Сарми от кисело зеле с праз, киноа, булгур и ориз - Stuffed sauerkraut(cabbage) leaves (SARMI ) with leeks, quinoa, bulgur and rice



Една от традиционните храни през зимата, а и в преходния  период есен-зима-пролет, за  всички българи е киселото зеле. Във всяко семейство се приготвят много ястия с него. Много популярни са както с месо-пиле, свинско, патешко, пуешко и постните- с ориз и с боб. Ястието, което ще ви представя днес, е с една все още нетрадиционна, а за някои хора, непозната съставка-киноа. В семейството ми обичаме ястия с кисело зеле и особено сарми.Приготвяла съм с  различни плънки. Откакто дъщеря ми има интерес към здравословни храни в кухненския шкаф, трайно се настаниха киноа, амарант, лимец, просо, различни брашна, семена, масла и ядки. Направих сармите с плънка от булгур, киноа и малко ориз.
На много места, може да се  прочете информация за киноата. Аз за първи път разбрах за нея преди години, търсейки безглутенови храни. Взех и опитах-просто я сварих вместо жито. Първият пакет беше приготвен по всевъзможни начини, всички, по подобие на тези с жито-приготвих ашуре, табуле, кълнове, салати, супи, просто сварена и поднесена със стафиди, мед и орехи. Допадна ни леко ореховият и вкус и разбира се полезните съставки, които нямат мирис и вкус, но знаеш, че доставяш на организма си.Съвсем накратко ще спомена някои от тях.

Киноа (Chenopodum quinoa)-Въпреки, че причисляват киноа към зърнените култури, тя е близък родственик на спанака, цвеклото и лободата.Принадлежи към семейство Щирови (Chenopodium) . Отглежда се в Перу, Боливия и Колумбия. Благодарение на превъзходните си хранителни качества, придобива все по-голяма популярност.Зърната на киноа съдържат незаменими аминокиселини и големи количества  фосфор и желязо. Сравнително големите количества на калций я правят особено подходяща за хора, които имат непоносимост към лактозата. Това, както и високото съдържание на протеини, лесната смилаемост, бързото приготвяне я правят особено ценна за веганите.


Ако трябва да се адаптира за безглутенов режим на хранене, булгурът може да се замени с просо, ориз, сварен боб или нахут. Ето и рецептата:

Продукти:
за около 40 бр сарми

* 1 средна глава кисело зеле, от която ще се използват само по-големите листа, подходящи за сарми.Останалата част накълцайте на ситно, поръсете с червен пипер, полейте със зехтин и хапнете на салата. Полезна и с високо съдържание на вит. С. 
* 1 голям стрък праз
* 100 гр булгур
* 100 гр. киноа
* 50 гр. ориз
* 100 мл. олио
* 1 ч.л. чубрица по желание
* 1 ч.л. черен пипер-прясно смлян
* 1 с.л. куркума
* 1/2 ч.л. чили по желание
* 600 мл. вода + 200 мл. за печенето


Приготвяне:

1. Празът се нарязва на ситно. В средно голяма тенджерка или тиган с дебело или незалепващо дъно се слага олиото и когато се загрее се слага нарязания праз. Бърка се докато се задуши, добавят се булгурът и оризът. Сместа се разбърква няколко пъти. Поръсва се чилито, черния пипер, куркумата. Отново всичко се обърква.Сипва се водата и когато заври, се добавя киноата. Тенджерата се захлюпва и се оставя да къкри на тих огън 15 минути. Изключва се и се оставя на котлона, докато цялата течност се поеме от зърната.


 2. През това време, се подготвят листата от зеле. Подбират се около 40 листа с еднаква големина. Отстранява се средната дебела част на листото. Аз разделях всеки лист на две, защото обичам по-малки сармички. Ако плънката ви се струва твърде пръхкава може да поръсите 1 с.л. овесено брашно. При по-нататъшното готвене то ще "залепи" зрънцата. Аз не съм използвала.Знам , че много хора слагат яйце и в лозовите и в зелевите сарми за спойка.Този съвет е евентуално за тях.


 3. Когато плънката е готова, се поръсва  с чубрица, обърква се. Всеки лист се разстила на твърда повърхност и в началото му се сипват 2 чаени лъжици плънка. Завиването започва като завиване на руло.После прибирате страничните части, все едно се оформя пакет и продължавате с оформянето на рулото.Сармите се нареждат плътно една до друга в глинен гювеч или керамична тава. Налива се чаша вода, поръсва се отгоре с лъжица малко олио и се поставят във фурната да се готвят  при около 180 С около 2 часа под похлупак.Преди да извадите от фурната махнете капака и запечете за 5-10 минути.



 Сармите могат и да се сварят, но във  фурната придобиват по-различен, по-добър  вкус.


Коментари

  1. Бети, харесвам и булгур, и киноа!
    Последното ми приготвяне на киноа е предложението на Дени със сушени плодове, мед и портокалов сок!
    Страшно ми хареса за закуска :)
    И още една смес бих ти препоръчала, ако не си опитвала "кинори", в която освен бяла и червена киноа има нахут и сусам!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,
      като готова смес не съм използвала.Не съм виждала в магадините, от които купувам тези храни.Но като комбинация от вкусове ми е позната, защото често ги смесвам.
      Хубав ден!

      Изтриване
  2. Бети, напълнила си сармичките все с любими продукти;) А и много обичам сарми, а нямам нерви да ги навивам;)Прекрасна идея!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, радвам се, че ти допадат...А за навиването-аз танцувам ...с краката:)

      Изтриване
  3. Бети, чудни сармички си завила :) Много апетитни! Ето в какво ще се превъплати буркана с кисело зеле, който баба ми изпрати, благодаря! :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, сместа за плънка е вкусна дори без да я завиеш в зелеви листи.Но разбирам каква скъпоценност е това.Щом ние носихме в Германия буркани с листи... Всъщност там има един турски магазин- в града на братовчедка ми и после си купихме от там, но беше по-солено от нашето ...
      Благодаря аз!

      Изтриване
  4. Бети, много харесвам киноа, не съм правила сарми с нея, но непременно ще пробвам с някаква добавка! Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ми харесва рецептата! Сармичките изглеждат много сочни и вкусни! Хубава седмица, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ради, радвам се, че ти харесва!
      Хубав ден!

      Изтриване
  6. Сармички правих преди няколко дни, Бети, но традиционни, с ориз и кайма. Все се каня да опитам киноата, но все с намерението си оставам. И аз не знам защо! Да си призная по-ми харесват в постен вариант, но понякога ги правя с месце, за угода на момчетата.
    Твоите изглеждат прекрасни, наредени като войници и съм убедена колко ще са вкусни! Черпя се едничка!
    Късно е за лека нощ, сигурно спиш вече, та добро и усмихнато утро ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. У дома са големи любители на сарми със свинско или пуешко, но аз винаги си правя и за мен-постни. Лоиото е, че свършват първо моите :)
      А можеш да опиташ само сместта- много е вкусна!
      Ирма, благодаря за топлите думи!
      И усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  7. Ето още едно вкусно предложение за сармички.
    Поздрави, Бети, изглеждат страхотно! И как са се зачервили... Чудни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гергана, радвам се, че ти допада!
      Хубав и успешен ден!

      Изтриване
  8. Интересно предложение, Бети! Постни сармички с праз и ориз харесвам. Ще трябва да опитам и това предложение с добавка на булгур и киноа. Снимките са много апетитни!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря за топлите думи!
      по принцип използвам булгур за агнешко с ориз или табуле. Това беше едно хрумване, което много ни допадна.

      Изтриване
  9. изобщо не знаех тези неща за киноата, че била родственик на спанака... а и че е богата на калций. Хм, ще я включа в режима си.
    А рецептата със сарми изглежда страхотно. Изобщо, мн ми харесва как готвиш здравословно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вероник, радвам се, че ти е било полезно и интересно!
      Много зле ми звучи думата - режим :)
      А на мен как съчетаваш спорт и всичко останало!

      Изтриване
  10. Чудни и вкусни пашкулчета,Бети!Прекрасна комбинация!

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусно предложение! Фен съм на постните сарми, правила съм с булгур, с кафяв ориз и съм много доволна!
    Дано да намеря киноа - много съм заинтигувана от толкова интересни рецепти с нея.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има най-вече в био- или в магазините за здравослони храни.
      Радвам се, че съм предизвикала интереса ти!

      Изтриване
  12. Бети,и ти умееш да навиваш сармички и то много елегантно,я какви са строени и апетитни!
    С киноа не се познаваме,но иначе пък харесвам комбинацията ориз,булгур и просо,особено за пълнене на зеленчуци и сарми.Смятам,че и твоята версия би ми била много вкусна!
    Пълен с настроение ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. БЛагодаря, за комплимента,Роси!
      Просото, беше първото нещо, което опитах от т.н. безглутенови варианти и редовно го слагам в плънката.Опитай киноа, още повече, че е много полезна...
      Много усмивки!

      Изтриване
  13. Thank you for visiting my blog Chilli Pepper Travels. I love the look of your Cabbage Rolls, I have seen a whole head of sauerkraut in a turkish food store and may actually use it next time. Thank you for the inspiration.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни