Весели, цветни, празнични еклери - Cheerful, colorful, festive éclairs



Еклерите сами по себе си, са си празник.Хрупкави от вън, с вкусен, кадифен крем и вкусна карамелена или шоколадова поливка. Преди години имахме една Виенска сладкарница, в която сервираха еклерите полети с ванилов сос. Бяха прекрасни....
 Правенето им не е сложно, но наистина се изисква малко повече време- за тестото, за крема...Но ако искате да хапнете истински еклери си струва да приготвите у дома. Хубавото при тях е, че черупките могат да се направят предварително, сладкарския крем също.Аз не бях правила отдавна, и когато видях последния брой на Good Food, реших веднага да направя, като се възползвах от идеята за по-различна глазура. Ако някой все още не е надзъртал в списанието им, горещо препоръчвам да го направи веднага. Ще намерите много идеи за вкусни и красиви ястия, за всякакъв тип хранене и повод.Голямо вдъхновение са!


Еклерите са по рецепта на Good Food, а кремът е този, който обикновено правя.  Друго негово приложение може да видите в Мини тарталети със сладкарски крем

 Тяхната декорация беше в пастелни нежни цветове, аз избрах ярки наситени.

Продукти:

* 100 гр.масло
* 150 мл.мляко
* 150 мл. вода
* 200 г. пресято брашно
* 4 големи яйца
* щипка сол

Приготвяне:

1.Водата, солта и млякото се загряват до кипване, Добавя се маслото и се изчаква да се стопи- за целта е по-добре да го нарежете на парченца.Изсипва се цялото брашно при непрекъснато бъркане.Съдът се оттегля от огъня и с дървена лъжица се бърка енергично. Бъркането е в една посока, докато тестото се превърне в еднородна тестена топка. През това време тестото се охлажда.
2. Когато стигне температурата на ръката се прибавят едно по едно яйцата, при непрекъснато енергично разбъркване. Следващото яйце се прибавя едва, когато първото е напълно поето от тестото.
3.Загрейте фурната на 200 С или 180 С с обдухване.Подгответе две тави, като покриете с хартия за печене.
4. Поставете тестото в пош с объл накрайник-1,5-2 см или в торбичка, на която сте отрязали отвор в единия ъгъл. Моят накрайник е 1,5 см, стори ми се тънък и затова при шприцоването задържах изтеглянето на поша, докато шприцованата линия не достигне желаната ширина. Шприцовайте ленти, дълги 8-10 см, на разстояние поне 2 см една от друга. Печете около 10 минути на 200 градуса, а поосле, без да отваряте фурната на 160-170 С още 10 до 15 минути. Еклерите се надуват първите 10 минути и са готови, когато придобият приятна златиста коричка.
5. Аз ги пълня като отрязвам капачето- така побирам повече крем. Ако искате се възползвайте от съвета на списанието-брой 80
 

 За сладкарски крем :
   * 
1 чаша млечна сметана-200 мл

   *  1 чаша прясно пълномаслено мляко- 200 мл
  
*  ½ чаша захар на пясък около 50-70 гр
  
* шипка сол
  
* 5 яйчни жълтъци
   *
3 супени лъжици царевично нишесте
   * 
125 гр студено масло нарязано на кубчета
  
* 1 с.л. екстракт от ванилия или семенцата от една шушулка





 Приготвяне: 

1. В тенджерка сипете млякото и сметаната, както и половината захар. Загрейте на слаб огън  и бъркайте от време на време колкото да се стопи захарта. За предпочитане е тенджерата да е с дебело дъно или незалепващо покритие.Ако за първи път правите този крем, и съдът, в който ще го приготвяте не е с дебело дъно, по-добре е да го направите на водна баня.Въпреки, че  сгъстяващия елемент е нишестето, все пак внимавайте.

2. Междувременно,разбийте жълтъцине с останалата захар,  докато се получи пухкав бледожълт крем. Добавете царевичното нишесте, разбийте докато се смесят добре.


3.  През това време млечната смес е закъкрила. Към яйчната смес на тънка струя при непрекъснато разбиване добавете от горещата млечна смес-не повече от половината.Тази получена, темперирана смес изсипете обратно в тенджерата с млякото и непрекъснато разбърквайте със силиконова шпатула или дървена лъжица. Бъркането и къкренето продължават докато се получат балончета и сместта се сгъсти и стане гладка и лъскава.-Както при пудинга. Свалете от котлона и добавете ванилията и маслото. Разбърквайте докато маслото се стопи. Поставете свежо фолио, за да не хване коричка и оставете за няколко часа в хладилника.Когато вадите крема и отстранявате фолиото, внимавате да не падне кондензиралата пара в крема. За да не се случи това,  фолиото може да се сложи директно на повърхността на крема.


За украсата:

* около 500 гр пресята пудра захар
* различни сладкарски бои, аз използвах течни на  Wilton и Ameri Color
* малко фондан
* захарни бонбонки
* желирани бонбонки
* захарни перлички
* портокалов  ликьор
* ягодов ликьор
* ликьор касис

Първо подготвих украсата- фондановите цветчета, нарязах желираните бонбонки. 
Напълних еклерите с крем.
Разпределих захарта в купички и започнах да добавям съответния цвят боя и  съответстващ вкус ликьор. Наложи се и малко вода. Добавянето на водата става на капки и след енергично разбъркване. Глазурата трябва да е по скоро плътна, отколкото рядка.
С помоща на лъжичка намазвах всеки еклер и веднага добавях декорацията. От време на време се разбъркват глазурите, защото от въздуха започват да засъхват. По същата причина, ако поръсвате с нещо отгоре, го правете веднага след намазването, за да не се начупи глазурата. Ако се наложи да прекъснете работа, покрийте чашите или купичките с  влажна салфетка.

Ако обичате еклерите хрупкави, сервирайте веднага след като глазурата засъхне. Ако ги обичате меки е добре да престоят няколко часа.



Да ви е сладко!

Коментари

  1. Как хубаво ми става като видя нещо красиво и пъстро! Усмивки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен, Стефи!
      Радвам се, че ти харесват!

      Изтриване
  2. Ей, замириса ми на пролет! Прекрасни са, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С нетърпение я чакам и аз!
      Благодаря, Зори!

      Изтриване
  3. Колко са пъстрички,Бети!Би ми било съвестно да захапя подобен еклер-така красиво си ги облякла в тези пролетни дрешки!Много старание прозира в цялостното представяне,моите комплименти!Весел утрешен празник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря!
      Ако, знаеш колко бързо свършиха..!
      Хубав празник и на теб!

      Изтриване
  4. Много цветно и весело предложение, Бети! Приличат ми на рисувани камъчета :)За мен едно лилаво, ако може (това с маргаритката, която брои "обича ме-не ме обича :)) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, и на мен то ми е любимото!
      Благодаря, Елти!

      Изтриване
  5. Бети, толкова цветни и вдъхновяващи са, поздравления! Пожелавам ти прекрасен ден и страхотна празнична вечер на 14-ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Много весели и красиви еклери! Обичам ги преснички и мекички :) А така украсени не бях виждала никъде и идеята ти е чудесна!
    Голяма реклама направи Бети! Ще си купя този брой.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Харесва ми това списание, реклама - не знам....
      Наистина имат страхотни предложения, в крак с новите храни, оригинални съчетания, а бе готини са! Имам всеки брой! Обичам да разлиставм книги и списания с хубави снимки и с интересни рецепти.
      Подозирам, че ще започнеш да си купуваш редовно...:)
      Благодаря ти!

      Изтриване
    2. Бети, хубавите неща от уста на уста се разнасят! Аз съм си купувала няколко техни броя, но все с разлистването си останаха. Прекрасни предложения и снимки имат, но си предпочитам блоговете за вдъхновение :-)

      Изтриване
    3. А , така е да! Като се сетя като деца, как пишехме рецепти в тетрадката на майка ни, по имената на тези, които са черпили с нещо си....А за списанието-аз доста неща съм правила от техните. Обичам да седна на дивана и да го разгледам, да направя план за пазар. Или пък да седна в някое кафе и да си го разгледам, да избера нещо...Харесвам готварски книги и списания.

      Изтриване
  7. Прекрасни са!Пъстри,весели и закачливи ! Направо вдигат градуса на настроението и ме накараха да се усмихвам!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм те усмихнала!
      И благодаря за коментара!

      Изтриване
  8. Много весели еклери, Бети!
    Придърпвам си един :)

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, еклерчетата и аз ги набелязах :) Много са весели и твоите! Цветовете са ти се получили чудесно, харесват ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ми е интересно да видя твоите.
      Хубав празник утре!

      Изтриване
  10. Много са оригинални! Всеки еклер ми прилича на малко късче от една цветна полянка!
    Прекрасни са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Цели бижута. Колкото са красиви и вкусни, толкова да е прекрасен и празникът утре.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. ау, страхотни са! да си призная, ние имахме известни притеснения относно вида им... но няма да ги издам! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лоис, радвам се, че ти харесват!
      Аз гимнастиката с ваденето и дупчиците не направих и без това винаги ги режа отгоре. На мен ми хрумна друга идея за украса, но не намерих готини и достатъчно големи бонбонки.

      Изтриване
  13. Ей, откъде ги извади толкова ликьори, аз не пия....но пък ми се иска да сложа на еклерите..
    Дали ще успея да ги направя?! Толкова са красиви, много, много ми харесват!
    Дали ще намеря списанието?
    Вили Маринова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами, нямам ликьори изобщо у дома, но отидох в един бар и поръчах от трите ликьора по едно малко, и ако може да ми го сипят в едни шишенца, които си носех...Те се зачудиха, но им казах, че нямам място в шкафовете...и се усмихнаха..Ами, много пропс, много нещо...
      Вили, ще успееш- няма нищо сложно!
      Радвам се, че ти харесват!
      А списанието май свършва бързо, но виж по вестникарските будки-няма начин да не го видиш- с големи букви-GOOD FOOD.

      Ще ми е приятно да споделиш резултата.

      Изтриване
  14. Уха, Бети, страхотни са! Много веселяшки, а като знам как обичам еклери....
    Чудесен утрешен ден ти желая- дано е поне толкова цветен, колкото тези бижута!

    ОтговорИзтриване
  15. Ей, Бети, толкова е цветно, празнично и красиво при теб! Винаги ми доставя удоволствие да те посещавам, чета, разглеждам! Приказно, просто приказно!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  16. Аууу голяма красота :)

    ОтговорИзтриване
  17. Много свежи и красиви! Обожавам еклери, а тези носят такова цветно настроение, че няма как човек да не се усмихне! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Много колоритно ,красиво и празнично е при теб,Бети!
    Еклерите са разкошни и впечатляващи,поздравления!
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  19. Впечатляващо ефектни - слънчеви, цветни и усмихващи, Бети!
    Много красиво замислени и изпълнени,
    поздравления и хубав празник, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Страхотни цветове!
    Пролетта е дошла при теб, Бети :)
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  21. Бети, толкова красиви еклери не съм виждала, цветни и пъстри! Не мога да им се нагледам!:)Честити празници, Бети, наздраве за виното и любовта!

    ОтговорИзтриване
  22. Разкошни са, Бети! И преди съм го казвала - поредното ти произведение на изкуството!

    ОтговорИзтриване
  23. Прекрасно, празнично и толкова весело! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  24. Ехааа, създадоха ми страхотно настроение :). Обичам еклери и с удоволствие си придърпвам едничко:)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни