, защото около вас ще има неповторим ароматен облак.
Круши-сочни, ароматни, събрали топлината на слънцето.
Боровинки-с прекрасен горски аромат и фин вкус.
Лавандула-нежен лилав цвят и прекрасен летен, мечтателен, релаксиращ аромат.
Белия шоколад, ваниловата шушулка и сметаната прекрасно ги обединяват. Опитайте това ароматно и вкусово съчетание и никога няма да го забравите.

Продукти:

* 400 мл течна млечна сметана
* 2 стръка лавандула за сметаната
* 200 г бял шоколад
* 1/2 шушулка ванилия или 1 ч.л. екстракт ванилия
* 1 зряла круша(или три по-малки), нарязана на малки парченца
* 50 мл.прясно изцеден сок от боровинки
* 1 ч. л. лимонов сок
* 2 стръка лавандула за крушите
* 1 пръчка канела-има по-мек аромат, ако нямате сложете  няколко прашинки-на върха на ножа канела на прах. Аромата в никакъв случай не бива да доминира, а едва да се долавя.
* 2 с. л. захар
* 100 мл вода
* 2 стръка лавандула за сметаната
* за декориране-клончета лавандула, боровинки
* 10 гр. желатин + 4-5 с.л. студена вода за накисването


Приготвяне:
1.Слагат се да заврат водата, захарта, лимоновият сок и лавандулата. Щом поврат 5 мин., се добавя крушата, нарязана на малки парченца. Оставят се 5 мин. да къкрят и котлонът се изключва. Ако крушите са по-твърди оставете 10 минути. Извадете лавандулата. Крушите се оставят се да изстинат в сиропа и се отцеждат внимателно. Запазете ароматния сироп.Аз добавих и няколко диви круши за аромат.


2.Половината от сметаната -200 мл. се слага да заври с 2 стръка лавандула. Добавя се нарязаният шоколад и се разбърква, докато се разтопи. Сипват се семенцата от ванилията и се разбърква добре. Оставя се да изстине, стръковете лавандула се изваждат  и се слага да се стегне в хладилника за 3-4 часа.


3. Около  час преди да изтече времето за стягане на белия ганаш  загрейте сиропа от круши.Оттеглете от котлона и добавете 3/4 от общото количество от накиснатия желатин. Разбъркайте докато се разтвори и охладете до консистенция на гел . Пасирайте крушите и оставете в хладилника.
4. Загрейте боровинковия сок и разтворете в него останалото 1/4 количество накиснат желатин. По същия начин оставете в хладилника.***
5. След като шоколадовия крем е стегнат се разбива с миксер. Отделената сметана - 200 мл., добре охладена, се разбива отделно  до твърди  връхчета. Към ганаша се прибавя внимателно разбитата сметана.
6. От тази пухкава смес (в 5.) отделете 1/4. Към 3/4 от количеството прибавете пасираната круша и разбийте, колкото да се поеме, добавете полустегнатия крушов сироп и отново разбийте. Разсипете в чашите по равно количество, като оставите място за лавандуловия слой.
7. Към отделената 1/4 от сместа добавете полустегнатия боровинков сок и разбийте. Боровинковият сок, по принцип е достатъчен за оцветяването на сметаната, но ако искате добавете малко лилава боя или синя, ако искате по студен нюанс на лилавото.
Налейте върху стегнатия бял мус и оставете още в хладилника за окончателно стягане на кремовете. Обикновено е достатъчно 1 час. Украсете с клонче лавандула и боровинки.


*** Няколко съвета, които работят при мен, за работата с желатин:

1.Желатинът се накисва със студена вода, докато напълно набъбне- около 5 минути.

2. Спазва се съотношението дадено на опаковката, аз използвам на Йоткер и там 1 пакетче 10 гр. са за 500 мл течност. За да стане стягането по-бързо, НЕ загрявайте цялата течност, а малка част. Останалата течност дръжте студена.

3. Сложете накиснатия желатин в гореща, но не вряща течност  и разбъркайте докато се стопи. Разтворения по този начин желатин , може да смесите с останалата студена течност или смес, която искате да желирате. По този начин съкращавате времето за стягане. Ако заливате плодове, по-бързо ще стане желирането ако са студени. Същото важи и за чашите или тортата. Дръжте ги в хладилника, това ускорява стягането.

4. Ако смесвате желиран сок  със сметана, която е разбита, както например при приготвянето на парфе, трябва да изчакате желатина да се постегне и да добие гелообразна форма, подобно на яйчен белтък. Прибавя се към разбита сметана или друг крем при непрекъснато разбиване. Ако сложите течна желатиновата смес към разбитата сметана, пухкавостта на крема ще се загуби и при охлаждането сместа ще се раздели, като отгоре изплува пухкавата лека част и няма да е достатъчно желирана, а отдолу ще остане течната, която ще се желира.Такъв крем не изглежда добре и не е стабилен отгоре, където бихте могли да наредите плодове.

5. Ако по рецепта трябва да стопите накиснатия желатин в горещо мляко или сметана, както при панакота, за да сте сигурни, че е добре разтворен, прецедете течността. Най- добре е да процедирате както в т.3.Може да разтопите желатина и на водна баня и да добавите към количеството течност, което искате да желирате.

6.Ако все пак разтворения желатин е стегнал напълно,може пак да разтопите на водна баня, като внимавате да НЕ ЗАВИРА. Може и в MW, но на кратки интервали, като разбърквате често, при всяко вадене. Препоръчвам водна баня или потапяне на съда със стегнатия желатин в друг с гореща вода и разбъркване на желатина.Отново оставяте да се постегне леко.


7. Дори да не е напълно стегнат, ако при разбъркване образува твърди сегменти, не го прибавяйте към крема, защото няма да постигнете стягащия ефект, и има опасност крема ви да попие в блата или да изтече. В крема, освен, че няма да е желирал ще има малки желирани зрънца, които няма да се разбият. Тази опасност съществува, ако желатина се охлажда във фризер. Около стените на съда желатина  стяга по-бързо и в средната част е леко течен, а покрай стените напълно стегнат. Избягвайте да охлаждате във фризера или много често разбърквайте.



8. Не е необходимо да чакате стягане на желатина в  случай, че използвате само  сок или млечна смес и го изсипвате в купички, тавичка  или чаши.В този случай само разтваряте желатина в течността, насипвате в съдовете и оставяте в хладилника докато се стегне.


Надявам се да съм  била полезна на тези, които са предубедени към работата с желатин и на тези, които искат да опитат. Ако имате въпроси с радост ще отговоря.


сряда, 19 септември 2012 г.

Лятно поле - Боровинкова торта с малини за Мими


 Тази торта е направена отново по желание, на дамата, за която направих  тортата Зелено кадифе.Тортата трябваше да бъде в зелено и розово, да има макове и да е с плодов вкус. Момичето, за което беше предназначена тортата имаше рожден ден през август. За да направя някоя торта специално за някокого и да го зарадвам, трябва да знам поне малко за него- какъв човек е, какво обича, за какво си мечтае....така разбрах, че Мими, рожденичката,  е много нежна и лъчезарна, обича природата и  цветята. По тортата трябваше да има макове, пеперудки и охлювче. Обичам маковете и полските цветя и много се зарадвах на това желание. Всъщност много ги обичам, толкова, че пожелах да имам пуловер с тях. Преди години, много години, попаднах на едно списание, в което грееше една страхотна поляна с макове, маргарити, и метличини, глухарчета и някакви други дребнички цветчета.Влюбих се веднага и реших , че непременно ще го имам този пуловер.Мина време, аз упорито събирах различните цветове... не помня колко нюанса бяха и след няколко месеца отидох при една жена, която плетеше.Показах й модела, носех и торбичката с прежди, някои дори купени тогава от Кореком...Но... тя ми отказа. И въпреки, че и казах, че ще е платя двойно, тя не пожела. И тогава, без никога да съм плела си изплетох мечтания пуловер сама...Плетях, във всяко свободно време, разплитах, когато не ми хареса...Първо предницата, после гърба и накрая ръкавите...Бях много щастлива, когато го завърших и често го носех.Съжалявам, че не е у дома за да го снимам и да ви го покажа, наистина е невероятен, на всеки ред се сменяха много конци в различни  цветове, докато се получи това зелено поле с прекрасните цветя. Предполагам , че много по-лесно би било да се избродира тази цялата картина, всъщност жената ми предложи това, но щеше да се получи голямо напластяване от прежди. Аз  исках да е плетен...Мдааа,  защо да е по лесния начин, като може да е по трудния..Труден, но резултата е по-добър. Сега да не помислите, че съм много трудолюбива, не, дори от мързел, свързан с чистенето, измислям разни неща . Например никога не точа тесто върху плота, само върху хартия или фолио...Въобще поговорката "Накарай мързеливия на работа, той на ум да те научи" е много актуална според мен. Рационализациигe вероятно са създадени точно от "такива " хора, които искат максимално бързо да свършат нещо, което е досадно и да използват времето си за друго по-полезно и интересно  нещо..:) И за да завърша пуловерската одисея ще кажа, че  след този пуловер ме обхвана мания за плетене, имам страхотна колекция пуловери...После на децата ми...Докато дойде лудостта по готвенето...:) всъщност по-тясно профилирана в сладкарството най-вече :)



Това , да направиш нещо с ръцете си, да имайсториш , да  създадеш, първо в ума си и после да го реализираш е невероятна магия! Всъщност разказах тази история, защото, щом чух макове, аз веднага се сетих за пуловера си, а и  за да разберете с какво огромно желание направих тази торта. Обичам всички цветя, но полските, диви цветя-метличините-като искрящи сини очички, маковете-огнени на цвят, но с докосване по-нежно и от най-финната коприна, детелината, веселото подрумниче, глухарчетата, ...и много други неизброени и ненарисувани..те са като къс от прясно изпечен хляб в селска къща след дълъг изтощителен ден, като глътка студена изворна вода.


  И така, да се върна на прекрасната торта, която трябваше да зарадва едно мило момиче.Вече си представях как ще изглежда тортата отвън, а желаното розово и зелено щях да реализирам като вътрешно оформление.Този път реших да направя вертикално разположени блатове, които да бъдат зелени. Крема да оцветя с боровинки в светло розово-лилаво и да наредя свежи малини.

За блата:

Тортата е 12 см висока и  с диаметър 23 см

Дозата е за 2 тави 30/40 см и 2 блата по 23 см, всеки с дебелина по около 1 см.

* 14 жълтъка
* 12 белтъка
* 150 гр. захар
* 170гр. брашно
* 50 гр. царевично нишесте
* 3 с.л прясно настъргана лимонена кора
* 2 с.л. лимонов сок
* 2 щипки сол
* 1/2 ч.л зелена боя гелообразна боя

 


1.Изрязвате два кръга от хартия за печене с диаметър 23 см. Може и само да очертаете върху лист, колкото ви е тавата.Може да изпечете и в тортена форма, ако имате с желаните размери. Както ви е по лесно.Аз за да не цапам допълнително съдове, пека направо на хартията, като я поставям в голяма тава и разполагам тестото по очертания кръг.(Очертавам от опаковата страна листа)

2. Загрейте фурната на 170 градуса с обдухване.
3. Пресейте брошното и нишестето.Оставете настрани.
4. Отделете 1 с.л. захар и я претрийте с лимонената кора.Разбийте жълтъците с ароматизираната  захар и солта на светъл крем.

5. Белтъците се разбиват на меки върхове с лимоновия сок и постепенно се добавя  захарта. Разбива се до твърди стегнати върхове. Към тях постепенно се прибавят жълтъците. Последно към сместа се прибавя леко и постепенно пресятото брашно и нишестето.Аз го правя като с една по-малка цедка ръся по малко от брашнената смес, като разбивам  с миксера за кратко на ниски обороти. Може и с дървена лъжица или шпатула.

6. От готовото тесто насипете няколко лъжици върху едната хартия  за блат основа- за основен блат на тортата- около 5-6 мм слой. Заравнете с нож или голяма шпатула. Поставете на височина 1/3 от височината на фурната. Подгответе по същия начин и следващия кръгъл блат- за горната част на тортата.Тъй като тестото е малко се изпича бързо.Следете да няма неравномерни издигания. Ако е необходимо с клечка за зъби прободете издиганията. Останалото тесто се разпределя в две тави, застлани с готварска хартия и се заравнява. Пече се около 7-8 минути, като отново се следи за издигания. За готовност пробвате с клечка за зъби, знаете, когато излиза суха, без полепнали трохи е готово. Изпеченият блат се обръща върху влажна кърпа, хартията се маха внимателно и се  завива на руло. Завивате страната с дължина 30 см. По същия начин се процедира и със следващия блат.След като изстине и сте готови с крема, внимателно се развива и се отрязват 3 ленти широки/ високи по 10 см. Всяка лента е дълга по 40 см.

Крем пълнеж:

* 500 гр маскарпоне
* 300 мл  (30%) млечна сметана
* 200 гр крема сирене
* 1 чаша боровинки -около 200 грама
* 3 с.л. захар
* 50 мл вода
* 400 -500 гр пресни малини
* 10 гр. желатин
* 3 с.л студена вода за накисване на желатина


1.Накиснете желатина със студената вода.
2. Поставете на котлона в малка тенджерка боровинките, 50 мл вода и 3-те с.л. захар. Заварете около 10 минути, изключете и оставете на котлона. Когато спре да къкри, след 10-15 минути, за да не е прекалено горещо, добавете желатина и разбъркайте 2-3 минути, за да разтопите желатина. Прехвърлете в друг съд и охладете.Може за по-бързо да поставите съда в купа с лед. Разбърквайте за по-бързо охлаждане.
3. Разбива се крема сиренето , по малко се добавя маскарпонето. Разбива се до еднородна смес. Оставете на студено.




4. Когато боровинково желатиновата смес започне да стяга я добавете към сместта от точка 3. Разбийте колкото да се смеси добре. Получава се една много приятна смес с розово лилав цвят.
5. Разбийте сметаната на меки върхове и внимателно добавете към боровинковата смес. С така приготвения крем се намазват оразмерените ивици. Нареждат се малините вертикално, като леко се притискат да потънт в крема. Завивавате първата ивица, като  гледате да е колкото е възможно по  стегнато. В тортената форма се поставя единия от кръглите блатове. В център поставяте първото руло. Около него внимателно поставяте следащия блат, подготвен както първия.И така докато навиете и последнете ивица блат с крем. Намазвате отгоре с крем и поставяте горния кръгъл блат. Покривате със стреч фолио.Стягате получената торта с ринг и оставяте за през ноща в хладилника.


6. На следващия ден разбивате познатия маслен крем като в тази торта .
Измазвате, заглаждате  всички неравности. Разточвате айсинга като направите така наречения "чаршаф", доста по- голям от височината на тортата*2 + диаметъра. Това е необходимо за да имате свободата да оправяте гънките и да се получи гладко покриване на тортата. Приглаждате първо отгоре. След като сте" изгонили " въздуха на горната част, заглаждате и борда.


7. Най- интересната част. Украсата. Изваждате водката, чашките, палитрата, четките, боичките и  започвате рисуването. Както вече съм споменавала за разредител използвам водка или спирт-медицински. Тъй като бързо изсъхва не разтваря захарното покритие. Тъй като вечно рисувам посред нощ нямам снимка на творческия хаос.:)
Важно е да спомена, че ако искате по-обемни фигурки, като цифрите тук, трябва да ги направите няколко дена  предварително, за да не се огъват като ги поставите изправени.В тях има забодени по една клечка за зъби.
Цветята са правени от гъм пейст. Трябва да кажа , че съм очарована от работата с тази захарна маса. Много фино може да се разточи, еластична е и като, че ли по-бързо засъхва. Освен това има изключително гладка и фина текстура.Пеперудките и цветчетата също трябва да постоят в подходяща форма  и да засъхнат леко.

И снимка на разреза.