Медено- кокосова торта с феи. Честит Рожден Ден на моето малко/ пораснало момиче


Когато подхвана да правя някоя торта, дъщеря ми не пропуска възможността да коментира плановете за своята торта за рождения си ден. Очаквах какво ли не, само не и торта с феи. Като израз на това което ни вълнува е музиката, която слушаме. Ние минахме през черна музика, рок, реге, прочетохме толкова книги с вампирски истории, хобити, рисувахме вместо по стени по бисквити, някой ден ще ви покажа....И така, като изстреля това, аз не го взех много на сериозно, имаше време, толкова неща можеха да се променят....но тя при всеки удобен случай ми обясняваше подробности ...с растения и феите като истински, да са полускрити и растенията едва ли не да дишат и феите да пърхат с крила........Един ден, беше ходила за гъби и като се върна с голямо вълнение ми разказа, че може би е видяла някакво мъничко същество, което приличало на фея...Ясно беше, че тортата трябва да е с феи. Кой от нас е виждал фея!? Виждали сме в книжките, а тези които са писали за тях и са ги нарисували, те откъде знаят как изглеждат феите?!
Всъщност много се зарадвах на избора и  за торта с феи, и често се улавях, че мисля как да и направя максимално реалистична, като, че ли има такава реалност... ....все пак никой не е виждал със сигурност феи, но поне тя да я хареса....и така до деня на започване на тортата. Поръчката беше за кокосов вкус и се радвам, че се спрях на медената торта, която като престои 6-8 часа е перфектна за работа, може да си кълцате и моделирате както ви се иска.Много е вкусна, хапнах от изрезките, добре че спрях, за да донаправя дървото, а допълнително удобство е, че можете дълго да работите върху нея без да се налага през половин час да слагате в хладилника.
Изпекох кръгли блатове, с концепцията да направя дънер, но какво щях да сложа на дънера?- седянка от феи....не можах да си представя нещо интересно и се отказах. Обмислих да направя от изпечената и вече добре споена торта една голяма гъба с врати и прозорци, но се отказах и от този вариант.Обикаляйки терасата погледа ми спря на саксиите, в някои от тях има малки фигурки, малки саксийки, камъчета и реших да направя един малък микро феишки свят в саксия. Оформих тортата като я скосих в долната част. Не е идеален екземпляр на грънчарското изкуство, но си я харесвам. Оцветих фондана в теракотен цвят, дъствах с бяла боя и малко кафява и се получи досущ като използваните ми саксии.

 
Дървото направих от оризон, слепен с маслен крем. Дооблицовах го с изрезките, които буквално използвах като мазилка и облепих с кора от фондан, която с ножче оформих за релеф. Получи се малко като бонзай :)....На два от по-дебелите клони закачих люлки, които даже се люлеят...  

 
 Над едната люлка има птиченца, които пеят



Тортата е по тази рецепта. А крема е от:
 400 мл кондензирано подсладено мляко
400 гр. заквасена сметана
200 мл млечна сметана
250 гр кокосови стърготини

Всички течни състваки се разбиват и се добавят кокосовите стърготини. Получи се много вкусен крем.По влажен е, но така и трябва да бъде. Блатовете се овлажнавят и след престой от поне 6 часа в хладилника е перфектна за хапване.


Неви много ги хареса...В едната хралупа сложих едната феичка- тази, която говори с водното конче, охлюва и калинката.  


 Направих гъби- като истинските, но тя поиска червени с точки, като в приказките...за това има и такива. Въобще всичко е по- желание на "клиента" :)



Ако не сте надниквали в птиче гнездо, сега имате възможност...само перушини няма :)
А ако сте надниквали, ще кажете, моето доколко прилича...:)




А една от феите няма крила. Версиите са две. Тъй като е леко тантуреста, е, или бебе, на което още не са му поникнали транспортните средства или са свалени защото е напълняла и за момента се придвижва с подскоци от люлката.

 
Има и една брюнетка.



Другото блонди ми е една от любимките.Тя е феята-крака...Дето се казва краката започват от врата...:) всъщност има и тяло, но понеже е с мини рокля....Всъщност е много елегантна...




И най любимата ми -в бяло.



Има ли  феи! Аз вярвам, че има. Също както вярвам в доброто и в положителната енергия, в силата на мисълта. Това, че не виждаме нещо, не можем да го докоснем, не означава, че го няма. Феите със сигурност, не изглеждат като моите, а имат по-дискретна външност, сливаща се с мястото, където живеят.




Толкова неща написах за край ....и изтрих. Звучаха ми ту поучително, ту горчиво и напълно неподходящо за празничния повод на тортата. Ако искате завършете вие....Как изглеждат феите, защо не ги виждаме ?

А  има ли ги?

Приятели, благодаря на всички, за красивите и сърдечни  пожелания. Дъщеря ми също е трогната от вниманието и отношението ви!

Ето и парченце от тортата :)



Коментари

  1. Бети, честит празник! Да е жива, здрава и много щастлива дъщеричката ти! Тортата е прекрасна и съм възхитена за пореден път от креативността, въображението и таланта, които имаш! Комплименти! Лично аз вярвам в съществуването на малки същества/феи, а твоите са много сладурски! Прекрасен празник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че вярваш във феите! И аз вярвам и някой ден ще видя, сигурна съм...
      Благодаря ти за красивите думи и сърдечните пожелания!

      Изтриване
  2. Бети, да ви е живо и здраво малкото пораснало
    момиче!
    Да расте щастлива и да е късметлийка!
    А ти си повече от невероятна!
    Чудесно си се справила!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря за хубавите пожелания!
      И за комплимента към работата ми!

      Изтриване
  3. Анонименянуари 11, 2013

    Бети ,следя редовно сайта и всички публикувани рецепти ,но този път няма да се здържа и реших да те поздравя ,потопих се за малко в този чуден свят ,може би и аз съм там н хралупката и подслушвам разговорите на феите ,моята фаворитка е пълничката фея с прекрасната лилава рокля -Успех !Темата е чудусна има ли наистина феи ?- ИМА -Паздрави Пепе Колева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Пепе! Толкова се радвам на думите ти! И на коментара ти!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  4. Мога само едно звучно "Оооооо" да кажа. Разкошна торта, толкова истинска и приказна! Да ти е живо и здраво момичето - какво да й пожелае човек, освен един приказен живот!

    ОтговорИзтриване
  5. Бети, мисля си, че в усмихнатите от щастие очи на твоята рожденничка се крие отговорът на въпроса, надникни и съм сигурна, че няма да имаш повече никъкви съмнения относно съществуването на феите. Изумителна торта! Усмивки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има, за мен няма съмнение.
      Благодаря,Стефи!

      Изтриване
  6. Като от приказка... Прекрасна торта!
    Да е честит празника на малката дама и ако има някакво съмнение в съществуването на феи, то нека вярва, че чудеса има и човек не бива да спира да ги търси и създава.
    Поздрави и весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гергана,благодаря сърдечно за прекрасното пожелание!

      Изтриване
  7. Бети,това не може да е торта,категорично НЕ!
    Очите ми не вярват,че това нещо е торта,която е ядлива и всичко или почти може да се хапне!
    И все пак ако е :))) как ще ви даде сърце да я разбутате не знам,но е УНИКАЛНА !
    Все съм гледала и виждала, но това е прекрасно,съвършено и много закачливо творение,пипнато до най-малка подробност,особено саксията и камъчетата - като истински!
    Мисля,че докато си я правила любовта към детето ти е преливала като вълшебен извор и затова си я изваяла толкова старателно и сполучливо!
    Много съм впечатлена,даже е слабо казано,но ти ме разбра!
    Да ти е здраво девойчето,да расте за радост на близките ,да има винаги поводи за усмивки и добро настроение!
    И само да ти отбележа,че в понеделник имаме среща,на същото място,18,00ч.
    Сърдечни прегръдки и весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Роси!
      Благодаря ти! Трогваш ме с думите си!
      Торта е и се яде- всичко, прашния калдаръм също- той е от марципан... в дървото, боднах за в секи случай един бамбуков шиш, защото тортата ще се пренася, а и да не натежи някоя от 6 грамовите феи..."Въжетата" на люлките са от тел за цветя, използвана в сладкарството и червените гъби са забодени с такава тел. Утре ще има разрез.Вкусничка е.
      И наистина темата на тортата ми допадна много, направо и благодаря, че си избра тази тема.
      Благодаря ти за чудесното пожелание!
      За понеделеник знам, но още не сме уточнили кога ще празнуваме рождения ден на баба ми, който е точно на 14.01.Бих искала много да се срещнем.

      Изтриване
  8. Бети, да е жива издрава дъщеричката ти! Да ви носи много радост и да изживее едно страхотно безгрижно детство!

    Тортата е уникална! Съвършена красота! Нямам думи!

    Прегръдки и поздрави, Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пети, благодаря ти за хубавите пожелания!

      Благодаря и комплимента за тортата!
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Бети, аз не знам какво да кажа???? Току що подготвях торта за моята дъщеря и хич даже и няма да ти я покажа;))))) Това тук е приказка, по-хубава и от най- хубавата действителност.
    Честит рожден ден на твоето момиче. Да е здраво, усмихнато и да му се получава всичко с лекота.
    Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, трогваш ме!
      А съм сигурна, че и твоята торта е страхотна! Ще е такава, защото си я правила от сърце, с много обич!
      Благодаря за страхотното пожелание! Ще и предам!

      Изтриване
  10. След твоята торта , вярвам ,че ги има !
    Да ти е жива и здрава рожденничката и нека вярва цял живот във феи !
    Златни ти ръце ,Бети ! Няма думи да кажа колко съм впечатлена ! Браво е малко !
    С прегръдка и пожелание за весел купон на рожденничката !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивана, благодаря сърдечно за пожеланията, за хубавите думи!
      Много ме радваш!

      Изтриване
  11. Анонименянуари 11, 2013

    Невероятна

    ОтговорИзтриване
  12. Анонименянуари 11, 2013

    Невероятна!

    ОтговорИзтриване
  13. Бети, какво по-голямо потвърждение за наличието на феи от тази торта...творението ти е уникално, не щипка любов в приготовлението и виждам, а лавина от обич и майсторлък. А подобни същества си има наистина, а който не вярва, да погледне тортата и да повярва! Да ти е жива и здрава дъщерята и винаги да си доставяте радост!Весели празници! Благодаря, че ми достави такова огромно удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика, аз благодаря за сърдечните пожелания и хубавите думи!

      Изтриване
  14. Уникална!Да е жива и здрава дъщерята и само радост да ти носи!Колкото любов й даваш и колкото старание при отглеждането даваш, да се връща при теб като уважение от нея!Нямам думи за тортата000!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соня,благодаря от все сърце за чудесните думи и пожелания!

      Изтриване
  15. Да е здрава и щастлива рожденничката!Всичко мога да очаквам от тебе,Бети-невероятна си!

    ОтговорИзтриване
  16. Бети, ти си феята за твоето дете, която се грижи за нея и я дарява с любов!
    Тортата е произведение на изкуството и кулинарията!
    Сърдечни поздрави за Неви, безгрижно детство и много приятели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, сърдечно благодаря!
      Много ме радваш с думите си!

      Изтриване
  17. Уау, Бети! Честит празник на теб и дъщеря ти!
    Тортата е УНИКАЛНА! Нямам думи :)
    феите... ги виждат само децата :) нали :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори!
      Мдааа-и няма значение на колко години са тия деца :) Нали?

      Изтриване
  18. Да ти е живо и здраво детенцето! Ако има феи, то ти си една от тортените:)

    ОтговорИзтриване
  19. Честит рожден ден на дъщеричката ти, Бети!
    Тортата е ВЪЛШЕБНА ПРИКАЗКА и явно феите са сред вас...
    Моите адмирации и
    сърдечни пожелания за здраве, много радост и щастие, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря за пожеланията!
      И за чудесния комплимент!

      Изтриване
  20. Официално!
    Това е най-уникалната и най-великолепна торта, която съм виждала напоследък и смело мога да кажа, че това не е истина! Бетинка, да ти е много здраво детето и да те слуша много и ти нея, аз повече нямам думи.
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, благодаря ти!
      Ще ме разплачете с тези коментари!

      Изтриване
  21. Бети,най-напред да честитя рождения ден на дъщеричката ти,макар и на патерици,но чак сега открих това произведение на изкуството!Друго не бих го нарекла.Представям си какво вълнение е било с тези приказни феи!А те наистина съществуват,вярвам в това.А който не вярва,значи няма въображение!Много здраве,щастливо детство на малката сладурка и повече красиви феи навсякъде около нас!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Таня за чудесните пожелания!
      Радвам се, че вярваш в съществуването на приказните феи!

      Изтриване
  22. Леле майчице! Това нещо яде ли се ?!!!
    Бети, искрените ми поздравления за тази изумителна красота, която си сътворила! Просто е невероятно! Толкова любов и творчество си вложила!
    Да ви е здрава, щастлива и с много късмет рожденичката!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даааа, яде се ...
      Благодаря ти за сърдечните думи!

      Изтриване
  23. Бети, закъснях за Рождения Ден, но от сърце искам да пожелая на дъщеричката ти много здраве, нестихващ стремеж към добро, щастие и да наследи твоите вълшебни умения! Тортата е разкошна, красива и зареждаща като приказка! Прегръдки и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не си закъсняла...празника продължава докато има пожелания!
      Благодаря ти от сърце за красивите думи!

      Изтриване
  24. Такова вълшебство виждам за първи път Бети! Невероятна красота която дори не смея да коментирам!
    А детенце….нека ти е здравичко, усмихнато и щастливо че има такава мама!

    А как изглеждат феите ли?? Аз тук виждам само една и тя се казва Бети:)Вълшебница си ти!
    Прегръщам те мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Дани, трогната съм!
      Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  25. Леле каква красота! Това е тортошедьовър! На малката сигурно много и е харесала :) Да е жива и здрава, весела и засмяна :)

    ОтговорИзтриване
  26. Честит празник на порасналото момиче!!!
    Да ти е много здрава,Бети,и нека винаги запази детското в себе си!
    Тортата е просто уникална!!!!
    Приказка,мечтата на всяко едно момиче!
    От всеки един детайл извира любов!!!
    поздрави и прекрасна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме,
      Благодаря за сърдечното пожелание!
      Много ме зарадва с думите си!

      Изтриване
  27. От момента, в който статията ми изскочи в блог-рола, търся време, за да я прочета и разгледам на спокойствие.
    Бети, създала си една феешка приказка, ама истинска! Няма да ти разправям колко пъти се връщах и гледах детайлите и им се радвах от сърце. Има толкова спокойствие и радост, и надежда тук...
    Пожелавам на твоята дъщеричка да сбъдне мечтата си, да се запознае с фея и да ни я нарисува. Било то и върху бисквитка :)
    Искрен поздрав,
    Вики

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Вики, сърдечно ти благодаря!
      Много ме зарадва!

      Изтриване
  28. Да ти е жива и здрава малката/пораснала рожденничка, да е много щастлива и много да ви радва! А тортата е приказно вълшебна, направо изумителна! Поздравления, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Emi-Krasi Vankova,
      Благодаря за сърдечните думи!

      Изтриване
  29. Уаууу, Бети, станах разногледа този път! Надминала си себе си с тази торта, уникална е! Не мога да и се нагледам, не знам колко пъти връщах публикацията отново и отново :))
    Да ти е жива и здрава дъщерята! Да бъде много щастлива, обичана и да постига мечтите си с лекота!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря,Пепи!
    Страхотни пожелания!
    Много ме радваш!

    ОтговорИзтриване
  31. Анонименянуари 14, 2013

    Бети, ти самата си една фея:)как да не повярва човек във феите! Уникална торта! Честит празник и бъдете здрави :)
    Юлия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Юлия, сърдечно благодаря!
      Подозирам, че ти си феята на цветята....
      Много мили думи!

      Изтриване
  32. Amazing, beautiful, incredible!!!
    Victoria Angus

    ОтговорИзтриване
  33. Tus trabajos son espectaculares, preciosos... felicidades
    ya me he quedado por aquí para disfrutar de tus creaciones
    Que Dios te bendiga

    ОтговорИзтриване
  34. Анонименянуари 15, 2013

    Поздравления за прекрасната торта. Да Ви е жива и здрава дъщерята.

    ОтговорИзтриване
  35. Бети!!! Да ви е жива и здрава рожденичката, много щастлива! Бети, тортата е приказна, пренесе ме в един свят, толкова красив, щастлива съм, че сподели повече снимки, за да и се насладя! Все едно гледам филмче и ми се иска да не свършва! Вълшебство!

    ОтговорИзтриване
  36. Благодаря ти,мила Кате!
    Мда, голямо снимане беше....Радвам се, че ти харесва и ти благодаря за топлия коментар!

    ОтговорИзтриване
  37. Анонименянуари 20, 2013

    Prekrasna e! Ste se vduhnovia za nesto podobno :)Moite torti ne sa chak tolkova tvorcheski...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлина,благодаря!
      Ще се радвам да видя твоята торта!

      Изтриване
  38. Ако не бяха последните снимки човек би възкликнал "А, къде е тортата?"
    Удивително изпълнение!Весело детство на малката рожденничка - фея, и на майка и - пораснала фея! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела,
      благодаря от името на двете феи!:)

      Изтриване
  39. А тази торта е една мечта, за всяко малко, а и пораснало момиче!
    Какъв замисъл и какво изпълнение!
    Браво!
    Много се радвам, че те открих!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сандра,
      благодаря! Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  40. Със закъснение, но от все сърце:

    Всичко най-хубаво за Твоята фея, Бети!

    И огромен комплимент за тортата! Прекрасна е! Страшно много ми харесва!
    Приказна е: и дървото, и птичките, и феите.. всеки малък, сладък и закачлив детайл, всичко е чудесно :-)

    Браво, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дими, трогната съм!
      Благодаря ти за сърдечното пожелание и за страхотните комплименти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  41. Леле влюбени сме в тази торта! Сега детето иска такава.Много е красива и сладка .А феите ти са толкова сладурски! Пожелаваме много позитивни емоции на твоето момиче и на теб феерия от нови идеи!
    Ина и Лина

    ОтговорИзтриване
  42. Ина,благодаря сърдечно!
    Ами мама ще на прави на детето :)

    ОтговорИзтриване
  43. Анонименюни 11, 2013

    Има феи, има... Ти си една от тях. :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря сърдечно за този коментар!

      Изтриване
  44. Нямам думи, дори и не бих предположила, че това са фей на торта и че всичко,което тук ни показвате от снимките е част от тортата, ако него бях прочета.Имате огромен талант ти най важното желание да сътворявате такива красоти,но какво ли не прави човек за своето дете само и само да го види усмихнато и щастливо.Ще се радвам ако ни показвате още ваши подобни шедьоври и същевременно да ни давате идеи какво можем да се опитаме да направим и ние като декорация, разбира се не толкова професионално.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи!
      Декорацията не професионална и мисля, че всеки би се справил, а и направил дори по-хубава. Въпрос на нагласа и желание.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни