четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Солени царевични кексчета.....или любимият ми малай


Имам една рецепта за малай, която много обичаме, става бързо и е много вкусна. Малая е много сочен, с изявен вкус на царевичен грис. Много приятна закуска с чаша айрян или кисело мляко. Един ден реших да изпробвам новите си силиконови формички и изпекох част от малая в тях. Бях приятно изненадана и вече често пека от тези солени кексчета. По-долу съм отбелязала някои идеи и бележки, които може да погледнете и да ви бъдат полезни.


Много са подходящи и за пикник и за вземане в офиса или в училище.

 




Ето и моята рецепта:

Продукти:

* 4 яйца или 3 големи
* 11 с.л. пшенично брашно
* 7 с.л. царевичен грис
* 400-500 мл кисело мляко
* 3/4  ч.ч.олио (150 мл)
* 1 с.л. захар
* около 250-300 гр.натрошено саламурено сирене, за предпочитане домашно.
* 1 равна с.л. сода за хляб

Приготвяне:

1.Сипвате в купа гриса  и брашното и размесвате.Правите нещо като кладенче и в него изсипвате половината кисело мляко, добявате содата и леко разбърквате да се "угаси"
2.В останалото мляко прибавяте яйцата и разбивате с вилица.Така имате 1 съд по-малко изцапан :).Добавяте сместта в купата и разбърквате докато се хомогенизира. Добавяте захарта и разбърквате. Олиото също се добавя с постоянно разбъркване.Бъркайки в кладенчето, постепенно увличате от брашняната смес. Накрая добавяте натрошеното сирене. Изсипвате в тавичка или в силиконови форми за мъфини.Ако печете в тавичка, намажете с малко олио или масло, за още по-лесно отделяне поръсете малко царевичен грис.С потупване, разпределете равномерно и махнете излишното количество. Ако печете в силиконови формички, не е необходимо никакво мазане.
3.Пече се в загрята фурна на 170 С, до приятен загар отгоре или до суха клечка .
4.След изваждане от фурната се поръсва с пудра захар и се нарязва на ромбове или квадрати.


Сервира се с айрян или вкусно кисело мляко.Може да се хапва и студен.
Преди да сложите да печете, може да поръсите със сусам, тиквени семки или други семена по ваш избор.

Тези са печени в хартиени капсули. За съжаление не съм направила снимка на това,  колко от кексчето остава по капсулата.В същите капсули съм пекла други, сладки кексчета и са се отлепяли добре. Но е възможно, ако имате по-специални, от маслоустойчива хартия, може би няма да залепва тестото. ОТ горната снимка може да се използва идеята за поръска.


Перфектно отделяне от силиконовата капсула, няма дори и трошица полепнала ...а кексчето има съвършена форма.



Бележки и идеи:

-Пробвах в хартиени капсули, но тестото много залепва и не се отделят перфектно. В силиконовите не остава и троха, дори можете веднага да ги заредите с нова доза тесто. Ако нямате силиконови капсули за мъфини или предпочитате да нарежете на квадрати, дозата на рецептата е достатъчна за тавичката на фурната (30/40)   Ние у дома обичаме малая по-тънко изпечен  и тази доза на рецептата . Парченцата стават около 1,5-2,00 см дебели.
-Сиренето е по-добре да е по-едро натрошено за да се усеща, когато се яде. А домашното наистина придава някакъв особено автентичен вкус.
- Често сменям пропорциите на брашната, като слагам 7 с.л пшенично брашно и 11 с.л царевичен грис. Пробвала съм и в равни количества. Винаги е много вкусно.Зависи от вашия вкус.
-Понякога не слагам захар в тестото, а добавям нарязани маслини, сушени домати и мащерка, риган, босилек и малко градински чай.Няколко щипки смлян черен пипер също е много приятна добавка.

 С маслини, мащерка и риган. Тези, последните, може да поднесете и с бира :)




понеделник, 8 октомври 2012 г.

Картофен кекс-бърз вариант на картофените кюфтета - Potato cake faster version of potato meatballs


Обичам рационализациите и всякакви идеи как да си направим живота по-лесен и удобен  ...особено в кухнята...Всякакви хрумки за това, как да спестя време и да не чистя дълго след приготвянето на нещо... как да няма много съдове за миене, как да не цапам печката, как да не стоя с часове и да оформям кюфтета например (като може в същото време да се прави нещо друго) .....са ми много присърце. Едно от нещата, които избягвам да правя е да пържа, повечето от нещата, които се пържат съм ги трансформирала в печени-на фурна, на сух тиган, на скара, под грила....И не е само заради чистенето :)-на котлон, керамичен плот и аспиратор, а и заради по-здравословната алтернатива на печенето. От години пека картофените кюфтета под грила върху хартия за печене и всички ги намират за" същите" , дори по-вкусни от пържените. Новост, която прокарвам наскоро е да ги поднасям във вараиант на кекс. Празничния и необичаен вид на "кекса от кюфтета" осуети в зародиш дори и неволно отронено :"....ама..."Дори бяха възхитени от различното поднасяне.


Вероятно във всеки дом има любима рецепта за картофети кюфтета.По-надолу е нашата. И тъй като ние хапваме картофените кюфтета с кисело мляко, поставих преди да поднеса от него в центъра на кекса, а в него наредих хрупкава тученица.



Продукти:

* около 1 кг картофи
* 250 - 300 гр краве сирене
* магданоз-1 китка
* 1 глава жълт лук, ситно нарязан и по желание леко задушен-"остъклен" или 5 стръка зелен лук 
* сушен джоджен -стрит-1с.л.
* 2 яйца
* 1 ч.л. смлян черен пипер


Приготвяне:

Картофите се сваряват и обелват.*
Настъргват се с едро ренде, за по-бързо може да се намачкат с вилица. Объркват се с подправките, лука, яйцата и накрая сиренето. Обичам сиренето да се усеща. Ако ще правите кюфтета, с влажни ръце се оформят еднакви кюфтенца и поставят в тава, застлана с хартия. Пускам фурната на режим грил с обдухване или само грил, ако нямате такава опция. Напръсквам ги с малко зехтин или с четка потопена в стопено масло и ги слагам да се пекат. Когато добият тен ги обръщам  и допичам.Сервирам горещи с гъсто кисело мляко.
За кекса: Готовата смес изсипах в тефлонова кръгла форма за кекс, която за всеки случай намазах с масло и поръсих с галета. Изравних отгоре с леко притискане и пекох до готовност на 170 градуса  на 1/3 от височината на фурната.Около 25 минути, беше при мен печенето.
Поднесох, като в средата изсипах гъсто кисело мляко, поставих измитата и отцедена тученица и отстрани шприцовах допълнително цедено кисело мляко.

Ако не сте предубедени към микровълновите:
* Може да "сварите" картофите в MW  без вода. Как го правя аз:
Измивам много добре картофите.Нареждам ги в стъклената тавичка на MW и пека на 100% мощност  около 8 минути, ако съм запълнила тавичката. Обръщам ги и отново пека  8 минути.Пробвам с клечка за зъби, метален шиш или вилица.Ако се пробожда лесно, значи са готови.Никога не нареждам картофи на 2 етажа. Ако са ми необходими повече картофи, зареждам отново. Оставете малко да изстинат и обелете.
Вкусно, лесно, здравословно  и по-различно поднасяне на познатите ни картофени кюфтета.

сряда, 3 октомври 2012 г.

Желе с грозде и праскови, и бадемова сметана


Този десерт е една идея, една импровизация, с прекрасните праскови, които имах и много, много грозде.Тъй като имаме две села,  в които има много плодове, често правя тъй наречения бърз сок или компот-просто слагам наличните плодове в тенджера с вода, варя ги, прецеждам и охлаждам сока. Имам изобилие от един сорт грозде -"Дружба", което е много сладко и ароматно, но зрънцата му са малки и неподходящи за сладко.Та с това грозде, без захар се получават страхотни сокчета и желета.

Количествата продукти са ориентировъчни, но всеки би могъл да ги нагоди към количеството десерти, които иска да приготви.

* плодов сок 
Аз направих от грозде, праскови и сливи, които добавиха приятен кисел привкус.Може да използвате и ябълки, винаги има леко наранени, които е жалко да изхвърлите.Вода, колкото да покрие плодовете. Захар не беше необходима.Може да се подслади с агаве нектар или друг подходящ заместител на захарта.Плодовете се варят, докато омекнат. Прецеждат се през гевгир, като леко се притискат.
* желатин -на всеки 500 мл течност се предвижда по 10 г желатин
* студена вода-за всеки 10 г желатин по 3-4 с.л.
* резенчета праскови
* разбита сметана с малко бадемова есенция
* бадемови бисквитки, натрошени


1.Желатинът се накисва със студена вода.
2.Разтваря се в горещия плодов сок
3.Получения сок с разтворен желатин се налива в чаши.
4. Нареждат се парчетата праскова.Ако ви е трудно, докато сока е течен, изчакайте момента, когато сока придобие гелообразна консистенция.

 

5.Малко преди сервиране се разбива сметаната, като добавите капка бадемова есенция.Шприцовате или просто поставяте с лъжица. Поръсвате с натрошена бадемова бисквитка.