Червена палачинка, пълнена с черна леща Белуга - Red Beet Pancake stuffed with Beluga Lentil Salad



 Ястие, или предястие, което със своя колорит и необичайни цветове може да поднесете на Хелоун, ако празнувате. 

 Купувайки си лимец, докато чаках да се смели на брашно, разгледах продуктите в любимото магазинче. Видях леща, която не бях виждала досега и реших да я опитам. Леща Белуга.

Обикновено, искам да си съставя собствено впечатление и не търся информация. Ако непознатия продукт позволява това го опитвам суров.  Според вкуса, решавам какво мога да приготвя с него. Лещата разбира се, не можех да ям сурова и реших да я сваря- без нищо. Вкусът й щеше да ми подскаже какво бих могла да приготвя и с какви подправки и други продукти да я съчетая.
Допадна ми ядковия вкус на тази леша, както и това, че запазва целостта на зрънцата си. За това реших да приготвя салата. Подходяши биха били всички подправки, с които обикновено готвим леща. Следващия път ще опитам с нея Леща крамбъл


А червените палачинки се случиха съвсем случайно. Остана ми изстискан сок от червено цвекло. И реших да го пробвам в палачинки. Харесвам много сурово цвекло на салата, печено, варено, вече правих блат за торта със цвекло-Торта с рози, цветове бъз и ягоди.Блатове от спанак, цвекло и лимон и три различни пълнежа.Cake with roses, elderflowers and strawberries. Three-layer cake- spinach, beets, lemon with three different fillings

 
Нямаше причина да не се получи и палачинка. Изпоплзвах рецептата, по която обикновено правя палачинки. Просто заместих изцяло млякото със сока от цвекло.Получиха се вкусни и много колоритни палачинки. Тъй като добавих в тестото малко сол и черен пипер ги комбинирах със сварената вече леща. Харесаха се от всички у дома.


 Продукти:

Ще напиша ориентировъчни количества, защото почти никога не тегля и дори не измервам количествата. 
За 4 палачинки и няколко малки, които виждате на снимките- просто нямаше достатъчно тесто за цяла палачинка :)  използвах:
 1 голямо яйце, 
брашно, което добавях към яйцето и разбърквах с вилица, докато се получи много гъста каша, почти твърдо тесто, което разредих със сока от цвекло.
Обикновено използвам само прясно мляко, но дори мляко нямах в момента и затова само сока от цвекло. Добавих 1 ч.л. алкохол и оставих за 1/2 час. Сместа леко се бе посгъстила, както обикновено. Добавих малко сок, разбърках добре и в намазан с малко олио тефлонов тиган изпържих палачинките. Сместта трябва да има консистенция на боза. Палачинките се пекат докато тестото отгоре се втвърди и се обръщат за кратко от другата срана.

Салата от ле ща:

200 гр. леща
вода, колкото да покрие лещата и още 4-5 см над нея
сол
зехтин
градински чай
черен пипер
редуцирано балсамико- по желание
 1 воден лук



Лещата се сварява на тих огън. Внимавайте да не остане без вода. Ако е необходимо, долейте гореща вода. В края на варенето, когато лещата е готова посолете на вкус. Прецедете и оставете да се охлади леко. Подправете със зехтин, черен пипер и част от лука-ситно нарязан.. Напълнете палачинките и декорирайте с останалия лук и градински чай. Може да поднесете и в чиния, като поръсите с балсамико . Може да се добавят и смлени по- наедро орехови, лешникови или бадемови ядки. Опитахме с всички от тях. Дегустирахме и с мащерка- беше вкусно. Подходящ ще е и магданоз или чубрица. Учудващо свежо се оказа с градински чай.Опитайте и вие. Комбинирах и с парчета печена тиква- също ми допадна.


 Може да ви харесат:

Леща плакия

Чили супа от леща с картофи и джинджифил-Chili red lentil soup with potatoes and ginger

Леща с джинджифил, синап и кимион за Бъдни вечер- Коледен Календар -Ден 24-ти

Леща мъфини с орехи и картофен или тиквен топинг - веган - Lentils muffins with walnuts and pumpkin or potato topping - vegan and gluten free

Кулички от картофена салата, нахут и джинджифилова жълта леща


За Хелоуин:

Halloween -1 Супа "Черната вдовица" и пикантен черен ориз с червен боб и тиква

Halloween -2 Печена тиква с пушена наденица и Ароматно тиквено руло с пълнеж от крема сирене и крем от тиква

 



Коментари

  1. Бети, отново предлагаш на вниманието ни страшно интересна идея. А черното и червеното са прекрасна комбинация, при теб обаче и вкусове си пасват. :)
    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети, толкова красива комбинация!
    И несъмнено вкусна!
    Поздрави и хубав четвъртък :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много оригинално съчетание, Бети! Но не съм изненадана - при теб винаги откривам нов вкус, интересна визия и прекрасни снимки! Благодаря ти! Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря ти за комплимента!
      Хубава и спокойна нощ!

      Изтриване
  4. Бетинка, такава радост за моите обичащи червения цвят очи са тези твои палачинки :) А и някак в комбинацията с лещата са ми съвсем тематични с вихрещатата се тези дни тема за Хелуин :) Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, благодаря ти!
      И аз обичам червения цвят.

      Изтриване
  5. Винаги си интересна и красива с постовете си, Бети!
    Прегръдка! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Бети, това наистина са палачинки точно за този ден - цветът им е изключителен! И лещата не отстъпва - така красиво е подредена в чинията, че въобще не е страшна, макар и с цветовете на Хелоуин! Чудесно хрумване!
    Поздравления и пожелания за весела вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като си помисля, колко набързо направих всичко, даже лещата не подреждах, а просто сипнах в чинийките....Но се получи добре, а най-важното, че бяха вкусни и палачинките и лещата.
      Благодаря за пожеланията! Добре че направих и бисквитки с паяжинки, минаха едни дечица ....
      Благодаря ти за комплимента!

      Изтриване
  7. Винаги разнообразие, уникалност и интересни идеи! Нестандартни, но много впечатляващи комбинации на продукти! Поздрави, Бети и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кати, благодаря ти! Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  8. Пак ме хахна с твоите снимки и идеи, Бети!! Просто си...!!!
    Готвим по един и същи начин! И аз новото и непознатото опознавам сама, без да се ровя за информация. Приготвям го семпло и после решавам как го виждам. Накрая съчетавам с наличните в хладилника неща. Така е най-весело и интересно!
    Прегръдка и хубав уикенд от мен :*

    ОтговорИзтриване
  9. :) страхотно! И много се радвам!
    А най-много ми харесва в цялата тази работа с нов продукт, че се чувствам като откривател на един нов вкус, аромат и е огромно удоволствие да си реша с какво и как ще ми допадне на мен и да развия вкусовата идея....
    Прегръщам те, Тики!

    ОтговорИзтриване
  10. Ах Бети, може напоследък по рядко да наминавам през любимите си блогове, но мина ли през твоя оставам тук доста дълго ... Уауу и рецептите, и идеите, и снимките ти са зашеметяващи!
    Поздрави и прегръдки мила Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, благодаря сърдечно за прекрасните ти думи!
      прегръдки и на теб!

      Изтриване
  11. Твоите супер цветни публикации със супер земни вкусове, са ми едни от най-любимите, Бети! СТрахотна хрумка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Марти! Радваш ме много с думите си!
      Тази не е от най-цветните, но палачинките наистина станаха страхотни! Обичам да смесвам разни цветни неща.... И камъни и дърво обичам....

      Изтриване
  12. ❥°º•.¸

    Suas receitas são muito originais, com uma apresentação super bonita que estimula o apetite.
    Sempre leves e nutritivas.
    Bom domingo!
    Boa semana!
    Beijinhos.
    ¸.•°♪♬♫º°

    ОтговорИзтриване
  13. Червено и черно - класическа комбинация от цветове, много топла, загадъчна и мистериозна, поне за мен. Сега и вкусовете я допълват перфектно, а незнайно защо в главата ми зазвучава Болеро на Равел, бавно, нежно, почти флегматично - ей така бих се насладила на една рубинена порция от това чудо. Ще се пробва, задължително някой близък ден! Благодаря за споделеното!
    Още веднъж: хубава и лежерна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина малко драматично изглежда :)
      Харесвам Болерото и с удоволствие го слушам, Ирма!
      Радвам се, че ти допадат палачинките-всъщност във вкуса почти не се усеща наличието на цвекло.
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  14. Жестоко е Бети! При теб е винаги цветно, красиво и вкусно! Чакам те да издадеш един кулинарен албум :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучи, благодаря ти!
      Носиш ми голяма радост!
      Прегръдка!

      Изтриване
  15. Бети, невероятно!
    Как ти хрумват такива идеи! И вкусови съчетания и цветови! Впечатлена съм! Не! Изумена съм! И с такава лекота си разказала как си ги направила! Все едно е нещо обикновено и ежеднедневно!
    Ти си невероятен творец! Нямам никаква, никаква идея какво ще последва тук в това чудно място!

    Уникална идея е това, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами, те наистина са направени случайно и много лесно!
      Благодаря, че поспря тук и ме зарадва с прекрасния си коментар!

      Изтриване
  16. Бети, отново красоти си творила с храната :)
    При теб всяко ястие е произведение на изкуството. Цветно, красиво, оригинално поднесено и радост за окото :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни