Личи, рози и ванилия-ароматен желиран десерт - Lychee, roses and vanilla-scented jelly dessert


У дома плодовите желетата, желираните десерти, бонбонки, дори солените желирани предложения имат своето място.Особено децата, много ги обичат. Когато бяха малки им казваха вълшебни гумени стъкълца.Приличат на стъклописи... Прозрачни, пропускащи светлината, ярки цветни, ароматни и меки- наистина вълшебни. Оставят приятна, ароматна  хладина в устата.


Днешният десерт, съчетанието на продуктите и текстурата е вдъхновено от моето усещане за аромат на рози в плода на личито. Фин и едва  доловим, като на изпита утринна роса от чашка на роза. Пили ли сте? Аз- да. Като деца прекарвахме ваканциите при бабите си. Едната ми баба, която е жива, и която обича цветята имаше много рози ...и сега ги има, но аз много рядко оставам лятото да спя там...Та сутрин ставахме, преди да се е вдигнала росата, отивахме в градината и пиехме роса от розите-имаше нещо приказно в това...дали от приказките, с които ни приспиваха или защото обожавахме да приготвяме с баба сладкото от рози и ароматния сироп...Нямам спомен, защо съм го правела, но тези малки ароматни капчици бяха като едно вълшебство...Понякога и хрупвахме по някое листо-свежо, ароматно и розово. После, понякога с по една пръчица побутвахме овцете, когато дядо ги изкарваше на улицата и ги поверяваше на овчаря...Баба вече е сварила млякото, ухае на печката..., Вечерното, вече заквасено и поохладило се, е на масата, с топлите питки,  закусваме... и после с каручката в гората, по пътя минаваме през миришещи на мащерка треви, събирахме сено и на обратно  .. ..О, къде се отнесох...но това правят розите с мен....
Ако искате вижте Лимонада от рози, малини и лимон


 Личи ( Litchi chinensis) е сравнително непознат екзотичен плод, който от няколко години се появява за кратко на пазара- всъщност само в големите хранителни вериги.От информацията на щанда с плодове, разбрах, че се отглежда в Южен Китай. Вечно зелено дърво. В Китай използват и семената като болкоуспокояващо. За съжаление все още не съм намерила конкретни данни за това.
Текстурата на плода, наподобява тази на зърно грозде, обелено от ципата и с почистени семки, може би е леко по-плътно. Има тънка ципа отвън, която е суха, но се сваля лесно, особено, ако измиете плода-тогава просто се обелва.В средата има семе-средно голямо.


Свикнали сме да възприемаме цитрусовите плодове като основни носители на вит.С и въобще киселите плодове, но се оказва, че 100 гр. личи-около 5 плодчета се съдържа дневната доза от този витамин. Освен това съдържа витамини от група В- а те имат съществено значение за обмяната на мазнини, протеини и въглехидрати.
 Личи е богат на хранителни фибри, има ниско съдържание на калории.
Личи е и добър източник на минерали като калий и мед. Калият има роля за поддържане на електролитния и киселинния баланс в организма. Помага за контролиране на кръвното налягане, като по този начин предлага защита срещу инсулт и коронарни сърдечни заболявания. 

Медта е необходима за производството на червени кръвни клетки.

 Повече информация може да прочетете тук.

Както се вижда плодът е изключително полезен  и е вкусен и в прясно състояние. Голяма част ние хапнахме точно така. Но този примамлив аромат, фин и съвсем леко доловим на рози не ми даваше мира,  отделих няколко плодчета и приготвих този десерт, като се постарах термичната обработка да е съвсем кратка. Всъщност, ако не бях решила да ароматизирам личито с ванилия(дребните черни точици по плодовете на снимката по-долу) изобщо не се налага да се обработва плода термично.
Тъй като наистина много рядко можем да купим прясно личи, а непрекъснато има консервирано, подобно на ананаса, ще дам два варианта на рецептата. Вкуса не е много различен. Само финия розов аромат го няма.

При приготвянето на десерта съм се ръководила от правилото за желиране с желатин. На 500 мл течност-10 гр. желатин.Вземате съд, на който има скала с обозначения и в нея смесвате отделните течни съставки.



Продукти за варианта със захар и прясно личи:

* 10 гр. желатин
* около 400 мл вода
* 12 бр. личи- по две на порция
* 1/2 шушулка ванилия
* 50 мл вода
* 50 мл кокосово мляко

Приготвяне:
Желатинът се накисва с няколко лъжици от  студената вода. 100 мл от останалата вода се загрява до завиране. В нея се разтваря накиснатия желатин. Воже и само да стопите желатина- внимателно в микровълновата с чести разбърквания. Разбърква се докато се стопи напълно. Добавя се розовият сироп, студената вода и сместа се налива във формичките. Аз използвах силиконови, за по-лесно отделяне, а и заради формата. Може да се използват и стъклени чашки. За по-лесно отделяне може да покриете  с много фин филм от растително олио. Капват се няколко капки на кухненска хартия и се намазват стените и дъното на всяка чашка.По този начин наистина се образува фин и незабележим и неуловим при ядене на десерта филм. Отделянето при силиконовите формички е лесно. Преди обръщане на десерта, потопих всяка формичка в много гореща вода- за по-малко от минута. Може и с нож да минете по стените на съда .

За ароматизиране на личито:

В малка тенджерка, поставяте кокосовото мляко, водата, и остърганите семенца от 1/2 шушулка ванилия. Когато заври пускате плодовете-почистени от кижицата и семката. Разбърквате около 5 минути на тих огън. Оттегляте от огъня и оставате да изстинат вътре. Преди сервиране отцеждате леко и декорирате всяка порция. Течността може да използвате като добавка за шейк.
Ако обичате по-сладки десерти, може да добавите и захар. На нас ни беше достатъчно сладко и ароматно и без добавяне на захар.


Ако нямате прясно личи, може да използвате компот. Тогава изваждате плодовете .Измервате течността и добавяте до 500 мл, колкото е необходимо. Може да накиснете желатина в част от него. Процедирате, както съм описала по-горе. Плодовете, ароматизирайте, както съм описала по-горе.


Ако искате да приготвите желето без захар, дори да е веган, може да го направите, като замените сиропа от рози с есенция от рози. Да подсладите с агаве нектар и вместо желатин да използвате агар-агар. Това е желиращ продукт, който се добива от водорасли.
За първи път чух и го опитах, когато сестра ми преди 10-тина години ми донесе от UK.Дотогава приготвях "желирани" десерти за съпруга и като използвах пектин .Агарът е в пъти по-силен от желатина. С 10 гр агар агар, може да желирате 2,5л течност. При работа с него течността трябва да ври и след прибавянето му.- като при пектина. На опаковката така пишеше Стягането на десерта става с изстиването. По-бързо отколкото при желатина.

Ето къде съм използвала агар-агар:

Тарталети без печене с крем от манго и лайм



Хубавото при желирането с агара е, че течността отново може да   заври и повторно да се желира. При желатина, завирането изключва  желиране при охлаждане.Няма странични аромати.Няма странични ефекти.Полезен източник на минерали и соли за човешкия организъм. Подобен на пектинът, агарът освобождава тялото от токсините и вредните натрупвания, нормализира работата на черния дроб и помага за подобряването на обменните процеси. Освен това дава чувство за ситост.
 

Агар-агар е известен и като Е406 . Знаем вредните Е-та, и знаем, че колкото повече има отбелязани в съдържанието на една храна, толкова повече трябва да я избягваме. Дъщеря ми ходи с една табличка в портмонето си и винаги я вади, ако видим непознат продукт и искаме да го вземем. И този списък решава съдбата - в кошницата ни, или обратно на рафта. Не всички Е-та са обаче вредни. Прочетете още за Е406


 Опитайте този плод. Направете си този десерт и   се           насладете на вашите спомени с розите....























Коментари

  1. Първата дума която ми дойде на ум докато четях и се наслаждавах на снимките е "Фантазия".Нежна,деликатна, розова фантазия!
    Поздравявам те! Почти усетих аромата...

    ОтговорИзтриване
  2. Отново поднасяш много интересен, различен десерт, Бети! При теб винаги е много красиво, вкусно и интересно :)
    Имам някакъв смътен спомен, че когато бях дете, на село правехме сироп от рози. Беше много ароматен.
    Поздрави и пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, отново красив и ароматен разказ!
    Нямам твоите спомени за рози, но помня сладко от рози,
    което се продаваше!
    Личи не съм опитвала и събуди любопитство у мен!
    Красив, ефирен и ароматен сладкиш!
    Прегръдка от мен и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти!
      Усещането, да направиш сладко или сироп от рози е невероятно! Брането, почистването, всичките тези рози в пръстите ти...Пожелавам ти да го изпиташ!

      Изтриване
  4. Бети,отново си оригинална и интригуваща с този толкова нежен на цвят и предполагам на аромат десерт!Страхотно си го представила,много нежни снимки!Релаксиращи почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря за сладките думи!
      Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  5. Бети, толкова увлекателен разказ, че направо ми се прииска да се пренеса в твоите лета от детството! Предложението ти звучи много примамливо, а като гледам снимките искам да протегна ръка и да си взема едната чинийка за да се насладя на изтънченият вкус на десерта:)
    Поздрави: Вера

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вера, благодаря!
      Десертът би могъл да се приготви и с няколко лъжици от сладко от рози, ако нямаш сироп.

      Изтриване
  6. Бети, изглежда чудесно просто. И как ме пренесе в градината на баба си... Ех, романтика, ех, магия и спомени...
    Поздрави! Десертът изглежда прекрасно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Градината на баба ми е страхотна, щом се стопи снега още с първите кокичета започва да радва...А лятото е наистина приказна!
      Благодаря ти за милите думи!

      Изтриване
  7. Бети, личи съм си хапвала като плод и поне допреди да прочета розовата ти публикация, не ми е идвало на ум да направя някакъв десерт с него:) Интересно предложение на което ще се насладя чрез красивите ти снимки поне за сега:)
    А до колкото за детските спомени... и моите не са по различни от твоите- красиви, безгрижни и розови:)))
    Хубава вечер от мен и розови сънища!

    ОтговорИзтриване
  8. Много ефирен и нежен десерт, караш ме да погледна отново към личито, чийто компот преди години никак не ме очарова и вече не го поглеждах! Слънчеви и нежни събота и неделя, Бети!

    ОтговорИзтриване
  9. Интересна рецепта, интересен плод, но най ме впечатли как си пийвала роса от розите и как си хапвала розови листенца. Няма цвете, което да не съм опитала на вкус от любопитство. И като дете, а и по-голяма:))) Хубав ден, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Още един почитател на цветята!

      Изтриване
  10. Интересно предложение Бети! Красиви розови стъкълца!

    ОтговорИзтриване
  11. Бети, непременно ще го опитам, защото много често се заглеждам по личито и съм се чудила как е на вкус. Благодаря ти за вдъхновението, благодаря ти и за този съвършено нежен розов цвят... Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, радвам се, че съм те вдъхновила! Надявам се, че ще ти допадне!

      Изтриване
  12. Аз като едно голямо дете също обожавам желета и силно подяждам момичетата, когато направя уж за тях. Признавам, че твоята идея е адски екзотична и много скоро ще отида да си купя личи- нещо, което все още не съм използвала, но ти си провокатор към добрите навици!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубе, опитай, за предпочитане пресни. Диетични са, а и полезни..надявам се да ти харесат. А този десерт също не е с много калории- колкото има в сиропа от рози само. Когато бях в Германия видях, че желетата са доста предпочитан десерт и сред възрастните, особено след обилно похапване.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  13. Бети, отново ме плени с увлекателна и полезна публикация! Личи опитах за първи път от компот и въпреки, че не направих аналог с аромата на рози ми хареса :) А твоите рецепти с рози ме накараха да търся посадъчен материал от дамасцена (за сега без успех).
    Хубави спомени върна в мен от една бригада - няма да забравя аромата на розовото поле при изгрев слънце и тези росни капчици, а и едни големи бръмбари, които нощуваха в цвета на розите :)Благодаря ти и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,имала си страхотно изживяване с тази розова градина...
      А на баба ми розите нямаха такива квартиранти..:)
      А в плодовете от компота и аз не долавям розов аромат. Само в пресните.
      С майка ми разсаждаме този храст през есента, като заравяме клонка в почвата и покриваме с прозрачна бутилка- нещо като мини парник се образува. И аз не съм виждала да продават такава роза.

      Изтриване
  14. Разтопих се от удоволствие -
    Много нежно, елегантно и фино предложение, Бети,
    приготвено и представено впечатляващо!
    Чудесна идея, имам замразено личи :)
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря ти!
      Аз пък никога не съм пробвала да забразявам личи!

      Изтриване
  15. Бети, най-много ми харесва нежността, която излъчват публикациите ти! От екрана лъха на рози, личи и ванилия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори,
      Ще се радвам и десертът да ти хареса, ако опиташ!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  16. Честита Баба Марта, Бети! С пожелания за здраве и много усмивки и пролетно настроение през цялата година!

    ОтговорИзтриване
  17. Бети,Честита Баба Марта!Бъди все такава:здрава и положителна!

    ОтговорИзтриване
  18. Good Afternoon Bety, You have such wonderful memories of your grandmother. This recipe is interesting and if I return to India, I will make these little jellies, because I feel they will be wonderful.
    As far as I know, I cannot buy lychees here in England, but I will keep looking and if I find them I will use your recipe.
    Best wishes to you.
    Daphne

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни