Сорбе на клечка с 3 вкуса - Popsicle with 3 flavors



Малко необичайно име избрах за днешната рецепта, но е най-точно. Това, което съм направила са плодови сорбета, но ги замразих във формичката за сладоледи на пръчка. В България тези сладоледи са получили популярност с името "ескимо". Но под "ескимо" всеки човек си представя обикновено някакъв сметанов, млечен или подобен сладолед, обвит с шоколадова глазура. След като прочетох историята на сладоледите на клечка  Popsicle разбрах, че са възникнали първоначално точно като сорбе, ако може така да се нарече чаша замръзнала вода, ароматизирана с разтворено в нея прахче.
А ето накратко и тази история. В далечната 1905 г. в Сан Франциско, 11-годишният Frank Epperson смесил вода с хранително прахче за ароматизиране. Забравил го на верандата, заедно с бъркалката. През нощта температурите били рекордно ниски. На следващата сутрин момчето намерило своята напитка замразена с клечката в чашата. През 1923 г. Epperson продава замразени плодови сокове в един увеселителен парк. Хората приели с интерес това и след една година той кандидатствал за патент за своето замразено сладкарско изделие, което нарекъл" the Epsicle ice pop". По-късно го нарекъл Popsicle.

 
Аз реших, че няма да ми стигне лятото да изпробвам всички идеи за сорбета и направих един комбиниран, а и нямах търпение да си използвам новата придобивка - силиконова форма за сладолед на клечка.


Ето ги и вкусовете.

Вкус номер 1
Най-тъмното сорбе е с основа вишни.Подсилих киселия и стипчив вкус с малко сок от нар.Започнах да използвам все по-малко захар. В случая добавих сок от черници-сладък и тъмен с лек вкус и аромат на горски плодове, но съвсем лек. Друг път ще споделя идеите си за черниците. 

Вкус номер 2:
Следващия цвят  е от праскови и малини. Много добро съчетание. Прасковата е приятен, свеж и не натрапчив се "пълнеж". Идеално допълва слдкия аромат на малината. 

Вкус номер 3:
Най-светлия цвят е ягода и банан-отдавна изпробвано съчетание, което подсладих с мед, който придава допълнителна твърдост при замразяване, количеството е такова, че не се натрапва като вкус. Може да замените със сироп от агаве или оризов сироп.


Съставки:

Сорбе от вишни, нар и черници:

 500 мл сок от вишни
 100 мл сок от черници, изстискан пез марля
 100 мл сок от нар, приблизително от един нар.Толкова пусна моя-изтисках с пресата за цитруси.
 100 мл сок от лимон
 100 гр пудра захар

Смесвате всичко и поставяте в контейнера за замразяване. Следвате указанията на производителя на машината. Тъй като щях да го пълня във форми избрах 30 минути за приготвяне.Ако нямате машина поставете в широка кутия и разбърквайте на 1-2 часа. Преди да оставите окончателно да замръзне, използвайте блендера за перфектно хомогенизиране- за да не останат парченца лед.


 За себе  си направих едно само вишнево-киселичко, тръпчиво и мноооого свежо!




За праскови  и малини сорбе:

 300 мл нектар от праскови. Аз го получих от 6-7 бланширани праскови, които пасирах продължително, за да стане съвсем гладко.
 100 мл сок от лимон
 200 мл сок от малини, изтискан през двойна марля. Получих го от 300 гр. малини.
 100 гр. пудра захар или кленов сироп (  цветът леко ще се промени )

Всичко се разбърква и се слага да се замрази.


 




 За ягоди и банани сорбе:

 500 г ягоди, пасирани много гладко
 2 банана, пасирани
 2 с.л. течен мед

Пасираните плодове се смесват с меда, пасират се отново. Сместа се поставя да се замрази.




 Ако имате форма за сладоледи на клечка, знаете как да процедирате. В реда на приготвянето на сорбетата насипвате във формички, докато сместта е още кремообразна. Накрая поставяте по една дървена клечица и поставяте във фризера за 5-6 часа. Изваждането става с по-голямо усилие. Не ви съветвам да потапяте формата в гореща вода.



Ако нямате такава форма, можем да се възползваме от идеята за сладолед на клечка- откритието на Frank Epperson. Насипете в чашки за еднократна употреба и замразете. Както в тази публикация: Сорбе от диви круши и боровинки

 



Скоро очаквайте нови и много вкусни сорбета!
Но преди това тортата за моята племенница.

Коментари

  1. Анонименюни 20, 2013

    Страхотни идеи, много често правя сорбета с различни плодове и винаги се получава много освежаващо. Поздравления за страхотния блог, рецепти и снимки. Искам да Ви попитам от къде си купихте формата за сладолед?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи!
      Формата и пръчиците са от UK.
      Не съм проверявала при някои от доставчиците на сладкарски продукти дали не доставят.Проверете в hitrini.com , http://cookibooki.bg/ или в http://www.aromashouse.com/

      Изтриване
  2. Que arte tienes Bety, no sólo haces unos helados buenísimos sino ahora también tiñes telas, fantástico!!! Besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, отлична идея за съчетаването на различните сорбета - още по-богат вкус и повече аромати на едно място. Наистина много ми харесва!
    Сърдечни поздрави с освежаващо настроение! :)

    П.П. Очаквам всичко запланувано.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      И на мен ми харесват такива комбинации много.
      Хубав петък!

      Изтриване
  4. Снимките са велики, всичко много ми хареса! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Голямо удоволствие беше и правенето на сорбетата и снимането...
      Благодаря ти, Павлинче!

      Изтриване
  5. Наистина ... великолепни снимки ... както винаги Бети :) Блестящо представяне на сорбе !
    Насладих се с широко отворени очи и беше удоволствие за мен да науча историята на този плодов десерт!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че ти харесва и ти благодаря за милия коментар!

      Изтриване
  6. Лятото знае кога да настъпи:), а ти го посрещаш абсолютно подобаващо!Невероятна си, Бети, от детайлите в снимките, от моделите, до рецептите и начина им на поднасяне на трапезата и в блога! Прекрасно лято ти пожелавам и ти благодаря за поредната красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много, много си мила!
      Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  7. Бети, чудни са и сорбетата, и снимките, и цветовете, и плодовете, и ...
    Поздравления и пожелания за прекрасно лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, благодаря ти за прекрасните думи!

      Изтриване
  8. Супер, супер, супер!! Какво друго може да се каже за това толкова разхлаждащо лятно предложение? Великолепни комбинации от вкусове и цветове, а снимките ...просто нямам думи! Благодаря за доставеното удоволствие Бети!! Прегръдки и спокоен, слънчев уикенд, миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, аз благодаря за думите ти, които ми донесоха много радост!

      Изтриване
  9. Бети, отново отлична идея - този път за сорбета с такъв богат вкус и аромат ! Прекрасно поднесени, невероятни снимки!
    Прегръдки и честито лято!

    ОтговорИзтриване
  10. Бети, страхотно "здравей, добре дошло" казваш на лятото! С пожелания за прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесно лятно предложение!
    Ще гледам да си набавя всички продукти и да приготвя тези сорбета. Нямам такава форма, но ще замразя в чашки за еднократна употреба. Знаеш ли от къде мога да намеря дървени пръчици?
    Предварително благодаря за отговора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сандра, благодаря ти!
      Опитай, ще ти харесат! Ще се получи много добре в чашки!
      За съжаление не знам къде в България продават дървени пръчици.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни