Кексчета с касис и крема сирене глазура с касис - Double Black currant cupcakes

Преди време, когато с дъщеря ми често пътувахме до София на преглед при ортодонта й(ортодонтите са специалисти, които коригират неправилно растящи зъби), докато чакахме да стане часа за посещение се отбивахме в DUNKIN DONUTS кафето на Витошка и с удоволствие похапвахме от разнообразните понички. Няма голямо разнообразие в тестото, но пък с различните глазури и гарнитури донякъде балансират това. Един от любимите ни вкусове е Бостън крем пай. Харесват ни и с плодовите добавки...и с кокос и с банан...Често дъщеря ми иска да й направя понички, и да са точно такива. Не съм попадала на рецепта, а и искам да не се пържат, а да се изпичат във фурната. Ако някой е изпробвал такава рецепта, моля да я сподели с мен. Ще се радвам да ги опитам.  От време на време пак подпитва, дали не съм намерила рецепта и няма ли да измисля най-накрая. Скоро пак се сети и след отрицателния отговор предложи да си направим някакви кексчета, но с различни вкусове, също като донатите!!! Ах, тези донъти!
Хрумна ми да направя една доза кекчета и по почина на Дънкин- с различни вкусове. Така и направих.От една доза тесто за Бостън крем пай изпекох няколко кексчета с череши, няколко с касис, и няколко напълних със сладкарски крем и полях с шоколадова глазура.Днес ще ви покажа, тези с касис.


  Кексчетата с касис покрих с глазура от крема сирене, малко масло и сироп от касис.
 Получиха се много ароматни, сочни и вкусни. Идеята за това с едно печене да имаме асортимент от вкусове много ни допадна






Кексчета:
 
* 3/4 чаша брашно
* 1 чаена лъжичка сода бикарбонат 
* 1/4 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици мляко
 * 4 с.л. безсолно масло на стайна температура 
* 1/2 чаена лъжичка екстракт от ванилия 
* 5 големи яйца, при стайна температура-разделени на белтъци и жълтъци 
* 3/4 чаша захар на пясък 
* 1/4 чаена лъжичка лимонтозу 

Приготвяне:
 
1. Загрейте фурната на 170  С.

2. Пресейте брашното, содите, солта и оставете настрана. Загрейте в малка тенджера млякото и маслото, докато се стопи. Добавете ванилията, покрийте тенджерата и оставете на топло.
 
3. Поставете белтъците в чиста купа и разбийте на висока скорост, докато се разпенят. Добавете лимонтозуто и разбийте на гъст сняг. Постепенно добавете половината от захарта и продължете да биете до твърди върхове. Оставете купата настрана. 

4.Разбийте жълтъците с останалата  захар на средно висока скорост, докато сместа добие нежен светложълт цвят-около 5 минути. Добавете разбитите белтъци към жълтъците.Не разбивайте. С помоща на сито поръсете брашното върху белтъците.Добавете отстрани и разтопеното масло и мляко. Със силиконова шпатула, с няколко движения разбъркайте леко до еднородна смес. 
5. Разпределете сместа равномерно в силиконови формички за кексчета. Напълнете  от 1/2 до 3/4 от височината на формичката. Ако ще слагате плодове напълнете до половината, поставете плодовете и ако се налага добавете малко тесто, така че формичките да са пълни не повече от 3/4  от обема си. Добавете в някои зрънца касис. В други почистени череши или вишни.Лекичко ги бутнете надолу с клечка за зъби. Няколко оставете без плодове за да напълните по-късно със сладкарски крем и да полеете с шоколадова глазура. Така ще имате вкусни кексчета- Бостън крем пай. 
6.Печете докато върховете станат леко златисти и пробвайте с клечка. Ако излиза суха, без полепнали трохи, кексчетата са готови. Не печете повече от необходимото за да не станат сухи.
 
7.Охладете отначало във формата и след 5-10 минути може да извадите и охладите на решетка напълно.

Не съм пробвала да ги пека в хартиени капсули и не мога да дам мнение как ще се вадят, но в силиконовите чашки се получи идеално.


Продукти за крема сирене глазура с касис:

* 200 гр крема сирене на стайна температура
* 50 грама масло на стайна температура
 * 2 с.л. гъст сироп от касис

Приготвяне:

1 Разбийте маслото, добавете на порции сиропа от касис, като не спирате да разбивате.
2. Добавете малко по-малко крема сиренето. Разбивайте само, докато стане еднородна смес. 3.Оставете леко да се охлади и поставете в пош със звездовиден накрайник. Шприцовайте глазурата върху студените кексчета. Ако нямате пош и накрайник може просто да намажете глазурата върху кексчетата.

Сироп от касис:

Този сироп използвах за да намажа чинийката под кексчето за допълнителен колорит и аромат. А също и да добавя в глазурата.

Продукти:

* 1/2 ч.ч. касис
* 3 с.л. захар
* 50 мл вода

Всичко се поставя на средно силен огън да заври и касисът да омекне. Претрива се през цедка и прецедената течност се поставя на огъня докато се редуцира до желаната гъстота на сироп. Капка от него да не се разтича. Отстранява се от огъня и се остава да изстине. Гъстата част, която е останала в цедката, може да се използва за ароматизиране на оцет например или да се добави към сладолед, ако не я изядете, де.


След като сиропа изстине, а това допълнително го сгъстява, с помоща на силиконова четка намазах дъното на чинийката. Наредих няколко зрънца свеж касис и поставих кексчето.Неви беше впечатлена и каза, че е по-вкусно от донътите.

Най-сетне! Но все пак аз продължавам да търся подходяща рецепта за понички, които да се пекат на фурна. Имам си и формичка даже!

Коментари

  1. Понякога си мисля, че не си човек, а машина!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искам, искам да съм машина или по-точно да нямам нужда от сън и да има достатъчно дълъг ден за снимки :))

      Изтриване
  2. Бети, чудесни кексчета!
    И с този сироп от касис...
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, мила ДАни!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, истинска фантазия са всички, а снимките ти са просто фантазия, страхотно чувство за детайла! Придърпвам си едно кексче за кафенцето и отивам да видя динената ти изненада!

    ОтговорИзтриване
  5. Да го е жал да хапне човек... Такава красота са кексчетата ти, Бети, добре сте се справили с дъщеричката ти. Сърдечни поздрави и вдъхновен ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ама пак е толкова красиво тук,Бети!Страхотни са ти кексчетата,а розата от кремчето е великолепна!Прегръдка и хубава юлска седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, радвам се, че ти харесва!
      Благодаря ти от сърце!

      Изтриване
  7. Отново красота и много стил при теб Бети, фантастично е всичко до най малкия детайл :)
    На всичкото отгоре и много вкусно! Прегръдки и поздрави от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, благодаря за прекрасния коментар!

      Изтриване
  8. Анонименюли 23, 2013

    Невероятни! Много изтънчени и вярвам вкусни!
    Хубава седмица, Бети :)

    ОтговорИзтриване
  9. Чудни кексчета! Благодаря за рецептата!
    А снимките са невероятни! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, благодаря за милите думи и се надявам да ти допадне рецептата, ако решиш да направиш!

      Изтриване
  10. Esto si que es una obra de arte!!! Eres toda una artista, besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
  11. Бети, разкошни са! А розичките са невероятни! Като истински!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Beautiful and looks so delicious!

    Greetings
    Karin

    ОтговорИзтриване
  13. Няма как да се подминат тези чудесни разцъфнали розички върху тези изкуситерни мъфини!Поздравления,Бети!Винаги си много оригинална във всяка рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, радвам се, че се отби и ме зарадва с хубавите си думи!

      Изтриване
  14. Захласващи снимки! Особено първите две, като нарисувани, не снимани! Поздравления! Не ми останаха думи, за да кажа нещо и за самите кексчета! :) Звучат много вкусни, освен и че така изглеждат :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, много си мила!
      Благодаря от сърце! Радваш ме!
      Прегръдка!

      Изтриване
  15. Magnífico tu blog, unos postres deliciosos,
    y unas fotografías que me transportan al cielo !!

    felicidades

    un placer conocerte

    ^^

    ОтговорИзтриване
  16. Una receta espectacular. Me encanta. Tienes un blog fantástico. Un saludo.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни