Бял веган шоколад с коледни аромати. Коледен календар Ден 11-и. Christmas Spices Vegan White Chocolate


Аз съм от хората, които обичат шоколад. Във всичките му вкусове- бял, млечен, черен, с всякакви добавки-люти, сладки, кисели, с пълнежи или без. Обичам и десерти с шоколад.Правила съм и много веган и суровоядни десерти с какао, авокадо, фурми и други добавки. За да зарадвам близки, които са вегани или заради предизвикателството и нестихващото удоволствие да експериментирам и опитвам нови неща. От известно време си купувам сурови какаови зърна в натрошен вид и винаги имам на разположение в една кутийка за спасяване в спешни случаи- много са вкусни. Когато се отбиете следващия път в био или магазин за здравословни храни, купете си малко и опитайте. Погледа ми този път се спря на суровото какаово масло. Скъпичко е, наистина, но пък човек може да се поглези за Коледа. Още повече, с идеята че е здравословно. А и да си направиш сам шоколад си е емоция, което също е подарък за теб самия и за близките, които ще го хапнат. На опаковката даже имаше рецепта за шоколад. За черен шоколад, но аз реших да експериментирам и да направя бял. За подслаждане използвах кафява пудра захар. Може да използвате стевия или малко кленов сироп.


Не съм срещала досега, но разбира се е възможно да, има бял шоколад с коледни аромати. Аз направих такъв.  Добавих захаросани портокалови и лимонови корички,  някъде добавих ядки и стафиди, а в някои бонбони поръсих от суровите какаови зърна.  Ако съм ви заинтригувала или искате да изненадате свой приятел веган, направете този шоколад. Ще бъдете оценени подобаващо!

 Ето как направих аз моите бели шоколади и бонбони:


Продукти:

* 50 гр сурово какаово масло
* 1 с.л. кокосово сурово масло
* 4. с.л. кафява пудра захар или лукума на прах
* 3 с.л. кокосово мляко на прах
* зрънцата от 1 шушулка ванилия
* 1  1/2 ч.л. коледни аромати( канела, индийско орехче, звездовиден анасон, кардамон, карамфил)


 



Освен това:

* няколко бадема
* няколко лешника
* по 1 с.л. кандирани портокалови и лимонови кори
* няколко стафиди, киснати в ром и отцедени
* няколко орехови ядки
* малко настъргани бразилски орехи
* 1 с.л. сурови натрошени какаови зърна
* малко ситно нарязан захаросан джинджифил



Ще са необходими и силиконови формички за оформяне на бонбоните и шоколадите.Аз имам тези.


 Може да се използват и други форми от вече изядени бонбони, както тук аз съм използвала, преди да се сдобия с тези. Много подходящи са например от бонбони Тофифи. Може и просто да оформите кръгове върху хартия за печене или да изсипете в малки капсули за бонбони или мини мъфини.А може и на плочка, която после ще начупите на парчета. Липсата на форма не бива да ви спира да опитате този шоколад.





Приготвяне:

Поставете керамична или стъклена купа в съд с вода, така че водата да не може да влезе в купата. Заврете водата, като целта е купата да се нагрее. Когато е гореща на допир я махнете от водната баня.Поставете настърганото или накълцано сурово какаово масло, кокосовото масло и с бъркане ги разтопете. Добавете захарта или прахът лукума, и сухото кокосово мляко, както и ваниловите семенца. Разбъркайте до хомогенизиране. Добавете и коледните аромати. Отново разбъркайте добре. Поръсете в подготвените форми добавките изброени по горе. Може да комбинирате или да си направите различни видове- само с ядки или само с цитрусови корички, или само с какаови зърна. Полейте внимателно с лъжичка шоколадовата смес и ако искате отново поръсете добавки. Приберете в хладилника или във фризера за кратко. Извадете и освободете от формите. Съхранявайте на относително хладно- дори при 20 градуса шоколада не се топи. Не е необходимо да стои в хладилник. Опаковайте за подарък или хапнете.


Приготвянето е наистина доста бързо. Аз направих след първата доза, още една. С останалото какаово масло ще приготвя друг шоколад.




Ето го и готов за изненада- Ръчно правен веган бял шоколад с коледни аромати!











Коментари

  1. Бети, изглежда страхотно, а и с тези аромати...! Не знаех, че има кокосово мляко на прах, звучи интересно и ще си потърся. И формичките като блокче много ми харесват, трябва да си намеря такива :) Иначе, аз съм правила бял шоколад с мед и стана чудесна консистенция, не мисля, че трябва да те притесняват стевията или агавето. Какаовото масло изключително силно стяга на стайна температура. Ох, че ми се прияде домашен шоколад... :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Вместо стевия и агаве трябваше да си купя друг натурален подсладител- лукума, следващия път ще опитам и с него. Какаовото масло наистина на стайна температура стои твърдо. А как ухае....!

      Изтриване
  2. Идилия, фантазия, приказка от шоколад... Думите не ми стигат вече, Бети, страхотна идея! Браво! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти!
      Много лесно се прави и не мога да го сравня с нещо купено. Опитай някой ден.

      Изтриване
  3. Жестоко, искам и аз и мисля да си направя ... само ще е черен а не бял, защото не се харесва у дома :) Благодаря за идеята Бети :)
    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иве!
      И черен ще се пробва непременно, а имам и други идеи :)

      Изтриване
  4. Ееее супер си! Направо ме уби с този шоколад!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еееее,! Ти май си падаше по белия шоколад?

      Досега все съм топила шоколад и с добавки съм правила бонбони във форми, капсули, дори и само на плочки-начупен, но откак си взех формичките с тези мини шоколадчета исках да си наистинско да си направя шоколад.

      Изтриване
  5. Аплодисменти Бети! Убедена съм че няма нещо което да неможеш да направиш!
    За мене ако може ... само едничко сърчице от кисията :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, а се притеснявах леко, като чета колко продукта има в един шоколад- по опаковките. Зачудих се какво ли ще излезе накрая, но много, много ми хареса.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Бети, благодаря ти за прекрасното коледно настроение което доставя този вкусен шоколад. Шоколадът наистина носи духът на идващият празник.
    приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Загубих ума и дума, Бети, върховен е този шоколад!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусен е наистина, а и сам можеш да си композираш аромати и вкусове!

      Изтриване
  8. Уникално!!! Страхотна си, Бети!!! Прегръдка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  9. Красиви и вкусни блокчета! Рецептата е супер! Презентацията още повече! Поздрави и хубав ден, Бети!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасно!
    Би било добре, когато се използват по-екзотични продукти да се споделя /просто препоръка/ от къде можем да си ги набавиме, за да изпълним предложената рецепта :)
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори


    1. Благодаря!
      Ще се радвам да опитате и да ви допадне. Кокосовото мляко на прах, ако имате него пред вид е нещо, което съм показвала и друг път.Удобно е за веган кремчета или за добавка към супи, когато нямам течно кокосово мляко.
      С оглед на това, че много пъти съм споменавала от къде купувам някои продукти, които не се срещат често в търговската мрежа, снимам ги как изглеждат, за да може човек бързо да се ориентира когато отиде в магазина, не пиша отново и отново, защото изглежда, все едно правя реклама на магазина и фирмата, а всяка реклама е платена. Аз не получавам отстъпка или продукти или каквото и да било по-различно от всеки клиент. Много важно е също и това, че рекламираните неща понякога звучат натрапващо и отблъскващо. Все едно го използвам, за да накарам, хората, които влизат тук и искат да си приготвят нещо, да си купят този продукт.
      Магазин Сокони, който се намира във Варна. Има и в София. Хората там са много любезни и правят доставки с куриер или пощата.


      Какаовото масло е от магазин за здравословни храни в Добрич на ул. "Независимост" , на етикета се вижда, че е доставен от фирма Зоя. Кокосовото масло, също съм публикувала и е купено от същия магазин.

      Не съм маниак на тема био храни, защото, както знаем у нас, а и по света много се спекулира с това понятие. Има много фирми, които за да привлекат внимание към продукта си пишат, че имат био съставка на видно място. По нататък при изброяването на продуктите, (изобилстващи имена, които нищо не говорят на обикновените хора) въпросната био съставка е на някое от последните места, което означава и че е в малко количество.

      Много комплицирано е набавянето на качествени продукти, а не е възможно да си произвеждаме, отглеждаме всичко и остава да се доверяваме на доставчици, производители и лаболатории-независими и т.н.

      Благодаря ви за въпроса и се надявам да съм била полезна!

      Усмихнат и спорен ден и весели празнични дни!

      Изтриване
  11. Е, много вкусно тук, Бети!:) С такова удоволствие да ги разглеждам тези бонбончета, малките шоколадчета са станали много сладки! Много красива публикация, Бети! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали, Кате! И аз много си ги харесвам! Толкова се зарадвах на тези формички за малки шоколадчета.
      Радвам се, че ти харесва и благодаря сърдечно за хубавите думи!
      Прегръдка!

      Изтриване
  12. Скъпа Бети, вече всеки ден следя какво ново , красиво и вкусно нещо си сътворила. Радвам се, че споделяш по този красив начин своите сладки изкушения! За мен - да следя твоят блог е изключително удоволствие! Поздрави и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  13. Зоя, добре дошла и благодаря сърдечно за хубавите думи! Носят ми радост и ме усмихват!
    Удоволствие е за мен, че си намерила време да споделиш това!

    Надявам се, че и следващите предложения ще ти допаднат!

    Весели празници и на теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  14. Аз съм веган от 2 години и се чувствам прекрасно!
    Благодаря за чудесната рецепта и весели празници!
    Много интересни неща открих и благодаря за споделените рецепти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря Румяна!
      Надявам се и другите неща да ти допаднат!

      Изтриване
  15. Невероятно изкушение! Браво, Бети, спечели ме и този път и с тази рецепта! Кандирани корички не бях добавяла в шоколад, но обезателно следващият път ще се възползвам от идеята ти! Благодаря и за нея, и за настроението и удоволствието от прекрасните, топли и толкова празнични снимки!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм те подсетила, Ирме! Благодаря ти за топлите думи и усмивките!
      Прегръдка!

      Изтриване
  16. Здравейте попаднах на вашата рецепта и честно казано доста ме впечатли,искам само да разбера като се нагорещи съдът който ще използвам го махам от котлона и тогава смесвам съставките до хомогенна смес без да е на котлона така ли?Благодаря предварително за отговора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, правилно сте разбрали.За всеки случай може да оставите купата, в която ще смесвате съставките във водната баня, т.е. в горещата вода. Или да извадите купата и при необходимост да върнете в съда с гореща вода. Маслата се стопявяатт много бързо. Кокосовото масло започва да се топи над 25-30 С, а какаовото над 35-40 С. Към днешна дата, когато правя този шоколад вместо бяла пудра захар слагам сурова кокосова захар или лукума на прах.

      Изтриване
    2. Ивайло Данчевсептември 09, 2015

      Благодаря,ще се пробвам във направата и ще кажа резултата.

      Изтриване
    3. Успех! Ще се радвам да ти хареса!

      Изтриване
  17. Здравей, Бети! Може ли да ми кажеш от тези продукти, какво количество шоколад излиза? И също да те питам, извинявай за невежеството, но какво ще рече "кандирани портокаови кори"?

    Ивето :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иви, за съжаление не измерих количеството готов шоколад, дори като грамаж. Кандирани портокалови кори, означава - захаросани. Има готови в Лидъл, Метро, но много лесно можеш да приготвиш и сама. Корите на портокалите се нарязват на ситно-колкото желаеш и се попарват в няколко води. Чиста вода завира, и пускаш портокаловите корички. Ври 3-4 минути и ги изваждаш с цедка или гевгир. Сменяш водата и отново същата процедура. Аз го правя 3-4 пъти. Накрая се приготвя сироп от захар и вода. За по-голяма дълготрайност се препоръчва 1:1 захар, вода. Но може и по-малко захар. Вариш коричките 3-5 минути и изключваш огъня. Оставаш да изстине, може няколко часа или един ден. Процедурата отново се повтаря 2-3 пъти. коричките се съхраняват в сиропа или вадиш, прецеждаш и : или ги овалваш в захар и прибираш в буркан или просто ги прибираш в буркан или торбичка. Можеш да замразиш за по-дълго съхранение.
      Друг вариант за портокалов аромат без кори(особено ако нямаш био, органични и т.н. ако държиш на това) е да използваш есенция. Аз имам една био eтерично масло на Baldini

      Изтриване
  18. Здравей Бети,

    Честита Нова Година! Да е здрава, весела и добра 2016!
    Бих искала да направя този шоколад, но с кокосови мляко, би ли могла да препоръчаш количество на кокосови мляко вместо на прах?
    Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Антония, мисля, че кокосовото мляко би намалило трайността на шоколада. Бих заменила сухото кокосово мляко с бадемово брашно или направо пропусни.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни