петък, 31 май 2013 г.

Коблер с ягоди и рози - Strawberries and Roses Cobbler


 

Бърз, лесен, вкусен.Това  според мен е най- точното определение за този десерт. Правя го много често, въпреки, че досега не съм показвала тук.Всъщност има много неща, които не сте виждали. Всяка година по това време задължително го приготвям няколко пъти с ягоди и череши, после с малини и вишни, а по-късно с други плодове.Сега ви предлагам с ягоди и нюанс от аромат на рози.Много е вкусен.Обожавам ароматните ягоди на баба ми.



 Ненадейно вчера се озовах в село и с голямо удоволствие скъсах ягоди, скъсах рози



 и ето вкусния коблер за минути.



 Ще ви трябва и сладолед за гарниране. Англичаните го гарнират често и с яйчен крем или разбита сметана.  Коблерът се хапва топъл, към горещ. Аз също го сервирам веднага след като извадя от фурната.
Не трябва да се чака уикенда за вкусен десерт. Тестото, което е отгоре е подобно като тестото за пай, тарт, галет или кръмбъл.Това, което знам за коблера е, че е възникнал по време на английското колонизиране на Америка. Поради липса на продукти, на кухненска посуда, тази импровизация на пай бързо е получила популярност и за  радост е стигнала до наши дни.Има сладки и солени коблери- зависи какво решите да сложите под тестото :) В това тесто след време започнах да слагам и малко бакпулвер - за по-голям обем  и всъщност малко ми прилича на някои видове скоунс.


За тестото:

*  180 гр.пълнозърнесто брашно 
*   1/2 чаша палмова захар- 50-60 гр. Може и кафява мека, а може и да пропуснете или да сложите половината от количеството.
*   1 1/2 чаени лъжички бакпулвер
*   щипка сол
*  1/2 ч.л. ванилия екстракт 
*  125 г. студено масло, нарязано на парчета
*  
1/3 чаена чаша  вода



За плънката:

*   
2 супени лъжици царевично нишесте
*   
3 с.л. студена вода
*   
1 супена лъжица лимонов сок
*   
4 чаши пресни ягоди -560 гр.
*   
1/2 чаша сироп от рози. Може да използвате сладко от рози  също. 


Приготвяне:

1. Загрейте фурната до 190 С градуса. 

2. За тестото: 
Смесете брашното, захарта, ако слагате, бакпулвера, солта и ванилията в блендера. Пулсирайте няколко минути, докато получите смес, подобна на галета.



Изсипете водата и отново пуснете на бавни обороти. Ако е необходимо съборете с лъжица от стените тестото и отново пулсирайте за кратко.


 3. За плодовете:
 Разтворете нишестето в студената вода, ако трябва добавете малко от сиропа. Добавете лимоновия сок, плодовете. Смесват се добре.
4) Прехвърлете плодовете в 25 см чугунен тиган или друг подходящ съд- керамичен или метален. Загрейте сместа на среден огън, докато заври, като разбърквате през цялото време.За няколко минути сместа ще започне да се сгъстява. Отстранете от огъня. Ако сте приготвили плодовата смес в тенджерка, прехвърлете в керамичен съд, в който ще печете.Аз разпределих в два съда.




5) С лъжица гребвайте  от тестото и поставяйте върху плодовата смес. 





Поставете тигана или тавичката във фурната, като предварително под нея постелете хартия за печене.Това ще ви спести няколко часа чистене на загорял плодово захарен сироп. Пече се за 20-25 минути, докато тестото стане златисто.
Получават се около 6 порции..





 Сервирайте със сладолед. 






Опитайте и тези мои много любими рецепти:


Боровинков пай

Боровинков пай, ягодов пай, черешово-вишнов пай...- какъв да бъде за вас?

Черешов пай

Мини лимонов пай в 3 стъпки-диетичен, ниско калоричен вариант.

Мини тарталети със сладкарски крем (crème pâtissière) ,(Pastry Cream) и малини

Коледни мини пайове със сливи, круши и орехи - Коледен календар- Ден - 6-и

Тарта със сини сливи

Боровинкови тарталети с дъх на лавандула

 

  И още рози, които красят градината:


                                  Тази, последната ми е сред любимите!


44 коментара:

  1. Бети, чудесен е. И аз много харесвам коблера. Добра комбинация се получава и с добавка на овесени ядки - по-хрупкава е тестената коричка.
    Много красива и вкусна публикация. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, овесените ядки ги запазвам за крамбълите, наистина, особено с малко ядки в добавка е по хрупкава коричката.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Thanks Beti for your visit to my blog!
    Your cooking is glorious!
    Keep in touch!
    Fabi

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно предложение, Бети,
    и аз съм голям любител на този вид сладкиши.
    При теб гарнирано със свеж аромат, ягодов вкус и Великолепни снимки!
    Поздравления,
    хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, благодаря за щедрия комплимент!
      Хубав и слънчев ден и на теб!

      Изтриване
  4. Бети, мечтая да се озова във вашата градина с рози... Невероятни красоти показваш с тях! Ягодите са толкова ароматни, само като ги гледам и веднага долавям аромата, нямат нищо общо с тези по пазарите. Страхотно предложение и днес! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е чудна, Кате! А как мирише жасминовия храст в момента!...Приказно е!

      Изтриване
  5. Какъв прекрасен блог, аз съм, обичам вашите рецепти и фотография. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Cocina con vistas!

      Радвам се, че ти харесва тук!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Брей , че интересно красиво и стилно както винаги ,Бети ! Чувала съм думата коблер ,ама все си мислех ,че е някакъв пунш - кой знае защо :)? Ей сега ще погледна и другите ти постове малко назад , че май мярнах нещо с рози пак ,а тези дни нямах много време за четене :) ! Аз правих ликьор от рози , още не е готов ,но едва ли ще го представя толкова романтично като теб !
    Чао ! Хубава събота и неделя ,макар да чета ,че е дъждовна както при нас :) !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правилно Ив, има и напитка.Нещо като пунш- с плодове, плодови сокове, сиропи и лед.Ще ми е интересно да видя твоя ликьор. Ако ми затрябва смесвам малко от сиропа с малко алкохол.
      Хубава събота и неделя и на теб! Тук не вали и аз тръгвам към розовия храст!

      Изтриване
  7. That looks a very tasty!
    And so pretty served!

    greetings
    Karin

    ОтговорИзтриване
  8. Karin,
    Thank you for yuor lovely comment!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, класически десерт! Поднесен красиво сред ароматните розови храсти - прекрасно следобено удоволствие!
    Поздравления и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Класически, от мързеливичките :)
      Благодаря, Албенка!

      Изтриване
  10. Que rico se ve todo!! Feliz fin de semana y besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
  11. your pictures and your recipes are delicious!
    Have a nice weekwnd

    ОтговорИзтриване
  12. Пленителни снимки, Бети! Непременно ще опитам този коблер - грабна ме с аромата и леснотата :). Последната роза е изумително красива, както и постът... т.е. както всеки твой пост. Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря ти!
      Винаги ме радваш с милите си думи!

      Изтриване
  13. Прекрасно! Бетинка, великолепни снимки отново и страхотна идея! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, благодаря ти за хубавите думи!

      Изтриване
  14. Бети, Бети,
    след цялото това ухание, дето се разнесе, сред тези красиви чинийки и ароматно изкушение в тях, направо за миг си представих, че съм някъде там, на твоето село.Идилия!
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Там наистина е идилия!
      И ароматите се носят около теб...
      Прегръдка и хубава нова седмица,Марти!

      Изтриване
  15. Бети, при теб винаги е много цветно и вкусно!Напълни ми душата с аромат и цветове!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Ох Бети жесток е, такава вкусотия и красота, ще си направя :)
    Сърдечни поздрави мила и хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, ще се радвам, да ти хареса!
      Хубава седмица и на теб!
      Дано да е с по-малко дъжд!

      Изтриване
  17. Бети, фантастичен е коблерът, накара ме да мечтая за рози и да започвам внимателен подбор на посадъчен материал, приказни са! Прегръдки и фантастична нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Игличе, ако има къде да си засадиш, непременно си намери такъв храст! Чудесно е да минаваш край него, да го гледаш, да усещаш аромата му и да си правиш разни неща с цветовете...:)
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  18. Прекрасни кадри и сервиз,Бети,а десертът е един път!Само че съм му почитател в охладено състояние.
    Прегръдка и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, добре дошла!
      Радвам се, че ти харесва десертът...Аз и студен го хапвам...Когато е горещ ми харесва много заради сладоледа :)

      Изтриване
  19. Бети, много аромат, много ухание лъха и от десерта, и от прекрасните рози!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, сърдечно благодаря!

      Изтриване
  20. Коблер все още не съм правила, но с удоволствие се насладих на красивите ти фотоси Бети :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, опитай! Много бързо се приготвя и е вкусен! Особено с любим сладолед.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  21. Красив сервиз, красива градина, красив сладкиш...Красота! Всяка снимка е едно преживяване!
    Благодаря за споделеното, Бети!

    Ако е удобно, да попитам, сервизът на Villeloy & Boch ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сандра С!
      Да, сервизът е на Villeroy & Boch.Но е купуван преди доста години.

      Изтриване
  22. Фантастични снимки! Много любим десерт ми е коблера! Ще пробвам твоя вариант с лимоново сокче :)

    ОтговорИзтриване
  23. Лучи, може би имаш пред вид-розовия сироп? Той е по-особеното тук.:)Лимоновия сок е почти във всеки плодов коблер или пай- за доовкусяване.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Баш за лимоновия сок си става въпрос :) Не го слагам в коблерите, а иначе розовия сироп си е истинския акцент, но нямам откъде да се сдобия с такива хубави рози.

      Изтриване
    2. А аз мислех, че всеки слага лимон :)) Не съм купувала сладко от рози от магазин, но вероятно също мирише добре. Можеш да пробваш с такова или с розова вода, евентуално.

      Изтриване