Терин с цвекло, моркови и крема сирене - Beetroot, Carrot and Cream Cheese Terrine


Лесно, вкусно, красиво. Единствения недостатък е времето за престой и варене на зеленчуците.



Ако ви харесва и искате да го направите ви трябват:

* 1 глава цвекло-средно голяма
* 2-3 големи моркова
* 1 кг. крема сирене
* 5-6 с.л. нигела-може и да пропуснете или да замените с други семена или ядки. На мен ми харесват нейните полезни качества, а също и контраста като цвят.
* бял пипер-прясно смлян
* цветове от горски слез


Освен това-стреч фолио, форма за кекс



1. Сварявате в две различни тенджери цвеклото и морковите.Не посочвам точно време, защото зависи от големината на зеленчуците. Трябва да са покрити с вода и да се варят на умерена температура. Варете докато зеленчуците са леко омекнали, но не сварени като за пасиране. Удобни за рязане. По-добре е да са по-меки, отколкото много твърди. От време на време пробвайте с шиш дали са омекнали достатъчно.Морковите се варят по-кратко време. След сваряването, охладете.
2. С помоща на белачката за зеленчуци нарежете моркова на ленти по дължина. Оставете настрана. Цвеклото нарежете с помоща на остър нож, на колкото е възможно по тесни резени. Оставете настрана.
3. Разбийте крема сиренето с белия пипер. Може да използвате и кремообразно козе сирене, ако намерите.

4. Покрийте дъното на кексова форма със стреч фолио, така че, да има краища, достатъчни за загръщане на формата. Наредете на дъното плътно с леко застъпване от резените цвекло. Ако се налага може леко да оформите парчетата. Намажете с лъжица от крема сиренето. Леко загладете. Поставете следващ слой цвекло и отново крема сирене. Редувайте докато запълните 3/4 от обема на формата. След това наредете ленти от моркови като редувате с крема сирене. Най отгоре намажете с крема сирене и поръсете обилно с нигела или ядките по ваше желание. Покрийте със стреч фолиото. Поставете формата в някаква по-голям плоска чиния. Притиснете отгоре с подходяща тежест. Поставете в хладилника за няколко часа. Аз нарязах след 12 часа. При притискането се отделя сок от свареното цвекло и за това е необходимо да се постави кексовата форма в някакъв поднос.
 5. Преди поднасянето махнете тежестта, отгърнете фолиото. Поставете върху формата подноса в който ще сервирате терина. Обърнете и внимателно отстранете фолиото. Украсете по желание. Аз украсих с цветове от горски слез, който е билка и с листенца от градински чай. С много остър нож нарежете на парчета. Рязането е като при торта. Без много движения, като при рязане с трион.


Ще останете доволни от резултата. А ако имате гости, бъдете сигурни, че ще ги очаровате.


Други терини, които съм правила:

Рибен терин - Fish terrine

 

Лятна терина Прованс - Summer terrine Provence



Коментари

  1. За искане-искам да го направя, ама малко повече искам да го опитам. Страхотни цветове, много лятно и убедена съм вкусно! Хубава вечер, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приготвянето е също бързо, е не колкото изяждането. Но докато се варят зеленчуците, човек свършва и нещо друго, реденето е една приятна игра.После забравяш за една вечер и после,...после е едно пиршество на сетивата!
      Прегръдка, Марти!

      Изтриване
  2. Ауу, какви цветове! Прекрасни са, да не говорим за идеята, която много ми хареса! Бети, сигурно се повтарям, ако не и нещо повече, но това твое кътче е едно от любимите ми места и не мога да не изразя възхищението си от това, което правиш! Страхотна си! Усмивки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много си мила и винаги ме радваш с думите си!
      Усмихнат и хубав утрешен ден!

      Изтриване
  3. Бети, може ли толкова да е красиво и вкусно? Направо съм без думи. Страхотно е! Много идейно и все с любими продукти. Определено ще пробвам някой път.
    Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, не отлагай, наистина е вкусно!
      Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  4. Бети, пленяващи цветове и вкус, вълшебнице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, благодаря ти от сърце!
      Много си мила!

      Изтриване
  5. Бети, както винаги красиво, а и вкусно!
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошни снимки, Бети, невероятни! Разглеждам и разглеждам и отново ще се върна да разгледам! Страхотни цветове, като художник си! Рецептата е повече от изкусителна! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, голямо мазало в розово падна! :))
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. Прекрасни снимки и терин! Много изкушаващо звучи и изглежда! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  8. Интересно предложение и невероятна красота! /Да не говорим че имам слабост към този цвят, в различните му нюанси! :) /
    Бети, с тези нежни цветове от слез ме подсети, че навремето готвех зелените листа на билката с ориз и беше много вкусно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, ще взема да импроввизирам една манджа, ти като не я показваш. Ние пък като деца ядяхме малките питчици- плодчетата на слеза.

      Благодаря, Тили!

      Изтриване
    2. Листата вече загрубяха, след като слезът цъфти. Правех това ястие пролетта, когато са големи и нежни. Ако намеря някой по-късен стрък ще приготвя, което не означава че ти няма да ме изпревариш! :)

      Изтриване
  9. Debe estar buenísimaaa!!!!! Que arte tienes Bety, besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
  10. Уха, каква красота само :)Обожавам цвекло и мисля, че ще се пробва :)

    Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви хареса!
      Наистина е вкусно, особено ако се направи с козе сирене!

      Изтриване
  11. Много е красив и страшно искам да го опитам ! Не съм яла цвекло с години !
    Прегръдка ,Бети ! Хубав петък !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, не се съмнявам, че можеш да направиш! А щом обичаш цвекло, ще ти хареса!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  12. Анонименюли 12, 2013

    Бети, голяма разкошотия си направила, просто нямам думи да опиша... И през ум не ми е минавало, че цвекло, моркови и сирене крема могат да изглеждат толкова красиво! А вярвам и вкусно!
    Приятни почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. genoveff, благодаря за милия коментар!
      Ние обичаме цвекло у дома, най-често на сокове и салатки, но откак го пекох и в торта, а и сега терина, който всъщност е пак салата, но малко по-различно наредена, не виждам какво още мога да направя още с него....За сега!:))

      Изтриване
  13. Невероятно ефектно,Бети!Направо приказно!Страхотно съчетание на сварени моркови и цвекло с крем-сирене!Уникално като цветове и поднасяне!Комплименти!С пожелание за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудно хрумване, Бети! Красиво като залез ...
    Представям си какво е било ахването при поднасянето на това ястие :)
    И, разбира се, отново прекрасни снимки!
    Бети, сърдечни поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ахване имаше, но като че ли повече леко стъписване- от салатата си помислиха, че сервирам десерта и ...един вид край на вечерята- без да е имало такава... А после бяха очаровани от вкуса на това солено "нещо", което има вид на очарователен десерт.
      Благодаря ти, Албенче!

      Изтриване
  15. Много цветно и красиво изглежда, Бети! Снимките са прекрасни и направо ме подканват за парченце! Поздрави и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снежи!
      Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  16. Не знам за вкуса на терина, но е истинска наслада за окото, съчетанието на цветове, което си сътворила, Бети.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, вкуса е страхотен!
      Благодаря ти и много се радвам, че ти харесва!

      Изтриване
  17. Анонименноември 30, 2013

    Прекрасна идея е да се готви с българските билки! Няма по-ефектна украса за ястията, а и са много полезни! Дано всички се вдъхновят от теб. Мисля, че това е цвят от Слез-Malva vulgaris от Слезови, спомага храносмилането; на село ни караха да ядем "питките" в цветчето :-).
    Нигела (Момини мигли, Челебитка)-Nigella damascena е от Лютикови.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни