Конфитюр от нектарини или праскови и лавандула - Nectarines or peaches and lavender jam




Това е едно от най-обичаните сладка у дома. По-скоро е конфитюр, въпреки, че има осезаеми парченца плодове, тъй като не са цели, го причислявам към конфитюрите. Приготвя се много  бързо. Ароматът му и изключително приятен и апетитен, просто не може човек да спре да яде. Подходящо е за сервиране на меки сирена- бри, камамбер или меко козе сирене.


Бях подарила на приятелката ми миналата година бурканче и един ден, мисля, че беше през зимата ми се обади и възторжено сподели, че семейството й и гостите им много са го харесали. Тази година и тя си направи. Надявам се да опитате и да споделите как ви харесва на вас.



Правих го по два начина. С оглед на това, че се използва по-малко захар ми допадна продукта на Йоткер Gelfix Extra 2:1.На 1 кг. плод се слага 0,5 кг. захар.Указанията са на опаковката. Приготвянето е много бързо, около 10 минути.



А другия начин е с пектин и захар, колкото аз преценя.С добавянето на пектин се получи по-гъста консистенция, която ни допада. Не сме ценители на сиропите в сладката.Винаги обираме плодовете и сиропът остава, затова и не правя такива сладка и конфитюри.


Продукти:

* 1 кг нектарини
* 1 с.л. пектин, равна
* 200 гр. захар
* 1-1,5 с.л.цветчета сушена лавандула
* сока на 1 лимон

Приготвяне:

1. Нектарините или прасковите се измиват. В голяма тенджера се слага вода, толкова, че да се покрият плодовете. Оставя се да заври и се пускат нектарините. Оставят се докато кожицата им може да се отдели. Изваждат се с решетъчна лъжица и се пускат в тенджера със студена вода. Обелват се и се нарязват на четвъртинки. Ако желаете по-малки парченца, нарежете всяка четвъртинка напречно на 3 или 4 парченца.
2. Поставете нарязаните плодове в тенджерата, в която ще приготвяте конфитюра. Поръсете лимоновия сок. Смесете пектина с 3-4 с.л. от захарта. Разбъркайте добре. Поръсете равномерно над плодовете. Разбъркайте добре.Включете котлона и с постоянно разбъркване оставете да заври. Добавете останалата захар и варете при непрекъснато бъркане 5-6 минути. Поръсете с лавандуловите цветчета и насипете в предварително приготвените сухи буркани. Затворете и веднага обърнете. Оставете да изстинат. Надпишете и приберете на сухо и хладно място.


Вкусно е и намазано на филийка хляб или с Лавандулови скони:



Вероятно ще ви направи впечатление разликата в цвета на сладкото при сконите и по-горе. Когато правих сконите, нектарините, които купих, макар и узрели нямаха този прелестен червен цвят, както и около костилката. А на летните нектарини и аромата е приказен.

Водата, в която сте попарвали нектарините може да запазите, да охладите, да добавите лимонов сок и да изпиете като ободряваща напитка. Аз съм добавяла и черен чай.





Коментари

  1. Прекрасно е, Бети, и как ухае на лято... Приказка!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Olá Betty,
    que delicia essas compotas de doces. Tem um sabor maravilhoso feito assim. O estação das frutas é de muita fartura e de felicidade.
    Tenha uma ótima semana, tudo muito lindo aqui.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you for your lovely comment! Have a sunny and smiling summer days!

      Изтриване
  3. При теб знам, че ще открия някоя новост :) Имам въпрос, Бети, дали ще стане ако сложа листа от лавандула, а не сухи цветчета. Много ми се иска да направя това сладко.
    Поздрави, с пожелание за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маслодайната част на растението са стрьковете сьс цветчетата. Ще ти изпратя, напиши ми адреса си в емейл.

      Изтриване
    2. Благодаря ти :)! Има от къде да си купя, само исках да знам дали задължително трябва да са цветове. В неделя знам какво ще ми е заниманието :) Прегръщам те!

      Изтриване
    3. Снежи, колко касетки мислиш да бурканизираш? Става много бързо, така че ще имаш време и за други сладки удоволствия :)

      Прегръдка!

      Изтриване
  4. Бети, страхотни снимки за толкова сладка публикация. И на мен ми предстои да правя конфитюр. Аз го приготвям по първия описан от теб начин. С пожелание за повече усмивки и ведро настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, уичи!
      И аз пак ще правя, все ми се вижда малко. А и децата все разправят, че няма да стигне за зимата :)

      И на теб усмивки!

      Изтриване
  5. Que cosas más ricas haces siempre Bety!!! La nectarina es una mis frutas preferidas, besitos canarios.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Y traté de lavanda?
      El sabor se convierte en una belleza indescriptible.
      Gracias por tu comentario buena!

      Изтриване
  6. Бети, невероятен е! Представям си аромата, когато отвориш това апетитно бурканче! Честит празник, миличка и нека Света Богородица закриля теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  7. naprawo mi ide da wzema edna lyjichka i da si okradna malko ot ekrana! probwala sym jagodowo sladko s wanilija, prawila sym i drugo sladko s kardomon i si misleh da probwam kajsii s lawandula...probwala li si? mnogo pozdrawi i usmivki!

    PS: setih se che i tuka ima edna zwetna prezentazija na bilki na moja balkon w NL: http://janaaroundtheworld.blogspot.nl/2012/08/summer-on-my-balcony-green-herbs-and.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Jana,
      даже имам 2 бурканчета кайсии с лавандула, но не успях да публикувам тази година, но догодина, надявам се да успея. За малко да преминат и прасковите тази година.... А този конфитюр го правя от няколко години...
      Благодаря ти сърдечно!

      Изтриване
  8. Бети, не само, че го направих това сладко, ами вече втори път затварям бурканчета. Мисля, че ще има и трети, защото има постоянно отворено бурканче в шкафа. Бях ги скрила в мазата, но някой постоянно ги носи от там :). Аз използвах едни много едри и ароматни сливенски праскови и също стана чудесно! Даже втория път нарязах на по-едри парчета! А лавандула ми донесе една колежка от танцовата, която за първа година отглежда няколко декара, после видях, че и на пазара предлагат на връзки. А това с пектина, наистина си заслужава, сладкото става бъзро и цветът му се запазва кехлибарен! Благодаримм ти за невероятните съчетания, които ни предлагаш и които си заслужава да бъдат опитани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми и у дома е така :)Днес отново купих нектарини и ще правя поредната доза. Неви е пощуряла да не остане без зимнина :)
      И аз един ден ще си засея лавандулово поленце, за сега преговарям с баща ми. Имам само няколко храстчета все още.
      Откакто използвам пектин съм много доволна от гъстотата на конфитюри и желета.
      Благодаря ти сърдечно за милите думи! Радвам се, че сте харесали този, малко нетрадиционен вкус, но вие сте едни смели пътешественици, включително и в кулинарния свят!

      Изтриване
  9. Представянето на прасковеното сладко е прекрасно. Прасковите напоследък всеки ден ме изкушават.
    Поздрави и за другото ти прет-а-порте. С теменужки и тапиока. Теменужена тапиока. Казах ли ти вече, че така мисля за блога ти - как му казват на френски - haute couture.

    Поздрави, Бет!

    ОтговорИзтриване
  10. Дори, благодаря ти за чудесните думи! Много ме радваш винаги!
    А ти си много деликатна!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонименмай 26, 2014

    На този вариант с пектина вода не рабрах - слага ри се?

    ОтговорИзтриване
  12. Анонименмай 26, 2014

    Моля ви, пишете ми - снощи слоих да правя сладко/конфитюр от ягоди, но ми дойде в повече водата в сиропа. Оставих да го доправя тази вечер - незнам дали ще мога да го сгъстя млко с пектин или желатин, и ако може как да го сложа - размит с малко водичка или да го поръся върху сместта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, по думите Ви разбирам, че сте започнали да правите сладко. Сгъстяването при сладкото се получава при варене, до постигане на желаната гъстота-при проба, капка в чинийката да не се разлива. Пектинът по принцип се разбърква с малко захар-няколко лъжици и се поръсва върху целите или нарязани плодове. Плодовете са смесени с лимонов сок по желание. Разбъркват се добре и се поставят да се варят, с непрекъснато разбъркване. Когато заври сместа се добавя останалата захар и при непрекъснато разбъркване сместа се вари още 5-6 минути. Премахва се пяната по желание и се добавя също по желание лимонтозу. Насипва се в буркани. Тази технология съм използвала по-горе за направата на конфитюра от праскови и лавандула. Конфитюрите по принцип са с нарязани плодове, при тях не се държи на целостта на плода и нямат голямо количество сироп. Много често се приготвят в тава във фурната, където се поставят нарязани, например сливи или кайсии, или цели-череши, посипват се със захар, оставят се да престоят няколко часа и се варят във фурната. От време на време се разбъркват. Накрая се добавя лимонтозу, разбърква се и се сипват в буркани. Обикновено не се добавя вода, но зависи от това колко са сочни плодовете. Ако са дюли например или смокини е необходимо добавянето на вода. Конфитюрите могат да се приготвят и в тенджера на котлон.
      Количеството на пектина зависи от това, колко са сочни плодовете и колко са кисели. Лимоновият сок подсилва действието на пектина. Лимоновата киселина или лимонтозуто действат и консервищо.

      Сладкото се отличава от конфитюра по това, че плодовете са цели, добре напоени със сироп. Обикновено се прави така:
      Приготвя се обикновен захарен сироп като съотношението захар : вода е 1:1. В този сироп се пускат целите плодове, като се подбират твърди, здрави плодове. Може да се използват и половинки, например кайсии, или сливи(много често те са киснати предварително във варов разтвор за да се стегнат), смокини( при смокините има и друга предварителна подготовка, на която няма да се спирам сега) Във врящия сироп се изсипват плодовете, които са отцедени и възможно подсушени след измиването. Заваряват се около половин час и се оставят в сиропа докато се охлади, може и цяла нощ. На другия ден отново се заварява и охлажда...Това може да се повтори още 1-2 пъти. Целта е плодовете да не се разваряват, но да се напоят със сироп и да стоят цели в сиропа. Накрая се прави проба с капка върху чинийка. Добавя се лимонтозуто и се насипва в буркани, като се разпределят равномерно плодовете и сиропа. Бурканите се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу. Може и да се стерилизират за 5 минути при желание.
      Така правеха сладката майка ми и баба ми. Но те много ценяха и красивия цвят на сиропа и съответно наличието му....Аз, а и останалите у дома не държим на количество сироп, дори изобщо не искаме да има. И ако правя сладко по описаната процедура то правя малко сироп. За мен понятието сладко вече означава само, че в буркана има цели плодове. Огромното количество сироп при мен липсва. Ето как правя : http://vkusnosbety.blogspot.com/2013/07/mulberry-jam.html. По същия начин съм правила от арония, касис и боровинки.Нарекла съм го сладко, защото плодовете остават цели.

      Изтриване
    2. Пектинът, много ми допада, защото сгъстява бързо конфитюрите, сладката, желетата. Плодовете запазват цветове и аромати.

      По принцип пектинът се смесва със захар и след това се поръсва върху незатоплени плодове, обърква се с тях. Не знам какво би се получило, ако се добави пектин към вече приготвен захарен сироп. Ако решите да добавяте пектин и да пробвате да сгъстите, не разтваряйте във вода, а разбъркайте с малко захар и поръсете и след това загрейте.
      Ако аз имах това сладко, което е с много сироп, който не желая, щях да извадя сиропа, който ми е в повече и да го затворя отделно като сироп в бутилка за поливане на сладолед или за чийзкейк като тук-http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/06/blog-post_13.html.


      Желатинът не се използва за приготвяне на сладка, конфитюри и т.н.При висока температура - варене, неговото действие се разрушава.

      Друг сгъстител който може да добавите е агар-агар. Той е на растителна основа и в много от сладката и конфитюрите се използва. При него желиращия, стягащ ефект се получава след охлаждане. Плодовете с добавения агар агар и евентуално захар се варят и при охлаждане се желират. За да се провери се прави проба с капка върху студена чиния. Ако не е достатъчно желирано, се загрява отново, добавя се още агар и отново се пробва гъстота. Варивото и в този случай се насипва горещо в буркани. За да знаем какво ще има в буркана след охлаждането се прави пробата.

      Използвайте 2 гр ( 1 пълна чаена лъжичка) агар агар за 500 мл. течност.
      Агар агарът се смесва със студената течност, оставя се да ври за 20-30 секунди и се пробва на студена чинийка.

      Вашето сладко може да се сгъсти с агар агар, евентуално.


      Надявам се да съм била полезна.

      Изтриване
  13. Анонименавгуст 24, 2014

    Сладкото изглежда невероятно вкусно! Решила съм и аз да направя докато има праскови, но кажете ми колко бурканчета и с какъв обем се получават от дадените продукти. Приятна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление не си спомням колко и какви бурканчета съм използвала. Обикновено приготвям няколко и насипвам докато сладкото свърши. Останалото, ако е малко дегустираме или нарочно оставям с тази цел.

      Изтриване
    2. Искам да опитам и още нещо: може ли вместо лимон да се ползва лимонтузу, понеже лимонът ми ще отиде за втора доза от вашия "Сироп от рози", който става невероятен :) Всъщност, не може ли всеки сироп/сладко/конфитюр и т.н да се приготвя с лимонтузу, нали е важна лимонената киселина, за да не се захароса, или не е така? И ако може, то какво количество ще е достатъчно - на какво количество лимонов сок ще отговаря 1 пакетче (10г) лимонтузу, за да знам как да го дозирам, все пак лимонтузуто е много кисело.

      Изтриване
    3. Може. Сокът на един лимон съответства на приблизително 5 г лимонена киселина-лимонтузу. Лимонената киселина (Citric acid), се отбелязва по етикетите като Е330. Консервант, който естествено се съдържа в цитрусовите плодове, нара, ананаса, боровинките... за по евтино добиване се произвежда по химичен път.
      При конфитюрите от по-кисели плодове на 1 кг плод се добавя по 1/2 ч.л. лимонтузу.

      Радвам се, че сиропът от рози Ви е допаднал.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни