петък, 14 юни 2013 г.

Таратор-смути - Tarator ( Light summer cold soup with yogurt, cucumber and dill) Smoothie


   Едно по-различно приготвяне и сервиране на обичания от всички освежаващ  таратор. Традиционна и може би най-популярната студена супа, която се сервира през лятото в България. Подходяща е за лек обяд или вечеря в горещите дни. Рецептата е известна на всеки българин. Включва българско кисело мляко, студена вода, краставици, копър, олио, сол и чесън. В някои региони добавят и малко оцет, в  други приготвят таратора без кисело мляко-добавят само оцет към водата. Оцетът действа утоляващо жаждата. В миналото често са приготвяли така наречения суклук- напитка от студена вода, малко мед и малко оцет.

 

 Пропорциите кисело мляко- вода варират според индивидуалния вкус от 1:1 до 1:3 . Чесънът също се добавя по желание. Някои пропускат и орехите. Аз пропускам солта.


    
      Продукти за 2 чаши:
  
  *  300 гр. българско кисело мляко 4,5 %- студено
  * 150 мл студена вода
  * 2 с.л. зехтин
  * 200 гр. краставици
  * 50 гр счукани орехи
  * свеж копър
  * сол по желание
  * чесън по желание 






  Приготвяне:

   Аз сложих всички съставки в блендера и пулсирах докато се получи гладка еднородна  смес.Може да добавите лед. Украсих с цветове от копър.   



Приготвен по този начин, тараторът е подходящ за носене  в офиса, на пикник, особено, ако имате подходящ съд.


Каквото и да бъде времето през почивните дни, вие сте тези, които ще направите дните си хубави, а може би незабравими!

25 коментара:

  1. Бети, ти направо ме срази!
    То таратор бива, бива ама... то това произведение на изкуството! :)
    Прекрасно аранжирано, сервирано... прелестни снимки!
    Направо ми напълни очите с цвят и красота :)

    Ми... няма да го ям. Ще го гледам и ще му се наслаждавам :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дари, не яж, а пий!:)
    Радвам се, че ти харесва!
    Когато си нося това за обяд съм свободна да се разходя на слънце...В заведенията слагат много сол и вода, пропускат орехите и зехтина. А и направата не отнема време, дори е по бърза от традиционния таратор :))

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, страхотни снимки! И интересна импровизация на тема таратор, точно за летните горещини.
    Поздрави и хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, чудесно предложение! Аз съм пробвала да настържа краставичката и пак си го наливам в чашка. Подобно е и наистина е много вкусно.
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, и аз съм пробвала, но се получава нещо като пиене на спагети :)А с блиндирането е супер бързо и гладко.

      Изтриване
  5. О, това редовно се правеше в къщи някога, заради едно малко капризче, което не можело да яде таратор, бягаше от зелените листа на копъра и магданоза (аз му добавям и магданоз) Последно, миналото или по-миналото лято си играх да го пасирам, за да си сложа за път в термос, че беше една жега... а пътят дълъг.
    Много красиво си го поднесла, Бети, с чадърчета от копъров цвят! Супер идея!
    Усмивки и весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хи-хи...,ах,тези капризчета...
      Интересно с магданоза...
      Благодаря ти, за милите думи, Ирма!

      Изтриване
  6. Разби ме, само от солта не бих се отказала! Снимките са вълшебни! Хубав уикенд, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В летните жеги е хубаво да се добавя и сол, но аз никак не обичам солено.
      Благодаря, Игличе!

      Изтриване
  7. Бетинка, каква страшна идея ми даваш! Страхотно! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Бети, с удоволствие ще изпия една чаша под сянката на
    чадърчето!
    Прекрасни снимки!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, такива уникални снимки си направила, че ме упъти тутакси към кухнята! Поздравления! Ето, че една проста рецепта може да се превърне в шедьовър!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,Таня, радвам се, че ти харесва!
      Главното е, че е супер бърза!
      Прегръдка!

      Изтриване
  10. И тараторче да поднесеш, мила Бети, правиш го по уникален начин! Прегръдки и хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти!
      Чадърчетата на копъра са уникални, аз просто ги сложих в чашата :))

      Изтриване
  11. Бети, поредното чудесно предложение, невероятни снимки и поднасяне!
    Е, това лято ще си "отпия" таратор, приготвен по този начин! :)
    Поздравления за идеята и сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Тили, че ти допада и благодаря за милите думи!

      Изтриване
  12. Като гледам снимките няма начин да не е вкусно. То бива, бива красота...невероятна си Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлети, благодаря ти!
      Ако обичаш таратор и това ще ти хареса, аз само съм го пасирала за удобство!

      Изтриване
  13. En todos los lugares hay bebidas "de verano". En España está el gazpacho, que es de tomate. Este de pepino tiene que estar muy bueno.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Oh, ya sé gazpacho! Me encanta!
      ¡Bienvenido!

      Изтриване
  14. И аз съм пасирала таратор, точно за да си нося в работата, но твоето поднасяне е много класно! Много си идейна, да знаеш!

    ОтговорИзтриване