Великденска салата с яйца от мус - Easter salad with different mousse eggs


Ефектно и много лесно предложение за Великденска празнична салата.Идеята да се пълнят черупки от яйца е всеизвестна. Напълних празни черупки от яйца с няколко муса-спаначен, със сьомга, с разноцветен пипер и с горчица. Необходими са само празни черупки от яйца-например от козунаците или питките, които традиционно се приготвят за Великденската трапеза. От горната-по-тясна част на яйцето се изрязва внимателно отвор с диаметър около 1,5-2,00 см.През този отвор вътрешната част излиза лесно. Яйцата се измиват и се оставят да се отцедят.




Продукти:

за около 12-13 яйца

* 12-13 празни черупки от яйца
* 1 пакетче желатин-10 гр.
* 3 с.л. ледена вода за накисването на желатина
* 100 гр. заквасена сметана
* 240 гр сирене крема
* 200 гр фина извара

за зелен мус:

* 100 гр попарен и гладко пасиран спанак

за жълт мус:

* 2 ч.л. горчица, аз предпочитам едрозърнеста


за розов мус:

* 100 гр пасирана пушена сюмга
* 10-15 стръка чивас-див лук, нарязан с ножица на ситно с ножица

за бял мус:

* 1 с.л. прясно смлян, смесен, пъстър пипер-зелен, бял, червен



Приготвяне:

1. Желатинът се накисва. След като набъбне се стопява внимателно на водна баня или в микровълнова, ако имате опит- с по две три завъртания за по 5 секунди и междувременно разбъркване. Не трябва да се допуска завиране, защото се разрушават желиращите му качества.

2.Приготвя се основната смес. Разбиват се изварата и крема сиренето, като се използва пасатор или бъркалките на висока скорост. Добавя се заквасената сметана и разбиването продължава до пухкава смес.

3. Оставя се в хладилника. Желатинът се охлажда до стайна температура или да не го чувствате топъл.

4. През това време нареждате яйцата в картон с отворите нагоре. Приготвяте 3 съда в които ще можете да разбиете отделните мусове. В единия съд- пасираната сьомга, във втория- пасирания спанак, а в третия- горчицата.За беля с пиперите ще използваме основния съд. Приготвяте и 4 пликчета или 4 поша.


5. След като желатинът е готов изваждате купата с бялата смес от хладилника и разбивайки добавяте желатина. Бързо разпределяте сместа по равно в 3 купи, като оставяте същото количество и в основния съд. Бързичко с пасатора или миксера разбивате всяка смес до еднородна. Към бялата добавяте пиперите и поставяте в торбичка. Към разбития розов мус от сьомга добавяте нарязания чивас и разбърквате с виличка.Поставяте в торбичка. Жълтия с горчицата се разбива или пасира и също веднага в торбичката. Зеления със спанак също се пасира до еднородност и се поставя в торбичката. Затягате торбичките отгоре, гледате да няма въздушни мехурчета. Отрязвате около 1 см отвор на всяка торбичка. Вкарвате края на торбичката в яйцето и шприцовате сместа.. Когато напълните едно яйце вземете с едната ръка и лекичко ударете в дланта на другата. Това се прави с цел да няма мехурчета въздух  и "яйцето",  което ще обелите да бъде гладко. Ако е необходимо след това, слагате допълнително количество мус.
По този начин напълвате бързо яйцата. Ако имате смес, която остава в торбичките, но не е достатъчна за цяло яйце може да си направите пъстри- на снимката се виждат. Тук отново е важно лекото тръсване на яйцето в дланта.
Сигурно ви направи впечатление, че няколко пъти споменах думата бързичко. Това се налага защото сместа започва бързо да се втвърдява и няма да запълни пространствата.
Всъщност описанието е дълго, но наистина се приготвят бързо.


6. Всички напълнени яйца с е поставят в хладилника и след няколко часа- поне 2 за всеки случай. След изваждането,  внимателно се обелват.


Ако ви остане от някоя от смесите и няма около вас желаещи дегустатори може да разпределите в малки чашки.




Салата:

* 1 голяма салата жълто фризе
* 1 шепа кълнове от ряпа
* 1 шепа кълнове от лук
*  няколко цветчета-ядливи, нетретирани
* 1 връзка чивас
* 50-60 мл. зехтин или сусамово олио
* сока на 1 лимон или ароматен оцет, или сок от грейпфрут-интересен нюанс и много вкусен- опитайте.

Салатата се накъсва, поръсват се кълновете, нарязания чивас. Полива се с разбитите лимонов или грейпфрут сок и  зехтин. Нареждат се яйцата от мус и се украсява с цветята.







 


Сервирайте с препечени филийки.

 


 

Да ви е сладко!

Коментари

  1. Бети, наистина е красота... Много оригинално.
    Светли празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети, невероятно предложение! Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, интересна, цветна и вкусна идея!
    Светли и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти!
      Хубави празници и на теб!

      Изтриване
  4. Бети, пълна си с невероятни идеи!
    Много ефектно, красиво и вкусно!
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Христос Воскресе, Бети!
    Желая ви прекрасен празник и поне още две-три такива идейни салатки на трапезата утре;)
    Много здраве на цялото ти семейство!

    ОтговорИзтриване
  6. Воистина Воскресе!
    Идейни салатки, колкото щеш, но трябва и други неща да се хапват и десертчета също...:)

    ОтговорИзтриване
  7. Еее страхотна си Бети, както винаги идеите ти са уникални! Страхотна салата!
    Христос Воскресе Бети!
    Много здраве и любов в домът ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви,
      Благодаря за чудесните думи!
      Здраве и усмивки в твоето семейство!

      Изтриване
  8. Христос Воскресе Бети !Светли празници, пълни с обич, вяра и безброй усмивки !
    Чудесно… и вкус и визия и красота ! Само както ти го умееш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, трогната съм от думите ти!
      Любов, здраве и вяра в твоя дом!

      Изтриване
  9. Честит Празник, Бети! Христос Воскресе! Здраве, любов и благоденствие! Много красота и топлина в отношенията! Публикацията ми събра очите - много оригинална идея! Поздрави, мила и хубав Великден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, нека бъде благословен домът и семейството ти!

      Изтриване
  10. Честит Празник, Бети! С пожелание за мир и любов, здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори,
      здраве, обич и вяра в семейството ти!

      Изтриване
  11. Впечатляващо, както винаги - много ефектно, креативно и красиво, Бети!
    Честито възкресение Христово и
    Светли Великденски празници,
    с пожелания за здраве и благоденствие,
    за мир, любов и светлина! Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, благодаря ти!
      Нека в домът ти има любов и вяра! Бъдете благословени!

      Изтриване
  12. Чудни са, Бети, от всичките искам!:) Честито Воскресение Христово! И нека Светлината на неговото Воскресение да озари живота ни, да ни дари здраве, щастие, топлина и благополучие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, добър избор-всички са много вкусни!
      Обич, здраве и благополучие в твоя дом!

      Изтриване
  13. Воистина воскресе!Здраве,благоденствие и сила на цялото семейство
    много слънчево е при теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими, благодаря ти!
      Нека има обич, здраве и топлина в дома ти!

      Изтриване
  14. Анонименмай 06, 2013

    I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep
    it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later on. All the best

    Look into my web page ... Louis Vuitton Outlet Online

    ОтговорИзтриване
  15. Воистина воскресе!
    Пожелавам ти светли и щастливи празници.
    Възхищавам се на изящните ти творения и вкусни ястия.
    Това предложение е също много хубаво и толкова пролетно!
    Хубава седмица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,
      благодаря ти сърдечно!
      Много обич, здраве и благоденствие има в дома ти!

      Изтриване
  16. Бети, честито Възкресение! Весели и светли празници!
    Много интересна салата и мусове! Аранжировките са чудесни!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира,
      Благодаря ти за хубавите думи!
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  17. Чудесна… красива …и няма как да не е вкусна :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е вкусна, наистина!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  18. First off I would like to say awesome blog! I had a quick
    question which I'd like to ask if you do not mind.
    I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts prior
    to writing. I have had a difficult time clearing my mind in getting my ideas out.
    I do take pleasure in writing however it just seems like
    the first 10 to 15 minutes are lost just trying
    to figure out how to begin. Any recommendations or tips?
    Kudos!

    My webpage: wUh

    ОтговорИзтриване
  19. Just want to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply excellent and i can assume you're
    an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed
    to keep up to date with forthcoming post. Thanks a
    million and please keep up the gratifying work.

    Here is my blog - jEl

    ОтговорИзтриване
  20. Мила Бети, видях онзи ден при сестра ми списанието " Моето бебе"-новият брой! И точно тези невероятни яйца. Тя се е амбицирала да направи и сега събира черупки, а покрай това майстори други неща от блога ти. Тук е извор на вкусотии!
    По всичко личи, че ще бъдеш с нас на Великденската ни трапеза!
    Благодаря ти от сърце, че си създала това прекрасно място и споделяш толкова щедро опита си с нас!
    Семейството ти е щастливо с такъв човек като теб!
    Радвам се за теб!

    ОтговорИзтриване
  21. Красота, Бети!!! Напълни ми очите :-) Весели празници, мила!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни