събота, 29 декември 2012 г.

Честит Рожден Ден, мила майчице! Торта с манго, кокос и бадеми

Честит рожден мила майчице!
Бъди здрава и щастлива!
Нека има радост в очите ти и светлина в душата ти!
Нека се сбъдне мечтата ти!
Сърдечна прегръдка!

Днес майка ми има рожден ден и тази торта е за нея. Може би някой ден ще се вдъхновя да и направя торта с цветя- някакви летни, каквито тя много обича и отглежда с голяма любов.Но тази година вдъхновението ми е на зимна тематика.След малко отиваме да празнуваме и утре, когато направя снимка на парченце от тортата, ще спася поне моето...:) ще напиша рецептата.
Тортата е с манго мус, кокос, бонбонките отгоре са познатите ви вече картофени, но полети с бял шоколад, някои от тях са поръсени с бадемови листенца, каквито има и в крема.Други съм оваляла в златен брокат, а тези оранжевите, не разбирам как станаха такива, това е бронзов дъст, и много приятно  блещукат , но на снимката, това изобщо не се вижда. Самата торта е напръскана със сребърен ядлив спрей.



Парченце от тортата:



понеделник, 24 декември 2012 г.

Леща с джинджифил, синап и кимион за Бъдни вечер- Коледен Календар -Ден 24-ти


                         С пожелание за уютна и спокойна Бъдни вечер!
                   Много топлина и светлина в домовете ви!
                        Пожелайте си нещо! Сбъднете мечта!
            Почувствайте вълшебството на споделената радост                                и топлината на семейството!

Освен сърмичките, които ви показах вчера, приготвих и леща. предпочитан начин да готвене през последните години е по тази рецепта, която знам от кулинарно предаване, където гост беше жена, която практикува йога. Много ни допадна, а и който я е опитал, също много я харесва.Приготвянето е бързо, а е необичайна, ароматна и много сгряваща. А щом йогите, я похапват значи е и здравословна.


Продукти:

* 500 гр. леща
*  50-60 гр пресен джинджифил-нарядан на парченца
* 4-5 домата
* голяма китка магданоз
*1 с.л синапени зрънца
* 2 ч.л. кимион -семена
* 1 ч.л. смлян кимион
* 1 ч.л. черевен пипер или чили, ако обичате по-люто
* 2 ч.л. куркума
* вода за варене на лещата
* 50-60 мл слънчогледово олио



Приготвяне:

1. Слагате лещата с куркумата в тенджера и я заливате с вода, колкото да я покрие. Сварявате на тих огън , като наблюдавате дали е сварена или дали водата не е свършила.Ако искате по-гъста леща не доливайте по много вода.
2.Поставете прахообразните подправки в една чашка , а в друга зрънцата.Пригответе доматите, като ги нарежете на кубчета. Може да се използва и консерва от зели  или пасирани домати.
3 . В друга малка тенджерка сложете олиото да се загрее.Поставете джинджифила и леко разбъркайте, добавете семената и когато започнат да пукат добавете прахообразните подправки.Разбъркайте. Тъй като те бързо изгарят, веднага изсипете в тенджерката доматите.Разбъркайте, намалете огъня и оставете за около 5 минути да покъкрят.
4. Ако лещата е готова изсипете при нея  ароматната смес. Оставете да обединят аромати и вкусове за около 10-15 миниути. Нарежете пресния магданоз.
5.Сервирайте гореща или студен, поръсена обилно с магданоз.Аз лично я предпочитам гореща.


Това е много бързо и много вкусно. Важно е когато започнете да готвите, всички подправки да са готови до вас.


неделя, 23 декември 2012 г.

Постни лозови сарми с орехи и стафиди - Коледен календар - Ден 23 -и - Meatless grape leaves stuffed with walnuts and raisins



Тези сармички са едни от любимите ни постни, сред всички други с различни плънки. От  няколко години винаги са сред  традиционно приготвяните за Бъдни вечер .Тъй като много хора, които са ги опитвали ме питат как ги приготвям,  по-лесно ми е да ги напиша тук, отколкото да обяснявам по отделно...:) .Зелените, сливи, които се виждат на снимките, са специално брани и замразени за целта. Самите лозови листи са леко киселички, но сливите също добавят своя вкус.Който е правил сарми, знае, че рядко се случва плънката и листата да са точни като количество едни към други. Остава или плънка или листа.Това зависи от количеството плънка, което завивате във всяко листо, както и от големината на листата. Ако ми останат листа- ги замразявам, ако ми остане плънка я разпределям между сърмичките.Ще дам количествата, измерени с чаша и лъжици. Няма значение от големината на чашата, важно е да използвате една и съща, като мерите ориза и водата.

Продукти:

* 1 ч.ч ориз, аз използвам Балдо
* 3 1/2 ч.ч вода
* 1 глава жълт лук
* 1/2 ч.л. сол
* 1/2 ч.ч стафиди
* 1 ч.ч по-едро счукани орехи
* 1/4 ч.л.  канела
* 3/4 ч.л. смлян черен пипер
* сушен джоджен
* сушен или пресен копър
* шепа зелени сливи
* 1/3 ч.ч олио и допълнително за печенето на сърмите
* консервирани лозови листи-около 1 буркан


Приготвяне:

1. Лукът се нарязва на ситно и се сотира в нагрятото олио. Когато стане прозрачени крайчетата му леко започнат да се карамелизират се добавя ориза. Разбърква се през цялото време, докато започне да става бял.Наливат се 3 чаши от водата. Когато заври, се посолява. Тенджерата се покрива с кърпа, поставя се капака и котлона се изключва. Оставя се така захлупено 40 минути.
2.Откривате капака и виждате, че водата се е поела от ориза. Поръсвате подправките, добавяте стафидите и орехите и разбърквате.
3. Листата се поставят с лицевата страна навън. Т.е. вие слагате плънката върху долната- по-светла и груба страна на листа. Според големината на листа се слага по една до две чаени лъжички плънка.Плънката се поставя в началото на листа-там където е била дръжката на листото. Завива се веднъж напред, а после сгъвате от двете страни навътре. По-нататък навивате като рулце до края на листото.

4. Сгънати по този начин, всички сармички се нареждат в керамичен съд. Поливат се останалата водичка. Поставят се зелените сливи между сармите, не е необходимо да ги размразявате. Поръсват се отгоре с олио и се поставят във фурната.Фурната е загрята предварително на 160 -170 градуса. Пекат се докато водичката се изпари и сармичките се запекат. Ако искате, може да ги покриете с няколко големи листа и да добавите още малко вода, ос обено, ако листите ви не са много фини, ще им трябва малко по-дълго време. Някои хора, майка ми на пример прави сърмите винаги в тенджера, но обожава моите ....:)Дори приготвени по една и съща рецепта, печените сърми имат друг вкус.
По принцип сармите поднасям с гъсто кисело мляко с копър, но на Бъдни вечер ги сервирам без тази добавка.


Един от десертите, които ще направя са

Баклавички с локум

 Като по-лек вариант мога да ви предложа  

Тарталети без печене с крем от манго и лайм

събота, 22 декември 2012 г.

Фъстъчен крем-пай в чаша - Коледен календар ден -22 -и

Чудех се какво заглавие да сложа на този десерт. Кулинарията е стигнала до етап, в който се заимстват елементи от различни национални кухни, има вече сладко суши, сладки супи, вегетариански  хайвер-благодарение на молекулярната кухня... Вкусове, аромати, аранжиране на известни десерти, дават имена на други, приготвени с различни продукти, но напомнящи оригиналния десерт или ястие; десерти, които традиционно се приготвят в тави, с печене или без, се поднасят в чаши.... Това е и забавно, ако има идея. А заглавието е важно, защото е първото нещо, което предизвиква интереса, някакви асоциаци и дава  представа за приготвеното ястие или десерт. За десерта, който направих реших, че това име най-точно показва какъв е. Има хрупкава основа от бисквити (спестих маслото) на дъното. Крема е от крема сирене-типичен за чийзкейка, и по тази причина се чудех- Фъстъчен чийзкейк ли да бъде или Фъстъчен крем пай.Един от задължителните елементи на чийзкейка, независимо дали е с термична обработка или не, е да има някаква заливка отгоре- слой желирани плодове или богат топинг- карамелен , шоколадов или с плодове. А това, което направих аз, е с разбита сметана и поръсени шоколадови стружки-идеално допълваща фъстъчения вкус.

Когато се връщам от работа, а децата от училище, сме адски гладни, имаме нужда от бързо зареждане...-аз за да имам сили да приготвя вечерята, а те, защото са супер изтощени от умствена дейност...:) Често изхрупваме по някой зеленчук, но най-често сушени плодове или бисквитка намазана с нещо. Тъй като винаги има фъстъчено масло, крема сирене, бисквити и шоколад, похапваме по една на бързо. Този същия вкус е и в тази чаша...:)


 Продукти:

    * 200 г фъстъчено масло
    * 100 г крема сирене
    * 60-80 г пудра захар
    * 200 мл млечна сметана
    * около 20 какаови бисквити

    * настърган шоколад, фъстъци за декор

Начин на приготвяне:

    1.В голяма купа, сложете крема сиренето и разбийте. Добавете на части фъстъченото масло, като разбивате след всяко добавяне. Целта е да се получи много гладка смес.Добавете пудрата захар и отново разбийте.
    2.Разбийте сметаната на твърди върхове.Отделете 1/3 от количеството за украсяване отгоре, а останалата внимателно добавете към фъстъчената смес.

    3.Натрошете бисквитите в пликче с помоща на дъното на стъклена бутилка или чукче за пържоли или блендирайте.
   4. Разпределете бисквитените трохи в чашите и изсипете фъстъчената смес.Шприцовайте сметана и посипете с шоколадовите стърготини и евентуално с фъстъци.
    5.Поставете десерта в хладилника до момента на поднасянето. 



Няма и 15 минути и сте готови! Може да намалите количеството захар или да замените с подходящ за вас подсладител.На мен 60-те грама са ми добре-фъстъченото масло не е сладко, крема сиренето също.Хапвам десерта с чиста съвест . Може да поставите в подходяща чаша, която има капаче и да вземете в офиса.



петък, 21 декември 2012 г.

Кокосова тапиока с конфитюр от ананас -Коледен календар - Ден 21-ви


Преди време в бг мама бях попаднала на снимка на десерт с тапиока, бях заинтересована какво представлява и откъде мога да си купя и след известно време позабравих ....като не виждам по магазините...Някъде  в съзнанието ми се беше загнездила обаче мисълта за нея...след около година имах щастието да попадна на магазина на фирма Сокони и разбира се, че като видях тапиока веднага си купих, отново обаче не оставаше време да изпробвам нещо, исках да съм подготвена и да направя нещо специално. Прехвърлях си я  в шкафа...докато един ден реших, че е дошъл и нейният ред.Започнах да чета  какво представлява тапиоката. ..какво и как да приготвя. Все попадах на някакви рецепти от вида "варите според указанието на опаковката".Това рецепта ли е? Веднага гледам на моята-сигурно е единствената, на която няма указания, като на спагетите например...След всичко прочетено, което между другото някак си противоречеше- имаше съвети за предварително накисване- от 1/2 час до 12 часа-голяма разлика нали?! Варене направо в мляко, като се внимава да не загори и се бърка....(Варене в мляко- варила съм и картофи в мляко, съпругът ми си вари веднъж фиде в мляко, така било в детската градина...! Естествено нищо не се получи) просто нямаха сваряване.... Реших, че ще пробвам и сама ще стигна до желания вариант, още повече, че никога не съм яла и дори не знам какво представлява. И добре, че не съм опитала в мляко да я варя-не ми се мисли какво би ме очаквало...:)Да не се отплесвам все пак... На опаковката пишеше, че служи за сгъстяване на супи и кремове. Веднага помислих, че вероятно има неутрален вкус. НО на английски имаше малко повече инфо-че трябва да изплакне след накисването и да се свари добре,  а в нета някъде видях, че несварена, тапиоката е токсична, което леко ме шокира, но при положение, че е широко използвана в тропическите страни като високо енергийна и питателна храна... Дозата беше минимална и то, ако не е  добре сварена. Реших, че първо ще ям аз и след няколко часа, ако няма летален изход екперимента ми, ще нахраня и другите...:)Ако това го прочете някой, който цял живот е ял тапиока, сигурно ще умре от смях...Та тапиоката се добива от корените на растението маниока. И инфо на английски.

 На снимката се виждат белите перлички, приличат на стириопорени топчета. И така започна моя екперимент- отворих тапиоката, изсипах малко в една тенджерка и се сетих, че ако всичко е ок, ще трябва да пиша рецепта и извадих везната, тетрадката и изтеглих 100 гр. Ами оказа се много малко, ами ако ми  хареса...хайде още 100 гр. Покрих с вода и още 2-3 пръста отгоре-за през ноща.На другия ден старателно измих, докато водата не стана абсолютно чиста, без следи от нишесте. Поставих на слаб огън и започнах да гледам и бъркам. Между другото, непрекъснато доливах вода- спрях да меря, просто като се сгъсти и усетя, че ще започне да се захваща на дъното, наливам вода. Перличките започнаха да губят белия си цвят и да стават прозрачни.  Но да запазват формата си.Това ми се видя много интересно и очарователно-безброй малки прозрачни топчета. И много полупрозрачна маса от нишесте наоколо, която загрозяваше хубавите ми перлички.След като се свариха- т.е. не остана нито една бяла перличка, евентуално носител на цианид, цялата тази маса аз старателно измих в една голяма цедка- като цедка за чай.В гевгир няма да стане, тъй като перличките ще минат през отворите. Интересното е, че почти не сменят големината си ,както ориза например или като останалите варива.
И така добре измитата тапиока сложих в две тенджерки. В едната налях кокосово мляко, а в другата соево.Веднага реших, че ще направя веган десерт и това ще е новото нещо, което ще предложа на моя зет, когато ми дойдат на гости.Отново на къкрещ огън варих малко, колкото леко да се редуцират млеката.Зрънцата обаче пак започнаха да отделят нишесте.Но и се овкусиха. Кокосовото стана-ммм-много вкусно. Подсладих с агаве нектар.Може и с мед и разбира се със захар. Готовите кремчета насипах в чашки.
Досега описах всичко, както го направих, рецептата ще има ориентировъчни количества, към които да се придържате, ако решите да изпробвате тапиоката и да се доверите на моя опит.

Продукти:

* 100 гр. тапиока перлички
* вода-според нуждите,имайте готовност да доливате
* 200 мл.кокосово мляко

За конфитюра:

* 1 консерва ананас
* 100 гр. захар  
Блендирате компота, за да станат парченцата по-малки.Изсипвате компота и захарта в тенджерка и варите на бавен огън докато се редуцира течността и заприлича на конфитюр. Ако искате може да не добавяте захар, а да добавите пектин и да варите за по-кратко време. Пробвала съм и двата варианта.

*  шам фъстък за декорация и гарнитура
* няколко кумкуата
* няколко клонки мента


Приготвяне на кокосовата тапиока

1.Накисвате перличките за една нощ-12-15 часа.
2.Измивате старателно на другия ден- до чиста бистра вода. Поставяте в тенджерка, покривате с вода- поне 3-4 пръста над зрънцата. Слагате на бавен огън и бъркате като закъкри. Когато се сгъсти, доливате вода и продължавате да варите и бъркате.  Варенето продължава докато не остане нито едно бяло топче. Всички трябва да са абсолютно прозрачни.
3.Наливате студена вода в тенджерата и прецеждате през цедка. Повтаряте процедурата с плакненето, докато отмиете сгъстената нишестяна маса и останат само топчетата. Така направих аз. Вие може да решите да използвате с отделеното и сгъстено нишесте.
4.Връщате перличките в тенджерката, измита от останалото нишесте и  наливате кокосовото мляко. Варите на тих огън докато се посгъсти кремчето.Въпреки старателното измиване, отново се отделя нишесте.Подслаждате с агаве или мед . Може и да пропуснете. Конфитюра с който ще поднесете достатъчно ще го овкуси.Насипвате в чашки, слагате по 2-3 лъжици ананасов конфитюр.Поръсвате с шамфъстък и забождате по един кумкуат на клечка за зъби или коктейлна клечица. Отгоре втъквате клончето от мента. Разполагате с един много лек и приятен десерт.
Може да се яде и леко топло.Ние у дома ядем и пудингите и малебитата и млякото с ориза леко  топли, така че, както решите. 
 





Ще бъдете очаровани.

четвъртък, 20 декември 2012 г.

Homemade Cadbury's Crunchie Bar -Коледен календар Ден 20-ти







Първо да се извиня, че заглавието ми е на английски, но, ако го бях превела ми се струва, че никой нямаше да разбере за какво става дума.
Любовта ми към този десерт на Cadburys -Crunchie е както се казва, любов от първа хапка ....та до днес.



Това, че не се продава в България и редките ми срещи с него, ме накараха да търся начин да си го направя сама, четейки съставките и ....докато един светъл ден видях. Гордън Рамзи да го приготвя за един свой десерт :

Млечен десерт с " пчелна пита" на Gordon Ramsay 

Реших, че може и вие да харесвате този десерт, ако сте го опитвали и да искате да си го приготвите  у дома, а ако не сте, ето повод да си го направите.А приготвянето му е много, много бързо. В поста по -горе съм сложила линк, към видеото с Гордън Рамзи.



Продукти:

* 1 чаша захар
* 2 супени лъжици мед
* 2 супени лъжици златен сироп



 Златния сироп може да се замени с глюкоза. А може да се купи от магазини Сокони-във Варна и София.
след това

* 1 супена лъжица сода бикарбонат
* шоколад (аз използвах черен Нестле, оригиналният десерт е с млечен шоколад)


Приготвяне:

 1. Пригответе тавичка с квадратна форма  с приблизителни размери 15*15 см. Формата няма значение, важно е да не е много голяма, за да бъдат крънчитата ви по- дебелички.Намазвате я с масло и застилате с хартия плътно по стените. Оставяте настрана. Наистина е важно първо да приготвите формата.


2.Поставяте първите 3 продукта в голяма тенджера. Вижте моите снимки и ще разберете защо е необходима голяма тенджера, а най- важното е вие да сте до нея неотлъчно....да не кажете, после че не съм предупредила....:)Поставяте на котлона и с постоянно бъркане на слаб огън  разтопявате захарта. Засилвате огъня докато сместа стане кремообразна и започне да образува пяна и балончета. бъркате и варите още 4-5 минути. Нищо не хвърчи и не е опасно.

 

 3. В този момент слагате содата и разбърквате . Махате от котлона. Ефекта е този от долната снимка- горещата течност става като лава - изключително бързо.






 4. Изсипвате веднага в подготвената тавичка.



5. Поставяте във фризера. НЕ НАВЪН, където вали сняг и е влажно.
6. Изваждате и начупвате на парченца.
7. Стопявате шоколада и потапятяе парченцата от всички страни с помоща на вилица. Поставяте на кухненска хартия да се стегне шоколада. 

Готово- имате си вкусна карамелена хрупка!





сряда, 19 декември 2012 г.

Тофи бонбони с меласа- Коледен календар -Ден 19 -ти



Това са едни от най-вкусните тофи бонбони, които съм хапвала.

Направо към рецептата. За всички продукти съм написала от къде могат да бъдат купени. Всички могат да се използват в много други рецепти, така че няма да съжалявате, че сте си купили, а и си заслужават.Освен това не са скъпи.

Рецептата е от английска книга, която ми подариха моите добри приятели Галин и Джинка. Благодаря ви!

Продукти:

* 125 г краве масло и допълнително за мазане
* 30 мл - 2 с.л. ябълков оцет
* 100 мл меласа (black treacle)
* 200 мл златен сироп (Golden syrup) или глюкоза
* 400 г тъмна захар- мусковадо
*1/2 ч.л. сода бикарбонат

Приготвяне:

1. Намаслете  квадратна тава с приблизителни размери  20/20 см. Покрийте плътно с хартия за печене.Добре е хартията да излиза извън стените на формата, това ще улесни изваждането на бонбоните.
2.Подберете по- висока тенджера, доста по-голяма спрямо количеството на съставките. Стопете маслото на слаб огън и добавете меласата, захарта, златния сироп и оцета. Бъркайте внимателно докато се стопи захарта и се получи еднородна   смес.
3.Увеличете температурата до умерена температура.  При мен 6,5 от 9 степени.Бъркайте докато сиропа се сгъсти и започне да образува мехури. Около 5 -6 мин.Ако имате термометър -154 градуса
4.Махнете от огъня и веднага сипете содата, като разбъркате. Внимавайте! Течността заприличва на лава и се надига стремително нагоре.
5.Изсипете сместта в подготвената тава и оставете за около 30 минути да се охлади. Нарежете с нож, например за пица, парченца, колкото искате големи.Когато правите това, сместа е още мека.

6. Оставете да се охлади за няколко часа.Тук е необходимо да подчертая, че не трябва да изваждате тавата да се охлажда на вън, защото влагата ще се отрази зле на бонбоните.Важно е те да бъдат на сухо място.След няколко часа начупете бонбоните по очертанията , които сте направили. Завийте в хартии или целофан и приберете в херметически изолирана  кутия.Не е необходимо да държите на студено.



Ще бъдете очаровани от вкуса на тези тофи.




Сега за продуктите:


                              Меласа-black treacle ,


                                                 Златен сироп-Golden syrup 

може да купите от магазини "Сокони"-Има във Варна и в София. Освен това, хората организират изпращане на продукти по пощата или с куриер.В магазините има много индийски подправки, хлебчета и сосове, напитки- като например джинджифилова бира....:)

   Аз я купувам винаги от Билла- на щанда, където стоят  видовете захар.В Била може да се намери най-евтино.

Рецепти, в които използвам тези продукти:

Джинджифилови човечета-Коледен календар - Ден 10-и

Бананови мъфини с хрупкав орехов топинг и ромова поливка

Пълнозърнест кекс с касис и лавандула - дъх на лято, на поле ...и гора.Усещане за селска къща и спокойствие...

Джинджифилови къпкейкчета с лимонова чийзкрем глазура - Ден- 5-и

Gingerbread man бисквитки - Коледен календар - Ден - 19 -ти

 

 

 


вторник, 18 декември 2012 г.

Маслени портокалови бисквитки с орехови целувки- Коледен календар - Ден 18 -ти


Тези бисквитки са изключително крехки и вкусни, топящи се в устата....Рецептата е адаптирана от немско списание.Много ми  приличат на американските Melt in Your Mouth  Shortbread .В оригиналната рецепта бяха с кръгла форма и декорирани с шоколадово копче. Аз реших да ги украся със сушени червени боровинки и шамфъстък. Освен това, част от брашното замених с нишесте. Приготвянето им е много лесно и бързо.

Продукти:

* 125 гр студено масло
* 75 гр. пудра захар
* щипка сол
* настърканата кора от един портокал, старателно измит
* 120 гр. брашно
* 30 гр. нишесте

За ореховите целувки :

* 75 гр. смлени орехи
* 1 яйчен белтък
* 65 гр. захар

за декорация:

* сушени боровинки
*  шамфъстък


Приготвяне:

1.Поставяте пудрата захар в блендера. Нарязвате маслото на парчета и поставяте също в блендера. Добавяте портокаловата кора. Затваряте и блендирате. Добавяте нишестето и брашното и отново пускате блендера.Изваждате сместа и оформяте на топка.Поставяте между две кухненски  хартии и разточвате.Ако междувременно тестото се е стоплило и започнало да лепне, сложете го с хартията във фризера или на вън, в момента е студено.НЕ добавяйте брашно.Ако работите бързо и в стаята не е много  топло, няма да се наложи да охлаждате допълнително.От разточеното тесто нарежете плочки. Нарязвате с ножа за пица ленти с каквато искате ширина, а след това съответно оформяте дължината на бисквитките. Тъй като те се разширяват при печенето  е необходимо да се разделят. За да стане това по-лесно, поставих листа с разточените и изрязани бисквити във фризера. След 15 минути извадих и с помощта на широк нож прехвърлих всеки втори ред на друг лист. Престоя във фризера ми осигури абсолютно чисто прехвърляне.
2. Фурната се загрява на 150 градуса
3. Докато стоят във фризера бисквитите, направих ореховите целувки.Белтъка се разбива на гъст сняг, добавя се захарта постепенно и се разбива докато се получи твърда лъскава маса.Добавят се смлените орехи и се разбърква.  Подготвяте се сушените боровинки и зелените шамфъстъчета.
4. С помощта на лъжичка нанасяте от белтъчно-ореховата смес върху всяка бисквитка и нареждате от украсата. Или както аз направих за по-бързо- сложих белтъчната смес в една торбичка, отрязах с ножицата 5 см отвор в единия ъгъл и шприцовах от сместа.
4.Поставяте във фурната и печете 30 мниути.
5. След изваждането с помощта на широк нож, прехвърляте върху решетка.


Не мога да кажа колко бисквитки се получиха,  защото още след първата тава започнах да ги унищожавам  - естествено трябваше да опитам, въпреки, че имах очаквания, и след това се започна, едно окусване, както казва моя син,  коя ми се видя нефотогенична, коя крива,...намирах на всяка една недостатък, за да има причина да я хапна....Все пак има още за детето..., това дето е вкъщи ...за другото, ще пека като се върне..:)



И така времето за приготвяне беше кратко-30 минути, печенето - 2 тавички по 30 минути, снимане -20 минути и постване -2 часа!

понеделник, 17 декември 2012 г.

Торта с рисувани птички - Cake with painted birds - Коледен календар - Ден 17-ти


Тази торта е за една много интересна жена, много жизнена, много енергична, много позитивна и със страхотно чувство за хумор.....Имах свобода в дизайна и вкуса на тортата. Тъй като професията й е свързана с много хора, които тя изслушва, реших да и направя торта с птичета и нали е зимна рожденчка добавих, различни по големина снежинки.Цялата торта е дъствана с перлена прахообразна бяла боя, за да блести, като току що навалял сняг....Пожеланието, (надявам се да го разчетете)  е в тази форма, за да символизира продължителността на пожеланието във времето. Надявам се да й допадне. Свикнала съм да рисувам с водни бои, обожавам ефекта на ефирност, прозрачност, и преливане, но на фондан рисуването и постигането на този ефект е малко по-сложно. Освен ефекта, за който говоря, за захарното тесто, което трябва да е засушено, за да може да се рисува, а и да не е поресто...ръката непрекъснато е в неестествен наклон- не  е като да рисуваш на хоризонтална повърхност или статив... Харесвам как се получи тортата, всъщност, ако не ми харесваше щях да я правя  докато ми хареса....:)  Блатовете са  светложълти, редени хоризантално, като съм редувала два пълнежа. първият е манго с портокалово сладко-много вкусно, много! :) Вторият крем е маскарпоне, сметана и крема сирене. Получи се страхотен ароматен, слънчев вид при разрез, в контраст със студеното външно излъчване.Тортата е с размери - височина 12 см, диаметър-21см. Изпекох 5 блата, които разполових и след всеки блат, редувах кремовете.


Продукти:

 Продукти за блатовете:

* 24 яйца-разделени
* 4 чаши захар
* 4 портокала-само настърганата кора
* 6 чаши брашно
* 24 с.л олио
* 24 с.л. гореща вода

 



Приготвяне:

Разбивах яйцата на 4 пъти по 6 броя. Заделях по малко от всяка доза и изпекох още един блат.
1.Разбиват се белтъците на сняг и се прибавя по малко захарта.Разбиването продължава докато сместта стане гъста и не пада от бъркалката.Един по един се добавят жълтъците , като разбиването продължава. Добавя се водата и се разбива непрекъснато. Добавя се пресятото брашно на няколко пъти, като се стремим да запазим въздушноста на тестото Сипва се олиото на няколко пъти, кората от портокал. Не спирате да разбърквате. Тук може да разделите тестото и да изпечете на два пъти или да изпечете един блат и след охлаждането му да разполовите.Формата е намазана с масло и покрита с хартия. Намазва се предварително с масло, за да прилепне хартията за печене плътно по тортената форма.Пробвате с клечка за зъби за готовност. Клечката трябва  да е напълно чиста при изваждане от блата.Изваждате от фурната и след нняколко минути изваждате от формата и поставяте на решетка.



Кремове за пълнеж на тортата:

Крем с манго и портокалово сладко,
Крем с маскарпоне, крема сирене  и сметана


Крем с манго:

* 800 мл пасирано манго
* 4 портокала-сок и кори сока (пулпата)от 4-те портокала с остъргани кори.
* 100 гр. захар
* 15 гр. желатин
* сока (пулпата)от 4-те портокала с остъргани кори.


1. Приготвих сладко от портокали по следния начин.Портокалите се пускат в купа с гореща вода за около минута, след това с четка и сода за хляб се почистват старателно и се изплакват. Подсушават се и кората се настъргва. Отстранява се с нож бялата част и парченцата се пускат в тенджерка със сока и захарта. Когато омекнат се пасират и към тях се прибавя настърганата портокалова кора.Вари се около 20-25 минути на къкрещ огън.
2.Желатинът се накисва в 3-4 с.л. вода и се разтваря в сладкото, което не е вече на котлона. Добавя се пасираното манго. Сместа се оставя да стегне на хладно, като от време на време се бърка. Готов е за използване когато придобие гелообразна консистенция.


Продукти:

* 1000 гр.маскарпоне
* 400 гр.заквасена сметана
* 200 гр. крема сирене Филаделфия
* 10 гр.желатин.



Приготвяне:

1.Накисва се желатина, и когато набъбне, се загрява докато се разтопи.
2.Разбива се маскарпонето, като към него се прибавят останалите съставки.
3.Добавя  се желатинът и се разбива. Тъй като останалите съставки са студени, кремът се стяга по-бързо от останалите.





 И разрезът!

Чудя се, защо никой не пише нищо за тази торта, А то -аз си я държа в че рновите. Влязох да сложа разреза и полузаспала не съм я постнала....:)